Gebeurd

Ode aan Collect&Go

Deze middag ging ik onze Collect&Go bestelling ophalen en ik bedacht me dat dat toch wel een serieuze game changer is geweest voor ons, vooral na de komst van Het Meneertje. Daarvoor ging Het Vriendje één keer per week naar de winkel om boodschappen te doen, vlak na zijn werk, maar dat was niet meer zo evident eens zoonlief er was.

Ik weet dat dit bericht héél hard aanvoelt als een gesponsord bericht, maar het is helemaal #nospon. We zijn hier ten huize gewoon ontzettend enthousiast over deze dienst en ik wil dat enthousiasme graag delen, want gebruik maken van zo’n boodschappenservice heeft ZO veel voordelen.

We zijn altijd trouwe Colruyt-gangers geweest. Het is gewoon een heerlijke no nonsense winkel met een goede prijs/kwaliteit. Iedere week stelden we een weekmenu op en na zijn werk sprong Het Vriendje binnen bij de winkel om de boodschappen voor een hele week te doen. Alleen pikt hij nu Het Meneertje op van de opvang meteen na zijn werk en samen rijden ze dan door naar huis. Het was een optie om met zoonlief de winkel binnen te springen en boodschappen te doen, maar die kleine man valt vaak in slaap in de auto, dus ja.

Ergens in één of ander boekje of Roze Doos of iets dergelijks waarmee ze je na je bevalling om de oren slaan, had ik een bon zien staan waarmee de servicekost van €5,50 weg viel. En ik wilde dat wel proberen. Met zo’n bon. Want hoe zot is het eigenlijk om €5,50 te betalen zodat iemand anders jouw boodschappen voor je klaarlegt? Al snel bleek dat dat lang niet zo gek was. We winnen er tijd mee. Veel tijd. Het is een kwestie van al de boodschappen die klaarstaan op het juiste tijdstip op te halen, in je auto te laden en thuis terug uit te laden. Zo gepiept en €5,50 meer dan waard. Time is money en al. Vooral de tijd van een jonge ouder. En ik denk dat we intussen maar de helft van de keren de servicekost hebben betaald omdat er wel altijd ergens zo’n bon opduikt die die kost laat wegvallen.

Om de servicekost toch een beetje “goed te praten”, doen we om de twee weken een Collect&Go. Twee keer per maand. Dat wil dus zeggen dat we in plaats van een menu op te stellen voor één week, een menu opstellen voor twee weken. Ik weet dus exact wat ik de komende twee weken ga eten. Goed, daar kan wel wat mee geschoven worden en hier en daar zal er nog wel iets aangepast worden, maar de grote lijnen blijven wel hetzelfde. Het is ongelofelijk rustgevend om gedurende twee weken niet te moeten nadenken over “wat eten we vanavond?”. Even een blik op de kalender en we weten wat de pot schaft vanavond. Het is soms een uitdaging om al die boodschappen in de koelkast te krijgen. Ik ben niet iemand die uren en uren en uren aan een stuk Tetris speelde, maar iedere keer na een Collect&Go run geef ik mezelf een speekselmedaille omdat ik twee weken aan boodschappen, inclusief 2,5kg wortelen en een bloemkool, toch maar weer in de koelkast heb gekregen.

Daarnaast ga je geen impulsaankopen doen. Die koekjes of zakken chips die je naam roepen als je ze passeert in de winkel, die kom je niet tegen als je je Collect&Go bestelling online doorgeeft. Doordat  we ons puur focussen op wat we écht nodig hebben voor het weekmenu en dus niet toegeeft aan impulsaankopen, bespaar je weer een paar euro’s. Als ik nu vergelijk wat we uitgaven door één keer per week boodschappen te doen met een Collect&Go, besparen we wekelijks makkelijk tien à twintig euro. Hoppa! Weer een voordeel.

En ja, we moeten af en toe eens de lokale supermarkt binnenspringen of langs de markt gaan voor vers fruit, want fruit blijft namelijk niet eeuwig vers. Ik heb voor het eerst in mijn leven bananenbrood moeten maken omdat we een flinke tros bananen hadden meegekregen en die niet op tijd op kregen. Bananenbrood is best lekker, moet ik zeggen. Maar zelfs met die extra inkopen erbij gerekend zijn we nog goedkoper af. Win. Win. Win. Zotjes eigenlijk, hé?

