Gebeurd

De creatievelingen die ik steun op Patreon

Soms zijn er dingen waar ik zo hard kan opspringen om dan vervolgens een tijdje later stil te staan en te denken: “Hmm… Waar ben ik eigenlijk aan begonnen?”. Als ik iets ontdek waar ik echt wild van ben, dan gebeurt dat eigenlijk vrij vaak. Oeps. Maar heel af en toe zijn er evenzeer van die zaken waar ik dolenthousiast over ben, waarover ik blijf twijfelen. Patreon valt in de laatste categorie.

Vorig jaar schreef ik tijdens 40 Dagen Bloggen over dit platform en waarom ik het eigenlijk een meerwaarde vind. Misschien heeft het te maken met het meer bloggen en meer inspiratie hebben voor van alles en nog wat, maar de Patreon-kriebel stak de kop weer op de afgelopen weken. Het is waarschijnlijk geen al te slim idee om er NU mee te beginnen aangezien mijn dagen nog even in het teken staan van zoonlief, maar het kriebelt. De lijst met ideeën die ik wil uitwerken groeit iedere dag en ik blijf erbij dat ik niet alles gratis moet maken.

Wat ik het afgelopen jaar wél heb gedaan met Patreon, is dat ik mensen ben beginnen steunen. Ik maakte in YNAB een categorie aan speciaal om mensen op dit platform te kunnen steunen. Daar zet ik iedere maand vijf à tien euro in, al naargelang hoeveel overschot ik heb op het einde van de maand. Patreon rekent ook btw aan, dus als je iemand steunt voor $1, dan betaal je eigenlijk $1,21. Dat is altijd goed om te weten. Het voordeel is dan weer wel dat de dollar momenteel vrij laag staat en dat die $1.21 ongeveer overeenkomt op €1. Ha! Ideaal!

Er is wat verloop geweest de afgelopen maanden in mijn subscriptions, maar dit zijn de vier mensen die ik al even steun, gewoon omdat ze het keihard verdienen.

Ik ben Iris niet
Ik ken eigenlijk nog altijd heel weinig Nederlandstalige mensen die Patreon gebruiken. Het zijn net creatieveling uit de Lage Landen die graag wil steunen omdat het hier precies nog altijd taboe is om een centje bij te verdienen met iets wat je graag doet zoals oh, ik zeg maar, bloggen. Iris is één van de weinige bloggers die ik al volgde die de stap naar Patreon heeft gezet. Ze schrijft al jaren op IkBenIrisNiet.nl over groener leven, over films, over het leven zoals het is,… En ik lees haar artikels graag. Dus ben ik haar daar ook beginnen volgen. Het is leuk om te zien wat ze doet met het platform en welke meerwaarde ze op die manier biedt. Ik ben daar veel uit aan het leren voor moest ik ooit een keer de stap wagen. Ooit.

Henk Rijckaert
Nog zo’n creatieveling uit de Lage Landen die ik met veel plezier steun is Henk. De meeste mensen kennen Henk waarschijnlijk als comedian, maar de mens is blijkbaar ook een DIY’er in hart en nieren en een prutser om u tegen te zeggen. Ik gebruik het woord ‘prutser’ als compliment. Ik hou van mensen die prutsen, die dingen proberen en experimenteren zonder schrik te hebben dat alles in het honderd gaat lopen en gaat mislukken. Dat is wat Henk doet in zijn Koterij filmpjes op YouTube. Het is echt zalig om te zien hoe hij met nieuwe materialen aan de slag gaat om iets te maken en hoe hij dat met veel humor (uiteraard) in beeld brengt. Ik wil hem graag de kans geven om nieuwe materialen te kunnen kopen om nog meer te prutsen en ervoor te zorgen dat hij tijd kan maken om te prutsen. Dan kan hij geweldige filmpjes maken, waar ik met volle teugen van geniet. Ik zie het als een win-win om hem die $1 per maand te geven. En stiekem ben ik wel jaloers op z’n kot. Ik wil potdekke ook zo’n kot.

