Gelezen

Dark Matter

Dark Matter van Blake Crouch stond al een tijdje op mijn te lezen lijstje, maar het was pas toen een goede vriendin vertelde dat zowel zij als haar vriend het boek in één ruk hadden uitgelezen, dat het terug op mijn radar kwam. De boekensmaak van de vriendin in kwestie is meestal niet zo heel verschillend van de mijne, dus ik was benieuwd.

Jason is een gelukkig man. Hij heeft een fijne job als docent fysica aan de hoge school. Hij is gelukkig getrouwd met de liefde van zijn leven en zijn zoon zou hij ook niet meer kunnen missen. Op een avond, onderweg naar huis van een borrel met een vriend die net een belangrijke wetenschappelijke prijs heeft gewonnen, wordt Jason ontvoerd. Hij wordt naar een verlaten pand gebracht en voor hij het bewustzijn verliest, hoort hij nog de vraag: “Ben je gelukkig met je leven?”. Wanneer Jason later terug bij bewustzijn komt, blijkt dat leven dat hem best wel gelukkig maakte, niet meer het zijne te zijn.

Het is een heel moeilijk boek om een korte inhoud rond te schrijven zonder al te veel weg te geven. Vandaar dus de zeer korte en tevens zeer vage korte inhoud. En meer dan dat moet je eigenlijk niet weten voor je aan het boek begint. Hoe minder je over het verhaal op voorhand weet, hoe beter. Ik wist een paar zaken op voorhand en daardoor had ik bij sommige plotwendingen een beetje een “meh” gevoel, maar het blijft best wel een boeiend verhaal. Vooral als je er dus op voorhand zo min mogelijk over weet.

Je hebt zo van die boeken die lezen als een film en dit boek was er zo ééntje. Het gaat aan een razend tempo vooruit en je gaat van de ene spannende scène naar de volgende. Je kan het zo allemaal zien gebeuren terwijl je leest. Daardoor verveelt het boek je geen seconde. Er waren een aantal voorspelbaarheden, maar het bleef onderhoudend genoeg waardoor ik wilde verder lezen. Wat ik dan ook deed. Sowieso kan ik wel genieten van dit soort verhalen dat met het “wat als” principe aan de slag gaat en dit is zeker ook zo’n boek.

Het is een beetje een thriller, een beetje een science fiction, een beetje een liefdesverhaal en een beetje een avonturenverhaal. En die mix, die werkt vreemd genoeg perfect in dit boek. Eigenlijk is dit boek ideaal voor mensen die graag thrillers lezen en die heel voorzichtige stapjes willen zetten in het science fiction genre. Want, dames en heren, een beetje science fiction, kan nooit kwaad. Zeg dat ik het gezegd heb. 😉

Dark Matter verscheen vorig jaar al, maar ik vermoed dat je het boek ongetwijfeld nog wel kan vinden of kan nabestellen bij de betere boekhandel. Ook bij Bol kan je het nog altijd op de kop tikken. Daar kost de papieren versie €19,99 en de digitale versie €7,25

You Might Also Like

  • Sophie

    Ik vond ik dit ook een intrigerend boek! Het is inderdaad de perfecte combinatie tussen allemaal verschillende genres. Het duurde even voordat ik door had welke kant het op zou gaan en toen dat duidelijk werd, was het echt WOW!

  • Marcia

    Jaaaaa dit boek is echt geweldig <3 Inderdaad het beste om aan te beginnen zonder enige voorkennis en je te laten meevoeren in het bijzondere verhaal. Ik ben nu echt benieuwd om nog meer boeken van Blake Crouch te lezen; het schijnt dat hij vaak verschillende genres met elkaar mixt in zijn boeken.

  • Koen Van der Auwera

    Eens! Het is een topper!

  • Pin It on Pinterest