Gebeurd

Must haves voor het vierde trimester: de mama editie

Een paar maanden geleden schakelde ik jullie hulp in en vroeg ik in dit blogbericht wat echte must haves zijn als je een pasgeboren baby hebt. Enkele lezers gaven ook tips voor moederlief mee, want je mag jezelf als mama niet zomaar vergeten. Ah nee. Intussen is Het Meneertje vier maanden en is het tijd om even terug te blikken op wat er de afgelopen weken en maanden echt ontzettend van pas is gekomen. Deze keer voor mezelf. Nah. Wie weet heeft een andere kersverse mama wel iets aan deze lijst.

 • Een kraamverzorgster
  Met stip op één. Ik heb het al een keer gezegd en ik ga het nog een keer zeggen: kraamverzorgsters verdienen hun gewicht in goud. Onze kraamverzorgster was een klein, fijn madammeke, dus die verdient haar gewicht dubbel in goud. Nah. In het begin wisten we niet goed wat we allemaal moesten vragen aan haar, maar toen ontdekten we dat ze op een paar uur tijd genoeg maaltijden kon maken waarmee wij een dikke week mee toekwamen. En het was ook nog eens superlekker. Dus lieten we haar veel koken. We weten nog altijd niet helemaal hoe ze het klaar speelde, maar op de een of andere manier slaagde ze erin om drie of vier volwaardige maaltijden op een paar uur tijd klaar te maken. Als ze dan na een uur of twee, drie de keuken uit kwam, dan kon ik Het Meneertje even aan haar overdragen zodat ik kon douchen. Dat is zowat de enige manier waarop ik tijdens die eerste weken gedoucht geraakte. Daarnaast heeft onze kraamverzorgster mij keihard geholpen met het hele borstvoedingdebacle. Ze heeft over andere vrouwen verteld waar ze ooit was geweest die in dezelfde situatie zaten als mij of die moesten stoppen omwille van andere redenen. Dat zette heel mijn situatie een beetje in perspectief en dat had ik op die moment heel hard nodig. Dus daar ga ik onze kraamverzorgster nog heel lang dankbaar voor zijn.
 • Kraamkost
  Ik ben pas zes weken na de bevalling terug beginnen koken. Zes weken. U leest het goed. De rest van de tijd hebben we overleefd op de maaltijden die de kraamverzorgster had gemaakt of op de maaltijden die we kregen van familie en vrienden. Het is zo’n dikke dikke dikke aanrader om kraamkost op je geboortekaartje te zetten. Om eerlijk te zijn, ik zou niet weten hoe er zelfs aan te beginnen tijdens die eerste weken met een pasgeboren kindje. Je bent stikkapot, dus helder denken zit er niet bepaald in en je baby vraagt op de gekste momenten om aandacht of eten. Volgens mij waren we verhongerd als we zelf voor ons eten hadden moeten zorgen. Het maakte de overgang van koppel naar gezin van drie een pak aangenamer omdat we niet hangry door het leven moesten gaan.
 • Een warme kamerjas en warme pantoffels
  Dit is er waarschijnlijk eentje voor mama’s met een herfst-winter kindje, maar boy oh boy, heb ik al veel geniet gehad van mijn warme kamerjas en pantoffels. Een kamerjas is trouwens niet alleen lekker warm, maar ook superhandig door die zakken. Daar kan je van alles in kwijt als je even je handen vol hebt met een baby.
 • Een e-reader met een lichtje
  Ik heb eigenlijk best wel wat gelezen tijdens de nachtvoedingen van Het Meneertje. We hebben een klein nachtlampje en ik had dan nog mijn e-reader met een lichtje. Buiten die dingen was het donker in de slaapkamer. Ik gaf de nachtvoedingen zodat Het Vriendje kon verder slapen omdat hij de volgende dag moest gaan werken. Dus dan was het wel fijn om tijdens die voeding iets te doen te hebben. Soms gulpte Het Meneertje zijn fles in no time naar binnen. Andere keren viel hij half in slaap tijdens zijn voeding en zat ik daar drie kwartier, soms zelfs een uur. Dan kunnen lezen was echt zeer fijn. Helaas zijn die nachtvoedingen min of meer verleden tijd en daardoor wordt er hier dus opvallend minder gelezen.

