Gelezen

Verbeelding Book Challenge – update

Het afgelopen jaar was niet bepaald het beste leesjaar ooit, maar toch wil ik even terugblikken op de Verbeelding Book Challenge. Stiekem ben ik wel benieuwd hoe ik er desondanks een zwangerschap en een nieuwe telg in ons gezinnetje van heb afgebracht.

In totaal las ik tot nu toe vijfenveertig boeken. Tot nu toe, zeg ik wel, want het jaar telt nog een volle week en tijdens die week is er toevallig een Verbeelding Book Club Read-a-thon. Ideaal om nog wat schade in te halen. Soit. Van die vijfenveertig boeken waren er negen graphic novels, negen non fictie boeken en de overige zeventwintig waren doodnormale fictie boeken.

 1. Een boek met meer dan 700 pagina’s (ieder jaar een beetje meer)
 2. Een boek met minder dan 200 pagina’s (om het voorgaande puntje te compenseren) Er waren er verschillende. Het dunste boekje dat ik las telde 72 pagina’s. Dat was Managing Oneself van Peter F. Drucker
 3. Een boek geschreven door meerdere auteurs Lumberjanes werd door vier auteurs/tekenaars gemaakt en ook aan Mama Worden werkten meerdere auteurs.
 4. Een boek geschreven door iemand die jonger is dan jou
 5. Een waarvan er wereldwijd minstens 100.000 exemplaren werden verkocht Ik las begin dit jaar Grote Kleine Leugens van Liane Moriarty. Daar is intussen ook een televisiereeks van gemaakt, dus ik heb zo’n vermoeden dat daar wel 100.000 exemplaren van werden verkochten. Denk ik.
 6. Een self published boek (een boek dat niet werd uitgegeven bij een grote uitgeverij, maar zelf door de auteur werd uitgegeven. Ik heb nooit gezegd dat deze challenge makkelijk ging zijn. 😉 )
 7. Een boek gepubliceerd in 2017 Meerdere zelfs! Go me! Onder andere How to Stop Time van Matt Haig, Turtles all the Way Down van John Green en One of Us is Lying van Karen McManus.
 8. Een boek geschreven door een celebrity (filmster, muzikant,…)
 9. Een boek met een titel die meer dan vier woorden telt (want er gaat niets boven een boek met een lange titel) Als ik subtitels niet meetel, dan is The Mystery of the Painted Dragon van Katherine Woodfine de langste titel die ik dit jaar heb gelezen.
 10. Een boek met een titel die bestaat uit één woord Meerdere. Onder andere Sourdough van Robin Sloan of Moonrise van Sarah Crossan. Beide boeken heb ik niet gerecenseerd op mijn blog en dat is schaamtelijk. Vooral dat laatste boek is een schoontje.
 11. Een boek met een kleur in de titel
 12. Een boek met een nummer in de titel 30 is een schoon getal van Frauke Joossen
 13. Een boek met een illustratie op de cover Opnieuw meerdere. Onder andere Eleanor Oliphant is Completely Fine van Gail Honeyman. Nog zo’n boek dat ik hier niet recenseerde, maar waar ik wel ontzettend van heb genoten.
 14. Een non-fictie boek 2017 was voor mij het jaar van het non-fictie boek. Dus opnieuw “meerdere”. Topper van het jaar in deze categorie was toch wel Mama worden, want aan dat boek heb ik bijzonder veel gehad.
 15. Een boek over boeken of waarin boeken een belangrijke rol spelen Dear Mr. Knightley van Katherine Reay. Het hoofdpersonage in dat boek is keihard fan van de Classics en quote heel de tijd uit Jane Austen boeken. Dat telt wel, denk ik.
 16. Een boek over reizen of waarin een reis een belangrijke rol speelt (roadtrip, wandeltocht,…)
 17. Een boek over muziek of waarin muziek een belangrijke rol speelt
 18. Een boek waarin één van de seizoenen centraal staat The Bear and The Nightingale van Katherine Arden. Het boek speelt zich niet echt af in één seizoen, maar winter is coming en het hele verhaal staat in teken van die gebeurtenis.
 19. Een boek waarin meerdere generaties van één familie aan bod komen The Peach Keeper van Sarah Addison Allen waarin een geheim van de grootmoeder aan het licht komt. Dum dum duuum.
 20. Een boek gepubliceerd voor je geboren werd
 21. Een boek dat je al een keertje las
 22. Een ver-van-je-bed-boek oftewel een boek dat zich aan de andere kant van de wereld afspeelt. Grote Kleine Leugens van Liane Moriarty speelt zich af in Australië. Dat is zowat de verste uithoek van de wereld, toch?
 23. Een boek dat zich afspeelt in een land waar je al een keertje op reis bent geweest. Een hele hoop boeken die ik las dit jaar speelden zich af in Engeland waar ik inderdaad al een keertje de toerist ging uithangen.
 24. Een boek uit de bibliotheek. De dood van Murat Idrissi van Tommy Wieringa
 25. Een boek dat je leende van een vriend(in) of een mede Verbeelding Book Club lid
 26. Een boek met een vleugje magie erin (full on fantasy of magisch realisme) Ik heb bijzonder weinig magische boeken gelezen dit jaar, merk ik nu. Sarah Addison Allen verwerkt gelukkig altijd een snuifje magie in haar boeken, dus hiervoor kan ik ook de The Peach Keeper gebruiken.
 27. Een boek dat je ooit op school moest lezen om te zien wat je er nu van denkt of om het eindelijk te lezen omdat je het toen niet las
 28. Een boek dat iedereen en z’n moeder al heeft gelezen, behalve jij
 29. Een boek dat in ergens ter wereld op de verbannen lijst staat
 30. Een eerste deel in een reeks Murder Most Unladylike van Robin Stevens. Het eerste deel in de Wells and Wong reeks.

