Zes op zaterdag

Zes op zaterdag

Tijdens de week spendeer ik best wel wat tijd op het internet (hallo understatement van het jaar). Ik werk online, maar lees ook heel wat interessante artikels, kijk ongelofelijke filmpjes, luister naar de meest fantastische podcasts en denk vaak: “Amaai, dat moet iedereen zien/lezen/horen/…”.

Iedere zaterdag wil ik zes links met jullie delen. Dat kan een beetje van alles zijn: iets dat mijn aandacht trok in de media of het nieuws, trailers voor de laatste nieuwe reeks op Netflix of wie weet zelfs een comment die mij luidop deed lachen. De sky is the limit en al. Zes links op de zesde dag van de week.

Gekeken: The Mind of Jake Paul

Al een tijdje stond 25 september aangeduid in mijn Google Calendar omdat Shane zijn nieuwe YouTube reeks dan zou beginnen. Zelf volg ik Shane sinds zijn documentaire rond GraveYardGirl, een YouTubester die ik volgde en dan opeens matige video’s begon te maken. Hij trok met zijn crew naar haar huis en deed een ongelofelijk open en warm interview met haar. Zelden zo’n interview skills en menselijkheid gezien. Zijn tweede documentaire rond een YouTuber, deze keer JeffreeStar, waar ik letterlijk nog nooit van had gehoord, had me een paar weken ook helemaal in z’n ban. Het is ongelofelijk hoe hij omgaat met mensen. Dus toen ik zag dat Shane weer met een documentaire rond een nogal controversiële YouTuber ging op de proppen komen, wist ik dat ik zou kijken. Deze keer neemt hij Jake Paul onder de loep, een naam die ik wel al heb gehoord, maar ik heb nog nooit iets van hem gekeken. En misschien maar goed ook. De insteek voor deze documentaire is: “Is Jake Paul een sociopaat?”. En boy oh boy oh boy! Deel één en deel twee van deze documentaire/reeks staan intussen online.

Gelezen: Baby op slaapkamer ouders laten slapen heeft niets dan voordelen

Een vraag die we heel vaak kregen zo rond de zesde levensmaand van Het Meneertje was of hij al in zijn eigen kamertje sliep. Hij heeft heel lang in een cosleeper bij ons geslapen en op een bepaald moment hebben we de cosleeper geruild voor een écht bedje. Dat bedje staat op dezelfde plek als de cosleeper: tegen ons bed aan. Het is niet bepaald uit overtuiging dat we dat doen, maar voornamelijk uit plaatstekort. We hebben namelijk een klein huis met twee slaapkamers. De ene gebruiken we als onze slaapkamer, de andere gebruiken we als bureau. Maar het blijkt ontzettend praktisch te zijn om Het Meneertje nog even bij ons op de kamer te laten slapen en de slaapsituatie blijft waarschijnlijk nog zo tot zijn eerste verjaardag (volgende maand al! 😱). Blijkbaar zijn er deze week resultaten uit een langdurige studie rond “room sharing” gedeeld. Er verscheen een artikel rond op de VRT site en dat is toch wel interessant om een keertje te lezen.

Gekeken: Maniac

Nog ééntje dat aangeduid stond in mijn Google Calendar. Ja, als ik een trailer zie passeren voor iets dat mij interesseert, dan zet ik dat in mijn Google Calendar. De trailer van Maniac zag ik een tijdje geleden op het YouTube kanaal van Netflix en het zag er zoiets aparts uit. Plus Emma Stone en Jonah Hill, dat zijn niet de minste acteurs. We hebben intussen de helft van de reeks gezien en amaai. Ik denk niet dat het voor iedereen is, want met momenten is het zeer bevreemdend en afstandelijk, maar net dat maakt het zo fascinerend. Momenteel heb ik geen idee waar het verhaal naartoe gaat of wat de personages nog allemaal te wachten staat. Een reeks vinden waarvan je niet weet waar het naartoe gaat en wat je er van moet verwachten, maar waarvan je wel aanvoelt dat het steengoed in elkaar zit, dat is een zeldzaamheid. Dus wij gaan zeker verder kijken en ik ben benieuwd naar de rest van het verhaal.

