Gebeurd

… en wasbare luiers voor de mama

Eén van de dingen die ik absoluut niet gemist heb tijdens mijn zwangerschap waren mijn regels. Negen maanden aan een stuk geen gedoe met bloedverlies en maandverbanden. Daarvoor alleen al zou ik opnieuw zwanger willen zijn. Eens dat ik het terug vlaggen had, heb ik stevig gevloekt.

De maandverbanden werden terug boven gehaald en binnen de kortste keren merkte ik weer wat een bloedhekel (pun intended) aan die dingen heb. Ik ben altijd trouw geweest aan hetzelfde merk, maar natuurlijk gaan die grote merken wat spelen met hun product om het aantrekkelijker te maken. Zo werd er een paar jaar geleden een geurtje toegevoegd aan de maandverbanden. Gevloekt dat ik daarop heb. Daar zijn geen woorden voor. Het zorgt ervoor dat heel het zaakje gaat stinken en dat ik ervan overtuigd ben dat mensen konden ruiken wanneer ik mijn rode feestweek had.

Kwam het nu door dat geurtje of gewoon door de samenstelling van de maandverbanden zelf, ik weet het niet, maar het bracht de nodige uitslag met zich mee down there. Om de zoveel maanden was het van dat en kort samengevat: het was zwaar kut (pun intended, yet again).

En ja, ik heb even geprobeerd om over te schakelen op tampons, omdat ik hoorde dat dat iets beter was, maar ik heb het gewoon niet zo voor tampons. Vraag me niet waarom. Het is gewoon niet mijn ding.

Dus toen ik voor het eerst terug mijn rode feestweek had, had ik het weer zitten. Uitslag. Toevallig moest ik net dan naar de gynaecoloog en zij bevestigde dat het dus wel degelijk aan het maandverband lag. Ik heb een gevoelig huidje, zo blijkt en ik reageer dus slecht op al plastic en artificiële geurtjes.

Aangezien we wasbare luiers en wasbare billendoekjes gebruiken voor Het Meneertje, was ik ook al eens aan het kijken geweest of er geen wasbare maandverbanden bestonden. En jawel hoor. Ik heb even besproken met de gynaecoloog of dat beter zou zijn en zij bevestigde dat dat voor mij waarschijnlijk een pak beter zou zijn. Het was dat of hypoallergeen maandverband gaan halen bij de apotheek. De wasmachine draait hier toch al overuren, dus een extra wasbaar product erbij, kon zeker geen kwaad.

Ik ging verder met mijn research, las eindeloze hoeveelheden artikels, keek een paar uur aan reviews op YouTube en hakte uiteindelijk de knoop door. We gebruiken hier de wasbare billendoekjes van Cheeky Wipes en zijn daar zeer tevreden van (U mag stoppen met me te mailen omdat ze niet tussen mijn favorieten stonden. Ik ben ze gewoon vergeten.). Zij hebben ook een lijn van wasbare maandverbanden, dus omdat ik al vertrouwd was met het merk, besloot ik een starterspakket van dat merk te kopen. En zo geschiedde.

De eerste reactie die ik kreeg toen ik een paar mensen vertelden over deze wasbare maandverbanden was: “Eikes, is dat niet vies?”. Ik zat al even in de routine van vuile billendoekjes en luiers te wassen, dus voor mij was dit niet vies. In tegenstelling. Verlost zijn van dat maandverband met een geurtje was echt zeer zeer zeer aangenaam. Net dat extra geurtje zorgde ervoor dat ik mezelf vies ging voelen. Ik ruik mezelf nu terug en niet een parfum dat een of andere hoge piet geschikt vond om de geur van menstruatiebloed te verdoezelen.

Daarnaast voelen die wasbare maandverbanden een pak aangenamer. Je voelt ze nog wel altijd zitten in je ondergoed, dat wel, maar alles kan blijven ademen omdat er geen lagen plastic aan te pas komen. Je blijft doorheen de dag een frisser gevoel behouden, wat echt een zaligheid is.

