Beebje Gebeurd

Licht, lucht, liefde en wat nog?

Jaren en jaren en jaren geleden was deze topmadame aan het stoppen met shoppen, maar was ze tegelijk in verwachting van haar oudste. Ze stelde toen de vraag aan haar lezerspubliek wat er écht onmisbaar was voor kinderen. Vreemd genoeg is dat een artikel dat me altijd is bijgebleven en waarvan ik heb gezegd: “als er ooit een kindje bij mij onderweg is, dan post ik een gelijkaardig bericht,”.

Nu ik zwanger ben, sta ik echt perplex van de babyindustrie. Ze slaan je met alles om je oren, de gekste dingen eerst, en om eerlijk te zijn interesseert het me bijzonder weinig. Ik ben van het principe dat een kind niet veel nodig heeft, want uiteindelijk deden onze grootouders en voorouders het ook met beperkte materialen. Er was geen babycook. Er was geen fancy, elektronische luieremmer. Er was geen lampje dat verkleurt als het te koud is in je kamer. Of iets dergelijks. De meeste van die kinderen zijn ook grootgebracht zonder al te veel kleerscheuren.

Mijn zus heeft de hele babyuitzet van haar kinderen bijgehouden en die mag ik uiteraard lenen. Lekker handig. Dat zorgt ervoor dat we heel weinig moeten aankopen en dat ik niet te veel geconfronteerd moet worden met babywinkels. Maar er zijn toch een paar zaken die ik graag zou willen die zij niet heeft. Zaken die me interessant lijken of die de afgelopen zes jaar zijn opgekomen (de jongste van mijn zus, mijn dierbaar petekindje, trekt in september naar het eerste leerjaar!). Een draagdoek is zo één van die dingen en die kreeg ik al tweedehands van een lieve ex-collega. Lang leve tweedehands en lang leve lieve mensen. Een cosleeper gaat hier ook van pas komen, wegens eigenlijk geen ruimte voor een aparte babykamer momenteel. Dus Beebje gaat even bij ons op de kamer moeten slapen en dan is een cosleeper handig. Een babynestje lijkt me wel wat omdat het de geur van thuis overal mee naartoe neemt, maar dat item is zeker geen must. En wasbare luiers. Daar zou ik ook graag mee experimenteren. En dat is het zo’n beetje.

Voor de rest maak ik me eigenlijk weinig zorgen om de uitzet. De basics zijn er dankzij de babytheek van de zus. Wel, meer dan de basics zelfs. Een vriendin die begin vorig jaar mama is geworden, maakte een gigantische lijst van wat je eigenlijk allemaal nodig hebt en wat je allemaal op een geboortelijst kan zetten. Die lijst werd onlangs vergeleken met de inventaris van de babytheek. Daaruit bleek dat we eigenlijk maar een paar zaken niet hebben: een babyfoon (toch wel interessant), een park (lijkt me ook wel fijn) en nog een paar prutsen. Voor de rest is alles er. Alles. Lakentjes. Kleertjes. Een badje. Een Maxi Cosi. Een buggy. Rare dingen waar ik niet helemaal van weet waarvoor ze dienen. Zelfs massa’s babyspeelgoed dat er nog zo goed als nieuw uitziet.

Maar toch ben ik nog een geboortelijst bij elkaar aan het klikken, want mensen geven nu eenmaal graag een kadootje bij een geboorte. En ze geven liever een kadootje dan een centje, zo blijkt. Ik heb dan liever dat ze iets geven wat we zelf leuk of nuttig vinden, dan dat ze er staan met kleertjes die we niet mooi vinden (dames, heren, ik heb een bloedhekel aan pastelkleuren, maar ook de zwart wit grijs trend in babykleding doet me niet zoveel) of het zoveelste knuffeldoekje (naar het schijnt wordt dat nogal door uw strot geramd, die knuffeldoekjes, als kadootje). Er staan intussen al een zotte hoeveelheid tetradoeken op, want dat is blijkbaar een wondermiddel, en een paar dekentjes, een paar badhanddoeken en een badcape of twee, maar voor de rest is het nogal magertjes.

Dus hierbij mijn vraag aan de jonge moeders aan de andere kant van het scherm: wat is het ene item dat jij absoluut niet had kunnen missen tijdens de eerste maanden/het eerste levensjaar van je kleintje? Wat is een item dat je eigenlijk zelden tot nooit gebruikt hebt? Wat is volledig overroepen? Wat heeft een kind naast licht, lucht, liefde en af en toe een (borst)melkske nodig?

You Might Also Like

 • Tinne

  Wat ik cadeau gedaan heb aan mijn petekindje ( en later ook haar twee broers) , is een trunki-koffertje. En nu 10 jaar later gebruikt ze dit nog steeds om te gaan logeren of als handbagage in het vliegtuig. Bobux-slofjes vind ik ook wel de max…. veel succes met het kiezen! X Tinne

 • v_bijengezoem

  Absolute topper: een draagdoek ! Heel veel gebruikt, ook door de papa (vooral bij onze oudste, die er nu al 8 is). Kleine slabbetjes niet veel gebruikt, maar middelgrote en grote heeeeeel veel. Ah en ik huurde een afkolfapparaat bij de mutualiteit, dat had ik eigenlijk vanaf dag 1 in huis moeten hebben ! Ah en een aparte luieremmer heb ik nooit gekocht.

 • Jessi

  Ik deel volledig je mening, ook al is het een ver van mijn bed show 😀 Ik ben van plan zoveel mogelijk tweedehands te kopen of te lenen als het ooit zover komt. Bij de CM krijgt iedere ouder een kit voor stoffen luiers, dus 2 pas als jullie allebei bij de CM zitten. Wel handig lijkt me.

 • Liesbeth

  De draagdoek is mijn nummer 1. Onmisbaar.
  Bij de eerste hadden we ook veel aan een inbakerslaapzakje.
  Een goede kolf.
  Slabbetjes van lassig (met een laagje plastiek tussen – voor de ferme zeveraars echt wel nuttig).
  De wipper van babybjorn.
  Een tripp trapp.
  als je al veel hebt: denk op iets langere termijn voor je geboortelijst: ze worden echt rap groot
  en dan wordt het kostelijker; dus kleertjes in maat 86-92 bijvoorbeeld, of duplo, of boekjes,…
  Mutsjes en zonnehoedjes, een potje, snackdoosjes van preserve om fruit en zo mee te nemen en later om mee te geven naar school,…
  Een leuke en handige luiertas (froy&dind bvb of een luierrugzak hadden we van ergobaby en daar zat een zacht matje in om onderweg te verversen).
  Oh ja: ook geniaal: ipv de luieremmer gebruikte ik veel liever van die zakken voor wasbare luiers, want dat kan dan in zijn geheel de wasmachine in en je schudt even de pampers eruit. Plus: nu gebruik ik ze om te gaan zwemmen: al het natte zwemgerief erin: waterdicht en toch ademend. Echt een aanrader! En om naar school mee te geven bij eventuele pipi-accidentjes in de instapklas, daar zijn ze ook voor gebruikt.

