Gelezen

Leah on the Offbeat

Enkele jaren geleden las ik Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld. In mijn recensie van dat boek schreef ik dat ik me er waarschijnlijk na een tijd niet meer veel van zou herinneren. En dat was inderdaad zo. Hetgeen ik mij er het meest van herinner was hoe een geweldig feelgood boek het is. Toch wilde ik heel graag Leah on the  Offbeat, het nieuwe boek in de reeks, lezen.

Dit blogbericht bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat ik daarvoor een miniscuul bedrag krijg als jij via een link iets koopt. Op die manier kan ik na een aantal maanden weer een nieuw boek kopen om te recenseren. Yuy!

In plaats van Simon volgen we in dit boek Leah, de beste vriendin van Simon. Ze is niet op haar mondje gevallen en trekt haar plannetje wel. Af en toe voelt ze zich wel een buitenbeentje. Als dochter van een jonge, alleenstaande moeder heeft ze het niet zo ruim als haar klasgenootjes. En hoewel haar beste vriend uit de kast is gekomen, weet niemand buiten haar moeder dat zij bi is. Het einde van hun laatste jaar high school komt langzaam maar zeker in het zicht en dat brengt de nodige stress, maar ook strubbelingen met zich mee waardoor hun hechte vriendengroepje langzaam maar zeker uit elkaar begint te vallen. En opeens is haar grootste crush terug single.

Becky Albertalli is zo één van die auteurs geworden waarvan ik gewoon alle boeken wil lezen die ze schrijft. Het zijn geen hoogstaande literaire meesterwerken, maar ze schrijft hartverwarmende verhalen, die lezen als een trein. Die feelgood die ik me herinnerde uit Simon? Die was opnieuw helemaal aanwezig in dit boek. Hoogstwaarschijnlijk herinner ik me ook binnen de kortste keren niets meer van dit boek, maar ik heb er van genoten en soms moet dat niet meer zijn, toch?

Wat ik ook een verademing vond, is dat het in dit boek gaat om een meisje-meisje relatie (spoiler alert!). In de YA die ik al heb gelezen waar LGBTQ aan bod komt, gaat het vaak om jongen-jongen relaties. Of wie weet lees ik gewoon de verkeerde boeken. Wie zal het zeggen. Soit. Ik denk dat dit het eerste boek is waar een meisje-meisje relatie echt centraal staat en het deed deugd om dat een keer te lezen. Het is een heerlijke frisse wind in YA.

Voor mij was dit echt een geweldig boek om mijn leesgoesting terug te vinden. Het leest belachelijk vlot, is niet te dik en heeft korte hoofdstukken. Ik vermoed dat het voor vele andere mensen een ideaal boek is om te lezen tijdens deze heerlijk warme dagen, ergens in een strandstoel aan de rand van een zwembad of op een dekentje in de tuin.

Het boek is intussen ook in het Nederlands verkrijgbaar onder de titel De eigenzinnigheden van Leah Burke. Het is te koop in de betere boekhandel, maar ook online. Bij Bol betaal je €17,99 voor de papieren versie en €9,99 voor de digitale versie.

You Might Also Like

  • zwartraafje

    Ik wissel mijn favoriete fantasy-genre graag af met ontspannende (vaak romantische) verhalen af. Dit soort boeken zijn dan echt ideaal. Al helemaal wanneer het zo belachelijk heet is als nu en je daardoor de aandachtspanne van een mug hebt. Hmm, slechte vergelijking want die muggen lijken zich heel goed te kunnen concentreren als het aankomt op het vinden van vervelende plekken om te steken.

  • Pin It on Pinterest