Gebeurd

Favorieten van het vierde trimester: baby editie

Een paar maanden geleden schakelde ik jullie hulp in en vroeg ik in dit blogbericht wat echte must haves zijn als je een pasgeboren baby hebt. Intussen is Het Meneertje vier maanden en is het tijd om even terug te blikken op wat er de afgelopen weken en maanden echt ontzettend van pas is gekomen. Wie weet heeft een andere kersverse mama wel iets aan deze lijst, maar uiteraard zijn alle baby’s anders. Wat Het Meneertje leuk vindt kan een andere baby echt haten.

In dit artikel staan affiliate links. Als je via deze link een product koopt, dan verdien ik daar een piepklein beetje geld aan. Deze links zijn aangegeven met een asterisk*.

 • SwaddleMe*. Het Meneertje bleek een ware Houdini te zijn. Hoe strak we hem ook inbakerden in een tetradoek, hij kreeg er altijd wel een handje of zelfs een volledig armpje uit vrij. En inbakeren was echt wel een must, want anders maakte hij zichzelf wakker door ongecontroleerd met zijn armen in het rond te maaien. Dus zochten we een oplossing. Al snel stootte ik op SwaddleMe*, een inbakersysteem met velcro waarbij de armpjes apart worden ingebakerd. Hij slaagde er nog altijd af en toe in om een armpje los te krijgen, maar tachtig procent van de tijd was hij gewoon een kleine burrito die nergens naartoe kon en die rustig kon slapen zonder zichzelf wakker te maken met zijn armen.
 • ErgoPouch*. Naarmate hij wat ouder werd, lukte het hem steeds vaker om zichzelf los te krijgen uit zijn SwaddleMe. Ik vermoed dat dit te maken heeft met het feit dat hij wat sterker werd. We zijn dan voltijds overgestapt op de ErgoPouch*. Dat is een slaapzakje waarvan je de armgaten kan dichtdoen waardoor het ook werkt als een baker. Zowel van de SwaddleMe als de ErgoPouch waren we heel tevreden, maar toen we onlangs merkten dat hij uit zijn pouch aan het barsten was (niet letterlijk natuurlijk, maar het scheelde niet veel), hebben we toch gekozen om een ErgoPouch te kopen in een grotere maat omdat die ook echt kunnen dienst doen als slaapzak.

 • Draagdoek/draagzak. Ik heb uren en uren en uren rondgelopen met Het Meneertje in de draagdoek. Zonder zwanzen. Uren. En als hij tegenwoordig een moeilijk moment heeft, dan vliegt hij er terug in. Met wat hulp had ik het knopen snel onder de knie en Het Meneertje werd meestal wel rustig als hij zo dicht bij mij zat in de draagdoek. Ideaal dus tijdens die dagen waarop hij overdag geen dutjes wilde doen of tijdens sprongetjes. We hebben twee rekbare draagdoeken van Babylonia* in huis die we allebei tweedehands kregen en twee draagdoeken is geen overbodige luxe, want soms gebeuren er al eens ongelukjes. Ahum. Het Vriendje was iets minder happig op dat ingewikkeld knoopritueel, maar hij wilde zoonlief af en toe wel dragen. Dus haalden we een draagzak van Tula* in huis. Die gaat ongetwijfeld later ook nog van pas komen. Intussen is mijn collectie ook uitgebreid met een geweven draagdoek waar ik echt helemaal stapelzot van ben. <3
 • Cosleeper. We kozen voor de Chicco Next2Me*. Het is een bedje dat je kan vastmaken aan je eigen bed. Zo ligt je kindje ‘s nachts dicht bij jou en dat heeft zo zijn voordelen. We horen meteen zijn eerste hongersignalen en kunnen daar snel op inspelen. Aangezien we een flesje moeten opwarmen in de microgolfoven die beneden staat, gaat er wel wat tijd over voor hij kan eten. Dus dan is het interessant om meteen in actie te kunnen schieten. Daarnaast is het ook supermakkelijk om hem na een nachtvoeding terug in zijn bedje te leggen. Je moet er zelfs niet je bed voor uit te komen. Het enige nadeel aan cosleepen is dat een baby absurd veel geluiden maakt in z’n slaap. Serieus. Met momenten leek het alsof er een kleine velociraptor naast mij sliep. Dus als je een lichte slaper bent, dan is een cosleeper misschien niet meteen iets voor jou.
 • Angelcare Badstoeltje*. We hadden zowel een TummyTub* als dit badstoeltje en uiteindelijk heb ik toch een voorkeur gekregen voor het badstoeltje. Het Meneertje is een vrij proper kindje. Het aantal explosieve luiers is zeer beperkt gebleven (hout vasthouden) en teruggeven of zelfs overgeven doet hij zelden tot nooit (hout vasthouden). Dus we moeten hem eigenlijk niet zo heel veel in bad steken. De eerste weken hebben we voornamelijk de TummyTub gebruikt, maar naast een vrij proper kindje is Het Meneertje ook een vrij bewegelijk kindje en hij had het niet zo op de beperkingen van die wasemmer. Met het badstoeltje heeft hij veel meer vrijheid om te bewegen met zijn armpjes en beentjes PLUS ik kan mee in bad, waardoor ik mezelf dus ook even kan opfrissen. Win. Win. En het is gewoon superleuk om samen in bad te zitten en een beetje met het water te spelen.