 • Katrien Roosen

  Draagdoek, ergonomische draagzak (handiger bij regen, dan wil je niet met een doek staan sukkelen… ik ben klein en de plassen zitten dus korterbij), wasbare luiers (why oh why ben ik dat pas bij baby 3 gestart?!), wasbare billendoekjes, maxi-cosi voor auto ritjes, grote luiertas (gaat al 5 jaar mee), degelijke wipper (tweedehands, zo handig!), … en ik beken, vanaf 6 maanden geven wij groenten- en fruitpap, de babycook/Philips doen hier dan overuren. :p

 • Cindy

  Slabbetjes met zo plastiek aan de achterkant. Als ze veel kwijlen of als ze wat melk laten lopen tijdens het drinken dan is heel hun borst niet nat. Tetradoeken zijn idd heel handig. Oh en een sponzen badmantel! Dat gebruiken mijn kinderen nog altijd. Als ik ze uit bad/douche haalde deed ik hun badmantel aan en dan stonden ze niet te bibberen van de kou. Ook ideaal voor als je gaat zwemmen. Badmantel aan en ondertussen maakte ik mij eerst klaar en daarna de kinderen. Die waren ondertussen (bijna) droog door de badmantel en niemand had staan bibberen 😉 En voldoende rompertjes want ze doen al graag eens een plasje als je hen een verse luier aandoet 🙂

 • Lieselot

  Wasbare luier expert aanwezig! Sein maar bij vragen…
  Tetradoeken, en ook van die hele grote, een draagdoek en een goeie buggy met grote draagmand (heeft J 8 maanden in geslapen 😉
  Borstkolf lenen van de CM (gratis) en je bent gesteld

  Succes!!!

  • Kathleen

   Het kan zijn dat ik wel eens bij je kom aankloppen voor meer info rond wasbare luiers!

 • Kato

  Draagdoek,
  Boba, XXL-tetradoeken en borstvoedingskussen. 🙂

 • Inge

  De draagdoek vond ik super: ideaal om op stap te gaan, maar ook als de dochter een moeilijk momentje had, ideaal als troostmiddel. Begonnen met een rekbare en later ook een draagzak (van Tula) gekocht, die wordt nu (de dochter is ondertussen 1,5 jaar) nog heel regelmatig gebruikt. Ik vind deze véél handiger dan een koets.
  Grote slabbetjes zijn ook een must (ik verkies die van mundo melocoton: Belgisch, uit tetradoekmateriaal en leuke kleurtjes)
  Een trip trap… als ze heel klein was niet gebruikt (je kan wel zo’n babyligding kopen, maar dit vond ik veel kosten voor zo’n korte periode), maar vanaf ze een beetje kon zitten, werd deze echt dagelijks gebruikt. Ik kocht er ook een afwasbaar (!!) kussentje bij.

  Ook begonnen met wasbare luiers, maar helaas niet volgehouden wegens luie huisvrouw. Deze kan je wel gemakkelijk tweedehands kopen. (Moet de mijne nog verkopen 😉 )

 • Saartje

  Kolf enzo zou ik pas na de geboorte kopen en niet op de lijst zetten, mijn borsten zijn toch nog erg veranderd de eerste weken. Borstcompressen zou je wel op de lijst kunnen zetten, maar ook dat soort dingen kopen “de mensen” niet zo graag.
  Slabbetjes met mouwen ook, als je beebje al eens zelf een stukje banaan laat vasthouden (na 6 maand borst/melkvoeding kan baby led weaning, echt schattig)
  Wij hadden een gewoon park in het begin, maar eens het kruipen begon te lukken maakten we plaats voor een mega park (google op krabbelpark) en daar veel plezier aan gehad. Veel plaats om te kruipen en toch ver van alle onveilige dingen en meteen “opgeruimd” want alle speelgoed staat binnen het hek.

 • Melissa

  Zoals al aangegeven zijn draagdoek/draagzak top! Daarnaast een hele resem tetra’s, zoals al op je lijst staat.. Ik zou wel even de vervaldatum van de maxi cosi van je zus checken, als die kleine spruit al naar school gaat.. Ja.. Die dingen hebben blijkbaar een vervaldatum.. Daarnaast bleken we toch redelijk wat kleren in maat 50 nodig te hebben. In tegenstelling tot wat iedereen zegt. Wij hebben ook echt een basic lijst gemaakt en hebben toch nog dingen die we niet gebruiken.. Een sterilisator, heb je eigenlik niet nodig als je kindje niet te vroeg geboren wordt. Wij gebruiken hem nu, omdat we hem hebben.. Maar eigenlijk overbodig. Oh! En een flesverwarmer.. 3 maand borstvoeding dronk hij live en daarna flesjes op kamertemperatuur.. Dus dat staat daar maar in de kast. Wel een goede: Een opplooibare relax, zodat die makkelijk overal mee heen kan en je dus niet altijd op je schoot moet laten zitten..
  Dus ondanks een basiclijst zonder overbodige zaken, hebben we toch nog zaken die we niet gebruiken… De dame in de winkel vond ons al raar omdat we bij de helft van de mogelijke dingen al zeiden dat we het niet nodig hadden.. Zeker ook overbodig zijn dingen als bedomranding of parkomranding/parklegger.. Allemaal mooi, maar meestal ook prijzig en niet zo praktisch.. En investeren in een goede, makkelijk te plooien kinderwagen.

