Beebje Gebeurd

Zet eens een bevalling in gang: de ouwe wijven editie

Sinds begin vorige week begon het me te dagen: als Beebje niet spontaan komt, dan word ik ingeleid. Met de zwangerschapsdiabetes willen ze me liever niet te lang overtijd laten gaan. Hoe langer ik overtijd ga, hoe meer risico’s er ontstaan. Dus als het niet anders kan, dan is het uiteindelijk zo en zal ik ingeleid worden, maar er zijn gelukkig wat ouwe wijven truukjes op de markt die misschien wel het proberen waard zijn. Dus ben ik sinds kort mijn eigenste proefkonijn.

Ik schrijf dit blogbericht op bijna 39 weken zwanger (38 weken en 6 dagen om exact te zijn). Het kan zijn dat er intussen één van deze truukjes geholpen heeft. Het kan zijn van niet. Wil je graag weten of Beebje er al is? Check dan zeker deze site.

 • Volle maan. Vijf oktober was het volle maan. Exact twee weken voor mijn uitgerekende datum. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs voor is, zeggen heel wat vroedvrouwen en gynaecologen dat ze toch iets merken van het ouwe wijven praatje dat er meer baby’s worden geboren bij volle maan. Ik had helaas geen prijs, maar zij wel.
 • Trappen lopen. We wonen in een oud, smal rijtjeshuis. Zo ééntje waarbij de badkamer op een tussenverdieping zit en er niet genoeg plaats is op de benedenverdieping voor een hobbykamer, dus die zit op de eerste verdieping. Met andere woorden: zo ééntje waarbij er vrij vaak trappen gedaan worden. Op. Af. Op. Af. Op. Af. Ik wil eerlijk gezegd niet weten hoeveel keer ik per dag de trappen op en af loop. Heeft dat tot nu toe weeën op gang gebracht? Nee hoor. Niks. Nada. Noppes.
 • Wandelen. Zoals ik in het bericht van vorige week al schreef: ik ben nog vrij goed te been, dus ik wandel nog veel. Minder dan de aangeraden tienduizend stappen per dag, maar toch. Voor een hoogzwangere vrouw leg ik best nog wel wat kilometers te voet af. Ik probeer mezelf iedere dag een paar “doelen” buitenshuis te geven: een boek terugbrengen naar de bibliotheek, even langs de supermarkt, briefomslagen gaan halen bij de drukker, naar de bakker,… Zo telt het aantal stappen al gauw weer op, maar tot nu toe heeft dat nog geen bevalling in gang gezet. Nope.
 • Ananas eten. Ananas is helaas één van de vruchten met een hogere glycemische index, dus als zwangerschapsdiabeet blijf ik er beter af. Ik zou maar al te graag zo’n lichtjes overrijpe, mierzoete ananas verslinden momenteel, maar nope. Nope. Nog even niet. Langs de andere kant: blijkbaar moet je er kilo’s van eten voor de werkzame stof ook daadwerkelijk zijn werk kan doen en een bevalling op gang kan brengen.
 • Tonic of bitter lemon. Idem als ananas.
 • Pikant eten. Nog zo ééntje dat gewoon niet werkt bij mij. Wij zijn ten huize Verbeelding niet vies van wat pikanter eten. Het is al wel een keer voorgevallen dat als er wordt gegeten op restaurant en iemand uit het gezelschap krijgt een gerecht dat ietwat pikanter is dan verwacht, er wordt gezegd: “Laat Kathleen anders eens proeven! Als zij het pikant vindt, dan zal het wel té pikant zijn”. Dat dus. En hoewel ik van nature een stel darmen heb dat nogal snel geprikkeld wordt, is dat dus niet het geval bij pikant eten. Woepdidoe.
 • Darmen prikkelen. Blijkbaar zou het prikkelen van je darmen weeën kunnen opwekken omdat je darmen en je baarmoeder zo dicht bij elkaar liggen. Onlangs heb ik wat oefenweeën gehad nadat ik kip aan ‘t spit had gegeten. Yup. Dat lees je goed. Kip aan ‘t spit is één van die zaken waar mijn darmen dan weer wel prikkelbaar van worden. Pikant eten: geen probleem. Kip aan ‘t spit eten: bring on het gebrobbel in mijn darmen. Verklaren wie verklaren kan. Donderdag is het hier in het dorp markt en als er dan nog geen Beebje is, dan gaat er nog eens kip aan ‘t spit gegeten worden, denk ik zo.
 • Sexy times. Tot nu toe geen succes, maar we blijven proberen. Wink wink. Nudge nudge.
 • Strippen. Niet het strippen dat bij het vorige puntje hoort. Nope. Wel het strippen van de membranen. De vruchtwaterzak zit blijkbaar vast met membranen aan de baarmoeder. Een gynaecoloog of vroedvrouw kan die manueel scheiden (strippen). Dit zou ervoor zorgen dat je lichaam bepaalde hormonen aanmaakt die dan weer alles op gang laten komen. De enige voorwaarde om dit te laten werken is dat je al minstens 1cm ontsluiting moet hebben. Op het moment van schrijven is dit truukje nog niet toegepast, maar het zou best wel effectief zijn.
 • Voetreflexologie. Deze heb ik op het moment van schrijven nog niet geprobeerd, maar ik hoor van verschillende mensen dat dit waarschijnlijk één van de best werkende truukjes is. Wat het net allemaal inhoudt en hoe het allemaal in z’n werk gaat, daar heb ik absoluut geen idee van. Iets met drukpunten in je lichaam. En voeten. En misschien een vleugje magie als ik het zo hoor. Soit. Eéntje om eens te proberen als Beebje nog lang blijft genieten van Hotel Mama.
 • Ontspannen. “Ge moet gewoon ontspannen, dan komt dat vanzelf wel!”. Het is een beetje het “Net als ge niet zoekt, dan gaat ge opeens een lief vinden!”, maar dan voor hoogzwangeren. Goedbedoeld advies, dat zeker wel, maar advies waarvan je je kas op gaat vreten omdat je er absoluut niets aan hebt. Ik ben al een paar weken thuis intussen en ben al lang niet meer zo ontspannen geweest als dat ik nu ben. Alles op mijn gemak en op mijn eigen tempo kunnen doen is een zaligheid en ik geniet er met volle teugen van. Daarnaast worden er ook bewust me-time-momentjes ingepland, voornamelijk in de vorm van warme baden voorzien van de nodige geurtjes en kleurtjes (bruisballen à volonté!), dutjes, theetjes slurpen, films kijken en een paar jaargangen van Flow magazine inhalen. Het Vriendje is intussen ook een kei geworden in massages geven wat ook wel helpt. Dus ofwel ben ik té ontspannen ofwel is dit een vals gevoel van ontspannenheid.