Het enige waarmee ik in het begin nogal gesukkeld heb, is dat de wasbare maandverbanden uiteraard geen kleeflaagje hebben. Ze zijn voorzien van een drukknoopje onderaan, maar daardoor kunnen ze wel eens gaan schuiven in je ondergoed. De truc is blijkbaar om strak ondergoed te dragen als je de wasbare maandverbanden gebruikt. Bij mij ging het zelfs zover dat ik ondergoed moest kopen in een maat kleiner dan mijn gebruikelijke maat. Eens dat ik dat ondergoed begon te dragen, bleven de maandverbanden perfect op hun plaats zitten, zelfs tijdens de nacht.

Zo overschakelen op wasbaar maandverbanden, ik kan dat precies alleen maar aanraden. Intussen heb ik zelfs al patronen gevonden van hoe je zelf je wasbare maandverbanden kan naaien. Wie weet waag ik mij daar wel eens aan op termijn, maar voorlopig ben ik heel tevreden met mijn starterspakket.

Ik kocht mijn wasbare maandverbanden van Cheeky Wipes bij Blabloom. Je hebt daar keuze tussen verschillende starterpakketten. Ik ging voor Minky en Bamboo. In het pakket zitten twee inlegkruisjes of maandverbanden voor de rustigere dagen, zes maandverbanden voor de normale flow dagen en twee nachtmaandverbanden of voor de dagen dat je lijkt leeg te bloeden. Daarnaast heb je ook een doos waarin je je vuile maandverbanden kan doen en een flesje essentiële olie om toe te voegen aan het water in de doos. En nee, dit blogbericht is niet gesponsord. Ik vind Cheeky Wipes een heel leuk merk en Blabloom is een hele fijne webshop waar we ook al onze wasbare luiers hebben gekocht. Nah!

You Might Also Like

 • Katrien

  Ik draag die niet meer omdat die inderdaad zo verschuiven en (te) nauw ondergoed, daar heb ik een hekel aan 🙂 Ik ben ondertussen overgeschakeld naar een cup en kan dat ook echt aanraden!

 • Kim

  Ik heb ook een bloed(!)hekel aan die plastieken, niet ademende dingen. Ik was altijd al een tampon-girl, maar sinds ik doorheb dat ik eigenlijk gebleekt en dus chemisch behandeld katoen in mijn lichaam stop, ben ik overgeschakeld op een cup. Man, wat een openbaring!

 • An

  En nog een cup-fan. Een za-lig-heid is dat. Ik wil nooooooooit nog iets anders.

 • Nancy

  Ik ben 45 jaar (kort voor menopauze dus), heb sinds 2 jaar een Mooncup en had dit 30 jaar eerder moeten doen. Je vergeet dat je je regels hebt!

 • Inge

  Hier ook een cupfan!

 • Sara

  Hier ook een cup-fan, na de bevalling op overgeschakeld en ik ga niet meer terug naar tampons. Het heeft een cyclus of 3 geduurd eer ik mijn draai vond maar intussen gaat alles vlot.

  Fijn dat de wasbare maandverbanden goed werken voor jou!

 • Lize

  Ik heb al eens wasbare maandverbanden geprobeerd maar vond dat toch wel een gedoe maar langs de andere kant wil ik het toch nog eens proberen omdat het beter is voor het milieu.

 • Hanne

  Ik heb -als ik dus niet zwanger ben- wasbaar maandverband voor ‘s nachts en een cup voor overdag. Voor mij een ideale combinatie!

 • fieke

  Hier nog ééntje met een gevoelige huid, en de huisdokter en gynaecoloog raadden me ook al andere merken / een cup aan, maar ik durf precies niet goed. Misschien toch eens proberen!

  • Kathleen

   Zeker de moeite waard om eens te proberen. Ik weet dat je bij Blabloom ook de maandverbanden apart kan bestellen. Dus misschien een keertje een of twee bestellen en zien wat dat geeft?

