Gemaakt

De Cameo Silhouette

Ik heb al een paar keer naar verwezen naar die Cameo Silhouette van mij, maar ik heb het er nog nooit echt uitgebreid over gehad. Daar is een zeer goede reden voor. Ik kreeg de machine in december van de kerstman (aka mezelf) en sindsdien heb ik het drie keer gebruikt. Letterlijk drie keer. Schaamtelijk.

Maar kijk, in het artikel “Over Michelangelo, Patreon en creativiteit” pende ik de gevleugelde woorden neer: “Ik wil zoveel zaken maken en prutsen met mijn nieuwe Silhouette Cameo, maar prioriteiten moeten gesteld worden.” En dat vat het mooi samen. Twintigduizend ideeën, geen tijd om ze uit te werken. Laat staan om de machine te leren kennen, want laten we eerlijk zijn, even met zo’n Cameo beginnen werken, dat vergt wat finesse.

Voor wie het niet kent, een Cameo Silhouette is een soort van snijmachine waar je instructies naar kan sturen via je computer. In het bijhorende programma kan je aanduiden welke lijn het mesje in de machine moet volgen en zo kan je heel nauwekeurig en heel gedetailleerde vormen uitsnijden in verschillende materialen gaande van good ol’ paper tot stickervellen tot stof en zelfs kurk en nepleder. Dat maakt dus dat deze machine multi-inzetbaar is, zoals dat mooi heet. Voor iemand als mezelf die niet al te handig is met een schaar is zo’n machine een godsgeschenk.

Uiteraard heb ik het voordeel dat ik zelf illustraties kan maken en daar dan mee aan de slag kan gaan. Het is een match made in heaven. Ik kan stickers ontwerpen om te gebruiken in mijn bullet journal, ik kan cake toppers ontwerpen om cupcakes mee op te vrolijken, ik kan prototypes voor doosjes voor doopsuiker uitwerken, ik kan ontwerpen uitwerken met vinyl om vervolgens een t-shirt of een tas mee te pimpen,… Vorige week zag ik op Team Confetti de ontzettend toffe plantlabels van Ingrid en bedacht me dat ik zoiets ook kon maken. The sky is the limit. Ideeën genoeg alvast. Maar die tijd dus… Ja.

Onlangs was er wel één zaterdagochtend waarop ik gewoon een paar uur non-stop heb kennisgemaakt met de machine. Hoe stel ik de snijdiepte van het mesje in? Hoe reageert de machine op verschillende soorten materiaal? Hoe fijn en gedetailleerd kan het snijden? Hoe zorg ik ervoor dat de Cameo weet waar het figuurtje staat op het papier dat ik afdrukte? Hoe werkt die vervloekte Bluetoothfunctie, want ik haat die kabel?! Ja, ik heb hier het boek Make it yours, pimp it rondslingeren waarin alles mooi uitgelegd staat, maar ik ben een prutser en ik leer al doende. Dus nu ook weer met deze machine. En dat ochtendje ongestoord prutsen en kennismaken met de machine heeft me toch weer wat wijzer gemaakt.

En ik heb er al een mini projectje mee uitgewerkt. Eén van de dingen dat ik al jaren wil maken (letterlijk, jaren) zijn cake toppers. Je weet wel, zo van die vrolijke figuurtjes op tandenstokers die je in een cupcake kan prikken om het geheel wat op te vrolijken. Ik nam één van de Fanny&Laura meisjes en ging aan de slag met haar. Het was even zoeken hoe ik het illustrator bestand kon gebruiken in de Silhouette software en daar werd misschien wat op gevloekt, maar uiteindelijk lukte het. Ik leerde hoe ik de Cameo op de juiste plek kon laten snijden, mooi rondom het meisje en voor ik het goed en wel wist, had ik mijn eerste cake topper. Intussen is die cake topper een dog topper geworden sinds mijn neefje de tandenstoker zachtjes in het pootje van een geadopteerde knuffelhond stak. Het zit daar goed. Het mag daar effe blijven zitten.

Dus hopelijk ga ik, nu ik de machine wat beter ken, me eindelijk eens zetten aan een aantal van die zotte dingen die ik er graag mee wil maken. Fingers crossed. One down, negentienduizendnegenhonderdnegenennegentig te gaan.

Voor de eigenaars van zo’n Silhouette: wat heb jij er al allemaal mee gemaakt? Link gerust even naar het resultaat in de reacties, want ik ben benieuwd!

You Might Also Like

 • Elke

  Geen eigenaar maar ik zou er zooo graag eentje zijn, het staat al lang op mijn verlanglijstje dus ben heel benieuwd wat jij er allemaal mee gaat doen, ik heb zelf ook al een lijstje klaar en zeg elke keer tegen de wederhelft: ‘zie als ik dat zou hebben, zou ik dit of dit kunnen doen’ :)) Waarom heb je trouwens voor een cameo gekozen (want er zijn nog zoveel andere soortgelijke machines) en waar heb je hem gekocht?

