Gebeurd

Wat zit er in mijn luiertas?

Ik deed al een aantal keren een “wat zit er in mijn tas?” blogbericht. Dat soort blogberichten valt altijd wel in de smaak, zo blijkt. Vraag me niet waarom, maar het is zo. Laatst zag ik bij Vanessa een “wat zit er in mijn luiertas?” bericht opduiken. Dus besloot ik dat concept maar even over te nemen, want even voyeur spelen is toch gewoon de max, niet?

We hebben stiekem twee luiertassen. De ene is een hele mooie van Skip Hop. Ik ben nogal fan van dat merk en toen ik die luiertas zag, wist ik dat ik ze wilde hebben. Het is een hele neutrale tas, dus Het Vriendje kan er evengoed mee rondzeulen. En we kunnen er met gemak alles in kwijt. Maar toen postte iemand in het oktober-mama-Facebookgroepje een luiertas met eenhoorns.

Ik herhaal: met eenhoorns.

Iedereen die me een beetje kent weet dat ik nogal gek ben op eenhoorns. En ze zijn nogal in de mode, lucky me. De mama in kwestie verwees naar een andere Facebookgroepje waar ze een samenaankoop zouden doen, maar dat leek me nogal omslachtig omdat de meeste van de mama’s uit die groep in Amerika wonen en blah blah blah. Dus zette ik mijn Sherlock Holmes pet op en begon het internet af te schuimen. Binnen de kortste keren had ik de rugzak gevonden op één of andere semi-dubieuze Ebay pagina. Onder het motto: “Wie niet waagt, niet wint,” besloot ik de tas te bestellen en een dikke week later belde de postbode aan met een pakje. Mijn eenhoorn-luierrugzak.

Sindsdien gebruik ik eigenlijk voornamelijk de luierrugzak. Blijkbaar vind ik een luierrugzak nét iets handiger dan een gewone luiertas. Iets minder neutraal (hallo understatement!), dat dan weer wel, maar bon. Ik ben echt in een jaar tijd een rugzakmensch geworden, vreemd genoeg.

 • Een opvouwbare verschoonmat. Deze komt stiekem uit de Skip Hop luiertas, maar past perfect in de eenhoorn rugzak. Zo’n verschoonmat komt al eens van pas omdat je dan van elke ondergrond een verschoontafel kan maken. De grond? Check. De passagierszetel van de auto? Check. De keukentafel bij oma thuis? Check. Handig, zo’n ding.
 • Billendoekjes van het Kruidvat. Thuis gebruiken we doorgaans andere billendoekjes, maar deze billendoekjes hebben we ooit gratis gekregen en ze zijn wel makkelijk voor onderweg.
 • Billendoekjes van Pampers. Dat zijn de reservebillendoekjes. We hebben ze nog niet nodig gehad, maar ooit komt er een moment dat we door het andere pak billendoekjes heen zijn en geconfronteerd worden met een poopsplosion om U tegen te zeggen en gegarandeerd dat net dan de billendoekjes op zijn. Dus… reservebillendoekjes. Die hebben we ook ergens gratis bij gekregen.
 • Poederdoosjes. Voor de poedermelk vooraf in te doseren. Lekker makkelijk. En dan nu iedereen in koor: de poederdoos stond oooooopen, het aapje kon gaan looooopen! Volgens mij is de poederdoos in dat lied, niet dit soort poederdoos. Also: het begint terug te beteren met mijn kinderliedjeskennis. Hoera!
 • Een tetradoek. Voor allerhande doeleinden.
 • Een wetbag. De wetbag is zo’n beetje de kern van onze luiertas. Deze zak is gemaakt uit een stof die wel lucht doorlaat, maar geen vocht en hij bestaat uit twee aparte zakjes. In het ene deel steken we voor we vertrekken een propere wasbare luier (of meerdere) en eventueel een reserve outfit. In het andere deel van de wetbag steken we dan de vuile wasbare luiers of outfits. Eens we thuiskomen steken we alles uit het vuile gedeelte in de was.
 • Papieren luiers. Soms zijn we al eens wat langer onderweg dan verwacht of waren we zo gehaast bij het vertrek dat we geen extra wasbare luier meenamen en dan zijn er papieren luiers. Ze zijn al regelmatig van pas gekomen. Ayup.
 • Een flesje water. Opnieuw een beetje een voor-het-geval-dat item. Een flesje water waarmee we eventueel een extra voeding kunnen maken voor Het Meneertje. Want je weet nooit dat je per ongeluk ergens wat langer blijft hangen dan verwacht of dat er zich een onverwachte gebeurtenis voordoet. Tot nu toe hebben we het nog niet nodig gehad.
 • Een slabbetje. Of twee. Want u weet wel, baby’s en proper eten en zo.
 • Loopy links. Die loopy links zitten standaard in de luiertas, maar vaak wordt er voor we vertrekken nog wat extra speelgoed bij in gestoken. We nemen dan meestal de spullen mee waarmee hij het meest speelt op die moment. Dus dat varieert nogal.
 • Niet mee op de foto, maar wel onmisbaar: flesjes. Die steken we er uiteraard ook in als we ergens naartoe gaan. We vullen ze op voorhand met water zodat we geen volledige fles water moeten meesleuren en dan moeten we gewoon het poeder erbij dumpen. Als er een microgolfoven in de buurt is, dan zappen we het flesje even. Als er geen in de buurt is, krijgt Het Meneertje het op kamertemperatuur. Over de temperatuur van z’n fles heeft hij nog nooit moeilijk gedaan. Eten is eten. Dat heeft hij van z’n mama. 😉

