Gebeurd

Wat ik leerde uit 40 Dagen Bloggen

Morgen is het de laatste dag van 40 Dagen Bloggen. Wat begon met een ballonnetje dat ik opliet in de Facebookgroep voor de deelnemers van Meststoffen voor je Blog, werd opeens zoveel meer. Nu het einde in het zicht is, wordt het ook de hoogste tijd om even terug te blikken.

 • Ik bracht de uitdaging niet tot een goed einde, maar dat is niet erg. 
  In totaal publiceerde ik om en bij de dertig blogberichten tijdens die 40 Dagen Bloggen. Niet slecht, dat zeker niet, maar de uitdaging heet helaas niet 30 Dagen Bloggen. Langs de andere kant was ik ook wel aan het zwangeren achter de schermen (zwangeren is een werkwoord, ja) en lag mijn focus de afgelopen weken eigenlijk vooral op de tweede launch van Ontwerp Je Eigen Merk (die zeer succesvol was, mind you). Dus gezien de omstandigheden ben ik zeer tevreden met dertig blogberichten. Eerlijk is eerlijk: moest deze uitdaging er niet geweest zijn, zou er maar een tiental berichten hier gepubliceerd zijn in dezelfde periode.
 • Stiekem schreef ik vier extra blogberichten die ik (nog) niet publiceerde. 
  Ik ben zo iemand die schrijft over wat me bezighoudt. Een eerste zwangerschap kan wel een keer iets zijn dat een mens bezighoudt. Surprise. Surprise. Alleen kon ik die artikels uiteraard nog niet publiceren wegens dat drommelse eerste trimester dat helemaal in het teken van onzekerheid staat. Dus hier is de deal. Volgende week doe ik een weekje “Kathleen zwangert er op los” (zie je wel dat het een werkwoord is?) en dan publiceer ik die blogberichten. Dan weten jullie meteen hoe mijn eerste trimester eraan toe ging en hoe ik mijn eerste hormonale huilbui had over iets te stom voor woorden. Als je dat soort berichten niet wil lezen, sla gerust mijn blog volgende week een weekje over. Daarna hervat ik het gewone programma weer. Beloofd.
 • Tenzij ik vooruit plan, wordt er op maandagen en dinsdagen niet geblogd.
  Maandagen en dinsdagen kom ik er gewoon niet toe. Vaak zijn dat de dagen dat ik na mijn werk nog van alles doe (leesclubje, afspreken met vrienden, uit eten met Het Vriendje,…) omdat ik dan ook in Leuven ben. Afzakken op mijn thuiswerkdagen naar Leuven is net iets te veel van het goede. Dus als ik tijdens het weekend al niet een blogbericht inplan voor die dagen, dan komt het er gewoon niet van. Zo simpel is het.
 • Er is zoveel om over te bloggen.
  Soms vergeet ik dat. Je wordt tegenwoordig zo hard om je oren geslagen met het advies “Kies een niche! Focus je op één onderwerp!”. En op zich is dat zeker geen slecht advies, maar het werkt niet voor iedereen. Ik wil geen blog waarop duizenden en duizenden mensen komen lezen. Ik wil mij hier amuseren. Ik wil hier kunnen schrijven over wat mij interesseert en bezighoudt. Als dat toevallig jullie ook interesseert, des te beter. Anders… Jammer. Blogs genoeg om te lezen. Ik heb gemerkt dat ik de afgelopen weken een paar serieuzere artikels heb geschreven waarop ik echt trots was (dit, dit en dit), maar evengoed willekeurige lijstjesartikels of zelfs een keer een iets te enthousiaste filmrecensie. Die moeten er ook zijn.
 • Ik moet er werk van maken om ten alle tijden een kleine camera in mijn handtas te hebben zitten.
  De camera van mijn smartphone is echt een verschrikking. Serieus. De smartphone op zich doet perfect wat ik ervan verwacht, maar de camera laat nu toch wel te wensen over. Soms weigert hij gewoon dienst, tout court. Ik heb een goede kleine camera, die perfect in mijn handtas past, maar die er meestal niet inzit. Schandalig. En het is net als je ergens interessant komt dat je denkt: “Ha! Hierover kan ik bloggen,” dat je dan uiteraard geen camera bij je hebt. En ik kan veel in Photoshop, maar de foto’s genomen met de camera van mijn smartphone beter maken is en blijft een uitdaging. Ik sla blijkbaar echt helemaal tilt op geen goede foto hebben bij een artikel. Somehow. Vraag me niet waarom. Soit. Idealiter zou ik een soort van bibliotheekje met foto’s aanleggen die ik zelf heb genomen die ik kan gebruiken bij willekeurige artikels.
 • Ik blog echt wel graag
  Vorige week stuurde ik een mailtje naar alle deelnemers van deze uitdaging met daarin een link naar een mini-enquête. Ik wilde eens horen wat zij vonden van de uitdaging en wat zij eruit hadden geleerd. De algemene tendens in de antwoorden was dat iedereen zijn blog terug wat liever is gaan zien of de schrijfkriebel terug te pakken heeft. En ik kan me daar helemaal in vinden. Ik blog graag. Ik schrijf graag. Ik pruts graag. En hoe meer, hoe liever eigenlijk. En soms moet je er tijd voor maken, want het is een hobby, gelijk een ander. Dat is waarschijnlijk de belangrijkste les die ik trek uit dit experiment.

