Gekocht

Ode aan Plufsig

Toen Nele op babybezoek kwam, had ze haar vrolijke, actieve dochtertje mee. Die klauterde overal op, rolde in het rond en had oneindige hoeveelheden energie. Als snel ging het over hoe ik eigenlijk ons salontafel de deur uit wil om zo meer plaats te maken om te spelen in onze woonkamer.

Kort samengevat: we wonen niet in een riante villa. Alles behalve zelfs. We wonen in een klein rijtjeshuis en we moeten soms creatief omgaan met plaats. Op termijn wil ik eens flink ontspullen, zoals dat tegenwoordig mooi heet, maar momenteel zijn er andere prioriteiten. Dus blijf ik op zoek gaan naar producten die makkelijk op te bergen zijn of producten die multifunctioneel zijn bv. een bank waar je op kan zitten maar ook zaken kan in opbergen. IKEA is voor zulke zaken the place to be. Dat spreekt een beetje voor zich.

Nele vertelde dat er in hun woonkamer verschillende opvouwbare turnmatten van IKEA liggen en daarmee kunnen de kinderen dan van alles doen. Ze kunnen de matten gebruiken om op te tuimelen en spelen, ze kunnen er dutjes op doen of ze kunnen er kastelen mee bouwen. Dat klonk echt geweldig! Op die moment had Het Meneertje enkel zo’n ronde speelmat, met een boog erboven, waar hij niet altijd evenveel bewegingsvrijheid op had. Ik legde regelmatig een fleecedeken op de grond zodat hij kon rollen, alleen hebben we geen tapijt liggen, waardoor enkel een fleecedeken (dubbel of zelfs driedubbel geplooid) nog altijd wat hard was. Even heb ik van die puzzeltegels overwogen, maar dat zou nogal veel zijn in onze kleine woonkamer.

Dus zo’n opvouwbare turnmat klonk als muziek in mijn oren.

Een paar weken geleden trokken we naar de plaatselijke IKEA waar we ballekes aten. Uiteraard besloot Het Meneertje tijdens onze lunch een gigantische kakaluier te produceren en zo ontdekten dat er een apart verschoonkamertje is mét een luierautomaat. Ha! Weer iets bijgeleerd. Maar ons doel tijdens dat bezoekje was natuurlijk om zo’n Plufsig te kopen, die opvouwbare turnmat. En zo geschiedde.

We hebben de mat nu een dikke maand in huis en wat een zalig ding! Tuimelen en kastelen bouwen is nog niet aan de orde, maar verschillende keren per dag wordt die mat uitgevouwen en speelt Het Meneertje er naar hartenlust op. Hij leest er boekjes, rolt er alle kanten uit en draait er alle richtingen uit. Serieus, soms leg ik hem met zijn snoet naar de ene kant van de kamer en als ik dan even later opkijk, zie ik dat hij helemaal de andere kant uitkijkt, kleine ontdekkingsreiziger.

Sinds we die mat in huis hebben, merk ik dat ik veel meer bij hem zit als hij aan het spelen is en dat ik met hem speel. Er is ruimte genoeg om bij hem te zitten en mee te doen. Op zo’n kleine, ronde speelmat is dat niet het geval en dat was iets wat ik eigenlijk best wel jammer vond. Dus nu maak ik er gebruik van. Er zijn dagen dat ik vermoedelijk mijn derrière meer neerplant op die Plufsig mat dan in de zetel. En mij hoor je daar absoluut niet over klagen. Het zit echt wel vrij comfortabel. Ik merk dat Het Meneertje het leuk vindt als ik met hem speel (doh), bij hem lig (mommy needs a nap) of zelfs maar bij hem zit terwijl ik mijn smartphone bepotel en hij lekker speelt.

Als we gedaan hebben met spelen, dan wordt die mat opgevouwen en weggezet. Dan ziet onze woonkamer er weer een beetje minder crèche uit en wat meer woonkamer. Win-win. Dikke aanrader dus zo’n mat vooral voor mensen met een kleine woonst zoals ons. Ik kijk er al naar uit om er binnen dit en een paar jaar forten en kastelen mee te bouwen, er op te leren tuimelen en er samen dutjes op te doen.

En ja, stiekem wordt die mat hier ook wel eens gebruikt om mijn kiné oefeningen op te doen. Dat ook, ja. Multifunctie en al.

De Plufsig mat is verkrijgbaar bij uw plaatselijk IKEA woonwarenhuis (nog iemand die woonwarenhuis een geweldig woord vindt?!). Ik zie alleen een groene staan op de website, maar ik herinner me precies ook een blauw model. Kan dat? Soit. Zo een mat kost €29,99. Veel speelplezier gegarandeerd.

Not sponsored, gewoon fan

You Might Also Like

 • Zjizjipke

  Oh, zo’n grote fan van die matten! Wij hebben er ook 2 gekocht toen finn een baby was, als speelmat omdat de tegels echt te hard en koud waren… Daarna als valbeveiliging voor de zetel, denk actieve, zetelklimmende ontdekker 😉 het heeft hem wel dikwijls van een mogelijk blauw gezicht gered… Dus ze zijn ook mijn aanrader voor jonge ouders!

 • fieke

  Wij hebben van die puzzeltegels in rubber, en de salontafel staat hier ook al maanden niet meer (sinds J. zich begon op te trekken en de (Ikea-)tafel te licht bleek en ze die mee omver trok.
  En Ikea en kaka, we kennen dat. Vorige keer was het ook all over the place. Natuurlijk die éne keer dat mama geen reservekleren mee had, maar gelukkig wel één body 😀

 • Christine (creastine)

  Waah wat een toeval ik was een paar dagen geleden aan het zoeken naar een betere mat en dacht toen aan die die ik bij jou al af en toe zag passeren.. maar ik was te preuts om te durven vragen waar hij van is ?. Binnenkort een trip naar de ikea dus!

 • Davina

  Wij hebben er ook zo twee gekocht en die worden hier voor vanalles en nog wat gebruikt, daar gaan jullie nog veel plezier aan beleven!

 • Goofball

  Leuke tip.

 • Resaarcle

  Ooooh, leuk! Ik ben helemaal content met de gigantische zitzak die mijn vriend in huis haalde. Er kon in gelegen worden met baby, naast baby, ‘s morgens veeeeel te vroeg, ‘s nachts. En nu de kinders groter zijn, is het ook dagelijkse pret!

 • Pin It on Pinterest