  • Els

   Fieke, moest wasbare nog een stap te ver zijn: probeer eens (wegwerp-) maandverband uit de biowinkel. Is niet chemisch en hypo-allergeen. Ik heb ook een (zeer) gevoelige huid en mij hielp het om geen tampons meer te gebruiken en over te schakelen naar bio-maandverband. (ik probeerde ook de cup maar geraakte er niet mee weg, uiteindelijk bezorgde me dat vooral stress en dus ben ik ermee gestopt )

 • Eve

  na de bevalling van de tweede zat ik ook met dat gevoeligheidsprobleem en heb ik ondervonden dat de gewone huismerken nog het beste werken voor mij, Nu sinds de tweede heb ik mijn regels ook maar 1 dag meer en dan is het nog niet om over naar huis te spreken, dus moet ik het maar één dag meer gebruiken en dan kan ik al terug overschakelen op inlegkruisjes ,want ja de tweede bracht ook een minder geweldige bekkenbode met zich mee, dat mij 3 jaar na de bevalling toch wel 2 jaar naar een gespecialiseerde kine bracht, maar nog steeds speel ik het graag op veilig voor de oeps momentjes . Ik heb me ook al vaak afgevraagd of wasbare ook geen oplossing zouden zijn, maar ik stelde me idd ook de vraag over dat op zijn plaats blijven zitten. Gebruik je dan ook hypoallergeen wasmiddel? Het enige wat me dan tegenhoud is idd dat wassen, want dat moet dan toch echt wel op kookwas en ik was eigenlijk niks op kookwas, wat bij jou natuurlijk geen probleem is met al die luiers 😉
  tampons heb ik ook helemaal geen voeling mee en ik hoorde toch altijd dat dat ook moeilijker inbrengt op de dagen dat je menstruatie niet meer zo sterk is, en ik neem aan dat dit met de cup ook het geval is, dus lijkt me dat met mijn 1dag mini menstruatie ook niet ideaal

  • Hanne

   Wat de cup betreft: dat doet geen pijn om ik ye brengen of uit te halen als je weinig bloedverlies hebt. Tampons wel. Ik krijg al zeer als ik daar terug aan denk.
   Maar met de cup (en mini maandstonden qua bloedverlies) dus geen last van!

 • Wieb

  Als overgangsmuts heb ik geen maandverband meer nodig. Wel gebruik ik sinds een aantal maanden wasbare inlegkruisjes en ben daar een partij gelukkig mee. Had ik jaren eerder moeten doen …

  • Kathleen

   Overgangsmuts! Wat een geweldig woord! <3

 • Kim

  Ik wil ook graag een ecologischere oplossing. Ik vraag me alleen af: hoe doe je dat dan onderweg als je een hele dag van huis bent? En ook: heb je met dat setje voldoende voor 1 keer je regels?

  • Kristien

   @Kim: Ik gebruik de maandverbanden van Myllymuksut. Op de hevigste dagen heb ik zo’n 3 à 4 verbanden nodig. Je kunt ze dankzij de knoopjes gemakkelijk opvouwen en in een tasje stoppen. ‘s Avonds dan meteen in een emmertje met koud water laten weken en voor je gaat slapen uitwassen ;-).

  • Kathleen

   Ik heb voldoende met mijn set voor mijn regels, maar ik moet er wel aan toevoegen dat die een pak minder zwaar zijn sinds mijn zwangerschap. Als ik onderweg ben, dan heb ik een wetbag bij me. Dat is een tasje gemaakt uit een waterdicht, maar ademend materiaal. We gebruiken ook zo’n wetbag voor de wasbare luiers van Het Meneertje. Eens ik thuiskom, steek ik de vuile maandverbanden in de groene doos die gevuld is met koud water zodat de bloedvlekken zich niet zetten.

 • Dorien

  Ik gebruik die ook. Cheeky wipes is helemaal top. Veel zachter, het voelt veel fijner, geen chemische brol meer en het spaart ook nog eens het milieu.

 • Wasbaar – Life in ABC

  […] Wat Kathleen daar schrijft vandaag. Daar heb ik niet zoveel aan toe te voegen. Heel herkenbaar verhaal. Twee jaar geleden op dit alternatief gestoten omdat de gewone wegwerp gebruiken geen optie meer was. […]

 • Lady rose

  Ik gebruik al jaren die van Imse vimse via tante rosa. Ook nog geen moment spijt van gehad.

