Gebeurd

De Grote Verbeelding Enquête 2017: de resultaten

Drie jaar geleden keek ik met grote ogen toe hoe het tellertje met aantal deelnemers aan de Grote Verbeelding Enquête iedere dag steeg. Dit jaar gebeurde dat opnieuw. Uiteindelijk namen honderdtwintig mensen even de tijd om al die vragen in te vullen. Zotjes gewoon! Honderdtwintig antwoorden geeft wel een vrij goed beeld van wie jullie zijn en wat er zoal leeft onder jullie, de lezers van Verbeelding.

 • 94,2% van het lezerspubliek bestaat uit vrouwen. Dat is geen verrassing, maar het is fijn te weten dat er hier ook een aantal heren meelezen. Dank u voor uw testosteronbijdrage.
 • 51,7% van de lezers is tussen de 31 en de 40 jaar oud. Of jong. Al naargelang hoe je het bekijkt natuurlijk. Drie jaar geleden was de grootste leeftijdscategorie die van 21 tot 30. Die verschuiving is logisch. We worden allemaal een jaartje ouder. Plus ik val zelf in die leeftijdscategorie. De tweede grootste groep waren de 21 tot 30-ers met 31,7%.
 • Er lezen hier evenveel Limburgers (7,5%) mee als dat er Nederlanders (7,5%) meelezen én West-Vlamingen (7,5%). Yup. Ik vind jullie allemaal leuk hoor, lieve Limburgers, West-Vlamingen en Noorderburen. De grootste groep lezers bevindt zich in Vlaams-Brabant (26,7%). Opnieuw zeer logisch omdat ik zelf ook in het wondermooie Vlaams-Brabant woon. Oost-Vlaanderen zit wel op de hielen van Vlaams-Brabant met 25%. Antwerpen was goed voor 20% van het lezerspubliek. En uiteraard zijn er ook een paar internationale lezers gaande van Zwitserland (twee zelfs!), Roemenië, Frankrijk tot de USA.
 • De meeste lezers volgen Verbeelding al meer dan een jaar. Jullie zijn trouwe lezers. Tienduust hartjes daarvoor. Een zevental van jullie gaf zelfs aan mij al van voor Verbeelding te volgen. Dat wil zeggen dat ik al meer dan elf jaar een deeltje uitmaak van jullie online leven. Laat dat rustig bezinken.
 • Net als drie jaar geleden, heeft de meerderheid van jullie nog nooit een reactie achtergelaten. Nog nooit. Een enquête invullen gaat dan weer wel. 😛 Ik wil jullie er nogmaals op wijzen dat ik doorgaans niet bijt. Eerlijk waar. En moest je er toch schrik voor hebben, er is nog altijd geen technologie uitgevonden waardoor ik Ringu gewijs uit je scherm kan komen kruipen om je te bijten. Zelfs Elon Musk is zover nog niet.
 • De favoriete onderwerpen blijven dagelijkse gebeurtenissen, gevolgd door persoonlijke uitdagingen, gevolgd door creatieve uitspattingen.

De antwoorden op de open vragen waren trouwens ook weer helemaal geweldig. Ik vind het echt super dat zoveel mensen even de tijd hebben genomen om een paar zinnetjes neer te pennen. Het is zo makkelijk om die multiple choice vragen te beantwoorden, maar open vragen, dat is toch een ander paar mouwen. Dus dikke dikke dikke merci aan diegenen die hiervoor even de tijd hebben genomen.

Waarom lees je Verbeelding? Wat spreekt je er in aan?
Soms heb ik al eens een existentiële crisis en dan vraag ik mij af waarom mensen hier in godsnaam willen komen meelezen. De zoveelste blog. Zo interessant zijn mijn schrijfsels niet. Het zijn de dingen des levens. Zaken die jij waarschijnlijk ook dagelijks meemaakt. Maar ik merkte al snel een rode draad in jullie antwoorden. De humor. De herkenbaarheid. De eerlijkheid. En ook de schrijfstijl zorgt er blijkbaar voor dat mensen blijven plakken. Hoezee!