Dus ja. Momenteel ben ik nog niet zo succesvol in mijn opzet. Langs de andere kant blijf ik met een buikgevoel zitten dat zegt dat Beebje niet geboren zal worden voor de uitgerekende datum. De gynaecoloog raadde me aan eens te polsen bij mijn mama en zus om te horen wanneer zij bevallen zijn van hun kinderen. De algemene trend is bevallen op de uitgerekende datum of overtijd gaan. Er is één uitzondering op die regel, want er moet altijd een uitzondering zijn op de regel. Ik verwacht dus niet veel anders dan de algemene trend te volgen.

Intussentijd blijf ik gewoon lekker in beweging en een beetje mijn ding doen. Ik amuseer mij wel zo tijdens deze (hopelijk) laatste dagen. En Beebje komt wanneer Beebje komt. Of dat natuurlijk zal gebeuren of met wat medische hulp, dat zullen we moeten afwachten. Met andere woorden: wordt vervolgd.

Welke truukjes probeerde jij allemaal om je bevalling in gang te zetten? En welk truukje heeft uiteindelijk gewerkt voor jou?

You Might Also Like

 • Karolien Freys

  Hey Kathleen,

  Bijnmij heeft voetreflexologie wel degelijk wat gewerkt. Aster haf ook geen zin om zich aan de wereld te laten zien. Maar ik haf veel last van bekkeninstabiliteit. Ik ben dan naar een voetreflexologe geweest. Weg bekkenpijn(voor even) en 4 dagen later was hij er. Kan toeval zijn natuurlkjk maar ik geloof er in. ?

