Gelezen

De Wezens

Een paar weken geleden las ik How to Stop Time van Matt Haig en dat boek was voor mij een schot in de roos. Nadat ik het had uitgelezen, ben ik meteen naar de bib gegaan en heb ik De Wezens van dezelfde auteur uitgeleend, want ik wilde meer. Meer van die schrijfstijl. Meer van die vertelstijl. Meer. En dat kreeg ik.

Op een natte vrijdagavond lost professor Andrew Martin aan de Universiteit van Cambridge een van de grootste wiskundige raadsels op. Maar dat is niet helemaal naar de zin van een aantal buitenaardse levensvormen. Zij sturen één van hen naar de aarde en hij (zij? het?) neemt het lijf en leven van Andrew Martin over. En voor dit wezen is alles nieuw. Hij (zij? het?) komt met de nodige vooroordelen naar onze planeet, maar al snel ontdekt hij (zij? het?) dat het hier al bij al nog niet zo slecht is. Het gaat zelfs zover dat hij twijfelt of hij (zij? het?) wel de taak wil uitvoeren waarvoor hij (zij? het?) naar deze planeet is gekomen, want alles begint hier meer en meer als een thuis te voelen desondanks alle vreemde gewoontes en minderwaardige technologie.

Ik weet niet hoe het komt, maar Matt Haig lijkt perfect te weten wat ik graag lees. Hij neemt verschillende elementen, vormt daarmee een verhaal en ik ben er weg van. Daar waar hij in How to Stop Time aan de slag ging met geheime vennootschappen, geschiedenis en tijdsprongen, ging hij in De Wezens aan de slag met buitenaardse levensvormen en al hun krachten, korte chatachtige berichten en een moord hier en daar. Hij schrijft boeken waar ik helemaal in kan verdwijnen.

Net zoals bij How to Stop Time is dit boek zoveel meer dan alleen de korte inhoud. Er zit zoveel meer in dan een buitenaardse levensvorm die naar de aarde komt en probeert door te gaan als een mens. Dat is het verhaal en dat op zich is al entertainend genoeg, want een niet-mens dat naar de mensheid kijkt, dat is met momenten ontzettend grappig. Maar er is zoveel meer aan dit boek. Een naamloos buitenaardse levensvorm dat de mensheid bekijkt vanuit zijn standpunt, is op zich een interessant verhaal, maar alle wijsheden die in het boek zitten maken het helemaal af. En ik ben helemaal weg van hoe Matt Haig een interessant verhaal kan koppelen met diepgaande ideeën over liefde en mens zijn en hoe hij zijn verhalen van melancholisch naar hoopvol en warm kan laten gaan.

Een hoofdstuk dat ik er nog regelmatig eens zal bijnemen, is het hoofdstuk waarin Andrew een brief schrijft aan zijn zoon. In die brief geeft hij “advies aan de mens”. Sommige puntjes op die lijst zijn hilarisch en zijn een knipoog naar de rest van het verhaal (draag kleren). Andere puntjes zijn adviezen waar je best naar kan beginnen leven als je dat al niet doet of die je aan het denken kunnen zetten. Het is een lijst die je soms gewoon eens moet lezen om te weten dat alles ok is. Dat ene hoofdstuk voelde als een heerlijk warm deken aan. Dat ene hoofdstuk maakte het boek helemaal af.

Ik had nooit gedacht dat ik een boek waarin wiskunde nogal centraal staat zo geweldig zou vinden. En ja, lieve mensen, het klinkt allemaal heel science fiction achtig en ik weet dat heel wat mensen daar op afknappen (boe!), maar het is zoveel meer dan dat. Het boek gaat over een vader en zijn zoon. Over een man en zijn vrouw. Over de mens en zijn trouwe viervoeter. Over wat thuis is. Over keuzes maken. Over liefde. Over mens zijn. Dat science fiction gedeelte, dat is een jasje voor dat alles. Daaronder zit er een boek dat je geloof in de mensheid herstelt. Daaronder zit een pareltje.

De Wezens is verkrijgbaar bij de betere boekhandel. Online kan je het ook vinden bij onder andere bol.com. Daar kost de papieren versie €19,99 en de digitale versie €9,99. Blijkbaar staat het boek ook op Kobo Plus, voor de liefhebbers.

You Might Also Like

  • Literasa

    Wat een hartverwarmende bespreking! Dit ga ik toch eens lezen 🙂

  • Marcia

    Ik vond dit boek ook echt supermooi! Het is zo verfrissend om eens vanuit een ander standpunt naar de mensheid te kijken.

  • Pin It on Pinterest