Gelezen

Murder Most Unladylike

Het was Eefje die me deze reeks jeugdboeken aanraadde. Ik ben zelf ontzettend fan van de The Sinclair’s Mysteries van Katherine Woodfine. Eefje liet me weten dat deze reeks en de Murder Most Unladylike Mysteries van Robin Stevens vaak vergeleken worden. Dus toen ik onlangs in Brussel was en daar het eerste deel van die reeks zag liggen, besloot ik het erop te wagen.

Daisy Wells en Hazel Wong zijn twee kostschoolmeisjes die stiekem een geheim detective bureau runnen op hun school. Tot voor kort hadden ze nog geen al te boeiende zaken gehad, maar dan ontdekt Hazel het lichaam van een van hun leerkrachten. Uiteraard gaat Hazel Daisy meteen halen, maar als ze terugkomen blijkt het lichaam verdwenen. Als snel blijkt dat er heel wat verdachten rondlopen in Deepdean School for Girls. Niet alleen moeten ze een moord oplossen, maar ze moeten eerst bewijzen dat er daadwerkelijk een moord heeft plaatsgevonden.

En Eefje had helemaal gelijk. De twee reeksen lijken op elkaar, maar zijn toch verschillend. In beide zijn de hoofdpersonages jonge dames die niet voor de hand liggende mysteries gaan oplossen. De boeken van Woodfine spelen zich af in een van de eerste grootwarenhuizen in Londen. Deze boeken spelen zich af in een kostschool aan het begin van de 20ste eeuw in Engeland. Vriendschap speelt een grote rol in beide reeksen en dat is wel fijn om te lezen. Ik mis soms zulke vriendschappen in boeken voor volwassenen. Gewoon. Vriendschappen tussen twee vrouwen.

Murder Most Unladylike is een jeugdboek zoals ik ze graag heb: grappig en onderhoudend met een kleurrijke set personages. En alles is zo heerlijk Brits. Het mysterie zelf wat goed opgebouwd, alleen vond ik het einde misschien een beetje vergezocht. Langs de andere kant werkte het wel, dus mij hoor je niet uitvoerig klagen hierover.

Dus ja. Weer een reeks jeugdboeken om mijn tanden in te zetten. Ik ben benieuwd naar de rest van de reeks. Er zijn intussen al vijf boeken verschenen, dus ik weet wat gedaan binnenkort. Maar eerst nog even dat nieuwe boek van Katherine Woodfine lezen, het derde deel in de The Sinclair’s Mysteries, want dat staat hier toch al even te blinken in de boekenkast.

Zelf kocht ik mijn exemplaar van Murder Most Unladylike bij Waterstones in Brussel, maar je kan je eigen exemplaar uiteraard ook gewoon online kopen bijvoorbeeld bij Bol. Daar betaal je €9,35 voor de paperback. Voor zover ik weet is deze reeks helaas niet vertaald in het Nederlands.

You Might Also Like

Pin It on Pinterest