 • Romina Verwichte

  Onmisbaar

  *Een draagzak (Zo’n rugzak systeem), want het lief was panish door het idee dat hij meters stof moest gaan knopen
  *Een degelijke kolf
  *Zo’n kauwgiraf, eens ze tandjes kreeg. Kost geen geld, vrij van schadelijke stoffen en ze kunnen dat door de vorm en lichte gewicht al snel vastnemen. Zie hier (https://www.bijtjeswebshop.nl/a-49126964/bijtfiguren/giraf/)
  *Lots of links. Kost niets en staat het ganse eerste jaar garant voor speelplezier. Elke ouder die ik die aanraadde heeft me achteraf bedankt, want ge kunt die ook overal aanhangen en die pakken niet veel plek in! Zie hier: (https://www.paradisio-online.be/baby/bijtring-lots-of-links-br-collectie-rhinotoys-bright-starts/p-487975)
  *Een babyboekje die ik kocht als grapje voor het lief toen ik zwanger was zorgt al meer dan een jaar voor plezier hier. Echt geniaal en ik zou het elke ouder aanraden. Door de simpele tekeningen flippen baby’s/peuters erop, blijkbaar. Weeral, minder dan tien eurootjes. Zie hier (https://www.bol.com/nl/f/your-baby-s-first-word-will-be-dada/9200000037367279/)
  *Indestructables. Genaaide boekjes die onscheurbaar of kreukbaar zijn en in de wasmachine mogen. Heerlijk. En jawel hoor: niet meer dan tien euro. (https://www.bol.com/nl/s/algemeen/zoekresultaten/Ntt/indestructables%2Bboek/N/0/Nty/1/search/true/searchType/qck/defaultSearchContext/media_all/sc/media_all/index.html)
  *Een goeie vlekkenverwijderaar. Ik gebruik ossegalzeep. Lacht maar, ge snapt mij wel binnen een half jaar. En droogshampoo, voor wanneer ge opeens beseft dat ge ergens naartoe moet en al 4 dagen niet heb gedoucht. Bhahahaha.

  Compleet belachelijk en overbodig:
  *Een flesverwarme. Dat duurt uren. Steek ‘t in de microgolf
  *Een luieremmer
  *Babyschoenen
  *Reismand
  *Bedomrander (verhoogt het risico op wiegendood en Emma was sowieso een risicokind). On that note: op Facebook, twee pagina’s waar ge u lid van moet maken: Science of mom (enkel evidence based peer reviewed info) en It’s Like They Know Us (want hahaha best thing ever tijdens nachtvoedingen)

  Een extra tip: geef uw baby een vaste knuffel, of ze zullen er zichzelf één toeëigenen. Als het geen knuffel is die ze zullen bombarderen tot favoriet, dan een doek. Wees hen een stap voor en kies zelf één. Dat ene exemplaar, daar koop je er vijf van. Vanaf week 2 steek je daar een rotatie in, zodat die gelijk slijten en ge toch reserve hebt (die uw kind nooit ziet!). Kan vergezocht lijken, maar het aantal panische ouders die ik al aan mijn kassa heb gehad die tot huilen toe vragen of we *echt* geen knuffel hebben gevonden is ontelbaar. Don’t become that parent.

 • Lucie

  Vraag wat kinderboeken! Voor een boekenfreak als jij zal dat zeker wel iets leuk zijn. Ok, ik geef toe, dat is niet voor het eerste levensjaar, maar daarna komen die zeker genoeg van pas en tegen dan kan je maar beter een mooie collectie hebben.

 • Eefje

  Ik heb bewust geen lijst aangelegd, omdat je dan zo snel in de verleiding komt om er zaken op te zetten die je toch niet nodig hebt. Wij hadden als cadeau een spaarcentje of speelgoed voorgesteld. Speelgoed hadden we niet zo veel. Dat park waar je van schrijft kan handig zijn, maar ik heb dat zo weinig gebruikt en het staat momenteel ook te koop (interesse ;)). Ons dochter sliep meestal op de zetel in het voedingskussen (onmisbaar!) of na een paar maand op ons bed. De draagdoek was ook iets dat ik veel gebruikte. De triptrap kochten we met geld van de cm en ik nam wel het babyzitje erbij. ZO kon ze direct bij ons aan tafel zitten en ook buiten, vond ik wel handig. (Verkopen we ondertussen ook ;)) En verder heb je inderdaad niet zo veel nodig. Babybestek gebruikte ik niet, direct mee de borden en kommen van ons (en er is er nog geen enkel gesneuveld). En kleertjes zijn maar beperkt nodig, elke 4 a 6 weken kon ik van maat veranderen en bleek ik een hoop dingen nog niet aangedaan te hebben. We zijn trouwens heel content van de wasbare luiers! Moeten we haar al eens een gewone pamper aandoen erger ik mij voortdurend aan de geur, dat stinkt echt! Doekjes en broekjes in Leuven is de winkel daarvoor. Succes!

 • goofball

  Goh, ‘k heb ooit al gereageerd eh, dat een babytje enkel wat kleertjes en pampertjes heeft naast heel veel liefde , geknuffel en aandacht 🙂

  Het meest nuttige meubel vind ik dus wel een co-sleeper, dus ‘k hoop dat je daar evenveel genot gaat aan hebben als ik. Zo zalig om naast je kindje te slapen, te horen en zien ademen, met enkel een arm beweging het wat te kunnen troosten en strelen. En om eventueel borstvoeding te kunnen geven indien je dat wenst zonder uit je bed te moeten.

  Wat vind ik nog handig?
  – naast een draagdoek (meer binnenhuis en meer de eerste maanden) een goeie draagzak van ergobaby (+ fleecedeken dat errond kan klikken) : hele citytrips in winter, boswandelingen enz hebben we daarmee gedaan en ik draag daar mijn jongste nog steeds mee te voet naar de crèche. Ik denk dat je het langer gebruikt dan de draagdoek en het gaat sneller aan en uit.
  – ik kan toch wel niet zonder luieremmer (maar ik gebruik wegwerppampers). Bah, de stank eens kindjes vaste voeding eten, liefst niet gemengd in de gewone vuilnis
  – een babycook vind ik toch ook wel handig ook al doe ik het op vakantie zonder en dat kan perfect. Maar ‘t is sneller en minder afwas om in 1 toestelletje te stomen en mixen.
  – een activiteitenboog die met zijknijpers zowel op maxicose (in auto!) of op wippertje kan geknepen wordt en zo kindje wat entertaint op die momenten.
  – een speelmat met bogen erboven om die eerste lig/rol maanden te spelen. Eens ze kruipen is dat voorbije tijd.
  – babyfoon….en indien kindje ooit op kamer op ander verdieping dan jullie komt, is er eentje handig waar je kan terugpraten. Nu vooral bij mijn kleuter belangrijk “mama ik ben wakker” “euh, doe je ogen maar toe, ‘t is nog donker buiten.” “ah ok.” ……”mama, ik heb dorst, mijn drinkfles is leeg. ” “ik ben je broer aan het voeden, je moet even wachten en stoppen met roepen maar ik kom zo snel mogelijk”. maar zolang je kamers deelt of kindje in aanpalende kamer zal zijn is dat niet nuttig.
  – kinderslaapzakjes? met afritsbare mouwen dan zijn ze in alle seizoenen bruikbaar. Ze groeien overigens zo uit die babymaatjes dus je hebt er nodig 70cm. De crèche zal er misschien ook een vragen.
  – slaapknuffeltje??? bij beide kindjes hebben we er een gezocht en dan direct 6 van gekocht => 1 in bedje, 1 in autostoel, 1 in crèche, 1 in park of wieg in woonkamer en dan reserve voor in de was enz. De reserve “slapen” overigens altijd in ons bed, zodat ze er altijd eentje krijgen die naar ons ruiken en niet naar wasverzachter. Dat hebben we overigens heel bewust voor de geboorte gedaan: in laatste maand sliep ik met die knuffels allemaal heel dicht bij mij zodat vanaf moederhuis ik knuffeltje dat mijn geur had (hoop ik) in wiegje kon bijleggen.
  – een (lodger) deken voor in wandelwagen…handig als je zoals wij heel veel te voet gaat met de kinderen het hele jaar rond. Moet je ze niet altijd in jas wrikkelen enz, maar gewoon ze onder het dekentje plooien. Deken blijft er bij ons zomer en winter zitten (op het wassen na uiteraard). Op dagen zoals vandaag zijn die bijvoorbeeld weer zeer knus.
  – afhankelijk van je huis: een deurhekje ergens??
  – plooibaar stoelverhoger: ligt standaard in mijn autokoffer en is handig als je ergens bij vrienden komt en je kindjes mogen mee aan tafel.
  – wasbare borstcompressen