Gelezen: Vier plagieert conceptartiesten

In de loop van donderdag zag ik een bericht verschillende keren gedeeld worden op Facebook. Het ging over het Vlaamse programma “De Slimste Mens” dat illustraties van verschillende illustratoren had geplagieerd. Het gebeurt wel vaker dat ik zo’n berichten zie passeren. Vaak zijn het grote klerenketens die kleine kunstenaars plagiëren en er dan ook mee weten weg te komen, omdat zij Goliath zijn en David soms gewoon te klein is en daardoor machteloos. Het is een van de redenen waarom ik lang niet alles wat ik teken en illustreer online gooi. Het is zo makkelijk om een illustratie van het internet te plukken en te claimen als je eigen werk. Gelukkig pikt de illustratorencommunity die shit niet en is er genoeg reactie gekomen op het nogal slechte Photoshopwerk, zodat de televisiezender in kwestie de illustraties verwijderde. De zender probeert het nu onder het mom van “parodie” goed te praten, maar dat gaat niet door de beugel. Het originele Facebookbericht kan je hier vinden en De Standaard schreef er hier en hier een artikel over.

Bezocht: De Maekerij

Ein-de-lijk ben ik eens bij De Maekerij in Leuven geraakt. Het concept sprak me ontzettend aan. Op het eerste zicht is het een doodgewoon koffiehuisje of bistro, alleen werkt het net een beetje anders. Ze noemen het zelf een talentencafé. Je betaalt er €4 per uur en in dat bedrag zitten drankjes (koffie, thee, homemade lemonade, appelsap en water) én koekjes in begrepen. Daarnaast hebben ze een lunchmenu en nog tal van ander lekkers, maar daarvoor betaal je extra. In de €4 zit ook toegang tot hun makersatelier in begrepen. Wil je eens prutsen met een Silhouette Cameo zonder er zelf één te kopen? Of wil je aan de slag met washi tape en brush pennen in je bullet journal, maar wil je daar zelf niet in investeren? Of wil je gewoon even gezellig samenwerken met andere creatievelingen? Dat kan perfect daar. En natuurlijk bieden ze ook een hele hoop workshops aan. Ik ging er een middagje gezellig praten en een piepklein beetje werken voor de Tuttefrut co-work middag, maar ik heb zo’n vermoeden dat je me daar nog wel een paar keer gaat vinden. Hoewel ik zelf meer dan genoeg knutselmateriaal hier in huis heb, is er niets zo leuk als aan de slag gaan met het knutselmateriaal van iemand anders! Geef toe!

Gekeken: Overcoming Addiction, Grief, Touring with Marilyn Manson, & Getting Expelled From School: Meet Jason

Nog ééntje van op YouTube. Ik ben heel hard fan van Philly D., het “achter de schermen” kanaal van Philip Defranco. Ze zijn er de laatste tijd iets meer aan het experimenteren met hun content en ik vind dat precies niet erg. Tot een paar maanden geleden kreeg je er voornamelijk vlogs te zien, tegenwoordig zijn er ook podcasts met de werknemers van het bedrijf en filmpjes rond een bepaald onderwerp. Laatst interviewden ze één van hun nieuwe aanwinsten: een ex-militair die nu de security voor het bedrijf doet. Daar werd zo positief op gereageerd dat ze besloten nog een andere werknemer te interviewen. Jason was stiekem één van mijn favoriete Defranko medewerkers, dus ik was blij te zien dat het volgende interview met hem was. En man, wat een gesprek. Ik heb misschien een beetje geweend. Een beetje zo. Ideaal om podcast-gewijs te luisteren als je met iets anders bezig bent.

You Might Also Like

Pin It on Pinterest