Gebeurd Gemaakt

En toen was er dan toch een Patreon pagina

Zaterdag schreef ik nog over de creatievelingen die ik zelf steun via Patreon. Ik vermeldde dat het kriebelt om er zelf mee aan te slag te gaan. Mijn exacte woorden waren: “Het is waarschijnlijk geen al te slim idee om er NU mee te beginnen aangezien mijn dagen nog even in het teken staan van zoonlief, maar het kriebelt.

Nog geen twaalf uur nadat ik dat had geschreven stond de pagina in kwestie op poten. Ahum. Kuch. Oeps.

 • Wat is Patreon nu eigenlijk?
  Patreon is een platform waarop die hard fans creatievelingen kunnen steunen in ruil voor wat extra content of een blik achter de schermen. Die content wordt afgeschermd van de buitenwereld. Je kan kiezen uit verschillende maandelijkse bedragen om je creatieveling naar keuze te steunen. Er staat een bepaalde beloning tegenover ieder bedrag. Zo krijg je in mijn geval voor $1 per maand extra content te zien, maar krijg je vanaf $5 per maand zelfs een leuk briefje met goodies in de bus.
 • Maar je blog is toch gewoon een hobby? Waarom heb je dat dan nodig?
  Ik schreef vorig jaar een uitgebreid blogbericht over waarom ik Patreon zo’n interessant platform vind voor creatievelingen. Deze blog is inderdaad een hobby, maar het maakt deel uit van een grote geheel, namelijk van mijn bijberoep. Veel mensen vinden mij nog altijd via deze weg, maar ontdekken dan Tuttefrut of bestellen een geboortekaartje op maat eens ze in blijde verwachting zijn. Door minder te gaan werken op het hoofdberoep, moet ik betalende opdrachten aannemen om genoeg geld in het laatje te brengen. Logisch. Maar die betalende opdrachten nemen tijd in beslag die ik zou kunnen gebruiken voor zotte projecten. Zotte projecten die geweldig leuk zijn om aan te werken, maar die daarom niet altijd geld in het laatje brengen.Denk hierbij aan langere, diepgaandere artikels (ik heb ergens nog een diploma journalistiek liggen in de diepste krochten van mijn kast), interessante tutorials of masterclasses, video’s allerhande (boekenfilmpjes!), maar ook downloadables waarmee jij aan de slag kan gaan. Voor al die zaken is er de afgelopen twee jaar nauwelijks tijd geweest en dat vind ik best wel jammer. Je kan tijd maken tot op een bepaald niveau, maar op een bepaald moment stapelen de rekeningen zich helaas op en moeten er terug centen verdiend worden.Dus op deze manier hoop ik dat door de steun van die hard fans mijn eigen tijd te kunnen kopen om op die manier af en toe nog een keer iets anders te creëren dat daarom niet zo zeer geld in het laatje moet brengen, maar waarmee ik andere mensen wel blij kan maken, kan inspireren of kan helpen.
 • Ga je dan hier niet meer bloggen?
  Geen paniek. De Patreon pagina wordt eigenlijk een extraatje. Zie het als een dagje naar de spa gaan. Je kan daarvoor een gewoon ticket kopen waarbij je de sauna mag gebruiken, het zwembad en wat nog allemaal niet. Maar je kan ook een VIP ticket kopen, waarbij je naast het gebruik van de sauna en het zwembad en wat nog allemaal niet, een glaasje champagne krijgt, een voetmassage en een lekker zachte badjas. Verbeelding blijft de gewone spa ervaring. Als je de champagne en massage wil als extraatje, dan moet je op de Patreon pagina zijn. Wat je ook kiest, het blijft een geweldig fijne ervaring. Punt.

Also: geweldige analogie, zo’n dagje naar de spa gaan, maar ik heb dat dus nog nooit gedaan en heb geen idee hoe dat allemaal gaat. Laat staan dat ik zou weten wat er in een VIP pakket zit. Ha!

 • Ga je hier de boel dan volspammen om ons toch te bekeren tot Patreon?
  Nope. Als je kiest om mij te steunen, dan moet je dat zelf willen. Het zijn jouw centen en jij kiest wat je daarmee doet. En soms zijn er gewoon geen extra centen om zotte projecten te steunen. Dat begrijp ik maar al te goed. Wat je hier wél gaat zien passeren zijn berichten of downloadables of dergelijken, die éérst verschenen zijn op Patreon en dan hier gepubliceerd worden, met daaronder in het groot: “Dit bericht kwam tot stand dankzij mijn geweldige Patreon supporters. Wil je mij zelf steunen om meer van zulke content te produceren? Steun me dan zeker op Patreon” of iets in die aard. Langs de andere kant gaat uiteraard niet alle content die daar verschijnt hier verschijnen. Anders zou de meerwaarde van die pagina snel verloren zijn.Er is een plugin om berichten in een WordPress blog enkel toegankelijk te maken voor Patreon supporters, maar die ben ik niet van plan te gebruiken. Deze blog blijft Verbeelding en ik ga je echt geen FOMO geven gewoon door hier artikels te posten die enkel leesbaar zijn voor Patreon supporters. Nope. Daar zou ik zelf behoorlijk ambetant van worden dus weiger ik het te doen. Nah.
 • Waarom zet je niet zelf iets op poten met WordPress? Daar bestaat toch waarschijnlijk een plugin voor?
  Dat was inderdaad een optie die ik de afgelopen maanden heb bekeken. Er zijn genoeg membersite plugins voor WordPress waarmee je Patreon kan nabootsen, maar het ding is dan dat jij zelf verantwoordelijk bent voor alles. Van zodra er iets mis loopt met de betalingen, is dat jouw verantwoordelijkheid. Van zodra er vragen zijn zoals “waar kan ik mijn factuur vinden?” of “als ik op dat knopje duw gebeurt er niets op mijn tablet”, dan is dat jouw verantwoordelijkheid. Patreon is een systeem dat al een aantal jaren bestaat en dat getest wordt door de ontwikkelaars. Als er iets misloopt met de betalingen, dan kan je dat regelen via de customer service van Patreon of je kan hun uitgebreide veelgestelde vragen sectie nalezen. Het zorgt ervoor dat je als creatieveling niet met zulke rompslomp moet bezig zijn. Dat is weer wat tijd gewonnen om creatief uiteen te spatten.
 • Kan ik je steunen via Patreon met iets anders dan Visa of PayPal?
  Het was enkel en alleen omdat ik wist dat die vraag zou komen, dat ik even naar alternatieven heb gekeken. Maar nee, helaas zijn dat de enige betaalmiddelen die Patreon aanvaardt.
 • You had me at “Ik ben een Patreon pagina gestart”. Waar kan ik je steunen?
  Je kan de Patreon pagina hier vinden.

Soit. Ik moet je waarschijnlijk niet vertellen dat ik vol ideeën zit en dat ik keiveel zin heb om er in te vliegen. En wie weet was het geen slim idee om er NU mee te beginnen, maar potdekke, ik ga er het beste van maken. Anders zou ik ongetwijfeld nog een jaar wachten om de sprong te wagen. Dus nah!

Er zijn ongetwijfeld nog meer vragen waar ik zelf niet aan heb gedacht. Stel ze gerust in de reacties en dan probeer ik ze zeker te beantwoorden. Of stuur gerust een mailtje als je liever de reacties niet gebruikt. Ik bijt algemeen gezien niet.

You Might Also Like

 • Lize

  Bedankt voor de uitleg over Patreon. Het klinkt interessant maar is voorlopig nog niets voor mij.

 • Pin It on Pinterest