Gebeurd

Wasbare luiers voor Het Meneertje…

Nog voor Het Meneertje geboren was, hadden Het Vriendje en ik besloten dat we wasbare luiers een kans zouden geven. Ik had er veel positieve zaken over gehoord, maar ik had er ook horrorverhalen over gehoord. Zoals met alles begon ik natuurlijk eerst te researchen voor ik een keuze zou maken.

Er zijn zoveel verschillende soorten wasbare luiers. Het ene systeem is al wat makkelijker dan het andere en de ene persoon is al wat meer voorstander van het ene systeem dan het andere. Wij wilden het onszelf makkelijk maken en kozen voor een all in one systeem. Dat zijn luiers die uit één deel bestaan in tegenstelling tot andere systemen waarbij je werkt met een insert en een overbroekje. Die all in one systemen kan je eigenlijk vergelijken met de gewone wegwerpluiers, alleen zijn ze wasbaar.

En zelfs in die all in one luiers heb je nog massa’s keuze. Er zijn zoveel verschillende merken en zoveel verschillende soorten luiers. Dus werden er de nodige artikels gelezen en filmpjes gekeken op YouTube. Uiteindelijk kwam ik uit bij het Engelse merk Totsbots. Hun Easystar luier trok mijn aandacht. Niet alleen was het een all in one systeem, maar de prints van de luiers waren ook nog eens zeer leuk en vrolijk. Het oog wil ook wat.

Ik leerde al snel dat ik voor hun Easyfit Star v2 luiers moest gaan en niet voor de oudere versie. Daar was iets mis met het stiksel aan de zijnaden, waardoor je regelmatig lekken kon hebben. En dat wilden we natuurlijk niet. Nope. Nope. We hadden op dag twee in het ziekenhuis een explosieve luier gehad waarbij de inhoud ongeveer overal was terecht gekomen en nee, dat wilden we echt niet opnieuw meemaken.

Ik kocht één Easyfit luier om te zien of het wat was. Eéntje met een zonnetjesprint. Aangezien de Easyfit een luier op groei is waarvan je de maat kan aanpassen met een set drukknoopjes, kon ik de luier meteen uittesten toen Het Meneertje thuis kwam. Het zat fijn, gaf geen lekage en Het Meneertje leek er geen last van te hebben. Dus kochten we nog een paar exemplaren. En nog een paar. En nog een paar. Tot we nu met een volwaardige collectie wasbare luiers zitten. Vierentwintig hebben we er nu, waardoor we om de twee à drie dagen een lading wassen en er altijd een voorraadje propere luiers zijn.

“En gaat dat?” vragen mensen nu nog als ik zeg dat we met wasbare luiers werken. Ja, dat gaat. Dat gaat zelfs zeer vlot. Of dat niet vies is, volgt er dan. Nee, dat is niet vies. Ja, af en toe heb je al eens een lek, maar dat heb je bij wegwerpluiers ook wel eens. En of dat niet veel extra werk met zich meebrengt. Als er één ding is dat ik heb geleerd de afgelopen maanden, dan is het dat je toch eindeloos blijft wassen als je een pasgeborene hebt. Dus een wasje meer of minder draaien, dat zal het verschil niet maken.

Het enige nadeel aan wasbare luiers is dat ze een pak volumineuzer zijn dan wegwerpluiers. Daardoor moeten we Het Meneertje soms een rompertje of broek aandoen in een maat groter dan dat hij eigenlijk heeft. Soms is het dus een beetje gepuzzel met kledingmaten om te zien in wat hij past met zijn fluffy butt, maar daar valt altijd wel een mouw aan te passen.

We kopen nog altijd af en toe een pak wegwerpluiers, voornamelijk omdat het makkelijk is voor onderweg of voor als iemand anders op Het Meneertje let. We gaan er nooit moeilijk over doen als hij elders een wegwerpluier aan krijgt, maar zelf zijn we in sneltempo fan geworden van die vrolijke, wasbare luiers.

We kochten de Totsbots Easyfit Star online bij Blabloom, een geweldig fijne webshop voor babyspulletjes. En nee, dit blogbericht is niet gesponsord. We zijn gewoon fan van die luiers én Blabloom. Nah.

Voor zij die de pamperrekening spijsden, dit werd mede mogelijk gemaakt door jullie, dus dikke merci! <3

You Might Also Like

 • Wieb

  Zoon kreeg 24 jaar geleden ook al voorgevormde katoenen luiers aan. Hij heeft er eigenlijk nooit last van gehad en ik prijs mij gelukkig met het feit dat ik de afvalberg iets minder hard heb laten groeien dan het gemiddelde gezin met (een) kind(eren).

  Goed bezig!

 • Eefje

  Als ons Amélie een een gewone luier ze heeft mis ik zo hard dat dikke wasbareluier kontje. Dan heeft dat kind ineens geen poep meer en zakt haar broek naar beneden, want ja, dat maatje groter is wel nodig.

  • Kathleen

   Haha! Herkenbaar! Ik tik soms ritmisch op z’n poep terwijl ik ermee rondloop. Als ik dat doe met als hij een wegwerpluier aanheeft heb ik altijd schrik dat ik te hard aan het tikken ben. ?

 • Fo

  Wat een vrolijke pampers! Goede keuze gemaakt :).

 • Melissa

  Wij kozen ervoor geen wasbare luiers te gebruiken omdat ons kinderdagverblijf het niet zo zag zitten. Blabloom daarentegen, zijn we grote fan van!

 • Katrien

  Oh, kijk eens aan, ik wist zelfs niet dat er van die all in one pampers waren! 🙂

 • zwartraafje

  Mijn broertje en schoonzus hebben ook voor wasbare luiers gekozen. Bij hen wordt het inlegstuk wel ook mee gewassen. Maar het is inderdaad een pakje meer volume dan een wegwerp-luier waardoor leggings en broekjes zeker een maat groter moeten worden gekocht. Die printjes zijn echter zo leuk. Daar hebben ze dan gelukkig weer wel heel kleurrijke exemplaren in ipv enkel roos, blauw en pastel.

 • Pin It on Pinterest