Beebje Gebeurd

Die keer met de zwangerschapskledij en het warme weer

Eén van de blogberichten die ik schreef tijdens mijn eerste trimester, maar uiteindelijk toch niet publiceerde, ging over zwangerschapskledij. Over hoe ik het zou aanpakken en hoe ik dat volledig zag zitten om mezelf een nieuwe hetzij tijdelijke garderobe aan te meten. Dat was een paar maanden geleden. Van dat enthousiasme is vandaag niet meer zoveel over, vrees ik.

De titel van dit bericht had trouwens ook perfect: “Die keer dat Kathleen eens stevig moest kunnen zagen” zijn. U weze gewaarschuwd. Verder lezen op eigen risico en zo.

Kijk, het zit zo. Kleren, dat interesseert mij weinig tot niets. Ik weet dat ik daarmee waarschijnlijk de uitzondering op de regel ben, maar het is zo. Ik loop rond met gaten in mijn kleren omdat ik gewoon geen zin heb om er nieuwe te gaan kopen. Omdat het me niet kan schelen. Omdat ik niet wil nadenken over kleren. Ik heb in het verleden wel vaker de uitspraak gedaan dat ik het niet erg zou vinden moest ik dag in, dag uit hetzelfde uniform moeten dragen. Dezelfde broek. Hetzelfde bloesje. Geen probleem. Niet nadenken over wat je moet aantrekken. Ideaal.

Ik weet dat het tegenwoordig hip en trendy is om te werken met een capsule wardrobe waarbij je zelf een kleine collectie kleren heel specifiek kiest en daarmee door het leven gaat. Vaak lees ik in artikels over dit onderwerp dat een ideale richtlijn veertig kledingstukken is. Ik denk dat ik tout court niet eens aan veertig kledingstukken kom. Een vijftal cardigans, een broek of twee, een vijftal jurkjes, een paar rokjes, een vijftal shirtjes en een voldoende hoeveelheid ondergoed. En een flinke collectie sokken voorzien van allerlei vrolijke illustraties (Elmo! Zeemeerminnen! Poezen!). Sokken zijn het enige soort kledingstuk waar ik met heel veel plezier geld tegenaan gooi.

Die hoeveelheid kledingstukken is intussen nog drastisch geslonken nu de buik aan het uitzetten is. Er zijn een aantal shirtjes die wat wijder vallen die ik waarschijnlijk nog vele weken en misschien zelfs wat maanden zal kunnen dragen. Maar alles waar ik de komende tijd niet in pas, is intussen in een doos op zolder gevlogen. Dus buiten een paar shirtjes, de cardigans en een paar zeer elastische jurkjes, blijft er bijzonder weinig over. Er is sprake van een zeer mini capsule wardrobe.

Naast mijn desinteresse in kleren is er ook mijn haat tegenover shoppen. Er zijn weinig dingen waar ik echt naar verwijs met het woord “haat” omdat ik dat een heel sterk woord vind, maar shoppen is één van die weinige dingen. Waarschijnlijk liggen die haatgevoelens wel voor een stuk aan de basis voor mijn desinteresse voor kleren. En laten we eerlijk zijn, een laag zelfbeeld helpt vermoedelijk ook niet meteen. Vermoedelijk. Om jullie een idee te geven: het laatste kledingstuk dat ik kocht was een bloesje met een kwallenmotiefje. Die aankoop dateert alweer van juni 2016. Zelfs voor de trouw van mijn broer, een maand later, trok ik uiteindelijk dit zelfgemaakte jurkje aan, hoewel ik keihard mijn best heb gedaan om ergens een leuk jurkje te vinden. Het mocht helaas niet baten.

Voor zwangerschapskledij kreeg ik al regelmatig de tip om Boobs-‘n-Burps, Fragile en die ene zwangerschapsboutique in Leuven te gaan bekijken, maar eerlijk is eerlijk: ik heb helaas geen ezeltje dat geld schijt. Het zou zeker van pas komen, zo’n ezeltje, daar niet van, maar ze bestaan helaas niet. Toch niet voor zover ik weet. Als iemand weet heeft van zo’n ezeltje, dan mag je me zeker contacteren. Dus er is een budget. Met dat budget kan ik geen jurkjes van honderd-en-een-beetje euro kopen of shirtjes van zeventig euro, hoe mooi en kwaliteitsvol ze ook mogen zijn. Nope. Nope. Geen optie. Ik richt me dus vooral op ketens zoals H&M en JBC die betaalbare, maar leuke zwangerschapskledij aanbieden. Ook van tweedehands ben ik niet vies, maar daar heb ik tot nu toe nog geen succes mee gehad.

