Gebeurd

Wat ik leerde uit 40 Dagen Bloggen

Vorig jaar schreef ik aan het einde van 40 Dagen Bloggen een bericht over wat ik uit die periode leerde. Dit jaar doe ik dat opnieuw. Gek misschien, want veel van de zaken die ik er vorig jaar uit haalde, haalde ik er dit jaar ook uit, maar er zijn toch nog een aantal extra’s.

 • Ik bracht de uitdaging tot een goed einde
  Als ik goed heb geteld is dit mijn veertigste bericht. Amaai. Hoera! Vorig jaar slaagde ik er niet in, maar toen had ik natuurlijk een zeer geldig excuus. Toen viel de 40 Dagen Bloggen pal in het eerste trimester van mijn zwangerschap en moest ik heel goed naar mijn lichaam luisteren. Deze keer was het ook best wel een uitdaging met Het Meneertje erbij, maar ik publiceerde in totaal veertig berichten en zette dus de volle zes skipdagen in (nummer zes is voor morgen, tenzij ik morgen toch besluit om nog iets te publiceren). Alleen merkte ik wel dat de afgelopen twee weken de kwaliteit wel wat moest inboeten voor kwantiteit. You win some, you loose some. Soit. Feestje ten huize Verbeelding. Zijt daar maar zeker van.
 • Tijd maak je
  Ik geloof heel hard dat je tijd kan maken voor de zaken die je belangrijk vindt. Bloggen is één van die zaken voor mij. En ik heb er heel bewust tijd voor gemaakt tijdens deze periode. Iedere dag een beetje, want van een planning en vooraf schrijven was er niet echt sprake. Ik had een vaag idee waarover ik wilde schrijven, maar er waren weinig concrete onderwerpen. Het Meneertje zorgde voor een extra uitdaging door gedurende twee volle weken drie keer een halfuurtje te dutten per dag. Veel tijd om even iets te doen in het huishouden of voor mezelf, laat staan om te bloggen, was er eigenlijk niet, maar ik heb het tot een goed einde gebracht.
 • Als je weinig tijd hebt, moet je creatief zijn
  Viel het jullie op dat er hier soms gewoon een statusupdate verscheen? Je weet wel, zo’n kort bericht van een paar zinnen lang in een gekleurd kader. Ja, die zijn kwalitatief een beetje minder, maar hoe je het ook draait of keert, het zijn blogberichten. Ha! Niemand gaat me daarvoor op mijn vingers tikken. Nope. Een blogbericht is een blogbericht of het nu bestaat uit drie zinnen, tweeduizend woorden of enkel en alleen een foto. Nah.
 • Er is zoveel om over te bloggen
  Dat was vorig jaar ook een puntje en dit jaar is het opnieuw gebleken. Eens je begint te schrijven, blijft de inspiratie komen. Iedere dag moeten bloggen haalt een bepaalde rem weg en opeens is ieder idee interessant genoeg om een blogbericht rond uit te werken. Zalig vind ik dat! Zoals ik eerder al aanhaalde had ik geen planning waaraan ik me hield. Het was een beetje kijken van dag tot dag. Ik had aan het begin van deze periode wel een paar onderwerpen uitgekozen waarrond ik graag wilde schrijven en die centraal zouden staan tijdens deze periode. Dat blogbericht heeft goed dienst gedaan als rode draad. Voor de rest ontstonden er heel wat ideeën voor blogberichten tijdens mijn dagelijkse wandelingen met Het Meneertje.
 • Foto’s blijven een werkpunt
  Ik heb een smartphone die voorzien is van een goede camera en ik heb een fototoestel waarmee ik best wel goed overweg kan én toch, toch loop ik vaak vast op “oeps, ik heb geen foto bij dit artikel”. Er werd de afgelopen weken weer vaak gegrepen naar gratis stockfoto’s. Niet dat dat erg is, maar als ik kijk naar de blogs die ik zélf apprecieer, dan is dat vaak omdat ze zulke mooie foto’s gebruiken. Dus fotografie is en blijft een werkpuntje.
 • Ik wil meer met mijn blog gaan doen
  Hoe, wat en wanneer daar ben ik nog niet helemaal uit. Ik doe dit meer dan graag. Ik geniet hier met volle teugen van. Alleen is de vraag natuurlijk hoe je zo’n blog van hobby naar meer kan krijgen, vooral als de blog in kwestie een persoonlijke blog is zoals deze. Die Patreon pagina die ik vorige week op poten zette, gaat daar ongetwijfeld een rol in spelen, maar Romina zei het onlangs zo schoon in een reactie: “Ik durf geen Patreon opzetten omdat het “maar” een hobby is. Weet wel. Ergens zal dat altijd blijven hangen in mijn hoofd. Het is een hobby en dus gratis. Ah wij Vlamingen…“. Inderdaad. Wij Vlamingen. Dus ja. To be continued en al.
 • Ik blog echt wel graag
  Net als vorig jaar is de tendens onder de deelnemers dat ze terug een schrijfkriebel hebben te pakken en dat ze terug goesting hebben gekregen om werk te maken van hun blog. Daarom hebben ze de afgelopen weken dan misschien geen veertig blogberichten geschreven, maar ze hebben er wel genoeg geschreven om zin te krijgen om nog meer te schrijven. Helemaal geweldig, want dat betekent dat een aantal van mijn favoriete bloggers terug wat meer leesvoer voor mij produceren. Moeha! En zelf besef ik opnieuw hoe graag ik dit doe. Onderwerpen verzinnen, schrijven, prutsen en researchen. Ik blog graag. Dat staat vast.