Aan iedereen die deelnam aan deze zotte uitdaging: dikke dikke dikke merci. Het is geweldig dat er een paar mensen gek genoeg zijn om mee te doen met mijn wilde plannen. Maar zonder zwanzen, jullie hebben de blogosfeer de afgelopen weken doen schitteren en ik heb met veel plezier meegelezen. Hoewel uiteraard niet altijd iedere letter op iedere blog bij iedere deelnemer, maar toch, ik heb ervan genoten. Van het lezen én van het schrijven. Dit smaakt eigenlijk wel naar meer.

Deed jij mee aan 40 Dagen Bloggen? Hoe is het bij jou verlopen?

You Might Also Like

 • Samaja

  Hoera! Jij kon alleszins wel afsluiten met geweldig nieuws als kers op de taart :-). Voor mij was het verrassend om te zien hoe gemakkelijk het ging om zoveel te schrijven, ik kreeg net meer inspiratie. En net zoals jij heb ik niet veel zin om me tot 1 iets te beperken. Ik schrijf gewoon waar ik zin in heb. Bedankt voor het initiatief, het was echt leuk.

 • Miss Pixie

  Ik heb deze blogpost morgen gepland staan 🙂
  En ga het na hier te lezen nog een beetje aanpassen 😉 Dat van een niche kiezen werkt voor mij ook niet. Heeft het nooit gedaan. Ik merk dat ik heel wat meer lezers heb als ik blog over een naaisel, maar expres gaan naaien om iets te kunnen bloggen dat doe ik niet meer. Dat maakt het naaien en bloggen minder leuk.
  En btw: die overenthousiaste filmrecensie vond ik fantastisch! 😉 Ik ben benieuwd naar je posts volgende week.

 • Goofball

  Ik vond het leuk om mee te doen. Als ik vandaag even cheat en 1 berichtje retrodateer , dan gaat het me lukken . Nochtans dacht ik bij het begin van de challenge dat ik met vingers in de neus geen enkele rustdag ging gebruiken omdat ik al een relatief hoog postfrequentie had. Maar amai, met zo’n knaller aankondiging zoals op jouw blog kon niemand tippen natuurlijk! Yeay. We vergeven je je extra geheime posts die nog niet online konden en je avondjes vroeg in bed met heeeeel veel plezier. Neem vooral je rust, ‘k weet hoe uitputtend die zwangere maanden kunnen zijn.

  Ik leerde ook dat je over een kan bloggen, maar het gemakkelijkst blijft voor mij gewoon een soort dagboek te bloggen: als er veel gebeurt dan loopt de inspiratie gewoon vanzelf en wil ik vanalles vertellen. Posts die niet direct met iets uit mijn leven van die periode te maken heeft, vergen me veel meer moeite al vind ik dat ook wel leuk om te doen. Er staan nog steeds een hoop dergelijke posts in draft die ik dus niet heb kunnen afmaken. Bij mij zijn het vaak de dagen aan het einde van de week die zonder posts vallen (donderdag en vrijdag) omdat ik het meest schrijf over wat ik in het weekend doe en ook het meest tijd heb in het weekend om een paar posts vooruit te plannen, terwijl ik op een weekavond me vaak te moe voel om nog iets deftigs en coherent getypt te krijgen.
  Anderzijds heb ik wel gemerkt dat impulsief een korte update zoals mijn posts toen ik ziek was (en die ik toen wel bewust online gooide om toch maar de counter naar 40 blogposts omhoog te laten gaan) in feite weinig moeite kosten en best veel reactie krijgen.

  Ik vind het ook leukst om blogs te lezen die persoonlijk zijn en zich niet op een niche focussen, dus ik vind de waaier aan topics op jouw blog ook wel leuk om te lezen. Ik kom wel vanuit een feed reader en ben bij jou soms in de war op verbeelding.org te belanden of op tuttefrut.be.

  Tot op een volgende editie misschien!

 • Anna Helena

  Het smaakt zeker naar meer! Ik heb er een hint over gestoken in mijn blogpost van vanavond ?

 • Lottes Anekdotes

  Ik hou ook niet van niches, niet om te schrijven en zelfs niet om te lezen. Zorgt dat voor minder lezers, het zij zo. Ik vind net de grote variatie leuk, ook bij jou 🙂

 • lilith

  Ik ben blij dat ik me heb kunnen inhouden, wetende dat ik altijd op zo’n uitdagingen spring. 😉 Het kwam me deze keer echt niet uit, met heel veel schrijven voor het volgende boek, maar de volgende keer ben ik wel nog eens in, denk ik. Want bloggen is leuk. En hoe meer je het doet, hoe meer inspiratie je krijgt, is mijn ervaring.