Bon. Intussen heb ik mezelf gedwongen zwangerschapsbroeken te kopen. In april deed ik een paar winkels aan en vond twee geschikte jeans. Twee! Niet perfect, maar geschikt. Bij zwangerschapsjeans wordt blijkbaar niet gewerkt met lengtematen zoals bij gewone jeans. En de jeansbroeken die je vindt, zijn precies gemaakt voor zwangere amazones met benen van hier tot ergens aan de andere kant van de wereld. Dus Korte Beentjes Verhetsel moet haar broekspijpen omplooien of korter maken. Bon. First world problems en al. Uiteindelijk bestelde ik ook nog een salopette via het internet. En ik dacht dat ik daarmee wel effe zou toekomen in combinatie met die overgebleven shirtjes en cardigans.

Cue het warme weer van de afgelopen week.

Ik ben geen fan van warm weer (zie, haat is een woord dat ik zelfs hier niet gebruik). Van zodra de temperaturen boven de vijfentwintig à zevenentwintig gaan, is er niet meer al te veel met mij aan te vangen. Wetende dat het bloedheet kan worden op kantoor (een zolderruimte, zuidgerichte ramen, geen airco, you get the picture), had ik maandag echt een kutochtend. Ik wist niet wat aan te doen en ik zag het even echt niet zitten.

In die paar overgebleven jurkjes zag ik eruit al een walvis die is aangespoeld en waarvan bepaalde ondefineerbare plastic objecten in de maagholte voor infecties en extra gassen zorgen waardoor hij er helemaal opgeblazen uitziet (dit artikel spookt een beetje na in mijn hoofd, denk ik). Bijna negentien weken zwanger zijn, wil zeggen dat er sprake is van een buik, maar nog geen full on zwangere buik. Eerder een “misschien heeft die wel twee pizza’s als lunch gegeten”-buik. Dat zorgt ervoor dat er in mijn hoofd alarmbellen aan het afgaan zijn dat ik iets aan mijn gewicht moet doen en tegelijk wéét ik dat dat normaal is. Beebje begint meer en meer plaats in te nemen. De tweestrijd in mijn hoofd (te dik, nee, zwanger, té dik, nee, zwanger!) is best vermoeiend.

Dus ja. Drama en traantjes ten huize Verbeelding om half zeven ‘s ochtends. Goed begin van de week en al. Hoezo, roze wolk? Uiteindelijk heb ik een jeans, een shirt en een cardigan aangedaan onder het motto: “fok it”.

En ik heb het overleefd, maar tegen vandaag was ik die jeans toch wel kots en kotsbeu.

Aangezien mijn werkweek eindigt op woensdagmiddag om 12u, besloot ik de stad in te trekken en iets van jurkje te zoeken waar ik mij goed in voelde. Iets. IETS. Dus bezocht ik alle winkels die binnen mijn budget passen, paste een tiental kledingstukken (wat voor mijn doen véél is) en ging ik uiteindelijk alsnog met lege handen naar huis. Ik heb mijn best gedaan. Ik heb écht mijn best gedaan. Ieder kledingstuk dat mij een beetje interesseerde heb ik gepast. Echt. En nada. Noppes. Niets dat mij ook maar enigzins flateerde. Boe.

Dus eens thuisgekomen zei ik opnieuw: “fok it” en plunderde ik Zalando. Ik was daar al een aantal keren gaan spieken en had een paar merken gespot waarvan de stijl me wel aansprak. Zelf sprak Envie de Fraise me heel erg aan. Veel van hun jurkjes en bloesjes zijn meteen voorzien van een voedingsfunctie zoals dat mooi heet, dus dan moet ik mij daar over een aantal maanden de kop al niet over breken. Win. Win. Er werd een little black dress gekocht, want dat komt naar het schijnt altijd van pas, zelfs als je zwanger bent, nog een streepjesjurk en een iets gekleder jurkje. En dan ook een paar witte sneakers voor onder die jurkjes. Ik heb hier een paar leuke sneakers in huis, maar ik ben blijkbaar nogal fan van sneakers met drukke prints waardoor ze nogal moeilijk combineerbaar zijn met jurkjes die ook voorzien zijn van de nodige prints.