 • De afwisseling van de thema’s, de creativiteit van je verschillende knutsels, de zotte experimenten (wie filmt in godsnaam zichzelf en het Vriendje tijdens het eten van Harry Potter snoepjes :)) de levendigheid in je toon en stijl …
 • Ik vind je artikels geweldig. Vooral je schrijf/denk stijl vind ik fantastisch. Gewoon, zonder ditjes en datjes. Het leven van Kathleen, met een portie humor. Love it.
 • Je schrijft leuk, vaak over dingen die mij ook interesseren (boeken bijvoorbeeld, je bijberoep), uit je blog blijkt dat je over veel zelfrelativering en zelfkennis beschikt, je blog staat niet bol van ‘samenwerkingen’ en ‘give-aways’,
 • Omdat ik ‘geloof’ wat je schrijft, omdat je oprecht overkomt (in tegenstelling tot sommige blogs die naar mijn zin soms te commercieel getint zijn), omdat ik soms dingen herken (introvert zijn is maar 1 voorbeeld), omdat ik hou van mensen die ondernemend en gedreven zijn en jij lijkt mij zo iemand (dat inspireert mij dan 😉
 • Je leuke stijl, grappig en gevat, je bent toegankelijk als mens en blogger, sommige onderwerpen spreken me erg aan, en ik volg je al best lang en vind het fijn je te volgen want heb het gevoel nu wel een beetje een soort van online band te hebben met jou/je blog. Niet echt natuurlijk, maar je snapt hopelijk wel wat ik bedoel.

“Ik hou het meest van blogs van mensen die ‘gewoon’ doen. Geen show dus. Ik heb de indruk dat jij wel echt bent in wat je schrijft. Ik vind absoluut dat wie blogt gewoon moet doen wat hij of zij zelf wil.” 

Zijn er andere categorieën waarvan je denkt dat die nog wel zouden passen bij Verbeelding?
Ik ben altijd benieuwd wat andere mensen hier wel eens zouden willen lezen. Ik vind het altijd leuk als mensen zeggen: “Misschien moet je een keer iets schrijven over…” en dan een suggestie doen. Soms komen daar hele leuke blogberichten uit voort. Andere keren doe ik gewoon niets met die suggesties.

 • Mamablog. De meesten onder jullie zien een dosis zwangerschapsverhalen en babyavonturen wel zitten. Deze reactie vatte het mooi samen vond ik: “Zoals je zelf aangeeft: laat je blog niet overgaan tot een mamablog, want je hebt meer te vertellen dan dat. Maar zo af en toe een post over een hysterisch kind in de Colruyt: laat maat komen. Ik schuif mijn voeten al onder tafel.
 • Snoepfilmpjes. Hoewel niet iedereen zo’n grote fan is van de filmpjes, werden de snoepfilmpjes toch een aantal keer aangehaald en dan voor het Harry Potter snoepfilmpje. Blijkbaar zijn Het Vriendje en ik een hilarisch duo in zulke filmpjes. Het enige moeilijke aan het maken van die filmpjes is dat je snoep uit andere landen te pakken moet krijgen. Of rare snoep zoals die Harry Potter snoepjes en dat is niet altijd even evident.
 • Binnenhuisinrichting. Iemand gaf binnenhuisinrichting aan als suggestie en laat dat nu iets zijn waar ik absoluut niet mee bezig ben. Onze binnenhuisinrichting bestaat uit Ikea meubels en dat vat het allemaal zo’n beetje samen. Oh, en een verdwaalde kartonnen doos hier en daar voor de katten. En rommel. Dat ook. Geen fancy binnenhuisinrichting hier. Geen Scandinavisch design (buiten Ikea dan), fancy vintage vondsten of eclectisch allegaartje. Dus ik denk dat ik het daarbij ga houden. Lekker kort en krachtig.
 • Kappersavonturen.Ik vond je kappersavontuur hilarisch!” schreef iemand. Wel, persoon in kwestie, helaas moet ik je teleurstellen en zal er slechts één keer in de twee jaar zo’n bericht verschijnen, vermoed ik. Als ik de kapper kan vermijden, dan doe ik dat.
 • Kleintje. Aaah… Het laatste Kleintje-stripje maakte ik in 2008. Dat is intussen bijna tien jaar geleden. En toch blijven mensen vragen achter een comeback. Om eerlijk te zijn weet ik niet of dat ooit gaat gebeuren. En er zijn zoveel geweldige alternatieven voor die strip zoals de geweldige stripjes van Eva Mouton, Sarah Andersen of Le coeur à marée basse.
 • Reistips.Reisverslagen, maar jij bent nogal een huismus zeker?” schreef iemand. Bingo! Ik heb mijn ver-weg-avonturen gehad en ben momenteel heel blij om gewoon thuis te kunnen zijn. Daar wordt deze introvert gewoon gelukkig van.
 • Kathleen geeft een miljoen weg.‘Kathleen geeft een miljoen euro weg’ zou ik nog een leuke wekelijkse rubriek vinden. :P” Jij niet alleen! Maar ik vrees dat die rubriek er niet zo snel gaat komen wegens geen miljoen euro ter mijner beschikking. Helaas. Misschien moet ik eens bij de Nationale Lotterij gaan aankloppen om te horen of ze me willen sponsoren hiervoor.
 • Films/series.Geen idee of jullie veel films/series kijken, maar daar haal ik op blogs wel vaak leuke inspiratie uit, en aangezien onze boekensmaak heel erg overeen komt, zal dat voor films en series ook wel zo zijn 😉“. Wij kijken hier ten huize Verbeelding behoorlijk wat series. Ik was vroeger een serieuze filmjunkie, maar dat is de afgelopen jaren serieus geminderd. En ik heb inderdaad al getwijfeld om af en toe een blogbericht over mijn favoriete seriekes te schrijven. Een tijd terug kriebelde het zelfs om een uitgebreide review te schrijven rond 13 Reasons Why, maar dat is er nooit van gekomen. Misschien eentje om toch eens werk van te maken. Ooit.

