Gemaakt

Stinkboemboemballeke

Toen we een tijdje geleden op bezoek waren bij mijn ouders, besloot Het Meneertje uiteraard weer een geweldige kakapamper te produceren en dat terwijl mijn mama hem vast had. Sja. Dat is dan wel het voordeel van zo’n luier. Als je moet gaan, dan ga je gewoon, maakt niet uit waar je bent of wie je op die moment vasthoudt.

“Jij stinkboemboemballeke,” lachte mijn mama naar Het Meneertje. En ik moest zelf ook lachen met dat woord. Ze heeft het, bij mijn weten, altijd gebruikt en ik heb eigenlijk geen flauw idee waar het vandaan komt. Het slaagt absoluut op niets. Dat is niet waar. Het slaagt wél op iets, namelijk op het feit dat er iets stinkt. Een geweldig woord om dus te gebruiken als er een kind een flinke pamper bij elkaar heeft gescheten of protjes à volonté is aan het laten. Zo weten jullie meteen ook van wie ik mijn voorliefde voor woordgrapjes en gekke woorden heb. Ha!

En ik besloot dat “stinkboemboemballeke” een geweldig woord was om op een rompertje te drukken. Dus ging ik aan de slag met de Cameo. Met de machine begin ik steeds meer en meer mijn draai te vinden. Geloof me vrij, ik vloek er nog altijd met de regelmaat van de klok op. Dan heb ik het mesje niet juist vastgeklikt. Dan ben ik vergeten het juiste materiaal te selecteren in de software. Dan heb ik een mat gebruikt die eigenlijk te hard plakt voor het materiaal dat ik er op gesneden heb, waardoor de helft van het materiaal er aan blijft plakken. Bon. Beginnersfouten zullen we het maar noemen. Ik merk dat ik, nu ik al die stomme fouten heb gemaakt, beter kan trouble shooten als er toch nog iets mis gaat.

Alleen de materialen spelen me nog wel een keertje parten. Zo ging ik voor dit project aan de slag met flex. Flex is een soort van vinyl dat je met warmte kan laten vastkleven aan stof. Je laat de Cameo machine je ontwerp uitsnijden, prutst al het overtollige materiaal van de drager en plaatst je ontwerp met drager op je stof. Vervolgens moet je het strijken en tegelijk moet je keihard druk zetten op je strijkijzer zodat het materiaal hecht aan de stof. Daar ging het bij mij een beetje mis. Een beetje zo.

Laten we zeggen dat het oorspronkelijk plan was om stinkboemboemballeke in het fluo oranje op dit donkergrijs rompertje te hebben. Er bleven een paar letters plakken, maar lang niet allemaal. Dus prutste ik het design terug los, waarbij heel wat lijmresten bleven plakken. En die bleven er zelfs aan plakken na een stevige wasbeurt. Boe! Dus besloot ik hetzelfde rompertje te gebruiken en een nieuwe poging te ondernemen. Deze keer in het appelblauwzeegroen. Dat popt iets minder, maar oh well. Opnieuw leek het helemaal mis te gaan.

Als ik filmpjes opzocht over dit materiaal, dan leek het niets op hoe het er bij mij aan toe ging. De dames in de filmpjes hielden hun strijkijzer een aantal seconden op de drager, zetten vervolgens hun strijkijzer opzij en pelden de plastic drager er af alsof het niets was. Nope. Nope. Niet het geval bij mij. Ik duwde met alle macht op mijn strijkijzer. Zette het warmer. Duwde nog wat harder. En dan nog wat. En het materiaal bleef. niet. plakken. Uuugh! Frustratie alom. Een kwartier ben ik bezig geweest om het te laten hechten. Een kwartier. Daar waar die dames in de filmpjes die ik had opgezocht al na een dikke minuut hun resultaat hadden. My god.

Soit. Uiteindelijk is het gelukt met veel gevloek. Heel veel gevloek. De lijmresten van de vorige poging zijn nog zichtbaar, maar dat heeft wel iets. Het zorgt voor wat grunge. En intussen heb ik Marieke bestookt met vragen over flex zodat ik de volgende keer hopelijk wat minder sukkel, want ik wil nog zo van die rompertjes maken met grappige woorden of leuke illustraties erop. Geef toe, zulke gepersonaliseerde rompertjes zijn toch helemaal de max, niet?

You Might Also Like

 • Unique Marieke

  Ik zeg het u, ge hebt nen nieuwe hype gezet!

 • Kathleen

  Hmmm. Ik zal eens moeten proberen met nieuwere flex.

 • Davina

  Oei dat is inderdaad niet normaal dat je daar zo lang over doet. Stond de warmte van je strijkijzer wel goed?

  • Kathleen

   Yes! Tussen de twee en de drie bollekes, eerder neigend naar de drie.

 • gerhildemaakt

  Ik vind de lijmresten ook wel iets hebben! Flockfolie werkt beter dan flexfolie bij mij. Laat het zeker weten als je de ultieme tip kent. 🙂

 • Pin It on Pinterest