Gelezen

De bibliotheek van Het Meneertje

Fieke vroeg hoeveel boeken ik intussen al heb verzameld voor Het Meneertje. Kijk, ik heb een zwakte voor kinderboeken en nu heb ik ook een reden om die boeken te kopen. De bibliotheek van Het Meneertje begint dus aardige proporties aan te nemen.

In dit artikel staan affiliate links. Als je via deze link een product koopt, dan verdien ik daar een piepklein beetje geld aan. Dat geld wordt uiteraard geïnvesteerd in nog meer boeken. Uiteraard.

In totaal heeft hij al éénentwintig boeken. Ik vind dat niet overdreven. Absoluut niet. Na zijn eerste fles van de dag zetten we ons altijd samen even in de zetel om één van die boeken te lezen. En ‘s avonds voor het slapengaan lezen we standaard een verhaaltje voor uit het grote Jip en Janneke boek. Lezen is belangrijk in dit huishouden, dus mag Het Meneertje best wel al een bibliotheek hebben.

Intussen zijn er ook een aantal favorieten. Het zijn deels zijn favorieten, de boekjes waar hij enthousiast naar kijkt en deels zijn het mijn favorieten, de boekjes met de prachtige illustraties en de geweldige verhalen. Dus hieronder de top vijf van dit moment.

 • Jip en Janneke
  Ik kocht het dikke Jip en Janneke boek al toen ik nog zwanger was. We lazen toen sporadisch een verhaaltje voor aan elkaar, maar het werd nooit echt een gewoonte. Sinds een paar weken zijn we er echter wel een gewoonte van beginnen maken. ‘s Avonds, als we Het Meneertje in bed leggen, gaan we er even bij liggen en lezen we één verhaaltje uit Jip en Janneke voor. We laten hem altijd eerst even de cover van het boek zien en van zodra hij die ziet, verschijnt er een gigantische glimlach op zijn gezicht. De verhaaltjes zijn altijd de ideale lengte. Niet te lang, niet te kort. En ze zijn echt geweldig. Ik heb vroeger zelf Jip en Janneke gelezen en ik was vergeten hoe grappig ze zijn. Stiekem vind ik het fantastisch dat we hem nu al de wondere wereld van Jip en Janneke leren kennen. Hopelijk gaat hij er later geweldige herinneringen aan overhouden.
 • De baby met de snor
  Ik geloof dat ik dit boek zag op het Boekenfestijn in november 2016. Ik las het daar ter plekke en vond het echt helemaal geweldig. Zoals de titel zegt, gaat het boek over een een baby met een snor. In het begin is het een goede snor, maar opeens wordt het een boevensnor. De illustraties zijn echt superknap getekend en het verhaal op zich is hilarisch. In 2016 besloot ik het boek te laten liggen en nog voor ik thuis was, had ik daar spijt van. Ja, er was toen nog geen sprake van een Beebje, maar het was zo’n geweldig boekje. In november 2017 ging ik opnieuw naar het Boekenfestijn en hoopte ik keihard dat ik dit boek toch nog zou vinden. En jawel hoor! Drie exemplaren lagen er nog. Drie. En ik graaide er eentje mee. Dat spreekt voor zich.
 • De magische luchtballon
  Nog een boek waar we heel veel in kijken, maar minder in lezen is De Magische Luchtballon. Het is een Boekenfestijnvondst en ik nam het mee puur omwille van de prachtige illustraties. Op iedere pagina is zoveel te zien. Er zit zoveel detail in dat boek. Daardoor zitten we soms minutenlang te kijken naar één pagina. Wel, in de mate van het mogelijke met een vier maand oude baby natuurlijk. Ik wijs dan de zeemeerminnen aan, we gaan op zoek naar de clown, we tellen het aantal vogels op één pagina,…
  En hoewel dit boek een favoriet is op gebied van illustraties, is het heel moeilijk om voor te lezen. Het is een vertaald boek en volgens mij rijmde het in de oorspronkelijke taal, maar door de vertaling is die rijm eruit gegaan waardoor het ritme van het verhaal helemaal niet klopt. Rijm vertalen is supermoeilijk. Ik snap dat dat niet evident is. Dus tegenwoordig gebruiken we dit boek vooral als zoekboek en niet zozeer als voorleesboek. En helaas kan ik dit boek nergens online in het Nederlands vinden om te linken. Boe.
 • Baby Peekaboo (Indestructibles)
  Romina spreekt vol lof over deze boekjes en ik ga haar daarin moeten volgen. Er zijn een aantal boekjes waar Het Meneertje spontaan naar grijpt onder andere de twee voorgaande boeken, maar die zijn gemaakt van gewoon papier en ik heb toch liever dat die boeken nog even meegaan. Dus als hij weer even zelf pagina’s wil omslaan (of een poging wil ondernemen), dan ruil ik snel het boek dat we aan het lezen zijn voor Baby Peekaboo, een indestructible die hier altijd binnen handbereik staat. Zo’n indestructible is zoals de naam het zegt zijn ze onmogelijk kapot te krijgen.
  Kinderen mogen er op kauwen, je kan ze wassen en de pagina’s kan je niet scheuren. Dat laatste heb ik ook al meerdere malen getest en het gaat echt niet. Dus als Het Meneertje zin heeft om zélf een boekje vast te houden en te doorbladeren, dan is het dit boekje. Plus hij is helemaal gefascineerd door de kleurrijke illustraties. Dat is ook mooi meegenomen natuurlijk. Er gaan onwaarschijnlijk nog van die Indestructibles in huis gehaald worden. Ze zijn wel in het Engels, maar je verzint er dan zelf een verhaal bij. Baby Peekaboo gaat bijvoorbeeld over wie zich achter een bepaald voorwerp verstopt. Dat is nu ook weeral niet moeilijk om te vertalen, natuurlijk.
 • Baby’s first touchy-feely farm playbook
  De peter van Het Meneertje is nogal gek op boeken. Hij bestelt regelmatig een keer een boek online, zoals dat dan gaat. Op een goede dag ontving hij dit boek in zijn bus. Een kinderboek over de boerderij met allerlei leuke texturen. Dat was eigenlijk niet het boek dat hij had besteld. Oeps. Foutje. Gelukkig waren de mensen van Amazon zo vriendelijk om te zeggen: “Hoe dat boekje maar en we sturen het boek dat je had besteld nog jouw richting uit”. En hij had meteen iemand om dat boekje aan cadeau te doen. Al die texturen zijn behoorlijk fascinerend. En het is leuk om te zien hoe de zachte witte wollige textuur van de bloemkool op de ene pagina opeens de wol van het schaap wordt op de volgende pagina.