Dus, we winnen tijd, het is goedkoper in the long run en we raken niet afgeleid door allerhande boecht. Als dat geen ode verdient, dan weet ik het ook niet. Wij zijn in ieder geval grote fan en zoals ik al schreef, het is een game changer. Heel wat andere supermarkten bieden een gelijkaardige service aan, dus of je nu een Delhaize-, Carrefour- of Colruyt-ganger bent, het is zeker de moeite waard om zo’n keer een boodschappenservice uit te proberen. Je mag me later bedanken voor de tip. 😉

Maken jullie gebruik van een boodschappenservice? Waarom wel? Of waarom net niet?

Nog een voordeel: ze gebruiken bio-afbreekbare “plastic” zakjes voor je boodschappen terwijl je in de winkel gewone plastic zakjes moet gebruiken. Booyah.
En nog één: je krijgt vaak gratis staaltjes van het één of het ander bij je bestelling. Laatst kregen we een volwaardige zak frietjes bij onze bestelling. Frietjes! 

You Might Also Like

 • Lize

  Ik maak ook vaak gebruik van Collect&go, vooral dan om geen extra snoep, chocolade, chips… te kopen en ik moet zeggen, bij mij helpt dat wel goed 🙂 De medewerkers zijn ook altijd vriendelijk en de staaltjes die je er bij krijgt zijn mooi meegenomen.

 • Silke

  Wij doen het niet. Ik ben heel erg efficiënt in het opmaken van mijn boodschappenlijst (op volgorde van de winkel) en op 40 minuten ben ik de hele winkel rond, met een peuter en een kleuter mee. Dat zijn de momenten dat ik mijn echtgenoot me-time gun (alleen thuis omg!). En de mannekes vinden het nog leuk ook, dat wekelijkse Colruyt-uitje. Ik vind het de €5,50 totaal niet waard; en qua tijd gewonnen: je staat daar toch soms ook nog te wachten tot ze alles in je kar gelegd hebben, en soms staan er twee of zelfs drie mensen voor en heb ik in die tijd zelf mijn boodschappen gedaan 🙂

 • Anne

  Ooit waren wij een gezin met 6 personen, en toen zijn we met Collect & Go begonnen. Zaligheid! Bespaart ons niet alleen tijd en geld (zoals je zegt, inderdaad, zo is dat), maar ook ergernis, want boodschappen doen, wij doen dat niet graag. En dan voor 6 man… pffff.
  Weekmenu, en boodschappen. Onze zondagochtend-routine. Ook nu we maar met 3 meer zijn. Ik zie me niet terug gewoon boodschappen gaan doen.
  Af en toe is er wel een kleine ergernis. Worden onze boodschappen wat te nonchalant gedaan. Deze week heeft mijn wederhelft een mail met klacht gestuurd, het was een beetje te gortig. Andere appels meegegeven dan besteld (maar de bestelde stonden wel op de factuur), en we hadden om een grote bloemkool gevraagd, maar kregen een mini waarvan de onderkant rot was. Bweurk. Dan loopt ons emmertje wel eens over (het was niet de eerste keer) en maken we van onze oren.
  Maar voor de rest: Collect & Go is zaligheid.

 • Jessi

  Aangezien het niet zo Zero Waste is, doe ik het niet. Waarom stoppen ze die groenten niet gewoon los in die bak? Die zakjes zijn echt zever :p Maar het vriendje wilt wel af en toe zo’n Carrefour box met 3 maaltijden in, omdat ik meestal lui ben na een dag werken en we dan echt niet gezond eten enzo hahaha. Dus dan is ‘t een compromis en gaan we een keer voor extra veel afval XD
  Maar ik snap dat eens er kinders zijn, zo’n optie echt top is!

 • fieke

  Hier ook fans, sinds de geboorte van Juliette! In het begin vond ik het wel zoeken, en vond ik het bestellen soms even lang duren dan winkelen op zich. Maar dan ontdekte ik dat je lijstjes kan maken van wat je regelmatig koopt. Handig!
  Bij ons wordt er ook niet elke week besteld, maar ook niet op regelmatige basis. Maar het is vooral handig als er veel grote verpakkingen nodig zijn, want ik krijg niet alles thuis als ik met de fiets boodschappen doe.

