Gelezen

Het 8-weekse bloedsuikerdieet

Ik geloof heel hard dat bepaalde boeken je vinden op het moment dat je ze nodig hebt. Soms kiest een boek jou gewoon en dan kan je niet anders dan het lezen. Toen ik een paar weken geleden de plaatselijke boekenwinkel binnen liep, zag ik meteen Het 8-weekse bloedsuikerdieet staan. Ik had net te horen gekregen dat ik met een verstoorde insulinewerking zat en zat met zoveel vragen.

Toen ik het boek vastpakte, zag ik dat het geschreven was door Dr. Michael Mosley. De man is journalist bij de BBC en maakte geweldige documentaires die vaak rond een medisch thema draaien. Dat komt omdat hij eigenlijk dokter is en dus wel weet waarover hij het heeft als hij met andere mensen uit het medische vak praat. We hebben hier ten huize Verbeelding al verschillende van zijn documentaires gezien en ik weet zijn stijl wel op prijs te stellen. Hij kan heel medische zaken heel helder en verstaanbaar uitleggen. Mosley is waarschijnlijk het meest gekend om zijn documentaire rond het vastendieet en was één van de eersten die het had over het 5:2 dieet waarbij je vijf dagen per week normaal eet en twee dagen vast. Hij schreef dan ook Het Vastendieet, het boek als het aankomt op dit dieet. Spoiler alert, het 8-weekse bloedsuikerdieet is eigenlijk een variant op het vastendieet.

En Mosley kreeg enkele jaren geleden de diagnose diabetes Type 2. Dus hij is een ervaringsdeskundige op dat gebied. Mosley herstelde zelf zijn bloedsuikerwaarden door het dieet te volgen dat hij aanraadt in zijn boek. Practice what you preach.

In het eerste deel van Het 8-weekse bloedsuikerdieet schrijft hij over wat de ziekte is, waarom we met een obesitasepidemie zitten, hoe die er komt en wat je eraan kan doen. Want ja, je kan de ziekte wel degelijke omkeren zodat je terug normale bloedsuikerwaarden hebt. Het vraagt alleen wat werk. Uiteraard. Voor niets gaat de zon op en al. Er zijn een aantal pijlers waarmee hij aan de slag ging: dieet, beweging en stress.

Dieet spreekt waarschijnlijk voor zich. Als prediabeet en diabeet kan je beter wat letten op je koolhydraten gaande van geraffineerde suikers tot de suikers in fruit en melkproducten. Maar Mosley gaat een stapje verder. Hij stelt, samen met professor Roy Taylor, voor om gedurende acht weken slechts 800kcal per dag te eten. Dat is een serieus crashdieet, maar blijkbaar zou je lichaam zich daardoor resetten waardoor je bloedsuikerwaarden terug beter worden en je van je medicatie kan afstappen. Let wel, dit is enkel voor prediabeten en diabeten met Type 2. Diabetes Type 1 is helaas een heel andere ziekte.

Daarnaast staat beweging natuurlijk ook centraal. Vet, of het nu uit je eten komt of al aan je lijf hangt, blijkt een serieuze boosdoener te zijn als het aankomt op diabetes. Het zorgt ervoor dat de insuline slechter kan worden opgenomen door je lijf. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk van het aanwezige vet in je lijf te verbranden. Dus bewegen, bewegen, bewegen. Mosley stelt zelf voor om aan de slag te gaan met HIT (High Intensity Training).

En dan is er nog stress. Good ol’ stress. Blijkbaar strooit het stresshormoon cortisol ook best wel wat roet in het eten. Mosley stelt zelf voor om aan de slag te gaan met mindfulness, maar ugh, dat woord alleen al. Ik denk dat ik er door de jaren heen een beetje een degout van heb gekregen omdat het te pas en te onpas wordt gebruikt.

Het tweede deel van het boek bestaat uit recepten die passen binnen het dieetplan dat Mosley voorstelt. Iedere keer staat er ook bij hoeveel calorieën er in het gerecht zit dat je maakt, zodat je zelf kan uitrekenen hoeveel je hebt gegeten en nog mag eten die dag als je je houdt aan het dieet. Uiteraard kan je voor je begint aan het dieet best even polsen bij je huisarts of je zo’n dieet aankan, want acht weken slechts 800kcal per dag eten is niet niets. Als alternatief kan je aan de slag met het 5:2 dieet. Op langere termijn zou dat dezelfde gunstige invloed hebben als het bloedsuikerdieet, volgens Mosley.

