Gebeurd

Het slechtste advies dat ik kreeg als kersverse mama

Als je op het punt staat om mama te worden of net mama bent geworden, dan slaat iedereen en z’n moeder je om de oren met goedbedoeld advies. Soms is dat advies zeer welkom en kan je er wat mee. Andere keren wil je de adviesgever in kwestie gewoon in z’n gezicht slaan.

Het advies dat ik het meest te horen kreeg was: “Slaap wanneer je kind slaapt”. Dat leek me logisch. Ik ben een pro in dutjes doen, dus zag het helemaal zitten, zo dutten overdag. Alleen ontdekten we al vrij snel dat Het Meneertje graag rondkijkt. Om het met de woorden van zoveel vrienden en familieleden te zeggen: “Zo’n alert kindje zeg,”. Yup. Alert. Uhu. Dé understatement van de afgelopen vier maanden.

Hij kijkt zo graag rond dat hij dat doen verkiest boven overdag dutjes doen. Of hij doet van die hazenslaapjes van dertig minuten zodat hij daarna de wereld weer kan bewonderen. Of hij slaapt wanneer hij in de koets ligt en ik er ki-lo-me-ters mee afleg. Ik ben helaas nog altijd geen ervaren slaapwandelaar, vrees ik, dus nee, ik kon en kan nog steeds niet tijdens die wandelingen eventjes bijslapen.

Uiteraard moet er ook al eens een wasje gedraaid worden, eten klaargemaakt worden en bezoek ontvangen worden. Het leven gaat gewoon verder. “Slaap wanneer je kind slaapt” is hier intussen een grap geworden ten huize Verbeelding. Het plaatje dat de Engelse versie van “Oei ik groei” onlangs deelde op hun Instagram account, deed me dan ook hardop lachen.

Ik kan de keren dat ik een dutje samen met Het Meneertje heb gedaan letterlijk op de vingers van één hand tellen. En geloof me, ik heb geprobeerd. Yup. Er zijn periodes dat hij beter dut tijdens de dag, maar dan gebruik ik die tijd liever voor iets anders: werken aan het bijberoep, creatief uiteenspatten, dit blogbericht schrijven,…

Het grote voordeel van zo’n slechte dutter is wel dat hij ‘s nachts héél goed slaapt. Al wekenlang. Af en toe moeten we nog een keer midden in de nacht opstaan voor een voeding, maar meestal slaapt hij braafjes door tot een uur of vijf, zes. Dus ja, dan slapen we wanneer ons kind slaapt, terwijl ook de rest van de wereld slaapt. Dan kunnen we dat advies toepassen.

Om maar te zeggen: advies, dat is leuk, maar misschien past bepaald advies niet bij jou of bij je baby. Dus doe maar lekker met dat advies wat je wil. Ik heb niets aan “slaap wanneer je kind slaapt”, maar zoveel andere kersverse mama’s hebben daar wel iets aan.

“En welk advies zou jij dan wél als kersverse moeder aan andere kersverse moeders geven, Kathleen?” hoor ik jou denken. You do you. Dat is een advies dat ik aan iedereen, kersverse moeder of niet, zou willen geven. En speciaal voor de kersverse mama’s: ga naar buiten.

Ik heb een herfst-winterkindje en ik heb er de afgelopen maanden een punt van gemaakt om minstens een halfuur te gaan wandelen iedere dag. Weer of geen weer. Behalve als het sneeuwde, want dat kon de koets niet aan. Dat heb ik proefondervindelijk mogen ondervinden. Oeps. Maar zelfs in de vriestemperaturen van vorige week, hebben we lange wandelingen gemaakt. Soms is “naar buiten gaan” een kort uitstapje naar de supermarkt. Andere keren is dat een lange wandeling door de velden of bossen hier in de buurt.

Je bent effe het huis uit en kan je zinnen verzetten. Je voelt je op slag een pak beter door de frisse lucht, beweging en verandering van omgeving. En die frisse lucht doet je baby ongetwijfeld ook goed. Bonus zijn de mensen die je tegenkomt en die even in je koets willen kijken om vervolgens te zeggen: “Amaai, zo’n schoon kindje!”. Daar kikker je helemaal van op als kersverse mama.

Zeg eens, mama’s en papa’s, wat is het beste advies dat je ooit kreeg als ouder en het slechtste advies?

Fun fact: het idee voor dit artikel ontstond tijdens mijn wandeling met Het Meneertje deze ochtend. Ha!

You Might Also Like

 • Moederschip

  Oh wij hadden ook zo’n alert mannetje dat overal wilde bij zijn. Hij begon pas goed te dutten overdag toen we hem in het donker boven legden. Maar dat doen jullie misschien al 🙂

 • Katrien Roosen

  Idd… die bedenking maak ik me bij elke baby… en de laatste is een knaller. 4u op 24u kan mama slapen. ?