 • Liesbeth

  Nog een cup-fan hier. Maar ik had wel wasbaar kraamverband, en inderdaad zoveel aangenamer dan de plastieken versie!

 • Caroline

  Ik gebruik het wasbaar maandverband van Charlie banana, dat heeft twee drukknoopjes en blijft beter zitten. Ik haatte ook dat geparfumeerd maandverband!

 • Andaloes

  Sinds ik zwanger ben gebruik ik de wasbare inlegkruisjes want mijn lichaam heeft toch meer afscheiding nu en van de gewone inlegkruisjes kreeg ik ook een vervelend gevoel. Ik verkies de gewone katoenen versie want ik vind dat aan die bamboo precies ook een (champignon!?) geurtje hangt. De cheeky whipes zijn ook al in huis en voorgewassen… nog anderhalve maand te gaan!

  • Kathleen

   Haha! Misschien ligt dat aan je hooggevoelige, zwangere neus? 😉 En amaai, aftellen geblazen!

 • Joke

  En dan heb (of had?) je nog die met de speciale vochtige doekjes (uiteraard ook met geurtje) erbij… man man man, wat een rommel!

  Er is een tijdje Always Sensitive (was een witte verpakking) op de markt geweest, wat (voor mij) ideaal was, want inderdaad: geen geurtjes en een veel zachter materiaal. Tegenwoordig (enfin, voor de zwangerschap) sla ik die in in NL of Duitsland, want hier vind je ze nauwelijks nog. (is ook veel goedkoper daar) Als ik die niet meer vind, dan zal ik ook eens moeten nadenken over een alternatief…
  Op de kraamkliniek raden ze hier trouwens Vania aan, wegens zachter voor de huid…

 • Elisse

  Fijn dat er de laatste jaren zoveel alternatieven bedacht worden, die het onderwerp menstrueren toch ook meteen weer wat bespreekbaarder maken! Ik gebruik sinds een tijdje een cup en zou ook nooit meer terugwillen naar tampons of maandverband…

 • Ellen

  Bij Kudzu hebben ze er met velcro in plaats van drukknoopjes, heel recent!

  • Kathleen

   Ik zag het ook passeren op hun Facebook-pagina. Blijkbaar interessant voor de fietsers onder ons.

 • Sanne

  Wat is dat die cup. ik heb daar nog nooit van gehoord? Ik gebruik maandverband wat mij is aangeraden door de vroedvrouw, ik gebruikte daarvoor altijd Always en die is naar’t schijnt echt niet goed. idd de geurtjes en dan een plastieke laag erin. Sinds de andere gebruik verdraag ik ze zelfs niet meer.

 • stefanie

  Mooncup, beste uitvinding ooit

 • Irene

  Ik gebruik een cup. Beste uitvinding ever. Van tampons droog ik heel erg uit (excuus als dat tmi is 😉 ) en ik vind naar bloemen geurend maandverband gewoon belachelijk. Wie dat bedacht heeft mogen ze van mij opsluiten in een kamer beplakt met zo’n maandverband. Ik haat het ook dat je dat schap in de winkel al van ver kunt ruiken. En ben dus ook best wel gevoelig voor al die chemische en synthetische dingen dus zo’n cup is voor mij echt de beste oplossing.

 • Hoe de menstruatiecup mijn regels veranderde | Tales from the Crib

  […] het veroorzaakt geen allergieën. Dat kan niet altijd gezegd worden van maandverband en tampons, zoals ik onlangs nog las bij Kathleen. […]