  Wat stond op onze babylijst en is nooit gebruikt
  – potjes om poedermelk in te doen en zo onderweg te gebruiken of naar crèche mee te geven
  – flesmixertje voor poedermelk
  – een babythermometer dat digitaal in oor meet (onbetrouwbaar onder de 3 jaar!!)
  – teutbekers
  – toch de helft van onze tetradoeken (zoooooveel gebruik ik er blijkbaar toch ook niet)
  – autoflesverwarmer
  – een heupsteun om een ouder kindje op je heup te dragen

  wat gebruikten we, maar toch niet extreem veel
  – wieg in woonkamer als er ook al een park is of vice versa. (en beide hebben lakens enz op specifieke maat nodig, plus reserve voor ongelukjes en ze groeien er dus snel uit)
  – doomoo schommelpoef (kindjes als ze klein zijn liggen teveel naar plafond te kijken, mijn beide jongens vonden dat niet leuk….nu als kleuter beginnen ze er eindelijk af en toe op te zitten).

 • Tess

  Draagdoek en draagzak, superhandig! Wasbare poepdoekjes, wij hebben cheeky wipes die nu na 22 maanden nog steeds gebruikt worden… Een goede wipper, die je met één voet kan schommelen, handig tijdens weenuurtjes rond etenstijd. Tetradoeken. Een doudou, liefst meerdere exemplaren, zodat ze kunnen roteren tussen bed, beneden en wasmachine.
  Zou ik niet kopen: luieremmer, nooit gebruikt. Fleswarmer, we zijn finn na de borstvoeding flesjes op kamertemperatuur beginnen geven, beste beslissing ooit! Snachts geen gedoe met opwarmen of op verplaatsing…

 • Elke

  Draagdoek, ergonomische draagzak is onmisbaar. Ik heb na mijn eerste nooit meer een draagmand of buggy gebruikt tot ze naar school gingen.

  Herbruikbare natte doekjes heb ik te laat ontdekt, maar mijn zus kan ze niet missen. Idem voor herbruikbare luiers.

  Wat die flessenwarmer betreft; is alleen handig voor bostvoedingsmelk. Die mag niet in de microgolf. Maar een pannetje met water op het vuur doet eigenlijk net hetzelfde.

  Tetradoeken a volonte. Na de babyperiode handig als schilderdoek of opkuisdoek als er weer eens een beker water tegen de grond vliegt.

  Een bedje, al hebben de onze daar tijdens hun eerste levensjaar amper gebruik van gemaakt. Ik hang het luie moederschap aan. Bij nacht en ontij uit dat warme bed komen zag ik niet zitten. Dus sliepen ze oftewel op het borstvoedingskussen of verzorgingskussen in ons bed. Overdag meestal in de draagdoek of bij mij. Borstvoeding.com geeft tips over samenslapen.

  In de categorie draagdoek en co had ik een draagjas. Je zit lekker knus samen in een jas. Het hoofdje piept uit een daarvoor voorzien gat!

  Kleren, uiteraard. Maar dat had je zelf al bedacht ?.

 • Inge

  Helemaal vergeten, maar ook een winner: cheeky wipes! Gekocht bij Blabloom.

 • Riet

  Toen onze kindjes geboren werden had Tripp Trapp nog niet zo’n schaaltje om je kind van de eerste dag af ‘mee aan tafel’ te nemen. Dat had ik denk ik heel handig gevonden, want ik had specialisten in het bont maken tijdens mijn eten en was tegen die tijd meestal toe aan rustig eten. Maar het is natuurlijk ook een ding dat je niet meer nodig hebt na 6 maand.
  Ik vermoed dat jij je babylijst zelf bouwt of iets als lijstjestijd gebruikt? Dan kan je ook tweedehands suggereren. Wij deden dat ook, en er waren best wel wat mensen die tweedehands kochten. (Of gewoon nog dingen hadden liggen.)
  De ergo baby carrier (draagzak) ging hier mee van 0 tot 6 jaar en daarvoor ben ik wandelend reclamebord. Voor wasbare luiers gebruikten wij de grote vuilbakken van Brabantia als luieremmer (die stonden op onze lijst, volledig geurvrij) en dat zij nu gewoon onze (heel handige) vuilbakken.
  En ik zou nooit nog een standaard kopen voor een wasemmer. (Maar moest je een onweerstaanbare standaarddrang hebben, dan mag je de onze gerust gebruiken, hij staat hier nog.) En ook zo’n fleece lodgerdoek was duur en is hier amper gebruikt.

  • Kathleen

   Haha! Ik had zelfs nog nooit van lijstjestijd gehoord! Ik was braaf mijn lijst aan het maken bij Dreambaby, maar misschien maak ik nog wel een alternatief lijstje, want boy oh boy, ziet die lijstjestijd er leuk uit!

   • Riet

    Er zijn nog zulke systemen: bij lijstjestijd denk ik dat je enkel in webshops kunt kiezen, wij hadden voor Zanne eentje waar je ook een foto kon posten van wat je ongeveer wou, en er expliciet kon bijschrijven dat het tweedehands mocht zijn. Ik ben helaas vergeten hoe die service heette en kan hem ook niet meer vinden, maar het was iets in de aard van http://www.jegeboortelijst.be

 • Chloé

  Ik snap je aversie voor babywinkels compleet, ik probeer die ook zoveel mogelijk te vermijden omdat ik mottig word van teveel keuze ?