Met andere woorden, ik hoop nu echt toch zeker weer een maand of drie, vier als het even kan, toe te komen met mijn mini capsule wardrobe. Want ik zie het niet zitten om nog een keer door zo’n zenuwinzinking te gaan als afgelopen maandag over wat ik in godsnaam moet aandoen. En ik vermoed dat er hier nog een huisgenoot is die dat ook niet meteen ziet zitten. Ahum. Maar eerst zien hoe het zit met die online aankopen natuurlijk. Fingers crossed.

Dus mag ik dan nu weer gewoon al mijn geld uitgeven aan boeken, alsjeblieft? Alsjeblieft?! Dank u.

You Might Also Like

 • Literasa

  Hihi, dat shoppen klinkt zo herkenbaar! Ondanks je “zaagblog” heb ik toch weer luidop moeten lachen tijdens het lezen. Hopelijk voel je je goed in je nieuwe kleren en kan je de warme dagen zonder zenuwen doorstaan 🙂

 • Sara

  Ik had hetzelfde probleem, niet graag shoppen, weinig zelfvertrouwen en een snelgroeiende buik. Zalando heeft mij ook geholpen en ook hier enkele stuks van Envie de Fraise. Nu ik ook al 8 maanden borstvoeding geef en niet direct wil stoppen heb ik wel een nieuw probleem: te weinig voedingsshirts. Met 6 longsleeves ben ik de herfst en de winter doorgekomen maar ik heb te weinig T-shirts of bloesjes… Thuis is opheffen geen probleem maar elders toch minder interessant. En de top + T-shirt methode is me te warm.

  Ik hoop dat je aankopen je als gegoten zitten!

 • Zjizjipke

  Ik heb de hittegolftijd tijdens mijn zwangerschap overleefd in kleedjes van Lola & Liza… Perfect rekbaar en daardoor nog draagbaar na de zwangerschap 🙂 Die kleedjes + twee zwangerschapsbroeken (jeans van h&m) + T-shirtjes, meer geld heb ik niet willen uitgeven voor die paar maanden en ik haat winkelen 😀

 • Chloé

  Oh Kathleen toch, ik voel uw wanhoop door mijn scherm heen *virtuele knuffel*

  Ik vind die kleren het enige minpunt aan zwanger zijn. Vooral die broeken! Kots en kotsbeu ben ik de 2 exemplaren die ik heb al…Ik hou nochtans in normale toestand wel van winkelen. Ik heb na 30 jaar trial en error eindelijk een beetje het gevoel dat ik weet waar ik mee sta en waarmee niet…

  Om de laatste zwangere zomerweken mee door te komen heb ik deze week in de rapte ook nog 2 dingen besteld op asos. Van 1 t-shirt vermoed ik dat ze ook op jouw lijf geschreven is ?
  http://www.asos.com/pgeproduct.aspx?iid=7179983

  • Kathleen

   Hahaha! Dat shirtje is zalig! <3

 • Inneke

  Ik ben ook niet zo een big spender aan kleren, vooral in hoeveelheid, maar ik koop toch in die dure winkels (ik laat me nu wel niet volledig gaan en draag veel ‘gewone’ kleren gewoon lekker verder). Ik zorg er dan wel voor dat het perfect doordraagbaar is en verslijt ze vervolgens tot de draad. Sorry voor diegene die van mij zwangerschapskleding wil lenen :p. Dus ik let op bv-vriendelijkheid en ook flatterend bij mijn figuur zonder buik maar met bv-cup…. 3 kleedjes (waarvan 1 in uitverkoop), een t-shirt en een cardigan, jup de volledige ‘extra’ uitzet van zwangerschap 3 en daar hou ik het bij. Young dolphins heeft trouwens ook zwangerschapskledij 2dehands… Veel succes nog met de zoektocht!

 • Resaarcle

  Niet fijn! Misschien is https://mama.taleme-shop.com iets voor jou?

