Gebeurd

De 17 van 2018

Toen ik vorige week het einde van het jaar met rasse schreden zag naderen, overviel me een klein paniekske. Normaal gezien ben ik diegene die ieder jaar een lijstje met doelstellingen maak. Ik doe dat al jaren. En tot een paar dagen geleden had ik geen flauw idee wat ik wilde verwezenlijken in het nieuwe jaar.

Ik weet dat heel veel mensen doelstellingen en goede voornemens afschepen als onzin, maar dat is vaak omdat er te vage doelstellingen of voornemens worden gemaakt. Ik probeer ieder jaar heel gerichte, semi-haalbare doelstellingen te maken. Meestal vormen die puntjes mijn leidraad doorheen het jaar. Ze zorgen ervoor dat ik weet welke weg ik uit wil en waarop ik me wil focussen. En ja, de helft van de tijd kan ik hooguit de helft van de puntjes afvinken, maar dat maakt voor mij niet echt uit.

Vorig jaar werkte ik met kwartaaldoelstellingen. Dat leek me interessanter omdat ik meestal na een paar maanden de puntjes op mijn lijstje gewoon vergeet of uit het oog verlies. Mijn interesses veranderen van maand tot maand, om eerlijk te zijn. Hallo, mijn naam is Kathleen en ik ben blijkbaar een creatieve generalist. Ahum. Kwam het nu door de zwangerschap of door die kwartaaldoelstellingen, ik weet het niet, maar er kwam bijzonder weinig van die doelstellingen in huis.

Soit. Om maar te zeggen dat ik een beetje in de knoop zat met mijn doelstelling. Wel willen, maar niet weten hoe of wat en daarbovenop mij vooral afvragen hoe ik in godsnaam ooit nog tijd ga vinden voor iets anders dan zorgen voor Het Meneertje.

En toen was daar plots het nieuwe jaar en dacht ik: “Fok it, ik maak gewoon een 17 van 2018 lijstje en we zien wel,”. We zien wel blijft de beste mentaliteit voor alles. Dus hier zijn ze. Mijn zeventien van 2018 en we zien wel.

