Gebeurd Gelezen

Hoe ik mijn Goodreads challenge tot een goed einde bracht

Als we het dan toch over bekentenissen hebben deze week, dan heb ik er nog een goeike. Ik beken, ik heb een beetje vals gespeeld bij het halen van mijn Goodreads challenge. Ieder jaar neem ik mezelf voor om minstens dertig boeken te lezen en het begon er op te lijken dat ik dat niet zou halen dit jaar. Het was dus tijd voor actie! 

De afgelopen maanden en weken zijn een beetje chaos geweest, om het zachtjes uit te drukken. Een baby, de opstart van een hoofdberoep, een huishouden dat een beetje sneller ontploft dan anders,… Alles liep een beetje in het honderd omdat ik twintigduust dingen tegelijk moet doen en liefst allemaal zo snel mogelijk. Daarbovenop leek het alsof niets afgewerkt raakte en ik alles maar half z’n gat deed. Ik moest dus één ding afwerken. Eén. Vreemd genoeg werd dat één ding mijn Goodreads challenge. Er waren ongetwijfeld zaken die iets meer voor de hand lagen of die zelfs wat makkelijker waren geweest. En dan heb ik het nog niet over de zaken die misschien nét iets belangrijker waren, maar ik koos voor lezen, omdat ik lezen toch wel wat miste en ik mijn batterij oplaad door te lezen.

En ik weet niet echt of het persé vals spelen is. Het is eerder een shortcut nemen. De afgelopen jaren telde ik alle graphic novels mee die ik las. Daardoor kwam het aantal boeken dat ik soms op een jaar las op om en bij de honderd. Graphic novels en boeken die minder dan 200 pagina’s tellen. That’s the way to go als je dat tellertje naar omhoog wil laten gaan.

De teller stond midden juli op dertien boeken. We waren al voorbij de helft van het jaar en ik zat niet op schema. Aan het begin van onze vakantie wierp ik een blik op mijn boekenkast en ontdekte ik dat daar nog tal van ongelezen graphic novels stof lagen te verzamelen. Schaamtelijk, ik weet het. Een graphic novel lees ik makkelijk op een dag uit. En zo ging de bal aan het rollen. Ik las één graphic novel tijdens een dut van Het Meneertje. Al snel volgde er nog één en nog één en nog één. 

Op korte tijd las ik vijftien graphic novels, de ene al wat beter dan de andere. Tussendoor las ik nog een paar romans uit en voor ik het wist had ik de kaap van de dertig “boeken” overschreden. Ik weet dat sommige mensen zullen zeggen: “Jamaar, Kathleen, graphic novels zijn geen boeken. Dat telt allemaal niet!”. Lezen is lezen. Het is misschien makkelijker om zo het getal van je Goodreads challenge op die manier naar omhoog te krikken, maar lezen is lezen. En als je een klein Meneertje of Mevrouwtje hebt, dan is het soms al een uitdaging om een krantenartikel of een blogbericht van het begin tot het einde te lezen zonder afgeleid of gestoord te worden. Dus ja, die vijftien graphic novels, hoewel het een shortcut is, ik vind dat ze tellen. 

Plus, die challenge tot een goed einde brengen, gaf me het gevoel dat ik toch nog steeds zaken kan afwerken. Van de 17 in 2018 komt er nog maar bitter weinig in huis. Bloggen stond de afgelopen maanden op zo’n laag pitje dat ik even dacht om er gewoon mee te stoppen, tout court. Maar één challenge met een shortcut afwerken, dat gaf me een goed gevoel. Het gevoel dat ik met kleine babystapjes toch het één en het ander kan afwerken. Het gaat allemaal wat trager én met de nodige shortcuts, maar ik kom er wel. Als er één ding is dat ik heb geleerd door even buiten de lijntjes te kleuren, dan is het dat wel. En dat had ik nodig. 

En ja, vanaf nu lees ik gewoon op mijn gemak verder. Het maakt niet uit of dat nu romans of graphic novels zijn. Ik heb mijn doel bereikt, vanaf nu is het lekker chill verder doen. 

You Might Also Like

 • Eline

  Voor mij telt alles dat op Goodreads staat/een ISBN nummer heeft als boek. . 😀 Al ga ik Jommekes wel niet toevoegen op Goodreads, gewoon omdat dat te veel werk is voor zo een boekje. (En volgens mij hebben mensen die een graphic novel niet als boek rekenen nog nooit een deftige graphic novel vastgehad.) ‘k Ga ook uwen tactiek moeten toepassen om aan mijn challenge te raken, maar ik val al een paar maand na 5 pagina’s in slaap. 🙁

 • Es

  Haha ik moest echt hardop lachen dat je van alle zaken de goodread-challenge hebt opgepakt ? En terecht hoor. Je batterij laadt ervan op en dat is wat telt. Ik ben blij dat je nog blogt. Je schrijft leuk, inspireert en ik lees dankzij jou momenteel mijn eerste graphic novel en dat bevalt heel goed! (Vandaag is de laatste dag van de rest van je leven/ U.Lust).

  • Kathleen

   Ik en mijn prioriteiten, het is nogal iets. Ooit komt dat wel in orde. 😉

 • Evi

  Inderdaad zalig dat je van alles wat je kon kiezen deze challenge nam 🙂 En groot gelijk wat die babystapjes betreft, dan komt het allemaal wel goed!

 • zwartraafje

  Yup, lezen is lezen. Vroeger deed ik het niet maar sinds dit jaar zet ik ook gewoon alles wat ik las (en kan terugvinden) op Goodreads. Graphic novels, kookboeken (deed ik eerder ook al), jeugdboeken, …

 • Pin It on Pinterest