Gebeurd

Een weekje internetluwe vakantie

De afgelopen jaren hebben we voornamelijk van staycation gedaan: vakantie in je achtertuin. Dat kan deugd doen, zo thuisblijven. Het is handig als je nog wat wil klussen in huis en wil afspreken met vrienden. Maar het grote gevaar daarbij voor een koppel geeks, is dat de computer of smartphone altijd binnen handbereik is. Dus besloten we zeer last minute een paar dagen Center Parcs te boeken.

“Wat heeft Center Parcs nu te maken met een koppel geeks en internet?” hoor ik je denken. Heel wat hotels bieden tegenwoordig gratis wifi aan voor hun gasten. Center Parcs doet het tegenovergestelde. Je kan dagelijks dertig minuten gratis surfen in hun Market Dome, maar dat is het ook. Als je gebruik wil maken van wifi in je cottage, dan moet je een kaart kopen. Een vrij prijzige kaart. Jawel.

Het feit dat er geen gratis wifi is in Center Parcs was vreemd genoeg doorslaggevend voor ons. Daarnaast had het vakantiepark alles wat we zochten om er even tussenuit te knijpen: veel groen, rust, het is dichtbij en uiteraard is er een zwembad om u tegen te zeggen. Naast een koppel geeks zijn we ook een koppel waterratten.

“Maar wat dan met 4G?” hoor ik je denken. De smartphone ging natuurlijk gewoon mee en ik geef eerlijk toe, er werd een beetje gesurft, hier en daar. Meestal was het wel met een zeer specifiek doel voor ogen (de tv gids checken onder andere, maar ook even checken wat Comey allemaal had gezegd en hoe de Britse verkiezingen verliepen). Daarnaast zette ik heel bewust de meldingen van mijn meest gebruikte apps af. En ik denk dat ik die meldingen standaard ga laten af staan vanaf nu. Het deed deugd om niet heel de tijd alle mogelijke berichten te zien binnenkomen van Facebook en aanverwanten. Berichten waar ik toch niets mee zou willen doen op die moment wegens vakantie.

Er was ook een laptop mee, omdat de uitgerekende datum van één van mijn Fanny&Laura klanten toevallig in die week viel. Je bent zelfstandige in bijberoep of je bent het niet. Het werk spookt altijd wel ergens in mijn achterhoofd. Moest ik een berichtje van die klanten hebben ontvangen dat hun kindje geboren was, dan had ik even gebruik gemaakt van het internet om het geboortekaartje in kwestie in orde te brengen. De kleine spruit besloot nog even wat extra tijd door te brengen in mama’s buik, dus werd de computer zelfs niet eens uit de tas gehaald. Zelfs niet om even een leuk blogbericht neer te pennen dat in mijn hoofd opdook of een idee voor een nieuwe online cursus uit te werken. Nope. Nope.

Wat we dan wel deden tijdens onze korte internetluwe vakantie? In die paar dagen las ik een boek en een half uit, verslond ik een Flow magazine, keken we Zo Man Zo Vrouw (we hebben geen kabelaansluiting en Jani is toch wel fijne entertainment), maakten we het zwembad meerdere uren per dag onveilig, gingen we knuffelen met de babygeitjes op de kinderboerderij en genoten we van al het groen en de rust dat het park te bieden heeft.

Die paar dagen weg van het internet en even weg bij onze normale computerroutine heeft deugd gedaan. Ontzettend veel deugd. De vakantie die Het Vriendje en ik nog steeds zien als onze beste vakantie, was die twee weken Denemarken, intussen al weer zes jaar geleden. Er was geen internet, we waren er niet met de auto (wel met het vliegtuig, trein, bus en taxi), ons huisje bevond zich in the middle of nowhere en we zaten dus min of meer vast. Het was heerlijk weg van de wereld. Dit was een beetje een mini-versie van die vakantie.

En hoewel die Center Parcs vakantie maar enkele dagen telde en geen twee weken, hebben we er allebei van genoten. Even het hoofd leegmaken, even herbronnen zoals dat mooi noemt, even wat afstand nemen van bepaalde zaken en alles op een rijtje zetten, even van elkaars aandacht genieten en even gewoon weg van de wereld.

Het moet niet altijd een ver-weg-vakantie met een exotische bestemming zijn, toch? Ik kan het alleen maar aanraden, zo’n internetluwe dichtbij-vakantie.

Hoe gaan jullie om met internet en smartphones tijdens vakanties? Zetten jullie bewust alle meldingen uit? Laten jullie de smartphone achter bij het thuisfront? Of moet de laptop mee en kan je geen week meer zonder wifi?