“‘Nailed it or failed it’ met jouw nuchtere insteek zou ik t super leuk vinden als je allerlei ‘tools’ zou testen zoals onion goggles waarvan men denkt: werkt dit? Willen mensen dit? Verder ben ik benieuwd naar typische kathleen anti-verveel-tips en wat-te-doen-bij-wachten”. Hmmmm…

Zijn er nog werkpuntjes aan de inhoud die je wil meegeven? Zaken waar ik moet op letten of die ik écht wel beter kan doen?
Een heel deel van jullie antwoordde op deze vraag niets of iets in de trant van “doe zo verder” of “you do you”, maar een paar van jullie besloten wél een paar werkpuntjes mee te geven en echt waar, merci daarvoor.

 • Bol-links en sponsoringen. Ja, ik plaats partnerlinks naar producten op Bol onder mijn boekrecensies. Ja, daardoor krijg ik een paar cent als iemand via die link het boek koopt. Nee, daarmee kan ik “Kathleen geeft een miljoen euro weg” niet sponsoren. Laat staan “Kathleen koopt maandelijks een nieuw boek voor zichzelf”. Het zijn peanuts die ik ermee verdien. En nee, die paar cent gaan écht niet mijn mening over dat boek beïnvloeden. Een kutboek, hoe populair ook, blijf een kutboek. Maar, voor de geïnteresseerden, Heidi richtte onlangs een think tank om een soort ethische code op te zetten voor influencers (bloggers, instagrammers,…). Ik zit mee in die think tank. Die ethische code zou verschillende regeltjes met zich meebrengen rond het aangeven van dit soort zaken. Dus to be continued. Er wordt aan gewerkt. Maar sowieso blijf ik erbij dat ik geen samenwerkingen aanga of geen producten (inclusief boeken) in de kijker zet die niet bij mij passen of waar ik zelf geen ervaring mee heb (of heb gelezen, in het geval van boeken). Efteling past bij mij omdat ik een sprookjesfreak ben en mijn blog heet niet voor niets Verbeelding, dames en heren. Alle boeken die ik hier recenseer heb ik stuk voor stuk gelezen. Die boeken zijn vaak zelf gekocht of geleend uit de bib en als het om een recensie-exemplaar gaat, staat het erbij vermeld. Ik denk dat heel het gesponsorde content gegeven nog altijd een beetje zoeken is, niet alleen voor mij, maar voor veel bloggers. Dus daarin gaan we allemaal een beetje moeten zoeken en aftasten en wikken en wegen.

“Zolang alles uit het hart komt en je gelooft erin, maakt het in sé niet zo heel veel uit of het gesponsord is, voor je eigen zaak of echt persoonlijk! Wij zijn eigenlijk allemaal een beetje voyeurs maar zolang de schrijfster happy is… blijven wij lezen” Amen to that!

