Gelezen

Roses

Ik denk dat iedereen intussen wel weet dat ik al eens graag een keertje een hervertelling van De Schone en Het Beest lees. Om de zoveel tijd kriebelt het gewoon en moet ik even teruggrijpen naar één van mijn favoriete verhalen. Dit keer besloot ik Roses te lezen van Rose Mannering (hoe een toepasselijke naam kan je hebben als auteur?).

Beauty wordt geboren in een armenziekenhuis. Haar moeder verdwijnt meteen na de geboorte, maar ze laat een amulet in de vorm van een roos achter. Zo komt de pasgeboren baby terecht bij de welgestelde familie House of Roses. Niemand van de familie wil iets met haar te maken hebben, omdat ze er nogal vreemd uitziet met haar bleke huid en violet ogen. Maar dan opeens krijgt de familie het nieuws dat er een Magical Cleansing gaande is waarbij iedereen met magische krachten vermoord zal worden. Alle grote huizen, waaronder ook House of Roses, beschikken over zulke krachten, dus Beauty slaat samen met de paardenverzorger op de vlucht.

Ik was zeer aangenaam verrast over deze hervertelling van De Schone en Het Beest. De eerste helft van het verhaal komt er zelfs geen beest aan te pas. Het draait dan vooral rond de Magical Cleansing, de vlucht van Beauty en haar leven in Hilland. De wereld die wordt opgebouwd en het leven van Beauty worden op een hele knappe manier omschreven. Ik kon het mij helemaal inbeelden, vooral Hilland. Ergens deed het me een beetje denken aan IJsland.

Pas in de tweede helft van het boek komt het klassieke verhaal van De Schone en Het Beest aan bod. Ik heb de indruk dat dit boek zich meer houdt aan het originele verhaal dan aan de Disney versie en dat gebeurt niet zo vaak, zo kuddos voor de auteur hiervoor. Daarnaast heeft ze het verhaal mooi kunnen verweven met de rest van de wereld en achtergrondgeschiedenis die ze opbouwde in de eerste helft van het boek. Het houdt nog allemaal steek.

Alleen vond ik het jammer dat het einde nogal bruusk was. Het boek is het eerste deel in een trilogie en daardoor zijn er bepaalde verhaallijnen uiteraard niet afgewerkt, wat logisch is. Maar dan nog had ik het gevoel dat de hele De Schone en Het Beest verhaallijn nogal snel werd afgerond.

De kans dat ik de trilogie verder lees is zeer reëel. Ooit een keer. Want ik en trilogieën, dat blijft een probleem. Maar de schrijf- en vertelstijl van dit boek vielen zeer in de smaak, dus ik ben benieuwd wat Rose Mannering nog allemaal met deze wereld en personages kan doen.

Roses is nog niet vertaald in het Nederlands, maar zeg nooit nooit natuurlijk. Je zal het dus moeten stellen met de originele, Engelse versie, maar die kan je gelukkig vinden op onder andere Bol. Daar kost de papieren versie €10,50 en de digitale versie €9,91.

Dit blogbericht bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat ik daarvoor een klein bedrag krijg als jij via die link iets koopt.

You Might Also Like

 • Literasa

  Fijn dat je ‘t zo’n leuk boek vond! Het staat al lang op m’n leeslijstje.
  Rose Mannering heeft trouwens ook een heel goed YouTubekanaal, ‘Rose Reads’.

  • Kathleen

   Ik heb haar via haar YouTube kanaal leren kennen. ?

 • Delphine The Green Petrolhead

  Intrigerend! Zal ik er eens bij moeten nemen.

 • Pin It on Pinterest