 • Mirthe

  Hopelijk werkt één van je truucjes binnenkort! Bij mij werd er gestript en kwam er nog niets op gang, dus is het uiteindelijk (11 dagen na datum) ingeleid. Ik had dan wel weer het geluk dat mijn lichaam het na een tijdje zelf overnam, waardoor het nog redelijk vlot verlopen is. Succes, ik duim!

 • gerhilde maakt

  Ik vind de foto wel grappig, vooral met de ondertitel van je blog. 🙂 Succes met de bevalling!

 • Lize

  Ik hoop dat je niet meer te lang moet wachten op beebje.

 • Goodball

  Veel bewegen maar dat heeft niet geholpen. Met de oudste spontaan bevallen 1 dag voor uitgerekende datum. Bij de 2e door zwangeschapsdiabetes 4 dagen te vroeg ingeleid. Maar de dag ervoor wel 3 cm opening (door het vele wandelen??)

 • Riet

  Ananas, Gini: nope. Wandelen: check! (Als in 6 km, aan de vooravond van mijn bevalling. Niet gepland om de boel in gang te zetten, maar op bezoek bij vrienden en mee op schok.)

 • m

  wij hebben van sexytimes gedaan toen ik een week of zo overtijd was en toen verloor plots vocht. wij dus naar het ziekenhuis omdat mijn water gebroken was (maar toen de vroedvrouw daar checkte heeft ze waarschijnlijk pas echt mijn water doen breken want toen kwam er opeen ontzettend veel vocht).
  die sexytimes, dat was ‘s avonds. we zijn dan om 22u of zo naar het ziekenhuis vertrokken en ik heb de hele nacht wakker gelegen met weeën en ben pas tegen de middag bevallen.
  dus mijn tip: doe ‘s morgens van sexy times en als het werkt, laat beebje zich hopelijk zien voor de nacht valt zodat je niet met slaapachterstand aan je eerste dag als mama moet beginnen

 • henriette

  Niets heeft bij mij geholpen (heb er eerlijk ook maar weinig geprobeerd, eigenlijk alleen de sexy times en het strippen). Oudste is 1 week te vroeg ingeleid ivm hoge bloeddruk, tweede kwam bijna 2 weken overijd toch nog zelf, tweeling is ingeleid met 39 weken en 5 dagen, daarna geplande keizersnee en nog 2x inleiding rond de uitgerekende datum.

 • Dorothy

  Op uitgerekende dag een tonic, de dag erna nog een en ‘s middags spruiten gegeten en ‘s avonds was de eerste echte wee daar. Veel succes!

 • Iris

  Ze zeggen ook “ramen lappen” omdat je dan ver moet rijken met je armen. Maar ook dat hielp niet bij mij. Heb ook vanalles geprobeerd maar niets hielp. Bij de oudste 1 week over tijd en ingeleid. Bij de jongste op 38 weken ingeleid omdat madammeke te zwaar ging worden. Maar mijn lichaam was bij haar nog niet klaar en dat raad ik toch niet aan om zo te bevallen …

 • Brabbeltjes

  De auto gekuist, geen zever, letterlijk op mn knietjes zitten om overal aan te kunnen. En, geen toeval, want heeft bij beide dochters gewerkt (8 dagen overtijd en 9 dagen overtijd).

 • Nele

  De eerste keer paar dagen over tijd en vroedvrouw heeft voetreflexologie toegepast. Na een halfuur lichte contracties merkbaar op de monitor, na 2 uur heftige weeën en na 9 uur dochter geboren. Bij tweede zwangerschap enkele dagen voor uitgerekende datum seks gehad, halfuur later weeën en 5 uur later zoon geboren.