PS: Ik ben trouwens een hele slechte blogger geweest en heb letterlijk alleen maar foto’s gemaakt van de geitjes op de kinderboerderij. Sja. Also: not sponsored.

You Might Also Like

 • Jessi

  Ik kan mijn gsm soms dagen op het nachtkastje achterlaten op vakantie. Als ik thuis ben, is dat wel wat anders helaas. Ik ben van plan af en toe weer naar de goede ouwe gsm zonder internet over te schakelen zodat de neiging om nutteloos op internet te zitten tijdens mijn vrije dagen toch wat minder is.

  Ik ben blij dat je genoten hebt van de mini vakantie 🙂

 • Eve

  mijn man heeft geen smartphone, wel een tablet.
  zelf gaat hiet tijdens een vakantie de internetverbinding uit en is de gsm enkel mee als eventueel alarm en telefoontjes aan en van het thuisfront al zijn die ook zeer beperkt , meestal gewoon als we zijn toegekomen en dan ergens halverwege de reis.
  WIj nemen ook wel laptop mee en tablet van de kids, en zo is er elke dag wel eens een momente dat we mails en facebook checken of gewoon info over uistapjes in de streek al probeer ik dat laatste wel op voorrand te doen , maar soms handig om toch even openingsuren en juiste locatie te checken.
  Drie jaar geleden bleek het ook handig te zijn da we de laptop meehadden aangezien de dvd speler in het huisje niet werkte en we hadden wel wat films mee voor ons en zo konden we s’avonds toch nog een filmpje meepikken.
  Nu moet ik zeggen dat ik zowiezo niet zo verslaafd ben aan de smathphone, wat ik wel merk is dat ik facebook meer op ijn telefoon check dan op mijn lap top. Maar bv op het werk kijk al niet naar mijn gsm tenzij er telefoon gaat of een echte sms vraag ik wel altijd even aan de client of het oke is om te checken of het niet school of familie is . Voor de rest check ik gewoon even tussen clienten .Ook s’avonds gaat de wifi uit meestal uit als we een film of zo kijken ofwel gewoon het lawaai uit.
  Daarjuist zag ik toevallig op facebook een filmpje passeren van deel vierdejaars die op tweedaagse waren en het viel mij direct op hoeveel ervan naar een schermpje zitten te kijken, het vasthebben, aan het tikken zijn … terwijl ze gewoon gezellig met een knabbeltje en een drankje bij elkaar zitten. Op zo’n momenten ben ik toch blij dat ik het anders heb geweten. Lang leve de grote vakantie en elkaars telefoontjes soms dagen aan een stuk mislopen. 🙂

 • Camille

  Op vakantie neem ik nooit de laptop mee (enige uitzondering: in de aanloop naar onze trouw had ik die wél mee omdat we de tekst en lettertype e.d. van de uitnodiging aan het afwerken waren). De iPhone gaat wél mee, maar ik ben altijd héél bang van hoge internetkosten (roaming of geen roaming, ik denk dat ik die ingesteldheid aanhou) dus pik ik hier en daar eens gratis wifi mee. Enige minpunt daaraan is dat de whatsappberichtjes niet doorkomen, maar ach.

 • Liesbeth

  Sowieso geen internet op reis. Of toch zeer beperkt.
  Toen we 4 jaar geleden in freiburg op vakantie waren was er wifi, maar we hadden het ding niet aan de praat gemaakt. Tot Aaron (9 maanden toen) een kever inslikte en we toch even wilden checken of dat wel ok was. (ja, dus).
  En vorig jaar werkte mijn telefoon ineens niet meer en bleek te batterij gezwollen. Toen toch ook ineens het paswoord van de wifi opgezocht om even op te zoeken of dat kwaad kon (ja, dus) en wat te doen.
  We zouden dat beter tijdens de vakantie thuis ook eens doen. Internet afzetten.

 • Le petit requin

  Ik heb zeer bewust geen smartphone om niet altijd en overal op het internet te kunnen, dus dat stukje “vakantiegevoel” heb ik altijd 🙂 Of ik mijn laptop meeneem op vakantie hangt af van de bestemming en van hoeveel “pure rustmomenten” er zijn. Hij ging dus niet mee naar Canada waar we rondtrokken en lange wandelingen deden, maar wel naar Zuid-Afrika eerder dit jaar, waar we in de voormiddag doken en in de namiddag afwisselend nog iets actiefs deden of gewoon wat rondhingen op het strand of aan het zwembad. Maar ook dan heb ik mijzelf bewust beperkt tot twee dagen (op twee weken) waarop ik even online ging; de rest van de tijd zette ik hem gewoon even op om foto’s over te zetten van mijn SD-kaartjes, maar niet om online te gaan.