 • Mirthe

  Wij doen ondertussen al 3 jaar van HelloFresh, en nu dat kleintje er is, merken we des te meer de voordelen daar van. We gaan nog wekelijks inkopen doen, maar we moeten met veel minder inkopen sleuren. (Wij hebben geen auto en doen onze inkopen te voet in de Delhaize op ongeveer 1 km van hier.) Grote dingen (wasmiddel, toiletpapier, zakdoekjes, shampoo, deo, pampers,…) bestellen we allemaal via bol.com. Het wordt ‘s avonds aan huis geleverd, en daar moeten we dan ook al niet meer mee sleuren.

 • Nele

  Haha, ik had eens een mama-met-tweeling op mijn werk (nog in het ziekenhuis) en die zei dat ik deze tip zeker aan alle mama’s met een tweeling moest meegeven. Ik heb dat dan trouw gedaan ;-).

 • Sister Q

  Hier een trouwe fan van C&Go, al 5 jaar ofzo. En idd, je bespaart heel wat want geen impulsaankopen, maaaaarrrr een aantal artikelen zijn via C&Go duurder dan mocht je ze gewoon in de winkel kopen. Voorbeeldje? De dochters zijn hier gek van Disney-yoghurtjes, ik koop ze soms, niet altijd want prijs in winkel 1,57 euro en via de afhaalservice … 2,29 euro jawel!
  Maar het blijft aangenaam om te winkelen want aan het afhaalpunt (hier niet verbonden aan een fysieke winkel) kennen ze intussen mijn auto en word ik persoonlijk begroet.

 • Joke

  Nog een kleine bespaar-tip: ze verkopen cadeaudoosjes met 3 servicekostbonnetjes voor 15 euro… 🙂

  • Kathleen

   Aha! Goed om weten!

 • zwartraafje

  Wij maken er hier geen gebruik van vermits ik overdag thuis ben en we twee supermarkten dichtbij huis hebben. Ik kan me echter voorstellen dat het een geweldige oplossing is voor mensen die plots over een pak minder tijd beschikken. Mijn weekmenu’s zorgen er gelukkig ook voor dat ik niet te vaak heen en weer moet fietsen en me niet elke dag het hoofd moet breken over wat we gaan eten. Daar ben ik nog steeds een grote fan van.

 • Goofball

  Ik ga regelmatig eens naar drive.be van Hyper Carrefour. Het afhaalpunt is op 800m van mijn werk, dus da’s dan echt letterlijk 5 minuutjes omrijden om alles mee te hebben. Ik heb nog maar 1 keer gehad dat er iemand voor mij stond. We kopen nogal regelmatig bij Carrefour dus ik vind het wel interessant dat het mijn vertrouwde producten zijn en reuzegroot assortiment. De service kost is 4,5€ maar wordt vaak weggescholden. De verpakking gebeurt in papieren zakken.

  1 keer heb ik de drive.be getest voor de Leuvense Carrefour market. Daar moet je wel binnen om je boodschappen gaan en ze riepen doodleuk mijn naam rond door intercom of de boodschappen voor Goofball even gebracht konden worden. Euh…dat vond ik toch wel wat vreemd en niet zo correct. Moet God en klein pierke nu weten dat ik daar sta om mijn boodschappen op te halen? Toch maar de Hyper Carrefour die er speciaal voor uitgerust is met speciale parkingplaatsen en betaalpalen buiten.

 • Lucie

  Ik gebruik dat soms wel, vooral voor weekends met vrienden want zo kan iedereen zaken toevoegen aan de lijst. Maar zoals Sister Q al zei: de prijzen van de producten zijn duurder dan in de winkel. Dit is (denk ik) omdat de prijzen voor elk product verschillend zijn in elke winkel, want je kan inbellen met de rode telefoon en dan wordt de prijs in jou winkel aangepast. Maar je kan niet inbellen voor de collect en go.

 • Pin It on Pinterest