Gelezen

One of us is lying

Soms zijn er van die boeken die overal lijken op te duiken. One of us is lying was er zo ééntje voor mij. Ik zag het overal op YouTube en het trok iedere keer opnieuw mijn aandacht in de winkel. Als een boek zo blijft opduiken, dan moet je het gewoon lezen. En zo geschiedde.

Simon Kelleher is het brein achter de roddel app van Bayview High. Al jaren publiceert hij de sappigste roddels, maar daardoor heeft hij veel vijanden gemaakt, want die roddels hebben al heel veel kapot gemaakt. Nu heeft hij weer wat nieuwe verhalen klaar liggen over vier van zijn klasgenoten, maar voor hij die roddels kan publiceren, sterft hij een zeer mysterieuze dood tijdens de strafstudie samen met de vier studenten in kwestie. Bronwyn, Cooper, Addy en Nate, het brein, de atleet, de prinses en de crimineel van de school, zijn het onderwerp van Simons roddels en veranderen in verdachten zodra bekend wordt dat zijn dood geen ongeluk was.

En ik moet zeggen, ik was aangenaam verrast door dit boek. Het was nogal een hype en ik heb altijd een beetje schrik voor gehypte boeken. Ik verwachtte heel wat young adult clichés op een hoopje en goed, misschien zaten er wel wat clichés in, maar algemeen gezien vond ik het een tof verhaal met fijne personages.

One of us is lying is ergens tussen een thriller en een whodunnit en dat was ik eigenlijk nog nooit tegengekomen in YA, dus dat was interessant om een keer te lezen. “Pay close attention and you might solve this.” staat er te lezen op de achterflap en ik was een goede detective, want ik heb kunnen uitvlooien hoe de vork aan de steel zat. Hoppa! Kus van de juf en een bank vooruit.

Dat het hele concept gebaseerd is op The Breakfast Club is natuurlijk ook een hele grote plus. Ik heb nooit heel veel films op DVD gehad, maar The Breakfast Club, die heb ik gekocht en heb ik nog steeds, hoewel ik onlangs zag dat de film nu ook op Netflix staat. Het is gewoon een klassieker en een van mijn favoriete films. Dus ik zag het ook helemaal voor mij met de personages uit de film. 😀

One of us is lying had alles waar ik momenteel naar zoek in een boek: korte hoofdstukken, vlot geschreven, een verhaal dat goed vooruit gaat en waar je helemaal in kan opgaan, interessante personages die eigenlijk allemaal niet echt te vertrouwen zijn,… Dus ja. Een toppertje om te lezen tijdens de nachtvoedingen of terwijl je vijf weker besluit om je dagen aan een stuk te gebruiken als menselijke matras. Of ergens aan een zwembad op vakantie. Dat kan ook. Daar lijkt het me zeker ook geen slecht boek voor.

Ik las de Engelse versie van dit boek, maar de Nederlandse versie is ook verkrijgbaar bij de betere boekhandel. In het Nederlands kreeg het boek de titel Eén van ons liegt. De vraag is natuurlijk… Wie? Dum dum duuuuuummmm.

You Might Also Like

Pin It on Pinterest