  En over Center Parks: blij te lezen dat je daar ook als volwassenen blijkbaar wel een leuke vakantie kan beleven. Er werd hier namelijk in de familie geopperd om een van de jarige familieleden binnenkort een bon daarvoor cadeau te doen, maar ik vond dat meer een cadeau voor haar kindjes en minder voor haar (wat niet wilt zeggen dat ze daar niet ook blij mee kan zijn, want blije kindjes = blije mama, maar tegelijk: ‘t is wel de mama die jarig is en niet de kindjes 😉 . Maar ik ben dus duidelijk iets te kritisch 🙂

 • Lize

  Op vakantie ben ik ook blij als ik niet op internet kan en probeer ik het niet te veel te doen. Soms gebruik ik wel eens 4G maar ik probeer dat te beperken. Meestal zijn er wel genoeg andere dingen te doen en te ontdekken en heb ik vb meer zin om een boek vast te nemen dan mijn smartphone.

 • Evi

  Wij proberen dat bewust te minderen en enkel die dingen op te zoeken die noodzakelijk zijn. Vakantie is voor mij tijd om rustig boeken te lezen en te genieten en daar hoort die smartphone niet altijd bij 🙂

 • Silke

  Wij zijn de laatste jaren alleen maar naar cp op verlof geweest. (Kleine kinderen vinden het daar heerlijk.) Maar wel altijd gratis Internet in de bungalow, want dat hangt van je type bungalow af. En gelukkig maar want er wordt toch wel heel veel opgezocht voor The little one. Van wat te doen tegen honderd muggenbeten tot het dichtstbijzijnde ijssalon in het dorp. Maar ook tv streamen als die kleine donder beslist dat 5 uur een prachtig uur Is om op te staan in de vakantie.
  Hip hoi voor Internet bij ons dus ?

 • Silke

  Wij vertrekken binnenkort ook naar een huisje zonder wifi, in een minidorpje. Dankzij jou ben ik alvast van plan om alle meldingen op mijn gsm af te zetten, en mijn 4G alleen doelgericht even aan te leggen. Gaat deugd doen, zo’n digitale detox.

 • Katrien

  Ik heb al een paar jaar op rij van mijn groot verlof een digital detox gedaan en dat loont echt wel! Ik overweeg om dit jaar nog eens hetzelfde te doen. Ik merk wel dat ik thuis over het algemeen wel minder naar m’n smartphone grijp. GSM gaat op de tafel ‘s avonds en komt daar pas af als ik ga slapen. Ik gebruik die thuis amper en grijp sneller naar boeken en magazines. Het doet deugd in elk geval!

 • goofball

  Internet en social media is voor mij ontspanning…dus dat hoort absoluut wel bij een vakantie. Maar in een vakantie ga ik spontaan ook andere zaken doen: lezen, uitstappen, wandelingen die ervoor zorgen dat alles in evenwicht is denk ik. En in buitenland staat roaming af waardoor ik enkel dus ‘s avonds op kamer in hotel wifi heb.

  maar bewust een detox doen? Nee dank je wel, ‘k zie niet in waarom ik dat zou moeten doen. Ik zou het niet leuk vinden en het voelt me aan als een straf ipv iets deugddoend.

 • liese

  ik ben keihard verslaafd aan internet. Ik zou het zoentjes geven moest dat kunnen. Op reis gaat de laptop en de ipad mee, maar vooral om ‘s avonds te netflixen als onze kinderen in bed zitten en wij ons aperitiefje genuttigd hebben. Ipad voor de oudste zoon die “zijn momentje” krijgt als de kleinste zijn middagdutje doet. Er zijn mensen die denken: alléé netflixen op reis, maar dat is voor ons ontspanning . Verder probeer ik wel op reis niet teveel op mijn smartphone te tokkelen en al zeker niet te whatsappen met de mensen thuis. Die moeten me gerust laten 😀

 • Leven zonder smartphone – Dit is Leen

  […] geleerd, dan is het dat ik verslaafd ben aan mijn smartphone. Ik vind dat schandalig want toen ik dit postje las, en vooral de reacties erop, dan blijken er verrassend veel mensen die zonder internet op […]

 • Pin It on Pinterest