  Dingen die ik onmisbaar vond/vind:

  * Cosleeper (vorige keer 6 maand gebruikt)
  * Sleepyhead nestje (gebruiken we nu om J. tussen ons in te laten slapen. Nog knusser dan de cosleeper ?)
  * BORSTVOEDINGSKUSSEN! (echt, ik weet niet hoe ik zonder geslapen zou hebben tijdens mijn 2 zwangerschappen!)
  * Draagdoek (voor de eerste maanden)
  * Draagzak (voor de maanden erna en voor de papa die wel wou dragen maar een doek voor hippies vond)
  * Tetradoeken (best genoeg grote en niet teveel kleintjes, daar heb je langer plezier van)
  * Het babykuipje voor op de tripp trapp. Zo heerlijk om ze meteen mee aan tafel te hebben! Niet goedkoop voor de periode dat je het ‘maar’ gebruikt, maar elke cent waard vind ik
  * Inbakerslaapzakje
  * We hebben sinds kort ook wasbare billendoekjes in gebruik. Ik ben fan, zeker handig in combinatie met wasbare luiers (gebruiken wij niet)

  Dingen die ik handig maar niet onmisbaar vond:

  * Park
  * Wipper
  * Babycook

  Compleet onnuttig:

  * Allerhande fancy lakentjes en omranders (pokkeduur voor wat het maar is ook)
  * Flessenwarmer (maar wij hadden ook gewoon een hele slechte gekozen)
  * Ligkussens/poefen/stoeltjes om in te zitten als ze eigenlijk nog niet kunnen zitten
  * Badthermometer (kan perfect met de gewone koorstthermometer)

 • Marijke (Sheena)

  Ik vond een babycook onmisbaar voor zo’n luie mama als mijzelf 🙂 Ik had zo eentje waar je alles in kon stomen en dan gewoon het potje omdraaien om te mixen. I D E A A L.
  Een luieremmer vond ik trouwens ook héél handig, ik wou dat eerst niet hebben maar daarna dacht ik alleen maar ‘waarom had ik dit niet eerder!?’
  En de babybjorn relax was hier ook onmisbaar; uren en uren heb ik met mijn voet op dat ding zitten wippen om mijn baby die overdag niet wou slapen toch in slaap te laten vallen.
  Ik ben trouwens net al mijn babyspullen aan het verkopen, moest je nog iets nodig hebben geef maar een seintje, misschien heb ik het nog in de aanbieding 🙂

 • Hanne

  Hierboven staat al veel, maar wat ik heel graag gehad had bij de oudste en nu pas ontdekt heb, zijn de cosleeper, een babyfoon met camera-functie en de XXL-tetradoeken. Bij de oudste wilden we niet die overbezorgde ouders worden, maar toen we bij de tweede toch overstag gingen, zijn we echt fan van de babyfoon met camera. We gebruiken hem nu trouwens bij de kleuter en dat is zo handig. We willen misschien een tweede kopen ?. En die XXL-doeken worden voor alles gebruikt.

 • Katrien en de soezeberen

  Ik sluit me aan bij Marijke: als luie mama vond ik de Babycook superhandig, anders was het hier snel van de potjes geweest, vrees ‘k. Witlof met appel en filet américain was Lila’s favoriet. Nu lust ze geen witlof meer en ze kan niet geloven dat ze dat zo vaak gegeten heeft 😉

 • Sara

  Ik val in herhaling als ik de andere comments lees maar in elk geval:

  onze YES YES YES items:
  * co-sleeper (wij hebben die van Chicco)
  * Baby K’Tan (draagdoek zonder knopen, zeker de eerste maanden handig voor thuis)
  * draagzak (ISARA, kon ze al van maat 56 in zonder insert; ze is bijna 11 maanden en nog steeds te klein voor de Tula die we eerst gekocht hadden met onhandige insert)
  * Baby Björn wipper (konden we lenen van vriendin)
  * Tripp Trapp
  * links (speelt ze nog altijd mee + superhandig om andere speeltjes mee op te hangen https://www.dreambaby.be/e/nl/db/playgro-hangspeeltje-my-first-loopy-links—24-stuks-3346406 )
  * Boon grass droogrekjes (als je elke avond een half uur kolfmateriaal en flesjes staat af te wassen wil je niet nog afdrogen ook + ‘t is hygiënischer)
  * schortjes om te eten à la https://www.amazon.com/Bumkins-Waterproof-Sleeved-Bloom-Months/dp/B004V5WCJM?th=1

  En dan als je wil borstvoeding geven en/of zou afkolven op het werk:

  * goede dubbele (!) borstkolf (ik kolf nu al bijna 8 maanden af op het werk en ben zeer blij met mijn Medela Freestyle, de ganse kit met koelzak etc)
  * goede handkolf (Medela Harmony; gebruik ik nu vaak ‘s avonds als ik nog een klein beetje extra melk nodig heb, of vroeger op reis/uitstap, zodat mijn vrouw ook eens kon voeden of als ik ergens naartoe moest en niet wist hoe lang ik zou weg zijn)
  * de borstcompressen van Johnson & Johnson als je wegwerpcompressen wil gebruiken (https://www.amazon.co.uk/Johnsons-Baby-Nursing-Pads-30/dp/B003929X90 )
  * een goede handsfree kolf-BH (ik kocht een goedkope op Amazon, doet nog altijd goed dienst https://www.amazon.co.uk/gp/product/B01DQG4PPK/ref=od_aui_detailpages01?ie=UTF8&psc=1)
  * zachte nacht-BHs (ik heb er zo 2: https://www.amazon.com/dp/B01MQVI3F9?th=1)
  * Lansinoh lanolin tepelzalf vond ik de beste, zeker de eerste maanden veel gebruikt
  * Spectra bewaarzakjes https://www.amazon.co.uk/Spectra-Pre-Sterilised-Disposable-Breast-Storage/dp/B003XJ7X8M
  * een goede baby tracker app (ik gebruik deze nog altijd voor haar voedingen en dutjes: https://play.google.com/store/apps/details?id=droso.application.nursing )
  * voldoende kleine flesjes om melk mee te geven aan de onthaalmoeder of crèche (wij hebben er 12, gebeurde dikwijls dat er 4 meegegeven waren en dat er dan nog 2 of 3 klaar stonden in de koelkast en dan nog enkele op het droogrek bijvoorbeeld)

  Dat zijn de dingen die ik nu kon bedenken… Als ik aan nog iets denk dan voeg ik het nog wel toe.