 • Zjizjipke

  Slaap wanneer je kindje slaapt, vond ik het meest ‘moedervreemde’ advies ooit! Tenzij je personeel hebt om je huishoudelijk werk te doen en babysitters om op je baby te letten als je me-time neemt om bv te douchen natuurlijk 😉

 • fieke

  Ook zo vaak gehoord hier, maar het werkte ook hier voor geen meter. Onze dochter dutte wel soms overdag, maar ze waren aan vier huizen in onze straat aan het verbouwen (lawaai!), we hebben een jaloerse kat (miauw!) en ik was helemaal mijn ritme kwijt en kon overdag niet (meer) slapen. Gelukkig is alles een fase, en slaapt ons meisje gelukkig meestal goed ‘s nachts (en wij dus ook) :-).
  Het beste advies dat ik kreeg was op je gevoel af gaan en de rest loslaten. Het beste, maar tegelijk ook het moeilijkste!

 • Riet

  Het allerslechtste: “Laat haar krijsen in haar wieg, ze moet horen wie de baas is.” (Adviesgever: bikkelharde kraamhulp. Subject: kind met verborgen reflux, nu nog steeds gekend om haar hoge pijngrens omdat ze toen zo heeft afgezien als ze plat moest liggen.)
  Het allerbeste: “Als je kind bij jou lastig doet en zich op een ander gedraagt, is dat omdat het je 100% vertrouwt, en omdat het weet dat het, ondanks slecht gedrag, niet moet twijfelen aan het feit dat je het graag ziet.”

 • Vanessa

  Oh zo herkenbaar! Hier ook een baby die graag rondkijkt. Overdag slaapt ze alleen als we buiten gaan wandelen, of als we er mee rondwandelen in in onze armen… Het park vind ze maar niks, ze wil eigenlijk constant beweging. Daardoor kom ik ook nooit aan dutten toe. Ik heb al veel irritant advies gekregen: dat we onze baby teveel verwennen, dat we haar moeten laten wenen, dat ze nu toch al zou mogen doorslapen… Iedere mama weet wat het beste is voor haar kind en daar hoeft niemand anders zich mee te moeien, vind ik.

 • Mirthe

  Overdag slapen als de baby slaapt heb ik ook nooit gedaan. Ik gebruik die momenten om het huis op te ruimen en heel soms lukt het me om ook nog wat te rusten wanneer de baby slaapt. Wat wij in het begin wel deden, was ‘s avonds ook in bed kruipen op het moment dat we de baby in bed stopten. Die eerste dagen gingen wij standaard rond 19u of 20u slapen, gewoon omdat we doodop waren. En ‘you do you’ is het beste advies ooit!

  • Kathleen

   Dat vroeg gaan slapen doen we hier ook nog regelmatig. Het heeft geen zin om tot 23u wakker te blijven als je weet dat zoonlief meestal voor 6u al klaarwakker is.

 • Delphine The Green Petrolhead

  Foutste advies: als borstvoeding niet lukt, dan is dat gewoon omdat het in je hoofd zit. (Word ik nog een beetje onwel van.) Series halen van de bib! Ik kon ook nooit stilzitten maar een serie bekijken gaf me ff een halfuur te tijd om te zitten en het verstand op nul te zetten. En ook héél veel buiten gewandeld, waarom zit er eigenlijk geen stappenteller op een buggy?!

 • Saartje

  Ik probeerde mijn functie als levende matras wel elke dag een keer in het grote bed te vervullen, minstens poging tot slapen voor mij. Zelfs de cosleeper vinden onze kindjes blijkbaar al superver van mama, hoofdje op mijn arm was wel goed voor een langere dut.

 • josie

  Bij de oudste lukte slapen als hij sliep ook niet omdat hij alleen in de draagdoek of de koets sliep overdag. Vond dat toen een vreemd advies. Maar bij nummer twee lukte het wel al eens en dat was wel zalig. Alle dagen naar buiten gaan ondanks het weer (oktober en november baby hier) ook altijd gedaan, met de draagdoek doorgaans, dan kan je ook door de sneeuw 😉 Die wandelingen deden idd enorm veel deugd en heb best kilometers gedaan. Wat daglicht krijgen is ook zo belangrijk in die donkere maanden…

 • Silke

  Ik vond dat ook BELACHELIJK advies. Ik zorgde voor mezelf als de baby sliep (lees: iets leuks doen zoals umm douchen ofzo of iets creatiefs doen of receptjes kiezen om klaar te maken, dat is voor mij ontspannend). Maar 100% met je eens!!

 • Evi

  Ik heb gevloekt op dat advies zeg. Tuur wou niet slapen als baby. Of toch niet erg veel. Stond ik daar schoon he, slaap als hij slaapt 🙂 Ik volg je dus helemaal!

 • Borstvoeding of fles? Hoe ga ik ermee om… | Meisje met een hoekje af

  […] als de baby slaapt” is inderdaad het meest onnozele advies dat ik kreeg (net zoals Kathleen het beschreef). Zeker omdat hier nog een peutertje van 20 maand rondloopt dat ook de nodige […]

 • Pin It on Pinterest