 • Lies

  Hoi Kathleen. Ik volg je blog al een hele tijd, pas nu doe ik de moeite om even in mijn pen te kruipen. Heel tof dat je dit soort wat meer ‘intieme’ dingen onder de aandacht wil brengen want uiteindelijk zijn wij als vrouwen verantwoordelijk voor een gi-gantische maandelijkse afvalberg. Ik heb hetzelfde probleem als jij: uitslag van maandverband. Ik heb jaren gezocht naar een beter alternatief. Tampons, no thanks, doen me meer pijn dan wat anders.. cups… heb je al gezien hoe fuckin groot die zijn? Uiteindelijk ben ik ook uitgekomen bij uitwasbare verbanden via Bree (ken je haar kanaal op YouTube?). Het grootste nadeel vond ik het verschuiven van het verband – niet altijd comfortabel (ik ben verkoopster en moet dus hele dagen lang rechtstaan op beurzen en dergelijke). Uiteindelijk ben ik uitgekomen op “period panties”. Dat zijn slipjes met een “intelligent kruis”, een soort ingebouwd uitwasbaar maandverband maar dan beter – het hoog technologische materiaal absorbeert het bloed en neemt de geur volledig weg. Je menstrueert dus letterlijk IN je slipje maar je merkt er niks van. Alles blijft kurkdroog. Er zijn al heel wat fabrikanten op de trein gesprogen, maar ik heb zelf een setje van Sourpuss met crazy artwork prints op (zeker iets voor jou!): “it’s flow time”, “crime scene” en “shark week”. De slipjes kosten zo’n tien euro per stuk en er is zelfs een badpak en een bikini waarmee je dus gewoon kunt gaan zonnen en zwemmen zónder tampons te gebruiken. Zeker een aanrader!

 • Leen

  Dat van die toegevoegde geurtjes aan Always amai daar heb ik ook op gevloekt. Welke vent zit daarachter?! Ik gebruik sinds een tijdje wasbare maandverbanden, maar het enige waar ik het moeilijk mee heb is die na gebruik uitspoelen, dat is zo’n vreselijk gedoe! Of steek jij die gewoon zo in de wasmachine? Dat zijn dus de vragen waar ik nog mee worstel. De praktische kant. Ik gebruik ze nu vooral aan het begin en het einde van mijn periode om minder gedoe te hebben maar tussenin steekt het keihard dat ik die Always-brol moet blijven gebruiken.

  • Kathleen

   Bij het startpakket van Cheeky Wipes zit een plastic doos. Die vul je met koud water en daar leg je je gebruikte maandverbanden in tot je ze wast. Koud water zorgt ervoor dat de bloedvlekken zich niet zetten. Dus misschien kan je ergens een bakje of emmertje vullen met water om je vuile maandverbanden in te weken voor je ze in de wasmachine gooit?

 • Ann

  Hier ook een fan van het menstruatie ondergoed. Dus de slipjes waar je zeg maar rechtstreeks in bloedt. Klinkt vies maar wàt een ontdekking! Niks uitslag of irritatie meer, en ook geen uitwasbaar maandverband dat verschuift. Voor mij de ontdekking van het jaar!

 • Sarah

  Ooit een maandje tampons gebruikt in het middelbaar. Niks dan pijn gehad. Enkele dagen na mijn experiment kreeg iemand uit mijn klas TSS en ze heeft daardoor in het ziekenhuis gelegen. Meteen iedereen gestopt met tampons te gebruiken in onze klas. 🙂 Always deed tot nu toe gouden zaken met ons denk ik, maar ik ga die Thinx toestanden zeker eens uitproberen. Bedankt om dit onder de aandacht te brengen, eigenlijk eens een wat intiemer onderwerp waar velen onder ons wat aan hebben 🙂

 • Lien

  Leuk topic. Hopelijk spoedig eens een update… Blijf je ze nog steeds gebruiken?

 • mirthe

  Ik heb die Thinkx al een tijdje geleden en ik kan niet meer zonder! Fantastische dingen! En Kathleen, doe zo voort met je blog!

 • Karentje

  Na jaren uitwasbaar maandverband te hebben gebruikt ben ik ook recent geswitcht naar uitwasbare slipjes. Veel gemakkelijker!

 • Herbruikbaar maandverband | trijnewijn

  […] ook over de streep trekt om het te proberen. Ik heb het zelf een kans gegeven doordat in mijn hoofd Kathleen er nog maar net enthousiast over geschreven had. Blijkt dat bericht ook alweer van februari 2018 te […]

 • Pin It on Pinterest