 • Een berenpakje. Dat klinkt misschien gek, maar dat berenpakje, dat is iets magisch. En goed, het is misschien niet meteen iets voor baby’s die geboren worden in de warmere maanden, maar voor onze herfst-winter baby was het een godsgeschenk. We ontdekten al heel snel dat Het Meneertje niet graag koude voeten heeft. Het duurde daarna nog een keer twee maanden voor we doorhadden dat hij het in het algemeen niet graag koud heeft. Hoe zou je zelf zijn als je opeens je warme plekje in de buik van mama moet omruilen voor een koude wereld? We zijn het tijdens zijn dutjes beginnen aandoen nadat we thuiskwamen van een bezoek aan Kind&Gezin waar iedere baby zo’n pakje aan had en knock out was. Dat terwijl Het Meneertje natuurlijk klaarwakker alles in het oog aan het houden was. Zijn berenpakje is dus deels jas, deels slaapzak. Oh well.
 • De magische mobiele mobiel. We hadden al een mobiel, maar in de Facebookgroep met Oktobermama’s waar ik deel van uitmaak, waren de andere mama’s zot van deze mobiel. Het was een wonderproduct volgens velen. Daar waar onze eerste mobiel vastgemaakt moest worden aan het parkje, kan je deze mobiel ongeveer overal aan vastmaken. Het komt met drie manieren waarmee je het kan bevestigen aan iets. Aangezien we de afgelopen maanden wel wat familiefeesten hebben moeten afgaan en dan ook wat entertainment wilden meenemen voor Het Meneertje, besloten we dus toch deze mobiel te kopen ook al hadden we er al één. En ik weet niet helemaal waarom, maar hij is er echt zot van. En het heeft ook voordelen voor de ouders. Dat ding speelt een half uur aan een stuk. Een half uur. Dertig minuten. Tegenover de vier minuten dat de andere mobiel speelt voor je hem weer moet opwinden, is dat écht wel een luxe. Deze mobiel loopt door verschillende muziekjes zodat je niet heel de tijd met hetzelfde muziekje in je hoofd zit.

 • LoopyLinks*. Het was Romina die deze ringen vernoemde in een reactie en dus zette ik ze op de geboortelijst omdat ze er wel leuk uitzagen. We kregen ze kado en we werden op slag fan. LoopyLinks zijn kleurrijke, plastieke ringen met verschillende structuren. Je kan ze makkelijk aan elkaar schakelen zodat je een lange ketting krijgt. Het is uiteraard speelgoed waar ze al wat ouder voor moeten zijn voor ze ermee kunnen spelen. Ik denk dat wij de ringen voor het eerst rond de twaalf weken hebben gegeven om eens mee te spelen. Maar nu kan Het Meneertje ze makkelijk zelf vastpakken en sabbelt hij er maar al te graag op. Tegenwoordig zit er dus standaard een korte ketting van die LoopyLinks in mijn rugzak voor moest Het Meneertje opeens nood hebben aan entertainment.
 • Kimono rompertjes. Het Meneertje werd geboren met de vacuumpomp en ik denk dat het daardoor komt dat hij niet zo graag heeft dat zijn hoofd wordt aangeraakt. Het is aan het beteren, dat wel, maar die eerste maanden moesten we echt niet proberen om een kledingstuk over z’n hoofdje te trekken, zelfs al was dat kledingstuk in kwestie een maat te groot en dus voorzien van een grote hoofd/nekopening. Gelukkig zijn er genoeg kledingstukken voor baby’s die je vooraan kan dichtknopen. We werden hier ten huize Verbeelding nogal snel fan van kimono rompertjes. Pro-tip: bij de Zeeman verkopen ze die rompertjes voor €2,49 het stuk en ze zijn van prima kwaliteit.
 • Wasbare luiers. Maar daar verschijnt volgende week een uitgebreid artikel over. 😉

Er zijn ongetwijfeld nog zaken die hier vaak gebruikt zijn die ik intussen al weer vergeten ben. Je vergeet ontzettend veel als kersverse oude, merk ik. Slaaptekort en zo. Maar dit zijn de zaken die ik iedereen zou aanraden. Uiteraard is ieder kind anders, zoals ik in het begin van dit bericht al aanhaalde. Misschien heb je een kind dat absoluut geen problemen heeft met kledingstukken die over z’n hoofdje worden getrokken of heeft hij een bloedhekel aan een draagzak. Dat kan allemaal.