 • Wasbare kraamverbanden/maandverbanden
  Maar daar had ik het hier al een keer over.
 • Pillow pet
  Ik vermoed dat de meeste mama’s gewoon een borstvoedingskussen gebruiken, maar ik vond dat ongeveer het lompste ding ter wereld. Dat neemt zoveel plaats in en is zo onhandig om goed te leggen. Vooraleer het helemaal goed lag, was Het Meneertje altijd hysterisch aan het brullen. Dus dat kussen werd snel teruggebracht naar de babytheek van mijn zus. Gelukkig staat er hier al een hele poos een pillow pet in de zetel. Dat is een kussen-slash-knuffel. Als het dichtgevouwen is, is het een vrij hoog kussen dat ik makkelijk onder mijn arm kan steken zodat zoonlief wat hoger komt te liggen als ik hem de fles geef. Ideaal. Als ik ergens anders een fles moet geven, dan mis ik mijn pillow pet altijd.
 • Netflix
  Ik heb me al meerdere keren afgevraagd wat moeders twintig of dertig jaar geleden tijdens hun moederschapsrust deden. Intussen kan ik perfect mijn smartphone hanteren met één hand en zo voel ik me toch nog een beetje verbonden met de buitenwereld. En dan is er Netflix. Good ol’ Netflix. Op dagen dat er niks aan te vangen valt met Het Meneertje staat Netflix hier urenlang op. Normaal gezien ben ik geen grote televisiekijker, maar de afgelopen maanden is daar toch wel serieus verandering in gekomen. Soms lukt het lezen niet omdat je gewoon té moe bent. Soms kan je niet gaan wandelen omdat het té slecht weer is. Soms zit er gewoon niets anders op dan menselijke matras spelen voor je kindje en dan mag je je twee pollekes kussen voor Netflix en z’n uitgebreide arsenaal aan seriekes en films.
 • Fitbit
  Ik heb mijn Fitbit al een hele tijd, maar de laatste maanden komt hij nog meer van pas dan anders. Het is interessant om te zien hoe veel of vooral hoe weinig je hebt geslapen en hoe vaak je bent wakker geweest tijdens de nacht. Het grafiekje van het aantal geslapen uren is de laatste weken serieus aan het stijgen, dus hoera! Daarnaast vind ik het ook interessant om het aantal stappen een beetje in het oog te houden. Er zijn dagen dat ik aan zot veel stappen kom omdat ik dan lange wandelingen doe met Het Meneertje, maar er zijn dagen als vandaag dat het weer serieus tegenzit en dat ik mij schaam om het aantal stappen op mijn teller. Plus je kan er je gewicht in bijhouden. De post-bevalling-crash van de kilo’s blijft mijn favoriete grafiek ooit. 😀
 • 1 Second Everyday app
  Ik heb deze app al een keertje vermeld en ik ga het nog eens doen. Dit is een app waarmee je iedere dag één seconde video opneemt. In mijn geval is dat een seconde waarin Het Meneertje centraal staat. Op het einde van de maand kan je dan een compilatie maken en zie je je kindje gaandeweg groeien. Ik baal ervan dat ik deze app niet kende toen Het Meneertje net geboren werd anders was ik hem meteen beginnen gebruiken. Nu ben ik sinds begin dit jaar bezig, maar ik mis die visuele herinneringen aan die eerste weken precies wel. Dus, als je op het punt staat te bevallen, installeer die app op je telefoon. You can thank me later.

Waar heb jij als kersverse mama veel aan gehad tijdens de eerste paar maanden na je bevalling? Wat hield je overeind tijdens die slapeloze nachten of moeilijke dagen?

You Might Also Like

 • Anna Helena

  Oh, die app, had ik die acht jaar geleden maar ontdekt…
  Hier ook fan van de kraamverzorgster. En het BV-kussen ?

 • Moederschip

  “Helaas zijn de nachtvoedingen min of meer verleden tijd…” heeeerlijk dat je zoiets kan zeggen als jonge mama ?

 • Anne

  Ik herinner me van 25 jaar geleden dat ik me inderdaad heel erg eenzaam kon voelen ‘s nachts, terwijl de baby gevoed of getroost werd. En dat het soms héél lange uren waren. Die eenzaamheid vond ik toch wel één van de lastigste dingen.

 • Silke

  Onmisbaar : mijne man. Die deed alle nachtvoedingen. (Ms en te weinig slaap is een evil combinatie met desastreuze gevolgen) dus lang leven mijne meneer.

 • fieke

  Met mijn kraamverzorger(s) heb ik geen goeie ervaringen… Maar kraamkost, dat kan ik alleen maar toejuichen. Ik weet niet hoe ik het zonder gered zou hebben, en nu kook ik ook vaak voor pas bevallen ouders!

 • Silke

  netflix
  mijn superfantastische echtgenoot
  mijn vroedvrouw
  en alle medemama’s op Instagram, die hebben mij gered van een diep donker gat en mij minder eenzaam laten voelen
  de draagdoek

 • Katrien

  Over twee weken beval ik van onze derde zoon en ik heb die app alvast geīnstalleerd. Toptip!
  Onmisbaar zullen voor mij ook nu weer zijn:
  Draagdoek
  Mijn man
  Mijn ouders
  Een tablet, ook om onze andere twee jongens zoet te houden wanneer het nodig is
  Fond de teint om niet in elke spiegel een hartaanval te krijgen van het spook dat ik zie

 • Kris10

  Mijn beste vriendin aka de meter van Felix. Iedereen een meter Lotje!

 • Goofball

  Kraamzorg is echt onmisbaar. Ik sta ervan versteld dat mijn meeste zwangere collega’s doorgaans nog niet van hun bestaan weten.

  En mijn grootste Netflix gebruik was effectief tijdens mijn moederschapsrust.

 • Pin It on Pinterest