Het is met de hakken over de sloot, maar ik kan zeventien puntjes schrappen! Geslaagd is geslaagd. Daar ga ik niet moeilijk over doen. 😀 Ik zou de teller nog graag op vijftig gelezen boeken krijgen dit jaar, waarvan toch dertig fictie boeken. In principe is dat haalbaar, geloof het of niet. Het is een kwestie van de juiste boeken selecteren én ook tijdens de voedingen overdag te lezen. To be continued dus!

En omdat ik weet dat de vraag gaat komen: ja, er komt ook een 2018 editie van de Verbeelding Book Challenge. Uiteraard. Hoe kan het ook anders? De lijst is opgesteld en wordt op 1 januari gepubliceerd. Ik hoop dat jullie er klaar voor zijn!

You Might Also Like

 • fieke

  Yay, laat maar komen, die nieuwe challenge! Ik zit momenteel op 28/30, en als alles goed gaat haal ik 29/30 ook nog. Het liefst van al zou ik ‘m helemaal afwerken, nu ik zo dichtbij ben. Maar ik vind maar geen self published boek dat ik nog niet gelezen heb en dat niet is uitgeleend in de bib (of misschien ook wel: ik ken er te weinig). Maar ik heb keiveel gelezen dit jaar (ook vrij veel non-fictie), dus ik moet het gewoon loslaten denk ik 🙂

 • Le petit requin

  Jeeej, blij dat er een nieuwe challenge komt! En 17/30 mét een Meneertje in huis, dat vind ik méér dan met de hakken over de sloot zenne! Ik heb nog drie puntjes te gaan, dus ‘t wordt niet simpel, maar wie weet, in 11 dagen is wel nog wat mogelijk 🙂

 • Brabbeltjes

  Ik heb meer gelezen dit jaar dan de voorbije jaren, maar nog niet gevarieerd genoeg, dus ik sluit mij maar eens aan denk ik dan zo.

 • Dorien

  Blij dat er een nieuwe challenge komt. Ik ben benieuwd naar de onderwerpen. En nu plaats je me wel voor een dilemma: welk boek of welke boeken lees ik nog in 2017 en wat schuif ik door naar 2018? 😉

 • Elisse

  Joepie voor de nieuwe challenge die eraan komt! Ik heb dit jaar veel harder mijn best gedaan dan vorig jaar, daardoor ook heel wat nieuwe pareltjes leren kennen en ook voor mij dus weer een geslaagde editie (hoewel ik geen 30 op 30 ga halen, maar ach, ik ben nooit zo’n streber geweest…)

  • Kathleen

   Sowieso is het voornaamste doel van de Verbeelding Book Challenge mensen aan het lezen zetten en het liefst wat gevarieerder dan dat ze anders zouden doen. Dus mission accomplished!

 • Evi

  Leuke update 🙂 Ik slaagde er dit jaar in om hem helemaal af te werken! En wat ben ik blij dat er een nieuwe editie komt! Ik kijk er nu al naar uit want dankzij deze reading challenge lees ik ook eens boeken uit een ander genre.

 • Hilde

  In 2016 deed ik ook mee met deze geweldige challenge met 29/30 puntjes afgevinkt. Dat 2017 een sober leesjaar zou worden wist ik op voorhand dus dit jaar geskipped. Maar 2018… wie weet…? Vooral benieuwd naar de thema’s, zal daarvan een beetje afhangen vermoed ik.

 • Pin It on Pinterest