Gelezen

The Life List

Vorig jaar heb ik een aantal keer de Nederlandse versie van The Life List (Een Bijzonder Jaar) van Lori Nelson Spielman vast gehad in de boekenwinkel. Het sprak me aan omdat het hoofdpersonage haar life list gaat tackelen. Toevallig heb ik ook zo’n lijstje met zaken die ik graag in mijn tijd op deze aardkloot wil verwezenlijken, dus ik kon me er wel in vinden. Toen ik onlangs een bestelling plaatste bij Amazon Duitsland voor een piepklein bedrag, besloot ik dit boek toe te voegen aan mijn bestelling en eens het toekwam kriebelde het om er meteen aan te beginnen.

Pro tip: verzendkosten bij Amazon Duitsland worden gratis als je een boek toevoegt aan je bestelling. Ik heb daardoor al heel wat boeken verzameld. Ahum. Kuch.

Brett Bohlinger is helemaal van slag als haar moeder op relatief jonge leeftijd sterft na een korte strijd tegen kanker. Haar moeder was haar grote voorbeeld en tevens een zeer succesvolle zakenvrouw die een heel imperium had opgebouwd. Brett verwacht dat imperium te erven, maar tijdens het voorlezen van het testament, blijkt dat zij in tegenstelling tot de andere familieleden niet meteen iets krijgt. Eerst moet ze binnen het jaar het lijstje met levensdoelen dat ze opstelde toen ze veertien was, afwerken en dan pas zal ze haar deel van de erfenis krijgen. Brett is natuurlijk niet meer het meisje van vroeger en ze weet niet goed of het wel zin heeft om met die levensdoelen aan de slag te gaan. Maar eens ze begint, beseft ze dat die opdracht het laatste duwtje in de rug was van haar moeder om iets te maken van haar leven en om gelukkig te worden.

The Life List is zonder twijfel een soort van chicklit, zonder in extreme clichés te vervallen. En ik lees dat soort boeken af en toe wel eens graag, zo van die kwalitatieve chicklit met een goed verhaal. Je moet er niet te hard bij nadenken, maar het is net iets complexers dan boy-meets-girl. Dit boek vond ik zelf heerlijk verfrissend.

Het belangrijkste is dat je Brett een hele transformatie ziet doormaken doorheen het boek. Ze begint een beetje als een snob, zonder een cartoonversie van een snob te zijn, maar naarmate ze meer opdrachten van haar lijstje schrapt, zie je dat ze zich beter in haar vel begint te voelen. Ze ontdekt opnieuw wat er belangrijk is voor haar. En hoewel haar moeder overleden is, blijft zij nog altijd aanwezig en haar begeleiden in de vorm van brieven die Brett krijgt iedere keer als ze een opdracht tot een goed einde brengt. Dat zorgt ook voor een mooi rouwproces waarbij de moeder haar dochter helpt zelfs na haar dood.

Daarnaast vond ik het fijn dat het geen “ik alleen tegen de wereld” verhaal is. Het gebeurt regelmatig dat je in dit soort boeken heel weinig kleinere personages hebt die het hoofdpersonage actief helpen en steunen bij het vinden van zichzelf. Vaak spelen ze het luisterend oor of geven ze die ene gouden tip waardoor alles opeens mogelijk is, maar bij dit boek had ik het gevoel dat er toch een aantal personages een actieve rol hadden die belangrijk waren voor het verhaal. Daardoor voelt het hele verhaal wat geloofwaardiger aan, hoewel er toch grote en life changing opdrachten op die lijst staan van Brett en ze die binnen het jaar moet afwerken.

Ik heb dit boek met veel plezier gelezen en heb er oprecht van genoten. Lori Nelson Spielman heeft een vlotte pen en een aangename vertelstijl, waardoor je wil blijven lezen en wil zien of Brett slaagt in haar opzet. Het is ideale vakantielectuur, chicklit met een beetje meer. Zo heb ik ze graag, vooral nu ik mij nog altijd niet al te lang kan focussen op een boek. Ik zag dat Lori Nelson Spielman nog verschillende andere boeken heeft geschreven en de kans is groot dat ik daar de komende tijd mijn tanden in zet.

Ik las zelf de Engelse versie van dit boek, maar de Nederlandse versie Een Bijzonder Jaar is al een hele poos verkrijgbaar in de betere boekhandel. Aangezien het boek blijkbaar een toppertje is, is de prijs sinds kort verlaagd. Hoera! Bij Bol kan je de papieren versie kopen voor €10 en de digitale voor €4,99.

You Might Also Like

Pin It on Pinterest