Gemaakt

Het verhaal van een mok: over octopussen, mama’s en enthousiaste Amerikanen

Toen ik zwanger was, sloot ik me aan bij een online groep mama’s die ook allemaal hun kindje verwachtte in oktober. Het was een geweldige, internationale bende. Daardoor leerde ik heel wat over hoe zwangerschappen verlopen in vele uithoeken van de wereld, maar vooral in de USA en Canada.

Ik dacht dat de groep een beetje zou verwateren na de geboorte van onze kinderen, maar het tegendeel werd waar. We werden nog een hechtere groep. Mijn Facebook feed bestaat tegenwoordig voornamelijk uit foto’s van schattige baby’s die allemaal in oktober geboren werden. We volgen de ontwikkeling van elkaars kindjes, geven tips, delen onze zorgen en dagdagelijkse bekommernissen. We zijn niet vies van onnozele grapjes en gifjes worden absurd vaak gebruikt. Humor staat centraal, maar daarnaast is er plaats voor heel veel liefde, warmte, openheid en genegenheid.

Die groep heeft ervoor gezorgd dat ik de afgelopen zes maanden niet helemaal krankzinnig ben geworden. De kans dat ik ooit één van die andere mama’s in levende lijve zal ontmoeten is bijzonder klein, maar het zijn stuk voor stuk geweldige dames.

Toen kwam iemand met het idee af om merchandise te maken voor de groep. En naar goede gewoonte gingen de dames aan het brainstormen en kwamen de wildste ideeën naar boven, de zotste dingen uiteraard eerst. Ik had me op dat moment nog niet opgegeven om mee te werken aan de merch, maar toen ik de omschrijving zag van een octopusmama oftewel OctoMom die allerlei van onze favoriete spulletjes vast had, was ik mee. Ik zag het meteen helemaal voor mij en het kriebelde.

Dus vroeg ik de dames die met het idee waren komen opzetten voor de merchandise of ik eventueel met het OctoMom idee aan de slag mocht gaan en me vooral mocht richten op babyspulletjes zoals rompertjes en baby t-shirts. Ze hadden al een aantal illustraties van me gezien en vonden het een goed idee.

En zo geschiedde.

Van schets naar illustratie

Op een kwartiertje was er een schets van de OctoMom die met veel enthousiasme onthaald werd door de andere mama’s. Een aantal van hen liet zelfs weten dat ze eigenlijk geen interesse hadden gehad in merch, maar van zodra ze de schets zagen, waren ze opeens helemaal verkocht.

Het uitwerken van de illustratie werd de grootste uitdaging. Even achter de computer kruipen en uren aan en stuk sleutelen aan een illustratie in Illustrator, daar was de afgelopen maanden nét wat minder tijd voor. Gelukkig was er één zaterdag dat Het Vriendje met Het Meneertje even op stap was en ik in rust en stilte kon verder werken aan onder andere deze illustratie. Hoera!

En het deed belachelijk veel deugd om nog een keer een illustratie van begin tot einde te maken zoals ik het wou, zonder dat er feedback van een klant aan te pas kwam of zonder dat ik rekening moest houden met een pitch. En zonder deadline, dat was waarschijnlijk het beste van al. Geen druk, gewoon fun. Dat was heel lang geleden en ik heb er zo ontzettend hard van genoten.

Toen ik de uitgewerkte illustratie deelde in de groep was het enthousiasme NOG groter. De mama’s wilden OctoMom niet alleen op rompertjes en t-shirtjes voor hun kinderen, maar ook op mokken, schoudertassen én t-shirts voor zichzelf. Ze wilden de hele shebang! Het enthousiasme werkte aanstekelijk, dus ging ik op zoek naar een Print On Demand site.

Na wat research te hebben gedaan, kwam ik uit bij RedBubble. Het grote voordeel aan die site was dat de verzendkosten naar alle uithoeken van de wereld best wel meevalt omdat ze fullfilment centers hebben op alle continenten. Woon je in de USA? Dan betaal je ongeveer €5 verzendkosten. Woon je in Australië? Dan betaal je ongeveer €5 verzendkosten. Woon je in België? Dan betaal je ongeveer €5 verzendkosten. Ik heb het wel voor gelijkheid en zo.