 • Melissa

  Shoppen voor zwangerschapskledij is een hel! Ik was hoogzwanger in de winter en heb een eeuwigheid gezocht naar een redelijk mooie en betaalbare jas. Maar ik merk ook dat ik veel winterkleding kocht. Nu, zes weken na mijn bevalling is er een hittegolf aan de gang en heb ik enkel bloesjes met lange mouwen, laat staan shorts, rokjes of jurkjes waarmee ik borstvoeding kan geven.. De strijd duurt nog even door, zolang ik ontzwanger… ?

  • Veerle

   Zowel het verhaal van Kathleen als van jou Is zo herkenbaar! Hier ook een beebje van 6 weken…en vooral winter-voedingskledij. Bij 20 graden ideaal, maar de laatste week: vreselijk! Ik ben al aan het zuchten voor de komende zomer… Al die zwangerschapskledij kost handen vol geld en 70 euro voor een T-shirt is echt teveel van het goede!

 • Ivy

  Esprit is ook een aanrader voor zwangerschapskledij. En ik kocht enkele tricot rokken met elastische tailleband, die konden de hele zwangerschap mee en nog lang daarna ook…

 • Elke

  Er is een reden waarom Bill Gates en in navolging Mark Zuckerberg elke dag hetzelfde droegen/dragen! Het zou mij in elk geval een hoop gezever elke dag besparen maar anderzijds zou ik er ook te snel op uitgekeken zijn.
  Ben zelf grote fan van online shoppen, het is even zoeken naar de maat (ooit een jas besteld in 3 verschillende maten) maar eens dat in orde was, stuur ik eigenlijk nog maar amper iets terug dus moest het niet onmiddellijk perfect passen, doe dan eens zot en bestel het in een andere maat!

 • Kato

  Hema verkoopt soms ook goedkope en toffe zwangerschapskledij! Online te bestellen en laten leveren in een hema-winkel naar keuze.

 • Leen

  Hier ook geen fan van +25° en ons zolderkantoor in de zomer… Ik duim keihard dat de jurkjes helemaal goed zitten.
  Voor de duidelijkheid: je ziet wél dat het geen pizzababy is maar een echt beebje dat je meedraagt hoor!!

 • fieke

  Dat weer, dat is inderdaad geen lachertje! Vorig jaar heb ik me ook suf gezocht naar leuke en comfy kledij, en ik heb een paar keer ook ferm gevloekt. In januari kon ik nog twee broeken op de kop tikken bij Noppies (tijdens de solden). Verder kon ik nog enkele jurkjes lenen van mijn schoonzus, en de laatste maanden was het uitsluitend webshoppen wegens verplichte platte rust. Gelukkig paste alles wel. Nog een tip voor broeken die ik van Kim (Groene Pumps) kreeg: de yogabroeken van Decathlon. Kosten geen geld, zijn supercomfy en vooral ook nog handig in de eerste weken na de bevalling! T-shirts kocht ik trouwens bij H&M, van die voedingst-shirts, dus je kan ze ook nog blijven dragen na de bevalling. Ik kocht ook één en ander bij B&B, vooral hun voedingsbeha’s zijn een aanrader (en betaalbaar). Laat je zeker adviseren door iemand in de winkel, en bij voorkeur koop je die best nadat je bent bevallen want hormonen en al. Bon, ik ga zwijgen nu :-). Als je nog meer tips wil: stuur gerust een mailtje 🙂

 • Liesellove

  ik kocht veel niet-zwangerschapskleren in h&m enzo die wel perfect draagbaar waren omdat er stretch in zat. De basis collectie van h&m heeft bijvoorbeeld heel veel kleedjes die draagbaar zijn en oh ja losse hemden!

 • Mirthe

  Haha, heel herkenbaar!
  Ik had me iets te hard op de zomer gericht en vooral topjes zonder mouwen gekocht. Maar omdat ik vond dat ik daar niet in kon gaan werken (zeker niet op een dag dat er meetings gepland stonden met klanten), had ik ook een trui aan gedaan bij +25°C. Ondertussen ook Zalando geplunderd op zoek naar t-shirts. ?

 • Nina

  Ik heb hier nog een doos staan die je mag hebben!
  Sommige spullen zul je wat moeten verkleinen denk ik, maar dat kan je he.