Aan iedereen die heeft deelgenomen aan deze challenge: een hele dikke merci. Het maakt echt niet uit of je aan de veertig blogberichten bent gekomen of niet. Als je terug goesting hebt gekregen om te bloggen, dan maakt mij dat al een zeer gelukkig mens. Maar zonder zwanzen, jullie hebben de blogosfeer de afgelopen weken doen schitteren en ik heb met veel plezier meegelezen. Hoewel uiteraard niet altijd iedere letter op iedere blog bij iedere deelnemer, maar toch, ik heb ervan genoten. Van het lezen én van het schrijven. En net als vorig jaar, smaakt dit naar meer.

Deed jij mee aan 40 Dagen Bloggen? Hoe is het bij jou verlopen?

You Might Also Like

 • Maai

  Ik deed mee maar het lukte niet, ookal merkte ik zeker dat er door vaker schrijven onderwerpen voorbij konen waar ik nooit eerder aan dacht. En ook onderwerpen die ik al maanden in concept had staan maar nooit durfde te publiceren maar juist heel goed ontvangen werden. Elke dag schrijven is voor mij te veel. En ik merk, ik vind dat prima. Ik worstel nog welenorm met wat ik wil met mijn blog, ik ga er nog op terug komen om het toch netjes af te sluiten. Je laatste zin, heel herkenbaar hoor, zelfs als Nederlander 🙂 Dank je wel in ieder geval voor het organiseren.

 • Lize

  Leuk om te lezen wat jij er uit leerde. Ik deed ook mee maar mij is het niet gelukt. Ik begin zelfs te twijfelen of bloggen wel iets voor mij is… maar ben wel blij dat ik het geprobeerd heb.

 • Moederschip

  Proficiat! Ik ben nog maar pas beginnen bloggen maar wil volgend jaar zeker mee doen 🙂 Can’t wait!

 • Anne

  Ik heb de volle 40 dagen volgeschreven, en ik ben daar blij om. Maandag plaats in een berichtje met mijn conclusies. Ik ben al bezig met extra’s, haha, vandaag verschijnt dag 41 en maandag nóg een bericht! Het kan niet op 🙂

 • Evi

  Ik deed mee maar gaf het ergens halverwege op om de 40 berichten effectief te halen. Net iets te druk op het werk. En ik begon te veel druk op mezelf te leggen en beleefde er minder plezier aan. En dat terwijl het daar net zou moeten om draaien. Dus toen ik mezelf eenmaal geen druk meer oplegde kwam het plezier terug. En ben ik helemaal happy 😉 Want bloggen doe ik enorm graag. Ik zou ook heel graag iets extra willen doen met mijn blog, maar wat dat weet ik ook nog niet. We zien wel! En tot slot: dikke merci om de challenge ook dit jaar op poten te zetten!

 • Samaja

  Ik had me voorgenomen om drie keer per week te schrijven, maar dat is niet gelukt. Het heeft me wel doen nadenken over mijn blog en ik heb wel nog een en ander in concept staan, dus inspiratie voor de komende maanden heb ik gelukkig wel opgedaan! Merci voor het initiatief!