Eens ik de listing op RedBubble had gemaakt, werd er massaal merchandise gekocht.

En eerlijk is eerlijk, dat er zoveel gekocht werd, was een serieuze cultuurshock voor mij. Dat klinkt misschien gek, maar het is zo. De afgelopen jaren merk ik dat in ons Belgenland er heel makkelijk hartjes, duimpjes omhoog en toffe reacties verschijnen op social media, maar als puntje bij paaltje komt, zijn er maar enkelen die hun portefeuille opentrekken en daadwerkelijk voor dat item waar ze zo enthousiast over waren willen betalen.

Als het kriebelt moet je tekenen?

Uiteindelijk kocht ik zelf ook een mok. Ik was zelf ook één van die mensen die dacht dat ik geen merchandise wilde, maar hoe meer foto’s ik zag van andere mama’s hun mokken, tassen, shirts,… Sja… hoe duidelijker het werd dat ik ook zo’n mok wilde. Er wordt hier regelmatig een goede tas thee gedronken, dus waarom niet nog een keertje investeren in een toffe mok? Eéntje met een illustratie erop die ik zelf ontworpen heb. Ha!

Eens die mok thuis werd geleverd en ik ze had uitgepakt, werd het allemaal zo ontzettend duidelijk. Een aantal jaren geleden kocht ik het boek I just like to make things van Lila Rogers. Zo leerde ik de wondere wereld van surface pattern design kennen en boy oh boy, ging er toen even een wereld voor mij open! Surface pattern design is een term voor het maken van illustraties die vervolgens gebruikt kunnen worden op verschillende soorten ondergronden bv. sjaals, kinderkleding, kaartjes, pennenzakken,… You name it. Alles waar je al een illustratie op hebt gedrukt zien staan.

Dat is wat ik altijd al had willen doen, maar waarvan ik niet wist hoe het noemde. Al snel bleek dat het een bikkelharde wereld is, die illustratiewereld. Iedereen en z’n moeder lijkt een carrière als illustrator te willen. Dus deed ik lekker verder waar ik mee bezig was en negeerde alles een beetje alles wat met surface pattern design te maken had.

Tot ik die mok in mijn handen hield. En opeens kriebelt het weer om er toch terug wat meer mee te doen.

Langzaam maar zeker begin ik ideetjes uit te schetsen voor nog meer items op RedBubble, maar ideetjes die ik evenzeer kan gebruiken voor een collectie geboortekaartjes of wenskaarten. Na meer dan vijf jaar voornamelijk te hebben getekend in opdracht doet het zo’n deugd om terug voor mezelf te tekenen. En daarvoor alleen al kus ik mijn pollekes dat ik die geweldige groep madammen heb ontdekt, om mij terug te laten genieten van hetgeen wat ik het liefste doe, maar wat de afgelopen jaren misschien een beetje een sleur was geworden.

Dit bericht kwam tot stand dankzij mijn geweldige Patreon supporters. Wil je mij zelf steunen om meer van zulke content te produceren? Steun me dan zeker op Patreon en krijg toegang tot nog meer geweldige content zoals lange artikels, filmpjes en meer. ‘t Is plezant daar op Patreon. 😉

You Might Also Like

 • v_bijengezoem

  Geweldig voor je ! Geniet ervan! Ik wens je nog heel veel fun-uren.

 • fieke

  Superleuk! Ik ga die Patreonpagina eens checken!

 • Moederschip

  Hoe cool is dat! Ik zou me kandidaat stellen voor het ontwerpen van het jaarlijkse dreambaby figuurtje, de stijl doet me daar wat aan denken 🙂

 • Lize

  Zo leuk! Ik ben zo blij voor jou!

 • Alfonsiene

  Schitterend, die octopus!

 • Pin It on Pinterest