Goats of Anarchy
Ik steun een aantal goede doelen en die hebben eigenlijk alleen maar te maken met kinderen en educatie. Unicef heeft al regelmatig een bijdrage van mij gekregen en ik heb al jaren een Plan kindje in Vietnam. Zorg dat je mensen opleidt (en als het even kan vooral meisjes) en je leidt een hele generatie op om anders om te gaan met de wereld. Volgens mij ligt educatie aan de basis van beter om te gaan met milieu, met gelijke inkomens, gelijke kansen,… Ik geloof keihard in educatie. Kei. Kei. Keihard. Maar er is dus één goed doel dat ik steun dat met dieren te maken heeft en dat is Goats of Anarchy. Een dik jaar geleden leerde ik de Instagram account van GoA kennen. GoA adopteert geitjes met een handicap en probeert ze een beter leven te geven. Vaak zijn er dus kleine babygeitjes bij en om hen warm te houden, krijgen ze een truitje aan. Waarschijnlijk weten jullie dit niet, maar ik ben wel fan van geitjes. We hebben ooit bijna een huis gekocht waar we twee geitjes bij zouden krijgen en ik weet niet of ik enthousiaster was over dat huis of over het feit dat we twee geitjes zouden hebben.
En lieve mensen, babygeitjes die rond huppelen en springen in een truitje zijn TO DIE FOR! Zo leerde ik GoA kennen. Alle geitjes hebben uiteraard een naam en ik werd helemaal die hard fan van Lawson, een geitje met een hartafwijking, die gewoon zo graag op ontdekking ging en zo lief overkwam. Het was een kleine optimist die iedere GoA volger beter deed voelen. Helaas stierf Lawson vorig jaar. Ik was daar letterlijk kapot van. Toen ik het nieuws las, heb ik echt zitten janken dat het geen naam had. Zo hard zelfs dat Het Vriendje me kwam vragen of er iets ergs was gebeurd met een familielid of iemand die ik kende. Ik mis Lawson nog altijd een beetje, hoe gek het ook klinkt. Dus ja.
Dus ja, mijn liefde voor geitjes en gewoon wat GoA doet, hoe ze het aanpakken op social media, zorgde er dus voor dat ik ze iedere maand voor $1 steun.

Fran Meneses
Fran volg ik al jaren op YouTube en Instagram. Deze Chileense illustratrice heeft ongeveer al in elke grootstad gewoond. Ze heeft een hele vrolijke en unieke stijl die ik enorm weet te appreciëren. Op YouTube deelt ze filmpjes over haar weg als illustratrice en hoe ze zelfstandige werd. Het is niet altijd makkelijk om je kost te verdienen met illustraties, dus ik vind het interessant om haar ervaringen daarover te horen. Tegenwoordig deelt ze ook regelmatig filmpjes waarin ze heel wat tips geeft voor illustrators die voor zichzelf willen beginnen en daar haal ik veel uit. Fran is eigenlijk mijn favoriet op Patreon momenteel omdat ze het platform ten volle gebruikt. Je krijgt er heel regelmatig content zoals filmpjes, een podcast, foto’s,… die je nergens anders kan vinden. En ze gebruikt Lens (de Instagram Stories/Snapchat feature van Patreon) waardoor je ook een kijk in haar leven krijgt. Mijn innerlijke voyeur wordt daar best blij van.

Er zijn nog twee mensen die ik heel graag zou steunen, maar die geen $1 tier hebben of waarbij de rewards pas interessant beginnen worden vanaf $3 of $5 per maand. De eerste is Philip DeFranco. Hij is een bekende YouTuber die nieuws brengt. Zijn hoofdkanaal vind ik interessant, hoewel ik lang niet ieder filmpje kijk dat hij daar post, maar zijn vlogkanaal waar je zijn bedrijf kan volgen, vind ik echt de max. Tegenwoordig kijk ik een pak minder YouTube, maar ik probeer ieder filmpje dat op dat kanaal gepost wordt te kijken. En dan is er ook nog Ross Tran, een supergetalenteerde illustrator die ik ook al een dik jaar volg op YouTube. Op YouTube post hij korte filmpjes van de illustraties die hij maakt, maar op zijn Patreon laat hij zijn volledig tekenproces zien en deelt hij Photoshop brushes en aanverwanten vanaf $5 per maand. Ik kan zoveel van hem leren, maar ik moet natuurlijk ook een beetje rekening houden met mijn budget.

Laat gerust weten welke creatievelingen jij steunt op Patreon, want ik ben altijd op zoek naar nog een aantal creatievelingen uit de Lage Landen om te steunen. Of als je nog niemand steunt op Patreon, zou je het ooit overwegen om het te doen?

You Might Also Like

  • Jessi

    Momenteel steun ik enkel Iris, maar ik wil ook graag wat meer mensen steunen. Wat fijn dat je er een aantal deelt 🙂

  • yab

    Ik steun de youtube kanalen Geography Now (https://www.patreon.com/GeographyNow) en Abroad in Japan (https://www.patreon.com/abroadinjapan/).

  • Romina

    Joh! Zo wijs. Wij steunen Henk en ik wil echt DeFranco Elite worden. Verder niets of niemand anders. En ik denk, ik weet niet hoe bij u zit, maar ik durf geen patroon opzetten omdat het “maar” een hobby is. Weet wel. Ergens zal dat altijd blijven hangen in mijn hoofd. Het is een hobby en dus gratis. Ah wij Vlamingen…

  • Pin It on Pinterest