 • Alfonsiene

  Met alle knuffeldoekjes die ik al kreeg voor 3 kinderen kan ik een muur behangen… Kledij krijg ik ook niet zo graag, want zelden echt mijn smaak (al dat roze, jongens toch). En wat overbodige zaken betreft: een hemel voor boven het park (schuldig bij de eerste twee), een boxkleed (1 matrasje, 1 hoeslaken en 2 hele grote handdoeken voor bovenop is all you need), een elektrische sterilisator (een voor in de microgolf werkt super goed en is veel goedkoper), een papflesdruiprek (nooit gebruikt), een babycook (lang leve het steelpanneke, grote hoeveelheden en invriezen, en tip: nooit pureren, direct prakken, ze kunnen het niet snel genoeg gewend raken), domo seat (belachelijke uitvinding die veel te veel kost en veel te weinig lang kan gebruikt worden), zelfde voor een elektrische wipper (dat kind beweegt genoeg om zichzelf te schommelen), een fleswarmer (ik weet dat je borstvoeding gaat geven, maar for your information, moest je toch ooit een flesje geven, dit mag gewoon op kamertemperatuur, veel makkelijker!) en zo zijn er waarschijnlijk nog dingen die ik ben vergeten.
  Wat ik redelijk onmisbaar vind is een kleurrijke mobiel boven het park en een parkomranding (goed tegen tocht + omvallende iets grotere baby’s), sponsen hoezen voor rond het verzorgingskussen, tetradoeken (veeeeel tetradoeken), zelfgemaakte zeverdoekjes, een belachelijk grote hoeveelheid slabben (grote), een wipstoel, een speelkleed.

 • Alfonsiene

  Oh ja, en een babyfoon? Nooit gehad. Mijn oren werken prima, ook wanneer in diepe slaap 😉

 • Sara

  Onmisbaar: 1.draagdoek/draagzak , ideaal voor ontroostbare huilbabytjes.
  2. Co-sleeper.
  3. Enorm veel tetradoeken/ slabbetjes/ waslapjes( ikea!), hier onmisbaar door een refluxbaby die hele dagen kotst.
  4. wippertje van babybjorn.
  5. Zo een plastieken schortje met mouwen van de ikea voor de start van de groentenpap.
  6. Park+ mobiel.
  7. Speelmat/boog/ babygym van ikea ( ikeafan valt het op?;-))
  8. Zo een zitje voor in bad, geeft toch wat mee zekerheid in het begin .
  9. Een goeie wandelwagen en maxicosi kom je natuurlijk niet onderuit, maar tweedehands is veel goedkoper en er zit vaak nog nauwelijks een krasje op.

  Overbodig:
  – dure verzorgingstafels/ badjes. Een simpel verzorginskussen/tafel is voldoende. Hetzelfde voor het badje ( ook weer ikea), die van ons gaat heel vaak gewoon mee onder de douche.
  – babycook, hier gewoon stoommandje en keukenrobot.
  -dure lakentjes enz…
  -dure luiertas, in een gewone rugzak kan je ook luiers en flesjes enz… steken en dat kost geen 200 euro ( nooit verstaan wat er nu speciaal is aan en luiertas)

 • Sara

  Oh ja, ook geen flessenwarmer kopen. Duur en onhandig. Sommige kindjes lusten het op kamertemperatuur en anders gewoon microgolf en indien flessenvoeding, op verplaatsing gewoon thermos met warm water meenemen!

  • Liesbeth

   Ja de thermos daar zijn we op den duur ook achter gekomen. Mijn gouden tipvoor nieuwe mama’s en papa’ s!

 • Tine Nagels

  Babyfoon, geweven draagdoek, ergonomische drager, borstvoedings kussen(zo’n worst) een goeie wipper, een slaaptentje ipv reisbedje (deryan) en een tube lansinoh als je van plan bent borstvoeding te geven, zorg dan ook dat je gember en platte kaas in huis heb voor de eerste week, tegen stuwing,een kolf kan je gratis lenen bij de mutualiteit.
  Succes!

 • Silke

  Beste aankopen
  * wipper baby bjorn (bij jules had ik een van een ander merk. Zo een spijt van. Lang leven deze wipper!)
  * trip trap
  *kodaki flip draagzak (bij jules had ik doeken en een tula maar wat is die kodaki fijn. En in draagdoekenstof en bruikbaar vanaf dag een.)

  Oh en mijn babycook. Ik had dat bij jules niet wantwat een onzin. Onze moeders deden ook zonder. Domme gans die ik was. Een van de beste aankopen bij lotte geweest.

 • lilith

  Haha, die oude post! Good times.

  Wat mij betreft onmisbaar gebleken:

  * de Baby Björn wipper (tweedehands gekocht, ge hebt daar wreed schone hoezen voor op ukje.nl, indien nodig. Flo zat daar net als Dexter zo graag en veel in dat dat toch leuker fotografeert. 😉
  * de Stokke Tripp Trapp, omdat ze daar zo lang geniet van hebben
  * het cocoonababy matrasje. Zo content van bij Dexter dat we er voor Flo twee kochten, tweedehands wel. Een voor boven en een voor beneden, en we namen dat overal mee naartoe waar ze moest slapen.
  * de bondolino draagzak. Niet goedkoop, maar de beste die ik heb gehad om op stap te gaan. Ik kan draagdoeken knopen, maar ik vond deze zo handig, makkelijk door te geven aan Youri zonder opnieuw te moeten knopen of vastmaken, en aan op vijf seconden. TOPDING!
  * de cheeky wipes. Ik wou dat ik die bij Dexter ook had gehad. Worden hier nog elke dag gebruikt, al sinds Flo haar geboorte.

  En dan nog een extra tip: ga naar tweedehandsbeurzen van de gezinsbond, ook voor kleertjes. Soms vind je er niks, soms heb je voor twintig euro een hele zak mee. Ik heb een dozensysteem op zolder per maat, en dat is zo de max, winkelen op uw eigen zolder.

 • Mrs. T.

  Absoluut onmisbaar waren wat mij betreft de hydrofiel luiers die we vooral gebruikten om de kindjes af te drogen.
  Nooit gebruikt? Uh, volgens mij de luieremmer.

 • Mrs. T.

  Zie dat wat ik hydrofiel luiers noem ook bekend staan als tetradoeken. En dat die al een aantal keer genoemd zijn. Onmisbaar dus. 😉

 • Liese

  Een plooireisbedje wordt hier nog wekelijks gebruikt na 2,5jaar. En voor de rest: je komt uit het moederhuis terug met een auto vol. Tipke: laat uw vriend elke avond reeds wat meenemen naar huis want de laatste dag is het kindje zo’n overweldiging om mee te nemen dat al dat materiaal echt een last is vond ik.