  • Kathleen

   Er zijn inderdaad nog andere van die snijmachines en ik heb even zitten kijken naar de Cricut (even vergeten hoe het model net heette). Algemeen gezien kreeg die precies wat minder positieve recensies. De prijs en het uitzicht van de Cameo heeft ook een rol gespeeld bij de beslissing, als ik heel eerlijk ben. 😉 Uiteindelijk kocht ik de Cameo en wat toebehoren via Feeerieke.be

 • gerhilde maakt

  Ik wil er ook al lang een, bij mij zou het vooral zijn om te flocken. Maar zoals bij veel dingen momenteel is mijn mantra ‘na de verbouwingen’. Marieke van UniqueMarieke werkt er vaak mee en geeft er ook al eens een workshop over, denk ik. Veel prutsplezier nog!

 • zwartraafje

  Oh ja, dit toestel zag ik een keertje voorbij komen bij Elke van Crafts & things in Antwerpen. Gelukkig heb ik ondertussen een hele verzameling snijvormen en een Double Do want in het begin moest ik alle figuurtjes voor mijn kaarten met de schaar of een snijmesje uitsnijden en dat duurde echt belachelijk lang.

 • Marsha

  Heerlijk he, zo’n Cameo! Ik deel je gevoel: zoveel mogelijkheden, nog meer ideeën en veel te weinig tijd! Ik dácht dat ik vooral flockfolie zou snijden, maar dat is niet zo. Het meest gebruik ik vinyl. En ook papier is zo leuk… ik ben nog op zoek naar leuk papier trouwens. Niet te dik, niet te dun, klein beetje glimmend, leuke kleurtjes – als je tips hebt lees ik het graag! Ik had ook al een poosje een potje etspasta staan, daar ben ik nu voor het eerst mee aan de slag gegaan. Ook heel leuk maar niet altijd een even goed resultaat, daar moet ik me nog wat meer in verdiepen!

 • Eefje

  Je schreef precies mijn verhaal neer,
  Al dat mijn machine al meer dan 3x heeft aangestaan. Ik maakte vooral naamslingers voor jarige kindjes en daar waren ze (ouders in mijn geval, kindjes nog wat te klein) steeds heel blij mee. Gisteren kocht ik het nieuwe tijdschrift plotter at home, wat extra inspiratie nog. En ook 20001 ideeën, maar wanneer, wanneer?

  • Kathleen

   Ik zag die naamslingers al op je blog passeren en dat is dus ook weer een van die projectjes voor ooit een keer. 😀
   En dat magazine klinkt interessant. Eens zien of ik het hier ergens kan vinden. Langs de andere kant: jikes, nog meer ideeën. Als dat maar goed komt!

 • Lize

  Ik ken het toestel niet maar ben wel benieuwd naar wat je er allemaal mee kan maken.

 • Kleine Wijsneus

  Hier ook een fiere Cameo eigenaar (ook al moet ik zeggen dat sinds ik ben overgeschakeld op de Cameo 3 ik minder tevreden ben, maar dat heeft mss meer te maken met de na-service die mijn mankementen nog steeds niet heeft opgelost).

  Ik heb superveel ideeen, maar de tijd ontbreekt. Vaak wordt de Cameo enkel onder het stof gehaald om cadeautjes te maken voor geboorte of verjaardag. (bijvoorbeeld: https://kleinewijsneus.wordpress.com/2016/10/04/babycadeautje/)

  Moest je nog goeie tips hebben voor tutorials met concrete tips en tricks (bv. hoe zorg je ervoor dat je vinyl op grote oppervlakten mooi aan elkaar krijgt), hoor ik het graag. Dat miste ik een beetje in het boek dat jij vermeldde…

  • Kathleen

   Als ik interessante dingen tegenkom, dan laat ik het weten, maar ik vermoed dat ik me de komende tijd toch nog even op de basis ga richten. Grote projecten in vinyl zijn nog even niet aan de orde. 😉

 • Miss Fabuleus

  Whiiee…. dat is iets kei leuk! Ik wil dat ook!! Jammer dat mijn verjaardag al gepasseerd is. Ik zal er nu even voor moeten sparen. 🙂
  Hoeveel heb jij ervoor betaald?

  • Kathleen

   Voor de machine zelf heb ik €299 betaald en dat lijkt zo’n beetje de gangbare prijs te zijn. Soms zijn er speciale pakketten te vinden waar de Cameo bij zit met nog wat extra toebehoren en materialen.