Wat ik vorige keer leerde uit de enquête, en deze keer weer, is dat je nooit goed kan doen voor iedereen. That’s life. Dat is trouwens ook helemaal mijn ambitie niet. Deze blog is en blijft er in de eerste plaats voor mezelf. Maar ik moest er wel om lachen hoe de ene reageerde met “Ik lees je boekrecensies zo graag, ze hebben me al zoveel leesplezier gebracht!” en de volgende reageerde met “Ik sla je boekrecensies standaard over”. Hetzelfde gaat op voor de filmpjes, voor de zwangerschapsberichten en voor de berichten van Tuttefrut die hier doorgelinkt worden. Eigenlijk gaat het op voor alles. Je hebt voorstanders. Je hebt tegenstanders. You win some. You lose some. Filter er lekker uit wat je wil lezen en negeer de rest, zou ik zeggen. Even goede vrienden. En ik blijf hier lekker mijn ding doen. Nah. 😉

Also: random pugs in dekentjes via Unsplash! Want waarom ook niet? En dat doet me eraan denken dat ik een keer moet schrijven over die keer dat ik twee pugs aangeboden kreeg door een willekeurige man op de straat die mij mijn “oh my god zo schattig!” gezicht zag trekken. Oeps. 

You Might Also Like

 • Lottes Anekdotes

  1 Vraag bleef echter onbeantwoord naar mijn gevoel: met hoeveel West-Vlamingen zijn we hier? 😉 😉

  • Kathleen

   Haha! Speciaal voor jou opgezocht, se! De West-Vlamingen zijn ook goed voor 7,5%, waardoor ik mij dus nu genoodzaakt zie mijn tekst aan te passen, want dat is evenveel als de Limburgers en de Nederlanders. 😀

 • Wapiti

  Zie je wel: wij vinden dat je goed bezig bent, dat je een eigen leuke stijl hebt en dan je best zo verder gaat!

 • Lize

  Leuk om de antwoorden en jouw conclusies te lezen 🙂 Je bent goed bezig! Doe zo verder!

 • Unique Marieke

  Geweldig! ? Ik zie ook enkele van mijn antwoorden in je post, dus dat is al helemaal de max! ? Ge doet dat goed Kathleen! ??

 • Lotte

  Leuke samenvatting! En er is dus nog een Zwitserse lezer, dan zal ik daar eens vrienden mee worden se 🙂
  Dit was meteen ook mijn eerste reactie, hoera! 🙂

  • Kathleen

   Ik vermoed dat die andere Zwitserse lezer Haaike is van lepetitrequin.com 😉

   • Le petit requin

    Haha, inderdaad! Ik ging ook net vragen of die andere Zwitserse lezer zich bekend wilde maken 😉

    Leuk dat je ons een inkijkje geeft in de resultaten! Ik had geen idee hoe lang ik hier ondertussen al mee lees, maar toen ik las dat jij hier al elf jaar blogt dacht ik “amai, zalig en tegelijk ook zot dat er mensen zijn die al zo lang meelezen seg”. En toen besefte ik plots dat ik al minstens 8 jaar mee lees bij Kerygma (= mijn kennismaking met de blogwereld) en dus waarschijnlijk niet eens zoveel minder lang bij jou. Zotjes! 🙂

    • Lotte

     Ik heb helaas geen blog waarop je me kan volgen, maar ik lees met plezier alle avonturen van anderen mee 🙂
     Aangezien jij in Zurich woont, zitten we wel ongeveer aan de andere kant van het land (Neuchâtel)! Maar we blijven toch mooi de twee Zwitserland-immigranten die netjes de enquête hebben ingevuld, duim voor onszelf 😉

 • Silke

  Duizend hartjes voor de random pugs in dekentjes 😀 ik heb er hier thuis zelf een exemplaar, maar het blijft toch leuk om naar te kijken, haha.

  En opnieuw leuk om de resultaten te lezen!

  PS: hup, Oost-Vlaanderen, hup! Hopelijk springen we tegen de volgende enquête over de Vlaams-Brabanders heen 😉

 • Jessi

  Oh verdorie. Ik was te laat voor de enquête. Uitsteller die ik ben. Ik volg jou ook echt al laaaang. En ga dat blijven doen. Keep doing the good work!

 • Inge | The Belgian Reviewer

  Toffe post ! Ik ben ook fan van snoep-filmpjes, memorabel :-).

 • Leen Vandebergen

  En gij hebt nee kunnen zeggen tegen die pugs?????
  Was ook te laat voor de enquête. Maar ben al jaaaaren fan uw blog. Dat zegt wel genoeg zeker?

 • Blogger Lovin #21 | Zwartraafje

  […] worden ervaren Recensie-exemplaren 101 Nederlandse boekvertalingen: zo denk ik er NU over De Grote Verbeelding Enquete 2017: de resultaten The Mid-Year Book Freakout 2017 Het feminisme van de onderdrukte vrouw in Science […]

 • Pin It on Pinterest