 1. Iedere dag een foto nemen van Het Meneertje. Dat Meneertje dat groeit als een kool en eigenlijk trek ik veel te weinig foto’s van hem. Je zou het niet zeggen als je naar mijn Instagram feed kijkt, want daar steelt hij momenteel nogal de show, maar het is echt zo. Ik zou graag iedere dag van hem een foto willen nemen en dan op het einde van het jaar een gifje maken met al die foto’s achter elkaar.
 2. Een fotoalbum maken voor Het Meneertje. We waren onlangs in een oude fotoalbum van mij aan het bladeren en enkele weken later in een oude fotoalbum van Het Vriendje. Het stond niet bepaald op mijn “yes, dat moet ik doen voor mijn kind!”-lijstje, maar nu kriebelt het toch. Het is zo leuk om daar achteraf door te kunnen bladeren. Ideaal ook als hij later een lief meebrengt naar huis en ik wil die ene badfoto laten zien of die foto van zijn kakagezicht. Aaah.
 3. Mijn rijbewijs halen. Want ja, dat voorlopig rijbewijs gaat niet eeuwig geldig blijven natuurlijk. Jikes. De faalangst steekt hiervoor nu dus al de kop op. Dolle pret. En dat terwijl ik echt wel graag rij. Of ik goed rij, dat is een ander paar mouwen, maar bon.
 4. Een bmi bekomen van 23. Ik heb momenteel een bmi van 24,5. Dat wil zeggen dat er wat werk aan de winkel is, maar na mijn zwangerschapsdiabetes en het dieet dat daarmee gepaard ging, heb ik wel het gevoel dat het zou moeten lukken om nog een paar punten van dat bmi af te snoepen. Sowieso wil ik terug wat meer low carb eten, want dat deed me echt deugd. De afgelopen maanden heb ik me een beetje laten gaan met de pizza, spaghetti en cake. Oeps.
 5. Een verjaardagstaart maken uit het Momufuku Milk Bar kookboek. Dat kookboek staat al een paar jaar op mijn wishlist en ein-de-lijk kreeg ik het dit jaar voor kerstmis. Momufuku Milk Bar is een bakkerij in New York en tevens de speeltuin van Christina Tosi. Ik heb haar en haar werk leren kennen via Chef’s Table of Netflix waar de eigenaar van Momufuku (het hoofdrestaurant) werd gevolgd, maar de Milk Bar ook even aan bod kwam. Ze maken daar echt interessante taarten, koekjes en aanverwanten. Dus nu kan ik eens met hun recepten experimenteren in mijn eigen keuken en moet ik niet persé naar New York te gaan om mijn tanden te zetten in al dat lekkers. En JA, ik weet dat dit puntje en het vorige punten niet echt samen gaan. Consistent zijn is géén goed voornemen van mij dit jaar, dus lekker puh!
 6. 12x naaien. Ik wil graag terug wat vaker naaien. En ik heb de smaak al goed te pakken dankzij de kledingstukken die ik tot nu toe heb gemaakt voor Het Meneertje. Sowieso wil ik een Moneta jurk maken voor mezelf en de rest zullen waarschijnlijk spulletjes worden voor die kleine schelm. Oh! En die quilt afwerken waar ik vorig jaar aan begon. Dat ook. Er staat binnenkort weer een naaiweekend op de kalender, dus dan kan ik van dit puntje meteen werk beginnen maken.
 7. 6x lezen uit de boekenkast. Er staan héél veel ongelezen boeken in mijn boekenkast en er lijken er ieder jaar meer bij te komen dan dat er gelezen worden. In 2016 probeerde ik dertig ongelezen boeken te lezen, maar dat werd helemaal niets. Dus probeer ik dit jaar om toch zeker zes ongelezen boeken te lezen. Klein beginnen en zo.
 8. Minstens één Harry Potter boek opnieuw lezen, te beginnen met deel één als het even kan. Ik ken mensen die de Harry Potter reeks wel tien keer opnieuw hebben gelezen. Ikzelf heb de boeken allemaal maar één keer gelezen, maar het is intussen al zo lang geleden en ik wil gewoon terug even wegduiken in die magische wereld. Toen ik zag dat Fieke alle boeken in de reeks opnieuw aan het lezen was, begon het bij mij toch ook wel stevig te kriebelen.
 9. Mezelf een nieuwe garderobe aanmeten. Goed, misschien geen volledige garderobe, maar ik heb echt nood aan wat nieuwe kleren. Ik vond het eigenlijk heel fijn om tijdens mijn zwangerschap maar een aantal outfits te hebben waaruit ik kon kiezen, zodat ik er niet te veel over moest nadenken. Het concept van een capsule wardrobe ligt me wel. Maar tegelijk waren die paar outfits die ik had stuk voor stuk toppers waar ik me helemaal goed in voelde. Dat wil ik ook met mijn niet-zwangerschapskledij en op dat punt ben ik nog niet. Misschien dat ik zo’n keer bij een kleurenconsulent of iets dergelijks moet gaan aankloppen.
 10. Ronde pizza’s leren maken zonder dat er een deegrol bij aan te pas komt. Sinds kort ben ik volop pizzadeeg aan het maken in de broodbakmachine. Het deeg, dat heb ik intussen onder de knie, maar het deeg in een mooie ronde vorm krijgen… Shiiiiit. Het begint me tegenwoordig wel beter en beter te lukken met een deegrol, maar ik wil het natuurlijk ook kunnen als een echte Italiaanse mamma. Wedden dat op dit puntje nog het meest gevloekt gaat worden? 😛
 11. 500km fietsen. Ik wil mijn stalen ros terug wat vaker van stal halen. Vorig jaar kwam er helaas weinig van in huis en dat terwijl ik zo hard fan ben van mijn fiets. Misschien moet hij eerst nog even op controle bij de fietsendokter, want na zo lang in de garage te hebben gestaan, zal dat wel effe nodig zijn.
 12. Er even tussen uit. Ik weet nog niet helemaal hoe ik dit puntje wil invullen, maar ik wil er graag even tussenuit knijpen. Misschien met ons hele gezinnetje. Misschien een weekendje weg met Het Vriendje. Misschien helemaal alleen. Misschien dichtbij huis. Misschien wat verder weg. Ik weet het niet zo goed. Maar ik wil even er even tussen uit dit jaar. Eens wat verandering van decor.
 13. Tien jaar Team Poepie. Dit jaar zijn Het Vriendje en ik tien jaar samen. Tien. Jawel. Time flies when you’re having fun. Trouwen staat niet bepaald hoog op onze prioriteitenlijst, maar we willen deze milestone wel vieren. We zijn er nog niet helemaal uit hoe of wat of waar, maar vieren zullen we, potdekke!
 14. Eindelijk eens besluiten wat ik nu eigenlijk wil doen met het bijberoep. Doordat ik met zoveel verschillende dingen bezig ben, gaande van illustratie, geboortekaartjes, webdesign tot het aanbieden van cursussen, modder ik eigenlijk maar een beetje aan. Op zich is het niet slecht om meerdere interesses te hebben, maar daarom moet niet alles een inkomstenstroom zijn. Plus, ik merk dat mijn interesse voor bepaalde zaken die ik aanbied gewoon wat minder is geworden en andere interesses zijn dan weer gegroeid. Soit. Stuff to think about en om hopelijk op termijn wat knopen rond door te hakken.
 15. De blog in een nieuw jasje steken. Het kriebelt al een tijdje. Nu is het alleen kwestie van er wat werk van te maken. Ayup.
 16. Puntje zestien van de 16 van 2016 terug oppikken. Het mysterieuze puntje zestien! Veel mensen vroegen me nadat ik aankondigde dat ik zwanger was of dat puntje “zwanger worden” was. Nope. En het blijft puntje zestien, zelfs in deze lijst. Nah!
 17. En dan nog een persoonlijk puntje. Als we dan toch bezig zijn met mysterieuze, persoonlijke puntjes. U hoort het wel eens ik dit puntje of het vorige afvink. Beloofd.

