Gebeurd

#ouderzonden mañana mama reporting for duty

Na zeven weken zijn we dan eindelijk aan de allerlaatste hoofdzonde aangekomen in deze #ouderzonden. Ik ben al aan het denken dat ik over een aantal jaren deze reeks nog eens opnieuw moet doen, want dan zal de situatie natuurlijk helemaal anders zijn. En dan zal ik misschien ook wel lachen met mijn antwoord op deze laatste #ouderzonden

Acedia (gemakzucht – traagheid – luiheid – vadsigheid) – 15 maart
Hoe ga je om met de druk die van jongs af aan op kinderen (en dus ook hun ouder(s)) gelegd wordt. Doe je mee aan de ratrace of ben je meer manana manana?

Als je mij laat doen, dan ben ik sowieso nogal het mañana type, ik geef het toe. Ik neem de dag graag zoals die komt en dan zie ik wel weer. We hebben ooit op het werk zo’n Myers-Briggs analyse gekregen van arbeidspsycholoog. Ik ben een INFP’er in hart en nieren. Van die vier letters was mijn P het meest uitgesproken aanwezig. Die P staat voor Perceiving. Het tegenovergestelde daarvan is de J die dan weer staat voor Judging.

Het komt er op neer dat als je op maandag een opdracht krijgt met een deadline voor die vrijdag, dat J’s er op maandag meteen aan beginnen terwijl P’s het eerder gaan uitstellen tot bwah… donderdagavond rond een uur of tien ‘s avonds. Zowel een J als een P zijn, heeft zo zijn voordelen. Ik heb mijn P aanvaard zoals die is en noem mezelf dan ook een deadlineridder. En chaoot. Dat ook. Om maar te zeggen, mijn 40 Dagen Bloggen planning is zo goed als onbestaand, maar ik maak er het beste van. En still going strong!

Daarnaast ben ik niet zo’n fan van de rat race en zou ik het appreciëren moest iedereen een keer een chill pil nemen. Ikzelf kan er af en toe ook één gebruiken, dat geef ik toe. Maar echt, iedereen moet zichzelf maar eens wat minder serieus nemen.

Dus ik wil kijken waar de interesses van Het Meneertje liggen eens hij wat ouder is. Heeft hij zelf interesse om zich bij een jeugdbeweging of een sportvereniging aan te sluiten? Leuk. Hopelijk heb ik tegen dan mijn rijbewijs zodat ik soccer mom van dienst kan spelen. Wil hij graag naar de tekenacademie of muziekschool? Dat zal ik zeker aanmoedigen. Moet hij iedere avond van de week een andere activiteit uitoefenen? Alsjeblieft nee. Nope. Nope. Moet hij iedere woensdagmiddag en ieder weekend naar verjaardagsfeestjes en andere sociale gebeurtenissen in het wondere bestaan van een kind? Nope, tenzij hij dat zelf wil natuurlijk, maar als hij een beetje aardt naar zijn moeder én vader, dan wordt hij sowieso eerder een introvert die liever thuis zit. En dat is ook ok.

Wat ik wél heel graag wil doen is samen met hem zijn interesses verder onderzoeken. Blijkt hij even geobsedeerd te zijn door rupsen en vlinders als zijn vader, dan wil ik samen met Het Meneertje naar de bibliotheek kunnen gaan en daar samen naar boeken kunnen kijken over dat onderwerp. En daarnaast natuurlijk eindeloze wandelingen maken om rupsen en vlinders te zoeken.

Als hij opeens interesse blijkt te hebben in voetbal, dan zal ik samen met hem uitdokteren wat buitenspel net is. Als hij gefascineerd raakt door mijn naaimachine, dan wil ik hem de kans geven die onder toezicht te gebruiken. Als hij besluit dat hij piloot wil worden, dan zal ik dag in, dag uit tussen de spotters staan hier op een steenworp vandaan om naar de vliegtuigen te kijken. Als hij graag cupcakes wil bakken en die wil versieren met suikerpasta in alle kleuren van de regenboog, dan zal ik paraat staan met mijn boetseerexpertise. Als hij meer te weten wil komen over elektriciteit, dan wil ik daar experimentjes mee doen. Gloeilampen laten branden en zo. Zolang het geen wiskunde is, ben ik game.

Maar alles zonder dat er kilo’s druk op z’n schouders gelegd wordt als het even kan. Ik wil samen met hem op een leuke manier zijn interesses onderzoeken en nieuwe dingen leren en ontdekken in ware mañana mama stijl. Zo komen we er ook wel.

#ouderzonden is een blog challenge die op poten werd gezet door de eeuwig sympathieke Romina en Annelore. Ik was lang niet de enige deelnemer. De volledige lijst kan je hier vinden.

You Might Also Like

 • Romina

  Mocht het voetbal zijn, stuur maar door, ik neem hem eens mee naar een match. Een regel: geen Anderlecht. Paars is kaka.

  • Kathleen

   Deal. En ik vind paars toch geen mooie kleur.

 • Hanne

  Ha! Ik ben keihard een infj. Super judgy ?
  Maar ik hou wel van uw visie op hobby’s en interesses. Dat valt allemaal te zien!
  Nu… blijkbaar ben ik wel een uitstelouder als het over baby-prep gaat, dus dat belooft ?

 • Goofball

  Goeie houding lijkt me.

 • Pin It on Pinterest