Gelezen

Burn-out dagboek

De opvang van Het Meneertje sloot drie weken de deuren. Drie weken. Tijdens drie weken vakantie pre-Meneertje had ik ongetwijfeld een tien à twintigtal boeken gelezen. Post-Meneertje ligt dat een beetje anders. We deden veel daguitstapjes en tijdens zijn dutjes was ik volop in de weer met van alles en nog wat in het huishouden. Maar gelukkig was er wel nog altijd tijd om graphic novels te verslinden. Eentje daarvan was het Burn-out dagboek van Maaike Hartjes.

Dit blogbericht bevat affiliate links. Dat wil zeggen dat ik daarvoor een miniscuul bedrag krijg als jij via een link iets koopt. Op die manier kan ik na een aantal maanden weer een nieuw boek kopen om te recenseren. Yuy!

Maaike Hartjes ken ik al langer. Ik heb met veel plezier haar Hartjes strips gelezen en ze was één van mijn grote voorbeelden toen ik Kleintje nog op regelmatige basis tekende. Ze tekent het leven zoals het is, maar dan in stripvorm. Er komt een flinke dosis eerlijkheid en zelfspot bij kijken. Blijkbaar werd ze eind 2014 geveld door een burn-out. Ze werkt ontzettend graag, maar nam te veel hooi op het vork en plots zei haar lichaam “nope”. Ze besloot een pauze in te lassen in haar werk, maar hield wel dit dagboek bij. Niets moest en alles kon in dit dagboek, daarom dat ze het kon volhouden, ook al voelde ze zich niet goed.

Ik kende vooral Maaike haar zwart-wit strips waarin ze zichzelf tekent als een klein poppetje in een heel eenvoudige stijl, dus dit dagboek was een hele andere stijl dan wat ik gewend was van haar. Maar boy oh boy. Zo prachtig. Het hele boek is full color en zijn scans van het echte dagboek dat ze bijhield. Ze gebruikt er verschillende materialen in: stukjes papier, washi tape, stickers,… Collages, zeg maar. En natuurlijk is dat kleine Maaike-poppetje de leidraad, maar af en toe duikt er ook een andere stijl op. Het is een streling voor het oog, de vormgeving en de stijl van dit dagboek. Ik raakte er echt niet op uitgekeken en voelde me bij iedere pagina meer en meer geïnspireerd raken om zelf zoiets te maken.

Zelf ben ik nooit geconfronteerd geweest met een burn-out, maar ik ken genoeg mensen in mijn nabije omgeving die er helaas wel mee te maken kregen. Het is allesbehalve een lachertje. Toegang krijgen tot iemand z’n dagboek die door een burn-out is gegaan, was een eye opener van formaat. Ik wist dat het erg was, maar dit? Wow. Het geeft zoveel inzichten. Volgens mij kan het heel wat mensen die erdoor zijn gegaan of die erdoor gaan echt wel helpen. Het is een duwtje in de rug, een “het komt goed”, zonder belerend te zijn. En daarnaast lijkt het mij een geweldig communicatiemiddel om aan familie, vrienden en collega’s te laten zien: “Dit is waar ik momenteel door ga”. Daarnaast wens ik iedereen die door een burn-out gaat, een Mark toe in hun leven, want hoe hij met zijn vriendin tijdens die periode omging, was echt wel een dikke speekselmedaille waard.

Aangezien ik zelf aan het begin van een freelance carrière sta, was dit voor mij een goed voorbeeld van hoe het zou kunnen worden binnen dit en een paar jaar. Net als Maaike, ben ik iemand die graag werkt. Veel werkt. Hard werkt. En met de regelmaat van de klok eens haar grenzen uit het oog verliest. Oeps. Ik moet dus als freelancer en zelfstandige keihard mijn grenzen bewaken, anders eindig ik in hetzelfde schuitje en dat zie ik precies toch niet echt zitten.

Bon, het komt er op neer dat ik dit een aanrader vind voor zo veel verschillende mensen. Mensen met een burn-out, mensen met een geliefde die door een burn-out gaan, mensen die meer willen weten over burn-out, mensen die stiekem eens iemand z’n dagboek willen lezen, mensen die graag Flow magazine en aanverwanten lezen, mensen die meer willen weten over het leven van een freelance illustrator, mensen die eens een graphic novel willen lezen, maar niet weten waar te beginnen, volwassenen die ook wel eens naar boeken vol mooie prentjes willen kijken, bullet journalers die geïnspireerd willen raken door wat ze nog allemaal met hun journal of dagboek kunnen doen, mensen die hun Goodreads challenge een boost willen geven,… Maar echt. Een dikke dikke dikke aanrader. Als je dit jaar één graphic novel leest, laat het dan deze zijn.

En man, het kriebelt nu keihard om mijn eigen getekende vakantiedagboek af te werken. Getekende dagboeken of autobiografische graphic novels of hoe je ze ook wil noemen zijn de max, jong. Echt. Ik las er de afgelopen drie weken drie en ben bezig aan een vierde. Ik ben zo hard fan. Het is een genre op zich, dat zeker wel, maar komaan, een blog, maar dan in getekende vorm: wie wil er dat nu niet lezen?!

Ik weet niet of je dit boek zomaar gaat vinden bij de plaatselijke boekhandel, maar de plaatselijke stripwinkel gaat het ongetwijfeld wel hebben. Moest je het daar niet vinden, dan kan je het kopen via Bol voor €24,99.

You Might Also Like

 • Liese

  Heel curieus en dan maar ineens besteld!

 • fieke

  Hier ben ik wel héél benieuwd naar. Het is lang geleden dat ik nog een graphic novel las, ik ga ernaar op zoek. Bedankt voor de tip!

 • Evi

  Hier ben ik ongelooflijk benieuwd naar! Dankjewel voor de tip

 • Elke

  Oh hartjes voor Maaike Hartjes, hier ook al fan vanaf die eerste kleine boekjes die altijd net snoepjes waren als ik ze in de stripwinkel tegenkwam, maar de laatste jaren uit het oog verloren, dus heel blij met deze post! Merci! Ik bestel onmiddellijk!

 • Pin It on Pinterest