Gebeurd

Over huishouden, gilletjes en Limetown

Een tijdje terug kocht ik een draadloze hoofdtelefoon. Op een naaiweekend had één van de dames vol enthousiasme verteld over hoe ze haar huishouden gedaan krijgt, terwijl ze luistert naar muziek of zo met een half oog een serieke volgt, maar toch haar was en plas gedaan krijgt. Aangezien ik geen held ben met huishouden, zijn alle hulpmiddeltjes meer dan welkom. Een draadloze hoofdtelefoon werd dus aangeschaft.

Hoewel de vriendin in kwestie het had over seriekes en muziek tijdens die vervelende huishoudelijke taakjes, werd het bij mij al snel YouTube en podcasts. Ik hou van YouTube en ik hou van podcasts. Voor beide heb ik helaas was minder tijd tegenwoordig. Dus begon ik tijdens het koken met een half oog mijn favoriete YouTubers te volgen. En dat werkt. Groentjes snijden was nog nooit zo leuk! Alleen kijk ik tegenwoordig ook met een half ook naar YouTube als ik bezig ben met een diamond painting (yup, still going strong), waardoor ik opeens tijdens mijn huishoudelijke taken niets meer had om te volgen. Nooooooooeess!

Dus greep ik terug naar mijn podcasts. Meestal luister ik naar non-fictie podcasts over business, het leven zoals het is of true crime. De podcasts die ik al langer volg, heb ik hier al eens vermeld of opgesomd in een apart blogbericht (hier en hier). Maar iemand in mijn mamagroepje op Facebook verwees onlangs naar Limetown, een podcast die een paar jaar geleden op nummer één stond in iTunes en aanverwanten. Deze keer een fictie podcast. Een hoorspel, zeg maar. Eéntje dat podcasts zoals Serial en S-Town nadoet en tegelijk een beetje aanvoelt als een X-Files aflevering. Serial en S-Town in combinatie met X-Files? Dat is helemaal mijn ding. Oh hell yeah!

Qua kwaliteit en montage is Limetown echt van hetzelfde niveau als een Serial of een S-Town. Het is op dezelfde manier opgebouwd: een reporter die een bepaalde case onderzoekt en mensen hier rond interviewt. Zij doet de interviews en praat de gaten tussen de interviews aan elkaar. Alleen is het dus allemaal fictie. En af en toe merk je dat er een script is, dat de interviews misschien wat “afgelezen” overkomen, maar omdat het plot en het hele verhaal achter Limetown zo interessant zijn, blijf je luisteren. Want uiteraard wil je weten wat er in dat denkbeeldige, mysterieuze stadje is gebeurd. Waarom woonden al die wetenschappers daar? Wat waren ze aan het onderzoeken? Waarom wist niemand iets over wat er allemaal gebeurde in Limetown? En vooral… waarom verdween plots iedereen? Dum. Dum. Duuuum.

En het is geweldig. En spannend. Dat ook. Zo spannend dat ik deze ochtend toen ik een aflevering aan het luisteren was en Het Vriendje en Nelson opeens uit het niets tevoorschijn kwamen, ik heb gegild. Jawel. Gegild. I kid you not. Ik was helemaal aan het opgaan in een ietwat eng moment en sja, dan gilt een mens al eens, zo blijkt. Er sneuvelden gelukkig geen glazen of borden, maar het scheelde niet veel. Het koste me een dikke tien minuten om te bekomen. Uhu. Dat dan weer wel.

Maar dus, vandaag krijgt u een dubbele pro-tip van mij: schaf u een draadloze hoofdtelefoon aan om uw huishoudelijke taken aangenamer te maken EN luister naar Limetown zodat je mee bent als het nieuwe seizoen uitkomt op Halloween.

Nu ben ik uiteraard helemaal geobsedeerd met zulke fictie podcasts/hoorspelen. Nog iemand goede tips? Ik heb intussen ook Welcome To Night Vale gevonden en die staat op het lijstje voor na Limetown. Maar nog meer van dit is keihard welkom.

You Might Also Like

 • Emmely

  Ja, echt ideaal zo’n draadloze koptelefoon. Ik ga Limetown eens proberen! Ik vind Echtgebeurd ook een leuke podcast. Een soort Nederlandse versie van The Moth en erg fijn als je wel even naar iets wil luisteren maar geen tijd hebt voor een lange aflevering. De meeste afleveringen zijn 10-15 minuten.

  • Kathleen

   Die ga ik eens moeten opzoeken, want The Moth blijft één van mijn topfavorieten!

 • Nele

  Aah podcasts, mijn favoriet tijdverdrijf tijdens fietstochten en huishoudelijke taken :-). Bob al geluisterd?

  • Kathleen

   Bob? Nope! Is dat de volledige titel van de podcast?

   • Nele

    Jep! Is in het Nederlands wel. Zeer graag naar geluisterd!

    • Kathleen

     Oooh! Ik heb het gevonden. Klinkt super! Merci voor de tip!

 • Jeroen

  De podcast van Casey Neistat & Candice (Couples Therapy) is ook een aanrader. En die van Kelly & Anouck (Werk & Leven) is ook een toppertje.

  • Kathleen

   Die zijn inderdaad allebei super, maar allebei behoorlijk non-fictie. 😛

 • Anna Helena

  Welke draadloze koptelefoon raad je aan?

 • Lize

  Oh Kathleen, ik ben beginnen luisteren naar Limestone…en heb dus nog een dikke vijf minuten op de parking van het werk zitten wachten tot de aflevering gedaan was 🙂 merci voor de tip!

 • Lucie

  Bob inderdaad superharde aanrader! Heb ik in een trek uit geluisterd. Ook een aanrader: Het hart van Napoleon. Non-fictie maar verteld als fictie.
  Welke hoofdtelefoon gebruik jij? Want ik ben al even op zoek naar een goeie.

 • Hoe ik mijn uitstelgedrag voor saaie taken overwon? - Nononsonsmoms

  […] er nog uitstelkampioenen in de zaal? Ik ken er alvast nog ééntje die het op dezelfde manier doet en nog wat tips geeft voor andere leuke […]

 • Wonderingskes

  Ik ben overtuigd geraakt en heb mezelf een draadloze hoofdtelefoon aangeschaft. Ik ben naar Bob beginnen luisteren, supertof!

  • Kathleen

   Super! Ik ben deze week ook begonnen met naar Bob te luisteren. Schitterend gewoon!

 • Charlotte

  Ik heb geen draadloze hoofdtelefoon, maar wel een goeie. Enige nadeel is dat ik dat niet lang kan verdragen. Met mijn bril aan heb ik snel hoofd- en oorpijn doordat de hoofdtelefoon de bril te hard aan drukt. Hoe doe jij dat?

  Podcasts heb ik nog niet zo veel geluisterd, op Bob en Nerdland van Lieven Scheire na. Momenteel ben ik wel weg van Audiobooks en schafte me een abonnement op Storytel aan. Aanrader toch wel. Mijn boekenleestempo is enorm toegenomen!

 • Pin It on Pinterest