 • trijnewijn

  Twee keer ingeleid, dus geen ultieme tip die werkte. Bij de tweede liep ik weken rond met 4 cm opening en werd 3x gestript zonder resultaat. Als de baby niet wil, dan wil de baby niet…
  Tips voor een best wel aangename ingeleide bevalling: zeg dat je schrik hebt als dat zo is. Als je een kreng hebt om je te begeleiden, laat vriendje een andere vragen (er is telkens hoogstens 1 kreng, de rest zijn lieverds). Als ze zeggen dat je nog niet veel pijn kunt hebben omdat de cijfers op de monitor zo laag zijn, span die bad aan en ze schieten omhoog (maar eigenlijk, als je zo iemand treft, vraag een ander, want je zit met de ene zure appel opgescheept). Als je hevig reageert op het verhogen van de dosis, vraag om het geleidelijker te doen of verlaag het desnoods zelf. Vraag dat ze je controleren als de weeën heel snel komen, de 10 CM kan al bereikt zijn en dan is verhogen helemaal zinloos (valt het op dat ik een kreng en een lieve versie meegemaakt heb?). Moest je dromen van een bevalling zonder epidurale, focus daar niet te veel op. Kunstmatige weeën zijn wat pijnlijker dan natuurlijke omdat de hormonale natuurlijke pijnstilling ontbreekt, dus luister naar je lichaam en weet dat er niks mis is met pijnstilling vragen.

  Een ingeleide bevalling kan erg pittig zijn, maar als je vroedvrouw effectief naar je luistert en rekening met je houdt, hoef je er helemaal geen trauma aan over te houden.

  Pro tip: hoe je bevalling ook was, elke vrouw die op babybezoek komt, vertel je over jouw bevalling. Voor andere mama’s is het stiekem leuk om het hunne ook nog eens te kunnen vertellen, voor niet mama’s is het leerzaam en voor jou is het een goeie manier om alles te verwerken. Daar dient dat kraambezoek even zeer voor als om de baby te zien.

 • Hilde

  De natuur gewoon z’n gang laten gaan? Lijkt me nog het beste. En nog even genieten van je zwangerschap.

 • Kim

  De dag dat ik uiteindelijk rond middernacht naar het ziekenhuis zou vertrekken, veel gewandeld en een pot mosselen met look en room binnengeslurpt. Geen idee of dat verband houdt, maar soit 🙂 de tweede was een maand te vroeg, maar das een ander verhaal 🙂
  Succes in ieder geval en hou die ontspannen modus maar zolang mogelijk aan tijdens het bevallen ook, dat helpt (en die massages van Het Vriendje misschien ook, als je die op dat moment nog kan verdragen 😉 )

 • Chloé

  Hier 2 keer 6 dagen overtijd gegaan, met een datum voor inleiding die al gepland stond. Hier waren strippen + sexytimes telkens de combinatie die het ‘m deed. Wel nog een dag of 2 moeten wachten daarna. Over voetreflexologie heb ik ook al een paar succesverhalen gehoord, dus dat wou ik ook nog proberen, maar dat is er uiteindelijk niet meer van gekomen. Veel succes met je ‘experiment’! ?

 • Els

  Voetreflexologie, gaan wandelen bij volle maan, miso-soep gemaakt, homeopaat, …
  Ze is dan uiteindelijk zondagmorgen thuis geboren, 7 dagen overtijd.
  Onze afspraak in ziekenhuis voor zondagavond hebben we kunnen afbellen . Just in time 🙂

  • Els

   Oh ja, en nog een olietje gedronken (riscinusolie denk ik). Bah.

 • Evi

  Zowat alles van bovenstaande geprobeerd maar zonder resultaat. Ik ging over tijd en voelde op een gegeven moment Tuur niet meer bewegen. In paniek naar Gasthuisberg gebeld en langs geweest, alles was ok alleen had hij heel weinig ruimte nog. Dus namen ze liever geen risico en werd ik ingeleid. En op net iets minder dan zes uur tijd was hij er. Dus het kan ook goed meevallen hoor dat inleiden 🙂

 • Alfonsiene

  Proficiat!!!

 • Sara

  Net gezien dat Beebje er is, welkom Tobias! Dikke proficiat!

 • sarah

  Ik wilde net zeggen: hij komt als hij komt, maar ha! Dat heb je ondertussen zelf ook ontdekt!
  Proficiat!!
  Puntje 69 kan van uwe life list geschrapt worden.

 • Marijke(Sheena)

  Blijkbaar hebben ze geholpen ? Proficiat!!

 • Pin It on Pinterest