 • Davina

  Ik denk dat je al heel goed op weg bent! Draagdoek vond ik onmisbaar, cosleeper ook en ook wij gebruiken wasbare luiers. En voor de rest heb je in het begin vooral jezelf nodig (en je borsten, haha) en je moedergevoel, maar dat komt sowieso wel. Probeer zo veel mogelijk op het ritme van je kind te doen en niets op te dringen (een kind moet nog niet doorslapen, een kind mag elk uur willen drinken…).
  Wij zetten ook kraamkost als wens op het kaartje en dat vond ik zalig! Zo heb ik de eerste maanden zelf amper moeten koken. Gewoon iets uit de diepvriezer halen, opwarmen en klaar!

  • Kathleen

   Yes! Kraamkost zetten we sowieso ook op het geboortekaartje!

 • trijnewijn

  Het enige wat ik nog aan de commentaren hierboven kan toevoegen: ga gerust voor de iets langere termijn. Bij kind 2 plaatsten wij ook items voor de oudste op de lijst, omdat de basis er al was. Denk autostoelen tot 6 jaar, een loopfietsje, boeken met verhaaltjes voor het slapengaan, eerste puzzeltjes enz.

  Een draagzak is volgens mij even belangrijk als een doek, onze ergobaby werd hier gebruikt tot ruim 4,5 jaar (pas nu is de dochter er als 5.5 jarige helaas écht te groot voor).

  Lanolinezalf, borstcompressen, kolven en zo kunnen er gerust ook op. Kinderloze mensen zullen ze niet graag geven, andere ouders wel omdat ze weten hoe belangrijk dat is.

  Moest je flesjes krijgen, zet nieuwe speentjes op je lijst. Dat is het enige onderdeel dat wel verslijt, zeker met bijtertjes als de mijne. Vanaf 2009/2010 werden er bpa vrije flesjes verkocht, ervoor zat dat chemische stofje dat giftig wordt bij opwarming er meestal nog in. Zo was de Avent naturally reeks de laatste met, die waar naturally niet op geprint is zijn zonder. De oudste is van 2010, dat is de enige reden dat ik dat nog weet…

  En als je lijst met alle tips nog steeds erg leeg lijkt, zet er gerust ook spullen voor jezelf op (in mijnen tijd kon een lijst van Dreambaby aangevuld worden met items van collishop). Mama en papa zijn ook belangrijk hé. Succes ermee!

 • Bibiane

  Prijzig, maar voor mij onmisbaar: de trip trap inclusief babyset (die kuip precies). Passen ze in vanaf dag 1 en het is ZO handig!! Niet diep bukken in een park of in een relax. Ook dikke liefde voor wikkelbody’s de eerste maanden en kruippakjes/pyjama’s. Ik had een relax, ze heeft daar welgeteld 2x ingezeten. Ook weggegooid geld: dure baby/kinderkleren. Echt nooit gesnapt. Ze doen dat 2x aan en tis te klein. Vaak hebben ze het ook maar 1u aan en tis vuil. Ook nooit gebruikt: niet rekbare draagdoek, babycook en tutjes. Ik ben geen tutjes liefhebber.

  • lilith

   Ik heb dat babykuipje tweedehands gevonden. Was ook een van de betere aankopen bij Flo

 • Linde

  Van de Tripp Trapp genieten wij al twaalf jaar aan een stuk. De stoel groeit gewoon mee, heerlijk!
  En Bobuxjes werden hier ook versleten.

 • Kruimel

  De babytijd ligt hier al een tijdje achter ons, maar wat ik niet had kunnen missen.
  Een draagdoek, de babybjorn-wipper, een triptrap (daar zitten ze as we speak nog op) en zo’n babycookgeval.

 • Sara

  Net nog aan iets gedacht: een grote spiegel voor in de auto. Wij hebben deze in elke auto en is superhandig: https://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/B00B9FI3SQ/ref=oh_aui_i_d_old_o1_img?ie=UTF8&psc=1 . Zo zien we haar en ziet zij ons. 🙂 We willen haar nog een tijdje achterwaarts laten zitten dus de investering waard.

 • fieke

  Hierboven is al zo veel gezegd geweest. Maar toch nog enkele tips
  – tetradoeken van Mundo Melocoton zijn er in leuke felle kleurtjes (geel! turquoise!)
  – draagzak (wij hebben een Boba, gekocht bij Boobs ‘n Burps): handiger dan een draagdoek (vind ik), omdat het sneller ‘aan’ is, en de papa kan dat ook gebruiken. Juliette is nu bijna 14 maand, en wij gebruiken ‘m nog altijd!

 • Hilde

  Onconventionelere tips: een ooglapje om beter mee te slapen met de baby (ook overdag), een Fitbit om uw slaap te monitoren (om te klagen tegen iedereen dat ge te weinig of stoefen dat ge heel goed slaapt 😉 maar ook om te checken wanneer ge nu weer net borstvoeding hebt gegeven ‘s nachts) en een e-reader voor alle dode momenten op de zetel (al voedend, wiegend, …). Ik zou wel wachten met alle borstvoedingsgerelateerde aankopen tot na je bevallen bent. Ik heb bijvoorbeeld nooit zalf of compressen nodig gehad.

  • Kathleen

   Fitbit en e-reader met lichtje zijn al een check! ?

 • Naamgenootje

  Afraders:
  parkomranding, babynestje (verhogen kans op wiegendood)
  Aanraders: wipper van babybjorn (heel compact om mee te nemen)
  Groooote bavetten als ze vaste voeding krijgen. Ik stak de onderkant onder het eettablet en de kleren bleven proper (ge creeert een opvangreservoir voor alles dat niet in de mond belandt 🙂 )
  Babyfoon met beeld. Gebruiken we veel nu dochter ouder is. Zo zien we dat ze ambetant is omdat ze haar slaapzak heeft uitgedaan en niet omdat ze gewoon uit bed wil :). Als we zelf altijd gaan kijken , begint ze te krijsen als we ons weer omdraaien.

 • Josie

  Het meest onmisbare: draagdoek. Die in combinatie met je borsten lost 99% van alle problemen op 🙂 Ergo draagzak is ook tof maar ben ik pas beginnen gebruiken als ze peuter waren, tot dan is de doek voor iedereen knusser en comfortabeler. Co-sleeper lijkt me ook prima al lagen die van ons gewoon tussen ons in bed.