Het is echt een kwestie van uitproberen en zien wat werkt. Daarmee dat we bijvoorbeeld een TummyTub én een Angelcare badstoeltje in huis hebben. Het is een beetje overkill, maar het een werkt beter voor ons dan het andere en dat kom je soms pas te weten door te proberen. Dus als je kan, probeer zoveel mogelijk spullen te lenen of tweedehands te kopen, anders ben je als kersverse ouder bakken geld aan het uitgeven gewoon om dat ene product te vinden dat voor jou kleintje werkt.

You Might Also Like

 • fieke

  Draagdoeken en draagzakken zijn echte life savers geweest hier!
  En co-sleepen: hoera voor zij die het geweldig vinden, maar ik werd er echt gek van. Van elk knorretje en zuchtje werd ik wakker. Vanaf een week of 8 sliep J. op haar eigen kamertje en dat was een goeie zet (vooral voor mama).
  Ik ben benieuwd naar je post over de wasbare luiers. Hier was er ook dat voornemen, maar we zijn er zelfs niet eens aan begonnen 🙂

 • Katrijn

  Oh, die draagdoekentijd. Zalig! Een tip voor de nachtflesjes: warm water in een thermos meer naar boven. Daar moet je dan je bed niet voor uit:-)

 • Nele

  Nog een tip voor rompertjes-over-het-hoofd-met-enveloppe-hals: die kan je ook langs onder aandoen (als je ze dan toch gekocht hebt of gekregen).

  • Kathleen

   Yup! Die truc wordt hier regelmatig toegepast. ?

 • Romina

  Yes Yes! Onzen uitzet trekt zelfs wat op elkaar. Die Co Sleeper, dat dragen, die links, lelijke mobiel, …. Dat had ik nu vooraf nooit gepeinsd sé!

 • Andaloes

  Het is iets simpel maar ik heb een vriendin die warm watr in een thermos mee naar boven neemt om ‘s nachts warme melk te maken. Zou moet ze niet naar beneden in de kou.

 • Elke

  Curieus, voor twee mensen die zo kort op mekaar baby’s hebben gemaakt: ik heb maar één van deze dingen in huis: een tula draagzak (OK toegegeven: wel nog een paar varianten, cosleeper etc :-)). Die magische mobiel ga ik volgende keer wel in huis halen, en als de volgende een winterbaby zou zijn, dat berenpakje ook. Ik ga ook zo’n must have babylijstje op m’n lijst zetten om te schrijven komende weken 😀

  Eén aanvulling alvast, maar dat komt misschien nog in je wasbare luierpost: cheeky wipes! Helemaal geweldig zijn die!

  • Kathleen

   Ja, die cheeky wipes hebben we ook! Die zijn inderdaad ook de max.

 • gerhilde maakt

  Dat berenpakje, zo schattig! En heerlijk dat dat dan ook nog eens het juiste effect heeft. 🙂

 • Lottes Anekdotes

  Ik heb zelf nog geen kinderen en kan dus geen aanvullingen of tips geven. Ik wou eigenlijk gewoon eens zeggen hoe ongelofelijk goed Tobias op jou lijkt 🙂

 • Christine (creastine)

  Ik las dat de tip van een thermos al gegeven is. ? En die loopy links had ik al gekocht nadat ik ze zag verschijnen bij jou op insta, ik ben er nog altijd blij mee. Een draagdoek is hier trouwens nooit een succes geweest maar sinds kort heb ik een draagzak en die is wel goed ? niet dat ze kieskeurig is hoor (kuch)

 • Ellen

  tip voor de Loopy links: je kan die ook als ketting gebruiken om andere speeltjes aan vast te maken, die je dan vastmaakt aan de eetstoel, buggy,… waardoor ze ermee kunnen spelen, maar de speeltjes niet op de grond kunnen belanden. Hier ook grote fan!

 • Joke

  Thanks voor de tips, de mobiel is hier inmiddels op de geboortelijst beland 😛
  Benieuwd naar je artikel over de wasbare luiers!

 • Pin It on Pinterest