Gebeurd

Hoe ik dankzij YNAB voltijds ouderschapsverlof kan nemen

Een hele poos geleden vertelde een vriendin dat ze al haar spaargeld had moeten aanspreken om te kunnen genieten van voltijds ouderschapsverlof. Het had een financiële kater nagelaten, dat wel, maar ze was zo ontzettend blij met die extra maanden dat ze thuis had kunnen doorbrengen met haar kleintje.

Aangezien we pas opvang hebben voor Het Meneertje na de Paasvakantie zat er weinig anders op dan dat ik mijn ouderschapsverlof al zou opnemen. Voltijds. Dat kon ook niet anders, want aangezien ik een bijberoep heb, moet ik het wel voltijds opnemen. Ergens waren het dus twee vliegen in één klap. Na enig opzoekwerk bleek dat je als je voltijds je ouderschapsverlof opneemt slechts om en bij €700 in de maand krijgt. Dat is zeker al iets, maar dat dekt lang niet al mijn maandelijkse kosten en ik wil aan die paar extra maanden thuis liever geen financiële kater overhouden.

Twee jaar geleden ben ik halftijds kunnen gaan werken met tijdskrediet zonder motief en dus zonder uitkering omdat ik zo’n goed zicht had op mijn inkomsten en uitgaven. Die hou ik nu vier jaar bij in YNAB. Vier volle jaren. Zotjes gewoon. Maar het loont. Ik weet perfect wat mijn grote uitgaven zijn en hoeveel die exact bedragen. Ik weet exact in welke categorieën ik nog wel wat kan snoeien. Boeken. Ahum. Kuch. En intussentijd heb ik een flinke buffer opgebouwd zodat ik ook daarmee nog wat kan schuiven en kan spelen om mezelf toch hier en daar nog een folieke te gunnen terwijl ik toch met minder moet zien rond te komen.

Er werd dus opnieuw een plan uitgedokterd en de truken van de foor werden bovengehaald. Aangezien we dit jaar niet op vakantie gingen, werd het vakantiegeld integraal in een budget gestoken om het ouderschapsverlof op te vangen. Dat vangt al het één en het ander op. Ik weet niet of ik een eindejaarspremie krijg nu ik in moederschapsrust ben, maar als die er komt, gebeurt daar net hetzelfde mee. Dan heb ik al een stevig potje om op terug te vallen.

In sommige categorieën is de buffer die ik heb opgebouwd echt belachelijk. Dat is leuk en geruststellend, maar niet altijd even hard nodig. Ik zie mezelf niet opeens voor een paar honderd euro boeken kopen, hoewel ik dat zeker wel zou kunnen. Ha! Zijt maar zeker da! Dus met de buffers van sommige categorieën werd intussen al wat geschoven en mee gespeeld om de ouderschapsverlofcategorie aan te vullen.

En dan is er nog de “in geval van nood” categorie die ik kan aanspreken. De afgelopen jaren heb ik daar al mijn overschotjes in gedumpt. Euro’s die ik niet nodig had tijdens het budgetteren voor die bepaalde maand. Dat gaat om vijf euro hier. Tien daar. Niets ontzettend noemenswaardig als je het per maand bekijkt, maar als je het optelt na vier volle jaren dan zit er ook in die categorie een aardig bedrag. En hoewel ouderschapsverlof niet echt “nood” is, ga ik deze categorie toch ook aanspreken.

Op die manier kan ik de uitkering voor het voltijds ouderschapsverlof verder aanvullen met geld dat ik al heb en moet ik mijn spaargeld niet aanspreken. Het is voor zulke situaties als deze dat YNAB een godsgeschenk is. Met €700 per maand toekomen is niet bepaald evident als je een huis afbetaalt, je een bijdrage wil leveren aan je gezin en af en toe nog eens een folieke wil kopen voor jezelf. Maar ik ben behoorlijk chill over deze situatie gewoon omdat ik weet dat het financieel geen probleem gaat zijn. Doordat ik niet moet stressen over het financiële plaatje, ga ik alleen maar des te meer kunnen genieten van mijn tijd thuis met Het Meneertje voor hij naar de opvang gaat en ik terug ga werken.

Zulke keuzes kunnen maken, zonder erover te moeten stressen, dat is een vorm van financiële vrijheid zonder miljonair te zijn. Je jezelf zo’n groot kado als wat langer bij je kind zijn kunnen geven zonder je er financiële zorgen om te moeten maken, dat is financiële vrijheid in mijn boekske. En net die gemoedsrust en die vrijheid kan ik iedereen warm aanbevelen.

Kelly ging een paar jaar geleden zelf ook aan de slag met YNAB en maakte daar nu een hele cursus rond. Ik heb er al een blik op mogen werpen en het is de moeite voor iedereen die wil beginnen met YNAB, maar nogal overweldigd raakt door alles wat het te bieden heeft. En zelfs ik heb er stiekem nog het een en het ander uit opgestoken.

Dus voel je het kriebelen om je financiën onder controle te krijgen in het nieuwe jaar? Dan is het zeker een dikke aanrader. En beter nog! Schrijf je je in met de kortingscode VERBEELDING10, dan krijg je meteen 10% korting op de cursus. Hoppa! Niet te lang twijfelen, want de inschrijvingen sluiten om 18u op donderdag 28 december.

You Might Also Like

 • Nele

  YNAB for president. Se-ri-jeus.

 • pieke

  ik snap het verschil niet zo goed tussen deze budgetten aanspreken en je spaargeld aanspreken?

  • Ik

   Ik snap het in theorie maar voor mij zou het tijdverspilling zijn :). Wij werken hier gewoon met een buffer die groot genoeg moet zijn vooraleer we gekke dinges doen/kopen. Simpel maar doeltreffend :). Hebben ooit een auto van 3 jaar oud gehad die perte totale was en sindsdien weten we dat die buffer maar beter aan de ruime kant is :s :).

 • Doris

  En Kelly voor uitleg. Eerst het bullit journal, nu deze cursus. Ik ben fan.

 • Elien

  Vergeet niet ook een aanmoedigingspremie aan te vragen, kleine beetjes helpen 🙂

  • Kathleen

   Aha! Dat moet ik eens bekijken. Merci voor de tip!

 • Lize

  Ik heb een klein jaar met YNAB gewerkt maar ik vond niet echt dat het mij hielp. Hoe meer dat ik met het geld bezig was, hoe meer ik uit gaf. Zo leek het tenminste toch.

 • YNAB voor beginners: what a ride! (en een nieuwe datum, omgyes) | Tales from the Crib

  […] kon dankzij YNAB voltijds ouderschapsverlof nemen. Sofie, Bram en hun vijf kinderen gebruiken YNAB om rond te komen […]

 • Pin It on Pinterest