Of ik intussen bezig ben met dit dieet? Nope. Ik weet het, ik weet het. Sta ik hier een paar weken geleden te zeggen dat ik alles zal doen om van die prediabetes af te geraken en doe ik het dan toch niet. Maar. Grote maar. Mosley haalt zelf ook aan dat je het juiste moment moet kiezen om ermee aan de slag te gaan. Momenteel sta ik 24u op 24, zeven dagen op zeven in voor de zorg van zoonlief en daarvoor heb ik écht alle mogelijke energie nodig. Daarnaast zou ik het dieet graag eerst even bespreken met een diëtist voor ik eraan begin.

Soit. Ik eet momenteel al een pak minder calorieën dan voordien en probeer slimme, koolhydraatarme keuzes te maken. Ik probeer iedere dag aan mijn tienduizend stappen te komen, wat niet altijd lukt, maar ik kom aan de 55-60k per week. Ook niet slecht als je rekening houdt met het feit dat ik dus 24/24 7/7 zorg voor een baby. En die stress. Ja. Die stress. Dat wordt volgens mij het grootste werkpunt van de drie pijlers. Al die tijd ben ik een stress-eter en emo-eter geweest. Nu die optie weggevallen is, moet ik een andere manier vinden om met stress om te gaan en dat is me tot nu toe nog niet gelukt. Dat wordt dus een grote to be continued.

Al bij al vind ik dit boek best wel een dikke aanrader voor iedereen die zich vragen stelt rond verstoorde insulinewerking en diabetes. Het is echt een must voor iedereen die de diagnose prediabetes of zelfs Type 2 krijgt van zijn of haar huisarts. Niet alleen biedt Mosley een mogelijke oplossing aan, maar hij doet het in zijn eigen geweldige stijl. Helder en duidelijk. En dat was helemaal wat ik nodig had.

Zelf kocht ik het boek in de plaastelijke boekenwinkel, maar je kan het natuurlijk ook online vinden. Bij Bol betaal je €16,95 voor de papieren versie.

You Might Also Like

 • Lize

  Mij lijkt het ook wel een goed boek en het lijkt inderdaad wel dat je dit boek net op het juiste moment gevonden hebt.

 • Vanessa

  Je aarzelt en dat zegt misschien al genoeg. Ben je de boeken van William Cortvriendt al tegengekomen? Bij deze dan :-). De inzichten die in o.a. ‘Lichter’ aan bod komen, zijn minstens even interessant. De adviezen erin wellicht meer haalbaar voor jou op dit moment.

  • Kathleen

   Ik heb lichter inderdaad al eens vastgehad en wil het graag in de nabije toekomst lezen. Alleen is het mij niet te doen om af te vallen, maar om te genezen.

   • Vanessa

    Dat had ik ook zo begrepen . Het boek draait voornamelijk om het stabiel krijgen en houden van de glucosespiegels in je bloed, om terug gezond te worden. Met als gevolg dat eventuele overtollige kilo’s verdwijnen, haast als neveneffect. In die zin vind ik de titel wat misleidend, ook als je een voor jou gezond gewicht hebt, zitten er interessante inzichten in. Maar ja, de verkoopscijfers he :-).

    • Kathleen

     Als ik het te pakken krijg in de bib wil ik het zeker lezen!

 • Silke

  Inderdaad behoorlijk heavy, zo 8 weken aan 800 kcal eten/leven… wat je intussen wel al kan proberen is intermittent fasting: een periode van 15 à 16 uur laten tussen je laatste maaltijd van een dag en de eerste van de volgende dag (bv. avondmaal om 18h en de dag erna pas de eerste keer eten om 9-10h. Door je maaltijdfrequentie naar beneden te halen (bv. van 6 maaltijden+tussendoortjes naar 2-3 maaltijden) en een groot deel van de dag dus niet te eten, krijgt je insuline- en glucosehuishouding ook de kans/tijd om te normaliseren.

 • Goofball

  zo’n crashdieet zie ik compleet niet zitten (en mag wellicht ook niet aangezien ik nog steeds borstvoeding aan het geven ben). Maar ‘k ben wel nieuwsgierig naar de theorie errond.

  Ik ben momenteel aan het weight watchen en op die manier mijn kcalorie intake aan het verlagen en minder koolhydraten en suikers aan het eten ten voordele van groenten en fruit (hmm fruit laten ze wel toe, wat natuurlijk wel nog veel suikers zijn) en eiwitten. Hopelijk ben ik toch ook een beetje goed bezig.

 • Pin It on Pinterest