Beebje Gebeurd

Hoe Beebje aan zijn tweede naam kwam

De voornaam van Beebje kwam er eerder toevallig en dat al op twaalf weken toen de gynaecoloog had gezegd dat ze vermoedde dat het een jongetje zou zijn, wat mijn buikgevoel bevestigde. Van zodra we die ene naam in gedachten hadden, kregen zowel Het Vriendje en ik die niet meer uit ons hoofd. We deden toch nog wat research, maar die ene voornaam, die bleef plakken.

Tijdens die research kozen we voor een tweede naam, iets wat ik zelf niet heb en wat ik eigenlijk ook niet echt gedacht had mijn kind ooit te geven.

Het Vriendje heeft tijdens onze vakantie in Center Parcs een heel voornamenboek doorlopen. Tienduizend voornamen heeft hij één voor één doorgenomen. Letterlijk. Op een avond was hij net voorbij de letter G en draaide hij zich naar mij. “Als Beebje toch jouw achternaam krijgt, dan wil ik hem misschien wel een link geven met Lier,” zei hij. Want jawel, de grote discussie is nooit de voornaam of de tweede naam geweest hier ten huize Verbeelding, maar wel de achternaam. Yup.

Kort samengevat: Het Vriendje heeft één van de meest voorkomende achternamen in Vlaanderen en omstreken. Ik ben één van de laatste Verhetsels op deze aardkloot. Met andere woorden: mijn familienaam is met uitsterven bedreigd. Toen ik lang lang lang geleden het nieuws hoorde dat vrouwen ook hun achternaam mochten doorgeven, had ik mij voorgenomen dat als ik ooit een kind kreeg het mijn naam zou dragen.

Bon. Het Vriendje wilde dus graag een link met zijn home town in de naam van ons kind verwerken en dat zag ik wel zitten. “Wat denk je van Gommaar?” vroeg hij voorzichtig. “Sint Gummarus is de patroonheilige van de stad Lier en Gommaar is daar een afgeleide van,”. Ik heb hem een paar seconden aangekeken en ben toen in een schaterlach uitgebarsten.

Een paar jaar geleden was er namelijk op het hoofdberoep een klant die Gommaar heette. Ik heb nooit rechtstreeks contact gehad met die klant, maar ik was fan van zijn naam. Al lachend zei ik tegen collega Kir dat ik als ik ooit een zoon zou krijgen, ik hem Gommaar zou noemen. Dat klonk ook nog eens leuk in combinatie met mijn achternaam. Toen bleek dat ik een jongetje zou krijgen, vroeg Kir later nog eens of het een Gommaar zou worden. Gommaar als voornaam vond ik misschien een beetje té apart, maar als tweede naam…

“Als Beebje op 11 oktober geboren wordt, moeten we hem zeker die tweede naam geven,” vervolgde Het Vriendje zijn relaas. In het boekje voor hem stond namelijk dat Sint Gummarus vermoedelijk geboren zou zijn op 11 oktober 714. Daarna zei hij de volledige naam van ons Beebje. De voornaam, de tweede naam en de achternaam. Het kabelde lekker. Er zat een leuk ritme in. De volledige naam is een die je makkelijk kan brullen als hij kattenkwaad uitsteekt. Ik vertelde Het Vriendje snel over die ene klant en hoe ik Gommaar altijd een toffe naam had gevonden. Toen was het min of meer geklonken, de naam van Beebje.

Later hebben we onze naamkeuzes nog eens samen gelegd en overlopen. Gek genoeg hebben Het Vriendje en ik vrijwel dezelfde smaak in namen en kwamen we iedere keer weer uit op dezelfde combinatie. Inclusief Gommaar als tweede naam. En zo geschiedde.

You Might Also Like

 • goofball

  origineel, ik heb die naam nog nooit gehoord. Het “bekt” inderdaad wel goed

 • Leen

  Ik WIST dat ik die naam al ergens had gehoord!!! Ik vind het een hele mooie keuze, dat namentrio.

 • Annelies

  Toen ik Lier las, dacht ik onmiddellijk: “Oh nee, ze hebben hem toch niet Gummarus genoemd?!” Gelukkig is het Gommaar geworden, een geweldig coole naam, vind ik.

  FYI: In Lier spreken ze het wel niet uit als Gommaar, maar zeggen ze Goemmer.

  • Kathleen

   Haha! Yup. Dat heeft Het Vriendje ook al een paar keer gezegd. Ik ben dus op de hoogte. ?

 • Kir

  Hartje voor Gommaar!

 • gerhilde maakt

  Mah, hoe geweldig is dat! Ik kende de naam nog niet, maar ben wel fan van je verhaal.
  Bij ons heeft de kat mijn familienaam en kindjes krijgen we niet. Ook gewonnen dus. 😉

 • Kim

  Hartjes voor de Lierse roots van Het Vriendje!

 • An

  Als Lierenaar viel die tweede naam me direct op 🙂 Ik wist niet dat jouw vriendje Lierse routs heeft. Hier hoor je de naam nog wel eens. Ik had al een Gommaar in de klas. Toffe naam! Is hij 11/10 geboren? Leuk weetje: hier spreken ze over Sint-Gummaruszomer: de dagen rond 11/10 is het meestal mooi weer. Daar zorgt Sinte-Goemmer voor ?

 • Dorien

  Originele naam, altijd leuk. 🙂 Het klinkt inderdaad heel goed samen. En wel heel grappig dat die naam voor jou ook al een beetje voorgeschiedenis had.

 • Mademoiselle Fresita

  Super! Ik vind het fijn dat die tweede (en misschien ook wel derde) naam een beetje een verhaal heeft. Hier ook: de eigenlijke voornamen kozen we omdat we heel mooi vonden. De tweede en de derde namen zijn verwijzingen naar de grootouders. : Jackie heet Jacqueline Celia Victoria (de achternamen van haar grootmoeders zijn Celen en Victoir), en onze jongste is Lucille Charlie Rafaëlle, naar de opa’s Karel en Raf. Ook nog altijd superblij mee.

  En die eerste namen, dat was ook nog een verhaal 😉

  http://mademoisellefresita.blogspot.be/2016/06/als-t-kind-maar-een-naam-heeft.html

 • Lize

  Leuk verhaal over die originele tweede naam 🙂

 • Riet

  Whaa! 🙂 Wat een schitterend ‘het moest zo zijn’ verhaal.

 • Lottes Anekdotes

  Moh, ik heb nog nooit van die naam gehoord. Klinkt wel leuk!

 • zwartraafje

  Wat een leuk verhaal. Tof ook dat jullie dezelfde voorkeuren hebben. Een tweede naam heb ik niet. Wel een voornaam die blijkbaar op verschillende manieren fout geschreven kan worden. Momenteel wint Lienebed nog steeds qua originaliteit. Misschien kan ik Zwartraafje gewoon stiekem als tweede naam gaan gebruiken.

 • Katrien

  Tweede namen, ik vind dat een heerlijk gegeven! Wij houden van korte namen, maar zo eens iets lang, klinkt soms goed. We hebben een Thieu Sebastian, Sam Olivia en Daan Evariste.
  Er bestaat een Gomaar trilogie: een toneelstuk van Ultima Thule!

 • Pin It on Pinterest