Gelezen

The Painted Dragon

Er zijn heel weinig reeksen die mij echt in de ban kunnen houden. Vaak lees ik van een trilogie het eerste boek en negeer ik de volgende twee boeken. Maar als er één reeks is waarvan ik het ene boek na het andere verslind en de boeken ook pre-order, dan is het wel The Sinclair’s Mysteries van Katherine Woodfine.

Ik schreef eerder al recensies over het eerste boek, The Clockwork Sparrow, maar helaas niet over het tweede boek, The Jewelled Moth. Het derde boek in de reeks is The Painted Dragon en het was weer helemaal geweldig.

Er zit weer een groot event aan te komen in het grootwarenhuis waar Sophie en Lil werken. Deze keer heeft Mr. Sinclair, de eigenaar van het warenhuis, de handen in elkaar geslagen met een bekende kunstverzamelaar. Ze gaan een geweldige tentoonstelling op poten zetten waar bekende en minder bekende schilderijen getoond zullen worden. Het belangrijkste kunstwerk is ongetwijfeld het schilderij van de Groene Draak, dat de koning van Engeland himself heeft uitgeleend voor de tentoonstelling. Maar nog voor de tentoonstelling geopend kan worden, blijkt dat het befaamde schilderij gestolen is.

Er zijn zoveel zaken die ik geweldig vind aan deze reeks en dus ook aan dit boek. De personages zijn een kleurrijk allegaartje. Ieder boek worden een aantal nieuwe personages voorgesteld. In dit geval de broer van Lil en een aantal studenten van een prestigieuze kunstschool in Londen. Misschien zijn niet alle personages even goed uitgewerkt, maar ze zijn wel allemaal aanwezig en spelen stuk voor stuk een belangrijke rol in het verhaal. Lil blijft nog steeds mijn favoriet, hoewel ze in dit boek misschien ietsje minder sassy was dan anders.

Daarnaast hou ik ervan hoe een jongerenreeks zoals niet dieper ingaat op potentiële romances, maar dat je dat er zelf maar wat moet bijdenken. Al die gevoelens en drama’s zijn voor achter de schermen. Het verhaal draait om het mysterie dat moet opgelost worden. Punt. En dat mysterie wordt aan een zeer hoog tempo opgelost. Af en toe heb ik echt gewoon van die boeken nodig die er niet te veel doekjes om winden.

Tijdens het lezen van dit boek maakte ik me de bedenking dat ik het eigenlijk niet eens zo erg zou vinden moest ik de rest van mijn leven alleen nog maar boeken mogen lezen geschreven door Katherine Woodfine. Ik zou best nog een gelukkig mens zijn.

Het mysterie zelf was in dit boek misschien niet het beste van de drie boeken, maar hoe het hele verhaal verder weeft op het vorige boek en de grote ontknoping op het einde had me wel helemaal in z’n ban. Helemaal achteraan The Painted Dragon stond het volgende boek in de reeks weer aangekondigd en dat verschijnt nog dit jaar. Je wil niet weten hoe blij ik was om dat te zien. Nu moet ik geen vol jaar op het vervolg wachten. Hoera!

The Painted Dragon en de andere boeken in deze reeks zijn helaas nog niet vertaald naar het Nederlands. Je kan de Engelse versie van de boeken wel via Bol kopen. Daar kost de paperback voor het derde deel €6,49 en de digitale versie €6,28.

You Might Also Like

  • Annelies

    Ik had dat bij reeksen, dat ik vond dat ik alles moest lezen. Maar gelukkig ben ik ervan afgestapt. Want soms is deel 2 of 3 of meer gewoon niet meer zo goed als deel 1. En bij jongerenboeken (ik lees dat voor m’n werk) komen zooo vaak reeksen voor. En idd, de romances worden niet zo diep uitgespit bij jongerenboeken dan bij romans voor volwassenen.

  • Claire Bracke

    Net je review gelezen en als mede-fan van Mr. Selfridge en al wat zich in het begin van de 20e eeuw afspeelt moet ik dat ook lezen 🙂 Ze hebben het eerste deel alvast in de jeugdboekenafdeling van De Krook in Gent (in het Engels, jawel). Ik ga hem straks halen sie! Bedankt voor de tip!

  • Pin It on Pinterest