  Benieuwd naar de zwangerschapsposts!

 • Zij

  Ik heb echt heel erg veel gehad aan jouw lijst met onderwerpen.
  Elke dag heb ik een blogbericht geschreven, de 40 dagen lang. Maar niet elke keer onder #40dagenbloggen omdat er heel veel gebeurd momenteel in mijn leven en ik mijn blog ook als dagboek/uitlaatklep gebruik. Jouw lijst hou ik wel bij en ga zeker nog over heel wat onderwerpen bloggen. Nogmaals heel erg bedankt! Het was een super initiatief!

 • Lize

  Ik vond het een leuke uitdaging en deed er met veel plezier aan mee al vond ik 40 dagen wel lang.
  In maart heb ik zo goed als dagelijks geblogd maar in april kon ik de motivatie niet meer vinden. Ik vond het wel leuk om inspiratie op te doen en nieuwe blogs te leren kennen.

 • fieke

  Superbedankt om dit te organiseren, Kathleen! Ik heb me ongelofelijk keihard geamuseerd, en ben nog altijd verbaasd over de inspiratie die ik had. Het lijstje dat je maakte heb ik amper nodig gehad, maar ik bewaar het zeker voor als ik nog eens een dipje zou hebben…

 • zwartraafje

  Nee, ik deed dus niet mee. Blijkbaar ben ik een heel averechtse want ik probeerde net wat minder frequent te bloggen. Het werd tijd voor iets minder bloggen en iets meer lezen. (dat laatste is jammer genoeg nog niet echt gelukt)Al vond ik het wel super leuk om dagelijks een nieuwe blogpost te kunnen lezen bij Fieke.

 • Evi

  Ik deed mee en alhoewel ik niet de veertig berichten haalde genoot ik er met volle teugen van. Ik deed tonnen inspiratie op en mijn zin om te blijven bloggen kreeg een flinke boost. Dikke dikke merci om dit op poten te zetten! En ik kijk nu al uit naar die posts van jou over zwangeren 🙂

 • Sofie

  Je hebt je best gedaan en dat is wat telt! Bedankt voor de challenge op poten te zetten, ik heb er graag aan meegedaan 🙂

 • 40 dagen bloggen | D'abord Roze

  […] tijdje geleden las ik op het blog van “Verbeelding” een berichtje over 40 dagen bloggen. Ik vond het wel een leuke uitdaging en schrijf me in om mee […]

 • Liesbeth

  Ik vond het een heel leuk initiatief, en nee, het is me ook niet gelukt, maar dat doet er niet toe.
  Er is veel geschreven en ik schrijf ook graag (maar het lukt inderdaad niet altijd om de juiste bijpassende foto te hebben en dan publiceer ik het niet), dus waar het eigenlijk om draaide is wel gelukt: bezinnen en schrijven en delen.
  Merci voor de organisatie!

 • Liesellove

  Het gaf mij een enorme boost dat 40 dagen bloggen! Ik ben sowieso veel bezig met mijn blog maar ik raakte in een drive en schreef 40 dagen lang elke dag een artikel. Ondertussen ben ik daarmee nog niet gestopt. Deze week publiceer ik alleszins een evaluatie en wil ik verder uitzoeken wat ik hiermee ga doen. Ik ontdekte dat mijn blog veel richtingen uit kan want zo goed als elk artikel werd veel gelezen! Een niche kan dus interessant zijn maar je kan je evengoed helemaal laten gaan in datgene wat je graag doet, dat is wat ook ik gemerkt heb.

  Ik had je inspiratielijst niet nodig en heb ondertussen een eindeloze lijst van artikels die ik nog wel eens kan schrijven. Wat ik dacht op voorhand was: ik ga nooit weten waarover ik moet schrijven. Maar hoe meer ik schreef, hoe meer inspiratie er kwam. Dankbaarheid is dus wat ik voel voor dit project!

  • Kathleen

   Ik heb heel graag meegelezen op je blog de afgelopen weken, vooral omdat ik uiteraard ook stiekem zwanger was (nu iets minder stiekem 😉 ). Dus ik hoop dat je verder blijft doen zodat ik nog veel kan bijleren.

   • Liesellove

    Ik zag het net, proficiat zeg! Ik kom hier u verhalen meelezen! Van mij mag dat weer mama zijn, zolang je inderdaad trouw blijft aan jezelf en je het niet doet om gratis spullen te krijgen. Want dat werkt gewoon niet hé, haha! Alle ge krijgt dat wel maar echte wow-artikels kan je daarover toch niet steeds schrijven hé 😉

    Ik plaatste trouwens net mijn eigen evaluatie online, geïnspireerd op die van u hier! Echt waar dikke merci jong… ge zijt echt een inspiratiebron en ik ben dankbaar voor die 40 dagen bloggen, wat een boost!

  Pin It on Pinterest