 • Anke

  Ik kom zelf nog maar net voorzichtig piepen in de blogosfeer, maar volgend jaar zou ik toch graag meedoen me de 40 dagen bloggen. Het lijkt me een goeie manier om een perfectionist een schop onder z’n kont te geven om in actie te schieten, en niet in de eeuwige voorbereiding te blijven hangen. God knows I need it … ?

 • Silvie

  Hi Kathleen
  Ik ben hier 47 dagen geleden heel erg toevallig terecht gekomen en ben redelijk onbezonnen en absoluut onvoorbereid in de #40dagenbloggenchallenge gesprongen en heb net mijn 40ste blogpost online kunnen zetten. Halleluja!
  Het heeft ook bij mij, net zoals jij zo mooi verwoord, remmen weggehaald en ervoor gezorgd dat ik (in mijn geval beelden) weer meer van de zaken waar ik mee bezig ben kan delen.
  Een welgemeende dankjewel daarvoor!
  En nu even #blogpauze en een #40dagenblogslezenchallenge…. 😉
  x

 • yab

  Ik heb net als vorig jaar meegedaan en elke dag een blogbericht gepubliceerd. Omdat ik ook zonder veertig dagen bloggen al vrij frequent iets schrijf, kan ik echter niet zeggen dat mijn deelname voor mij veel veranderd heeft. Ik merkte ook geen bijzondere toestroom van nieuwe lezers, dus, same old, I guess.

  • Goofball

   Idem voor mij. Ik zat sowieso ook al aan een gemiddelde van 5 blogposts per week met een 80 draft ideeën achter de hand, dus inspiratie en gewoonte is geen issue. Het tijd hebben om voldoende artikelen gewoon (wat coherent) getypt krijgen is voor mij de uitdaging. Mijn blog is vooral dagboek, dus elke dag gebeuren er wel zaken dus inspiratie droogt niet echt op.

   ‘k denk ook niet dat ik nieuwe lezers bijgekregen heb, maar volgens mij heeft in zo’n uitdaging niemand nog tijd om te gaan lezen en heeft het daar eerder een averechts effect op.

   die opmerking over het gebrek aan goede foto’s om een post te lezen las ik vaker op de FB groep van deze challenge…ik vind het wat vreemd, want sommige blogs die ik het liefste lees zijn puur tekst zonder ooit een foto. Blogs met mooie foto’s zijn zeer attractief (en ze leveren meer click through door merk ik vanuit feed readers of FB pagina’s) maar pure tekst of status updates of … vind ik vaak even leuk. Ik probeer daar toch wat mee te experimenteren: veel posts op mijn blog hebben een overdosis foto’s, maar andere enkel youtube filmpjes en andere zijn gewoon tekst.

   • Anne

    De huidige lay-out van mijn blog vraagt om foto’s. En ik vind het wel mooi. Soms een beetje gedoe, maar na een tijd vind je daar toch ook wel routine in. Ik heb een archief en mensen aan wie ik al eens een foto kan vragen. En wat truken van de foor (letterbord, lichtbak, desnoods maak ik een tekening en maak er een foto van, ha!)

 • Séverine De Ryck

  Ik legde de lat niet te hoog voor mezelf, en heb er dan ook ten volle van genoten! Ik gooide ook net een blogpost de ether in met mijn conclusie na 40 dagen bloggen ? Bedankt voor de organisatie!
  http://www.svrine.be/2018/04/04/40-dagen-bloggen-conclusie/#more-1765

 • Nina Vincx

  Ik heb niet meegedaan omdat het bloggen er de laatste tijd een beetje inschiet door wat troubles op het werk en korte nachten. Maar, je hebt overschot van gelijk dat je zegt dat je tijd moet maken. De druk van die 40 dagen bloggen verlamde mij ook.

  De voorbije week postte ik twee blogposts en ik heb de schrijfkriebel ineens weer te pakken. Ik krijg terug plezier in het bloggen en in het lezen van blogs. Heerlijk.

 • Annelies

  Ik deed niet mee aan 40 dagen bloggen maar ben wel terug beginnen bloggen (na lange tijd van bijna niets). Dus ergens zijn de vele blogberichten overal wel nuttig geweest om mij terug aan het bloggen te krijgen hihi. Nee, grapje, het was een superinitiatief!

 • Pin It on Pinterest