En dat is het zo’n beetje, denk ik. Als ik erop uit trek met deze rugzak dan zitten mijn portefeuille en telefoon er bij in. Dan neem ik daarvoor geen aparte handtas of rugzak mee. Dat is wel het voordeel van die luiertas: die is gi-gan-tisch. Ik ben er zelfs al verschillende keren in geslaagd er nog een draagdoek of -zak bij in te proppen. Het is wel handig als je alles in één tas krijgt en niet nog eens apart met zo’n draagdoek of -zak moet sleuren.

Soit. Ik zou graag nog een soort van mini-versie van mijn luiertas willen maken voor in mijn normale rugzak. Een soort van klein ritstasje met daarin een reserve papieren luier en een paar billendoekjes. Er zijn momenten geweest dat we het huis zijn uitgegaan voor een kleine boodschap en dat ik echt helemaal niets mee had voor Het Meneertje. Niet dat er zo al gigantische rampen zijn gebeurd, maar een voorbereide mama is er volgens mij een stuk of éénentwintig waard. Dus daar zou ik eens werk van moeten maken.

Dit is hoe de inhoud van de luiertas er momenteel uitziet, maar ik vermoed dat die naarmate Het Meneertje ouder wordt, mee zal evolueren.

Wat zit/zat er allemaal in jouw luiertas? Zijn er zaken die onmisbaar zijn volgens jou die er bij mij nog niet in zitten?

You Might Also Like

 • Goofball

  geen reserve bodyke en T-shirt? …d’er gaan eens ongelukskes gebeuren op verplaatsing en dan ben je blij dat je je kindje toch iets droog en niet stinkend kan aandoen.

  bij ons ook altijd kartonnen boekje en rammelaartje of mini plushen beestje om ergens wachttijd mee te doden en wat te spelen

  • Kathleen

   Reservekleertjes zitten mee in het propere gedeelte van de wetbag. Die mogen inderdaad niet ontbreken.

 • Kris10

  Gel om de handen te ontsmetten na een luierwissel op de achterbank of ergens anders waar niet meteen water in de buurt is neem ik ook altijd mee.

 • Saartje

  Wij hebben ook een “kleine verzorgingstas” met matje, paar pampers, half leeg pakje doekjes, tetradoek en eventueel body. Ideaal voor een kleine uitstap. Maar gaat ook zo mee in de grote, dan hoeft niet alles mee naar het luierkussen bv op restaurant.

 • Pin It on Pinterest