Gemaakt

Twee challenges voor wat meer teken- en schrijfgoesting

Jullie weten het misschien al omdat jullie hier al wat langer meelezen, maar ik ben dus niet vies van een uitdaging. Of twee in dit geval, want momenteel doe ik mee aan twee uitdagingen. Twee. Eéntje die met schrijven te maken heeft en de ander met tekenen, twee zaken waar ik steeds minder en minder tijd voor leek te maken en twee zaken die nét zo belangrijk voor mij zijn omdat ik er mijn zen in vind.

Inktober

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat ik graag teken, maar de laatste maanden en jaren teken ik eigenlijk vrij weinig voor mezelf. Als ik teken is het in opdracht. Daardoor experimenteer ik zelden met nieuwe technieken of met mijn eigen stijl. En je kan moeilijk altijd hetzelfde blijven tekenen. Ik denk dat dat zo’n beetje de aard van het creatieve beestje is dat je je wil blijven ontwikkelen, dat je wil beter worden in wat je doet. Bij mij kriebelde het in ieder geval om eens iets anders te tekenen dan altijd figuurtjes met puntjes als ogen. Ik stootte op de grenzen van die ogen. Je kan er maar zoveel mee doen als het op emoties aankomt.

Ieder jaar in oktober gaan heel wat illustratoren de uitdaging aan om iedere dag een illustratie te maken waarbij ze enkel inkt gebruiken. Vandaar dus de naam Inktober. Ik twijfelde héél hard om mee te doen dit jaar. Langs de ene kant zou ik door die uitdaging aan te gaan de tijd nemen om te experimenteren en om te tekenen. Langs de andere kant: heb ik er eigenlijk wel tijd voor om daar mee bezig te zijn? Uiteindelijk hakte ik de knoop door en besloot mee te doen onder het motto “we zien wel”.

Ik nam de regels met een serieus korreltje zout. Zo volg ik de officiële prompts niet, maar heb ik zelf een thema gekozen namelijk “prinsessen met een twist”. Ik beperk me tot eenvoudige lijntekeningen en laat kleur, schaduwen en aanverwanten achterwege. De focus ligt op de stijl en het experimenteren met die stijl. Daarnaast teken ik niet met inkt, maar op de iPad met de app Procreate, een app die ik beter wil leren kennen. Ik zie heel wat illustratoren er prachtige dingen mee maken en omdat je tekent op een tablet, biedt het zoveel mogelijkheden en vooral zoveel vrijheid. Ik weet nog niet of ik elke dag van de maand een illustratie ga posten of alleen op weekdagen. De weekends in oktober zijn namelijk al goedgevuld.

De illustraties deel ik op Instagram onder de username @kathleenverhetsel. Dus als je wil zien hoe het mij vergaat de komende weken, dan kan je daar best volgen.

De vier op een rij challenge

Eind augustus viel het mij op dat ik maar vier blogberichten had gepubliceerd hier. Vier. Bloggen is iets dat ik graag blijf doen, alleen schiet het er soms tussen en dat vond ik best wel jammer. Ik wist dat er tussen de deelnemers van Meststoffen voor jouw Blog nog bloggers zaten die in hetzelfde schuitje zaten. En er is niets beter om uit een dipje te komen dan een goede uitdaging. Dus zette ik de vier op een rij challenge op poten. Daarbij neem je een kalenderoverzicht van die maand en is het de bedoeling om zoveel mogelijk keren vier op een rij te vormen. Iedere vier op een rij is een aantal punten waard. Op bepaalde dagen kan je extra punten verdienen door een specifiek woord in je blogbericht te verwerken.

Aan het einde van de maand kijken we dan met z’n allen hoe we het gedaan hebben. Eén deelneemster van Meststoffen, Goofball, blogt standaard iedere dag. Iedere dag! Hoe ze het doet, het is me een mysterie, maar ze doet het toch maar. Dus tegelijk is de uitdaging ook een beetje: “Wie kan Goofball, de vier op een rij master, verslaan?”. September was de eerste maand waarin we met deze challenge aan de slag gingen en er waren verschillende deelnemers, mezelf incluis, die merkten dat we door zo’n ietwat onnozel spelletje precies terug de blogsmaak terug te pakken kregen. Een beetje gamification kan wonderen doen.

Dus doen we in oktober opnieuw hetzelfde. En ongetwijfeld zal deze challenge nog vele edities kennen, want iemand moet toch ooit “vier op een rij master” titel van Goofball afpakken. Ooit! En tot dat gebeurt blijven we gewoon lekker verder doen. Nah!

Zin om mee te proberen om Goofball haar titel te kapen? Schrijf je in voor de online cursus Meststoffen voor je Blog en krijg toegang tot onze besloten Facebookgroep. In die Facebookgroep bekokstoven we niet alleen de nodige plannen om Goofball van de troon te stoten, maar kan je ook aan andere bloggers tips vragen, ervaringen delen en ideeën wisselen. Af en toe spreken we zelfs eens af in het echt en al tijdens een Meststoffen Meetup.

You Might Also Like

  • Elke

    Grappig, maar ik had het gisteren tijdens de les aan de toekomstige leraren nog over gamification en hoe het gebruik ervan echt wel kan motiveren, bij deze nog maar eens bewezen 😉

  • Goofball

    Het is zelfs zo grappig dat ik…die zonder challeng ook gemiddeld 25 keer per maand blog, nu ook echt me uitgedaagd voelde en toch 2 keer gestrest heb op “oh vandaag moet ik toch zeker nog iets online zetten want deze dag zit midden in de maandkalender en als ik die mis, mis ik mega veel vier-op-een-rij rijtjes” …haha.

    Tja, deze titel is leuk, maar kwantiteit aan berichten is natuurlijk ook niet alles. Toch tof dat ik anderen kan motiveren 😀

  • Pin It on Pinterest