You Might Also Like

 • Wapiti

  Mooie boekenkast-in-wording!
  Vergeet ons aller Nijntje niet, dan kun je later met Het Meneertje (en misschien nog meer klein volk) naar het Nijntje-museum in Utrecht!
  De dochter hier kan nog sommige boekjes uit het hoofd opzeggen. Samen met Jip en Janneke zijn de Nijntjes hier kapotgelezen.
  Veel (voor)leesplezier!

 • Romina

  Die indestructibles worden volgens mij in het begin het felst getest door de ouders ? ik heb daar ook wat mee uitgestoken onder het motto “allez, dat kan echt niet scheuren, of wa?”

 • fieke

  Wat een mooie verzameling al! Ik zou eigenlijk ook eens de boeken van J. moeten tellen, maar ze liggen verspreid over het huis. Beneden in haar boekenkist liggen de kartonnen boekjes, en boven heb ik al een verzameling met boeken met dunnere blaadjes, voor als ze groter is (en niet meer alles kapot scheurt). Jaja, kinderboeken, heel erg verslavend…

 • zwartraafje

  Ik heb nu dankzij het meterschap (en tante) ook het perfecte excuus om veel kinderboeken te kopen en dat heb ik de afgelopen maanden dan ook gedaan. Beide broertjes kregen een aantal boeken toen we de eerste keer op baby-bezoek gingen en dat aantal is sindsdien alleen maar gestegen. Boekjes voor nieuwjaar, volgende week dan weer omdat mijn metekindje een half jaar oud wordt (Yep, elk excuus is goed 😉 ).

 • Pin It on Pinterest