  Kom het maar oppikken x

  • Kathleen

   Merci voor het aanbod. Ik ga eerst even de bestelling van zalando afwachten en als die uiteindelijk op niks blijkt te trekken, dan weet ik je te vinden. 😉

 • Evi

  Ik vond dat zelf ook geen pretje om kleren te kopen die ene zomer dat ik zwanger was. Vond dat ik er steeds uitzag als een opgeblazen olifant 🙂 Ik heb toen wel een paar basisstuks gekocht in die winkel in Leuven en in Zaventem en verder gecombineerd met goedkopere items die ik elders kocht.

 • trijnewijn

  Ik kocht in den tijd 4 basic borstvoedings t-shirts in de h&m, ik denk dat ik in totaal ongeveer 2 jaar weinig anders gedragen heb. Beste wel handig, zo niet moeten nadenken over wat je aan gaat doen en er alleen voor moeten zorgen dat er minstens één niet vuil was. Met mijn giga buik waren gewone kleren geen optie meer, op enkele rokken na (rekbare stof, eigenlijk gewoon een rechte rok die bovenaan even breed doorliep als op de heupen, met een stuk dat je dubbel kon vouwen om als tailleband te gebruiken. Ik kocht 2 maten groter dan gewoonlijk en gebruikte die flap om mijn buik te ondersteunen).

  Kleren kopen is moeilijk, maar je kunt nu wel weer een eind voort. En hé, je eerste zwangere zenuwinzinking heb je al overleefd, bij de volgende zal de impact van al die hormonen je/jullie iets minder met verstomming slaan. Die ups en downs horen er helaas bij. Zie het desnoods als bizarre teambuilding activiteiten: als jullie die samen aan kunnen komt het na de bevalling ook wel goed.

 • Liese

  Na mijn tweede (en laatste) baby wou ik die kleren in de fik steken. Om maar te zeggen:,ik herken je frustratie.

 • Elke

  Online shoppen was bij mij ook de uitkomst. Thuis passen wanneer je er zin in hebt en hetgeen niks is stuur je lekker terug. Naast Zalando ook veel geshopt bij H&M en JBC (toch 2 mammae kleedjes in mijn collectie). Voor goedkope winterjassen, eenvoudige voedings-topjes of long sleeves, badpakken, … is bonprix ook een aanrader.

 • zwartraafje

  Oh, de zoektocht naar kleren. Ik ben er ook geen fan van. Gelukkig vind ik veel makkerlijker kleding die past nu ik al twee jaar lang enkel nog kleedjes en rokjes draag. Broeken waren echt een mission impossible en na zo’n zoek -en pastocht kon je mijn zelfvertrouwen ergens van de vloer bij elkaar schrapen. Mijn laatste aanwinst is nog vrij recent … een hoedje tegen de zon. Ik sta er ongetwijfeld super zot mee maar het is een noodzakelijk accessoire vermits ik absoluut niet tegen de zon (en warmte kan). Zelfs in de schadu met hoedje -en zonnecrème is het risico nog extreem groot dat ik van een zwartraafje in een rode kreeft verander. Ik duim voor jou mee dat je niet meer op zoek moet de komende maanden. Maar die ‘zaagposts’ mogen nog hoor, jouw stukjes brengen me steeds aan het lachen. Al voel ik me dan vervolgens meteen weer schuldig vermits ik precies met jouw miserie aan het lachen ben.

 • mie

  Boeken passen gelukkig altijd 🙂

 • Liesbeth

  Haha, gelukkig kreeg ik een hele zak kleren van eerder-zwangere-vriendinnen.
  Young Dolphins (tweedehands winkel in Leuven voor kinderkleertjes én zwangerschapskledij), is misschien nog een optie, maar dus hopelijk hoef je er niet meer naartoe ;-). Tenzij voor Beebje dan.
  Ik kocht 1 zwangershapsjeans en ik draag ze nog altijd. In de winter vind ik dat lekker warm aan mijn rug, dat extra stuk sweatstof :-). En lekker comfy.

 • Ilse

  Ik wil foto’s!

  • Kathleen

   Haha! Daar zal ik eens werk van moeten maken, dan. 😉

  Pin It on Pinterest