  Ook veel gebruikt
  – tripp trapp (zitten ze nog steeds op)
  – babybjorn wipper
  – kolf voor als je weer aan het werk gaat (daarvoor zelden nodig maar toch handig om te hebben)

  Niet strikt nodig maar leuke hebbedingetjes
  – leuke ketting voor jezelf waar je baby op kan knabbelen als hij/zij in de doek/op de arm zit, genre http://boobs-n-burps.be/brand/chewelry
  – wheelybug voor later
  – loopfiets voor later
  – goeie boeken heb je nooit genoeg dus zet er gerust op je lijst, op de groei
  – haba gezelschapsspelletjes op de groei
  – leuk nachtlampje

 • haas

  Onmisbaar tijdens de afgelopen 6weken:
  Baby bjorn wipper
  Draagzak ergobaby adapt (nieuw model voor baby’s vanaf de geboorte zonder insert)
  Borstcompressen van Lansinoh of Medela superabsorberende: kunnen alles opvangen
  Lansinohzalf: kreeg ik in het ziekenhuis
  Tut
  Babynest: ligt tussen ons in in bed
  Venkelthee
  Australische serie Offspring
  Tetradoeken: massa’s grote om in te bakeren, kleine om melk af te vegen, middelgrote om in te bakeren, toe te dekken, melk op te vangen, op het verzorgingskussen te leggen. Ik heb er mooie van camcam en ook gewone witte die in de kookwas kunnen.
  Klein refluxkussentje voor onder de matras. Die van ons ligt niet graag plat op haar rug. Zelfs onder het verschoonkussen ligt een dikke handdoek.
  Veel geduld
  Minilampje voor tijdens de borstvoeding ‘s nachts.

 • haas

  Oh ja nog:
  Zelf gemaakt: het lottajansdotter inbakerzakje ( wel min. 10cm verlengen, gratis patroon online)
  Sterilisatordoos voor flesjes in de microgolf te steriliseren of zakken van Medela (voor onderweg).

 • Marjolein

  Handig: slabbetjes met touwtjes, zodat je zelf de maat kan bepalen. Niet handig: slabbetjes met klitteband, niet goed voor de rest vd was.
  Volgens mij is de rest wel zo’n beetje genoemd. (Heb niet alles gelezen, excuus!)

 • Jeroen

  Al heel veel nuttige zaken gelezen. Zoals Romina ook al heeft vernoemd een knuffel die haar/zijn favoriete wordt maar zeker voldoende exemplaren van voorzien ?
  Ook een verdamper voor in de slaapkamer waar je bij het water verschillende geuren kan toevoegen van de aromatherapie. Door te combineren kan je een kindje o.a. rustiger laten slapen , een verkoudheid wat verminderen,…

 • Nynke

  Leuk om te lezen wat iedereen aanraadt. Ik kom net voor het eerst op je blog (zocht wat over project life, en daar heb je eens iets over geschreven) en zie dat je ergens tussen Brussel en Leuven woont, ik ook 🙂

  Wat ik echt onmisbaar vond/vind is de tula free to grow draagzak. Bij mijn zoontje (nu 2) had ik een mei-tai, dat is een kruising tussen een draagdoek en een draagzak. Nu bij mijn dochtertje heb ik deze tula gekocht. Het verschil met deze en de gewone tula is dat je hem kunt gebruiken vanaf de geboorte! Ze is nu 6 maanden en heeft er iedere dag ingezeten. Een draagdoek vind ik heel fijn voor de langere wandelingen, maar als je even naar buiten moet is de tula ideaal (daar is mijn man het ook mee eens, hihi).

  En verder de wasbare luiers van gnappies. Hierbij is het eigenlijke luiergedeelte alleen maar een soort groot wasbaar lapje. De luiers drogen dus veel sneller dan die grote all in one luiers. Nou ja, google maar eens 🙂

 • zwartraafje

  Ik heb er zelf geen ervaring mee én misschien staat hier hierboven al tussen één van de reactie maar kraamkost lijkt me geweldig gedurende de eerste weken na de bevalling. Toen mijn nichtje een tweede maal zwanger was en het terug een meisje bleek te zijn stond er op het geboortekaartje dat het hen leuk leek om alvast aan een kinderbibliotheek te beginnen. Dus kregen ze massa’s leuke kinderboeken cadeau. Je kan toch moeilijk honder miljard miljoen keer hetzelfde boek voorlezen hé. Behalve misschien als je dat ene snorboekje nog eens tegenkomt. Ik heb het tot nu toe jammer genoeg nergens meer zien liggen.

 • Inge

  Dingen die ik nuttig vond bij mijn oudste en jongste zoon:
  – inbakerslaapzakjes en daarna gewone slaapzakken (inbakeren hielp om onze oudste, onrustigste slaper toch een betere nachtrust te geven)
  – de wipper (baby bjorn) + een hoes voor erover (mocht er al eens een accidentje gebeuren)
  – XXL tetradoeken
  – venkelthee voor de borstvoeding + homeopatische granules van Dolisos voor borstontstekingen (best eens vragen bij apotheek)
  – mijn borstvoedingskussen, zonder die worst kon ik niet slapen tijdens mijn zwangerschappen! ?
  – een draagdoek
  – een goeie kinderwagen met genoeg opbergruimte vanonder en waar je luiertas goed aan kan hangen… ?
  – grote mega bavetten + de bavetten met armpjes voor wanneer ze vaste voeding eten of al zelf beginnen te smossen met hun eten (ik vond die van Koeka goed)
  – een verdamper (koude damp) om verstopte snotneusjes wat te verzachten – die van ons komt uit BioVita
  Dingen die ik bij mijn jongste zoontje op de lijst heb gezet (wegens al veel uitzet van de oudste):
  – autostoel
  – kinderfietsje
  – kinderboeken om uit voor te lezen (wij hebben ondertussen al een mooie collectie voor beide jongens in hun kamertjes)
  – kleuter/peuterwekkertje (helpt zeker voor vroege vogels een tikkeltje langer in bed te houden, spijtig genoeg helpt het niet voor onze jongste die maar al te graag doet wat hij wil)
  Dingen die ik afraad:
  – thermometers voor in bad (belachelijk, ik voelde gewoon telkens met mijn elleboog of het water goed was – net zoals mijn moeder, grootmoeder en alle vrouwen vroeger deden)
  – flessenwarmers + potjes (microgolfoven en andere potjes of tupperware pottekes will do just fine too.) ?
  – draagzak (geen enkel van mijn twee zonen heeft ooit in die draagzak gehangen… ze hebben er meer in gebleit dan wat anders)
  Ik wens je superveel succes en geniet van de zwangerschap!! En laat inderdaad je kop niet zot maken, want ge weet: mama weet ‘t best. ?

 • Pin It on Pinterest