Gegeten

Favoriete adresje in Brussel: Houtsiplou

Ik woon ergens tussen Leuven en Brussel in, maar ik ben oorspronkelijk een Leuvenaar. Dus daar heb ik wel een hele hoop adresjes om te gaan lunchen en lekker te eten. In Brussel heb ik er maar een paar, hoewel die stad vele keren groter is. Ik kom er gewoon wat minder vaak. Maar met stip op nummer één staat Houtsiplou. Zonder twijfel.

Houtsiplou ligt op een paar minuten stappen van de Beurs, de Grote Markt en Manneke Pis, dus het is de ideale stop als je even toerist in eigen land gaat spelen. Van zodra de zon er is, staat hun terras buiten en kan je daar goed vertoeven. Alleen moet je snel zijn als je er een plaatsje wil bemachtigen, want het is een zeer populair terras, niet alleen bij Brusselaars, maar ook bij toeristen. Maar binnen zit je ook altijd goed. Ze hebben een ontzettend leuk interieur waar je je ogen uitkijkt. Iedere keer ontdek ik weer iets nieuws in de muurtekening of staan er weer een hoop nieuwe berichten in krijt op de muren van de wc.

Ze hebben een behoorlijk uitgebreide kaart (en vooral een heel mooi geïllustreerde kaart!), maar als je Houtsiplou zegt, dan denken de meeste mensen wel meteen aan hun burgers. En die burgers zijn meestal top. Zelf grijp ik vaak naar dezelfde twee: de Classico en de Cocotte, beiden voorzien van heerlijke bbq saus. Ik heb iets met bbq saus en zij serveren er zeer lekkere. Bij je burger krijg je ook een portie frietjes die vaak geserveerd wordt in een bloempot ofwel in een klein kookpotje. Tien op tien voor de presentatie. De eerste keer dat ik die frieten in de bloempot geserveerd kreeg, wist ik dat ik goed zat.

Maar naast burgers kan je er ook terecht voor een heerlijk ontbijt, een gezonde salade of een pasta om u tegen te zeggen. Ik heb de indruk dat Houtsiplou een ontzettend kindvriendelijk restaurant is, want ik zie er vrijwel iedere keer dat ik ben gezinnen met baby’s, peuters en kinderen van uiteenlopende leeftijden. Er is dan ook een kidz menu met klassiekers zoals fish sticks, kip met appelmoes en een kleine burger. Allemaal voorzien met frietjes. Dat spreekt voor zich. En op de vensterbanken binnen staan er heel wat boeken en speelgoed waarmee de kleintjes zich kunnen bezighouden.

Het allerbeste bij Houtsiplou? De huisgemaakte limonade. Je betaalt er vier euro voor, wat meer is dan je betaalt voor de gemiddelde frisdrank, maar je krijgt een gigantisch glas overheerlijke, verfrissende limonade met heel veel gecrusht ijs. Ik proef heel vaak huisgemaakte limonades en ice teas als die ergens op de menu staan, maar de huisgemaakte limonade van Houtsiplou is mijn ultieme favoriet. Ooit, ooit zal ik erin slagen die na te maken en te evenaren in smaak. Ooit. Mark my words.

Je kan Houtsiplou vinden aan Place Rouppe en je kan er eigenlijk niet naast kijken. Opgepast! Je kan er alleen betalen met cash of visa/mastercard. Niet met bancontact. Een gewaarschuwd man/vrouw en al. 😉

You Might Also Like

 • marieke

  voor jou dus geen ‘we want plates’: https://twitter.com/WeWantPlates
  🙂

  • Kathleen

   Ha! Ik had er nog nooit van gehoord. 😀 Maar wat dan met restaurants zoals Houtsiplou die hun eten wel serveren op borden, maar dan alleen de frietjes in een bloempot serveren?

 • SaarBlogs

  Ook een grote aanrader: Peck47 – vlak bij Beurs, Grote Markt en Anspach en ook met met heerlijke zelfgemaakte limonade en iceteas – en wraps om je vingers bij af te likken!

  • Kathleen

   Even opgezocht en het ziet er geweldig uit! Merci voor de tip. Die gaan we zeker eens moeten uittesten.

 • Lize

  Ik kom zelden of nooit in Brussel maar ga het adresje wel proberen te onthouden voor als ik er nog eens kom.

 • Literasa

  Bedankt voor de tip! Mijn man en ik zijn grote fans van homemade lemonade en burgers!

 • goofball

  ken je de zelfgemaakte limonade uit het M-café in Leuven? ‘k vind die heel lekker (zuur)

 • Marcia

  Die burger ziet er echt fantastisch uit! Ik heb vorige week de Cook&Book ontdekt in Brussel en dat was toch ook al een stukje hemel op aarde. De Houtsiplou gaat op mijn lijstje om binnenkort eens te bezoeken 🙂

 • Katrien

  Wij zijn er met de collega’s al twee keer geweest voor een afscheidsfeestje! Inderdaad een leuke plek met goeie burgers. Lang geleden dat ik er nog eens was, merci voor de reminder ;).

 • Isabelle

  Heerlijk! Mijn moeder gebruikte het woord “Hoetsieploe” altijd om aan te geven dat iets ‘ver ver weg was’ (“straks zitten we hier in Hoetsieploe”) – ik heb eerst moeten ontdekken dat dat geen algemeen NL is, en daarna ontdekt dat het een bestaande plek in Wallonië is. Nu leer ik dat het ook nog een restaurant is. Super!

 • Pin It on Pinterest