 • Nele Deneut

  Ik heb een ScanNCut van Brother, deze snijplotter kan alles wat een cameo kan en ik volgde ook al een leuke workshop. Ik ben er nu mee gestart in bijberoep en ik werk nu wel ELKE dag met mijn plotter! Zo leuk om te doen: https://www.facebook.com/nellystellys/
  In het mapje ‘bedrukkingen’ zie je al vanalles – ik werk meestal met flock of flex. Maar het is ook te gek om leuke kaartjes mee te maken of gewoon een sketchpen erin en leuke plaatjes tekenen .
  Je blauwe bloempot zou je ook leuk kunnen bedrukken met plakfolie zoals ik hier deed: https://www.facebook.com/nellystellys/photos/a.401503456892901.1073741838.376053136104600/404921883217725/?type=3&theater

 • An

  Ik snijd er sjablonen mee uit om de t-shirts van mijn kinderen te pimpen met textielverf (of javel, als we eens zot willen doen)

 • Sheena

  Ik heb er eentje en gebruik hem nooit :-s
  Ik twijfel nog of ik hem niet beter zou verkopen maar misschien moet ik er toch eerst nog eens echt tijd voor maken 🙂

 • Rita

  Ik ben al eigenaar van dit speeltje van in de tijd dat de Cameo in België nog (bijna) nergens te vinden was, ik heb dus het eerste model (ik heb hem in 2011 gekocht). Ik ben hem in Zoetermeer gaan halen en ben er zeer tevreden van. Ik gebruik de machine meestal om gekochte of zelfgemaakte T-shirtjes van de kleinkinderen op te vrolijken met flex- of flockfolie (topadres voor deze spullen https://www.plot4fun.nl/, goedkoper en vooral grotere afmetingen dan dat wat in België meestal verkrijgbaar is, ik heb de Cameo daar ook gekocht en later die voor mijn dochter ook). Nu vind je in België ook wel meer materiaal.
  Af en toe maak ik er ook wel eens (verjaardag)kaartjes mee.
  Ik ben er alleszins heel tevreden over (alhoewel de Cameo niet altijd doet wat ik zou willen maar dat zal eerder aan mij liggen denk ik…).

 • Davina

  Ik heb er al héél veel mee gemaakt, schreef me ooit ook es in om een jaar lang elke week iets met de Cameo te maken als een soort uitdaging en dat hield ik ook netjes vol. Als je op mijn blog gaat kijken naar het tabblad Cameo vind je daar alvast wel wat voorbeeldjes 🙂

  • Kathleen

   Ik was aan het denken om iets gelijkaardigs te doen: een lange lijst maken met alle projecten dat ik wil maken en dan iedere week één van die items op de lijst uitwerken. Alleen denk ik dat ik dat twee weken zou volhouden. Zelfkennis en al. 😉

 • Riet

  Ik geraakte intussen niet veel verder dan me voornemen om de niet uitgesneden lettertjes nog verder met de hand uit te snijden… Maar ik hou je op de hoogte. 😉

 • Joke

  Ik heb de mijne gekocht om reclame voor de fotostudio van mijn echtgenoot aan de garagepoort te hangen. Maar ik heb ondertussen ook al onze brievenbus van onze namen voorzien, al onze binnendeuren hebben een leuke tekst/afbeelding en de balletzak van mijn dochter is ook opgefleurd met ballerina’s.
  Maar de machine leren kennen is inderdaad niet zo makkelijk. Nog steeds moet ik regelmatig herbeginnen omdat ik iets niet juist gedaan had.

 • Katrien

  Wel een superleuk ding! Benieuwd naar de komende projectjes. Lijkt me tof om coole prototypes mee te maken!

 • Unique Marieke

  @Gerhilde: Dankjewel Gerhilde 😀 Zo tof om te zien dat mensen mij herinneren aan maaksels of projecten! 🙂
  Maar inderdaad, je mag wel zeggen dat ik gebeten ben door de cameo-microbe.
  @Kathleen; je hebt me er trouwens toe aangezet om een nieuwe rubriek op de blog te gooien. Dus euhm; kom maar geregeld eens een kijkje nemen om inspiratie op te doen 😀
  Veel plezier alvast, met dat geweldige ding!

 • deabsoluteimperfectie

  Oh wat ben ik blij dat ik je blog heb ontdekt dankzij @http://www.liesellove.be !! Ik hou van je manier van schrijven, dat je je kennis graag deelt met anderen , dat je andere graag helpt but most of all hou ik van je blog. En toeval of niet (I say NOT) heb ik net gisteren in een FB groep voor het eerst over een Cameo gelezen en ontdek ik nu via jouw blog wat je daarmee allemaal kan. Perfect timing. En daar word ik nou eens ontzettend blij van 🙂

 • Pin It on Pinterest