Daarnaast zijn er nog andere zaken waaraan ik wil blijven sleutelen. Een beetje zelfliefde en zelfzorg, omdat ik al zoveel jonge moeders zichzelf heb zien vergeten de maanden nadat ze zo’n wondertje op de wereld hebben gezet. Het creëren van een warm nest, waar vrienden en familie zich welkom voelen. Wat vaker uit mijn schelp kruipen, want daar was ik vorig jaar goed mee bezig, maar de afgelopen maanden is dat weer wat geminderd. Wat minder naar een scherm turen. Wat vaker gewoon creatief zijn omdat het leuk is, niet omdat het moet in opdracht van een klant. En sowieso minstens dertig boeken lezen, naar goede jaarlijkse gewoonte.

Soit. Ik weet weer wat gedaan in het nieuwe jaar en ongetwijfeld gaan mijn mooi uitgeschreven doelstellingen doorheen het jaar weer wijzigen, veranderen en uiteindelijk iets heel anders worden, maar we zien wel weer waar we eindigen. Dat is de beste ingesteldheid om aan een nieuw jaar te beginnen, toch? We zien wel.

En lieve lezers, wat zijn jullie doelstellingen voor het nieuwe jaar? Maak jij één lange lijst met doelstellingen of deel je het ook op in kleinere stukjes om het wat haalbaarder te maken? Wat staat er bij jou op je lijstje? Twintig boeken lezen? Dertig? Veertig? Een marathon lopen? Of vijf kilo afvallen? Of zijn doelstellingen maar stom en doe je lekker gewoon je eigen zin?

You Might Also Like

 • gerhilde maakt

  Ik maakte met mijn verjaardag een 33-voor33-lijstje, zonder mysterieuze puntjes. Wat een goed idee eigenlijk om de spanning erin te houden! 🙂
  Met ons tien jaar samen gaven wij een groot feest, maar dat omdat we al vroeg in onze relatie beslist hadden dat we niet wilden trouwen, maar wel wilden vieren dat we elkaar al tien jaar graag zagen. Eind februari zijn we vijftien jaar samen en zal het een weekendje weg worden. Al hebben we naar goede gewoonte nog niets vastgelegd.
  Succes met je puntjes! Het eerste lijkt mij al een hele leuke om na een jaar op terug te kijken trouwens.

 • Katrien

  Ik heb m’n goeie voornemens vlak voor Nieuwjaar op m’n blog gezet. Het lijken mij haalbare voornemens, dus duimen dat ik ze haal!

 • Lies

  Bij mij geen lijstje dit jaar, want maar 2 puntjes:
  gezondere keuzes maken (en daardoor hopelijk ook afvallen) en een eigen huis. Dat laatste gaat er eind 2018 nog niet staan, maar ik wil er toch werk van maken.

 • goofball

  ‘k heb nog nooit een lijstje met doelstellingen gemaakt.

 • fieke

  Waarom moeten (zelfgemaakte) pizza’s rond zijn? 🙂
  En over jouw puntje 8: het zou kunnen dat ik mezelf de hele Potterreeks cadeau heb gedaan…
  Voornemens: vooral zelfzorg hier, ook een nieuwe blog-layout en voor de rest zien we wel!

 • liese

  ik schreef net een stukje over mijn onbestaande voornemens 🙂

 • Silke

  Mijn goed voornemen is om te relativeren: alles in perspectief zijn, niet panikeren, niet dramatiseren.
  Ik heb ook elk jaar een ‘leuze’ en dit jaar luidt die als volgt: ‘En van wie moet dat dan?’

 • zwartraafje

  Ah, voornemens. Jouw manier vind ik veel leuker. Dat zijn inderdaad haalbare zaken én een fijne leidraad. Eerder een motivatie als iets dat je na één maand alweer achter je laat liggen. Ik maak geen voornemens voor mezelf maar probeer gewoon elke dag opnieuw zoveel mogelijk te letten op de dingen die ik graag wat meer/minder wil doen. De ene keer lukt dat al wat beter dan de andere maar het zijn wel al jarenlang dezelfde puntjes dus ooit komt het daar helemaal goed mee. Harry Potter herlezen zie ik zelf ook wel zitten. In 2017 herlas ik tweemaal Harry Potter and the Philosopher’s Stone. Een keer de jubileum-editie én een keer de geïllustreerde versie. Dit jaar hoop ik ook wat andere delen te kunnen herlezen én meer eigen boeken vermits dat ongelezen aantal nogal de pan lijkt uit te slaan. Ik ben trouwens alvast benieuwd naar dat nieuwe Verbeelding-jasje.

 • Leen Vandebergen

  Ik ben wel fan van doelen opstellen. Het geeft je een leidraad, iets om op terug te vullen als je ‘t efkes niet meer weet, en zó’n voldoening wanneer je iets kan afvinken! Wij zijn dit jaar ook 10 jaar samen maar ik denk niet dat we dat speciaal gaan vieren (tenzij het lief mij alsnog verrast). Ik wil gewoon trouwen, punt 🙂

 • Pin It on Pinterest