Gelezen

How to stop time

Collega Jan bestelde onlangs Reasons to stay alive van Matt Haig, een non-fictie boek waar ik vorig jaar heel hard van heb genoten. En bij zijn bestelling zat ook het nieuwe fictieboek van Matt Haig How to stop time, want het was eigenlijk dat boek dat hij wilde lezen. Toen ik de korte inhoud van dat boek begon te lezen, begon het te kriebelen om er ook meteen mijn tanden in te zetten.

Tom Hazard ziet er misschien uit als een jonge veertig, maar in werkelijkheid is hij een paar eeuwen oud. Hij heeft een zeldzame genetische afwijking waardoor hij vijftien keer trager oud wordt dan de gemiddelde mens. Na wilde avonturen doorheen de eeuwen, wil hij nu een rustiger leven. Daarom kiest hij ervoor geschiedenisleraar te worden in Londen. Die job is hem natuurlijk helemaal op het lijf geschreven, want hij kwam persoonlijk in aanraking met heksenvervolging, Shakespeare himself, Kapitein Cook,… Er is slechts één regel verbonden aan zijn mysterieuze aandoening en dat is dat hij niet verliefd mag worden. Dat is helaas soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Ik heb dit jaar opvallend weinig boeken gelezen en als ik mij dan op een fictieboek werp, dan is de kans groot dat ik a/ het niet uitlees of b/ er twee à drie weken over doe om het uit te lezen. Dit boek? Uit op minder dan een week. Mijn normale leestempo met andere woorden. Het deed deugd om me nog een keer op die manier te verliezen in een boek en dat zegt meteen genoeg over het verhaal in kwestie.

Er zitten zoveel elementen in dit boek die ik graag heb: tijdsprongen, geschiedenis, een vleugje science fiction, een geheim vennootschap, een beetje liefde, een beetje avontuur, korte zinnen, veel dialoog, een melancholische ondertoon, een beetje wijze woorden hier en daar,… Langs de ene kant is het een verhaal, maar langs de andere kant kan Matt Haig door kleine momenten te omschrijven helemaal blootleggen wat het is om mens te zijn. Dat maakt het een tikkeltje filosofisch met momenten. Hij laat zien dat liefde ten tijde van Queen Elizabeth I hetzelfde is als liefde in 2017. Dat geschiedenis zich steeds weer herhaalt. Dat wij als mensen eigenlijk gewoon allemaal hetzelfde zijn door de eeuwen heen en dat er niet zoveel verandert.

Heel zijn manier van vertellen en de mengeling van fictie met hier en daar wat wijze woorden, die ik het liefst van al wilde onderstrepen met een felgele fluostift (nogal moeilijk op Kindle, maar kom), maakte dit boek helemaal af. Het was helemaal in evenwicht. Het begon tragisch en melancholisch, maar het eindigde hoopvol en hartverwarmend. En ik heb er van begin tot het einde met volle teugen van genoten. ‘t Is een schoontje.

Dat Matt Haig kan schrijven, dat wist ik al dankzij Reasons to stay alive, maar door dit boek heeft hij er een fan ben. Intussen ben ik het andere boek van Matt Haig De Wezens ook al gaan halen in de bibliotheek, want ik wil meer van dit. Veel meer als het even kan.

How to stop time is helaas nog niet vertaald in het Nederlands. Het is dan ook nog maar pas verschenen. Dus hopelijk komt dat nog. In het Engels vind je het boek onder andere bij Bol. Daar kost de papieren versie €14,99 en de digitale versie €15,35 (want laten we een e-boek lekker duur maken, waarom ook niet).

You Might Also Like

 • Mirthe

  Toegevoegd aan de ‘to read’ lijst. ?
  Merci voor de tip!

 • Sofie

  Het klinkt wel interessant. Ik voeg het ook toe aan mijn to-read-lijstje

 • Camille

  Net aangekocht bij Kobo voor €12,33! Ik ben superbenieuwd 🙂

 • Pin It on Pinterest