Gebeurd

Ode aan Lijstjestijd

Het was Riet die me op het bestaan van Lijstjestijd wees hier in de reacties op de blog. Zij dacht dat ik het ongetwijfeld wel al kende en zou gebruiken voor de geboortelijst van Het Meneertje, maar niets was minder waar. Er ging een hele nieuwe wereld open voor mij.

Lijstjestijd is een site waar je eenvoudigweg kadolijstjes kan bijhouden. Als je een product in een webshop ziet dat je aanstaat, dan kan je het webadres van die productpagina copy pasten in Lijstjestijd en de site trekt er zelf de nodige informatie uit zoals prijs, korte omschrijving en een foto van het product in kwestie. Zo krijg je een mooi, visueel overzicht van je wish list. Af en toe kan Lijstjestijd de gegevens niet automatisch inladen, maar dan kan je alles manueel toevoegen zodat je toch dat ene item dat je kost wat kost wil hebben ook aan je lijst kan toevoegen.

Daarnaast hebben ze ook een browserextensie die het supermakkelijk maakt om zaken toe te voegen aan je lijstje. Die extensie moet je natuurlijk eerst installeren, maar eens dat gebeurt is, is het kinderspel. Iedere keer als je iets ziet in een webshop dat je aanspreekt, klik je op het kleine L-icoontje in je browser en voeg je zo het item toe zonder eerst naar de site van Lijstjestijd zelf te moeten gaan.

Eens je al je droomitems hebt toegevoegd aan je lijst, kan je die lijst delen met familie en vrienden. Je kan ze een mail laten sturen vanuit Lijstjestijd zelf, een QR code genereren of de link naar je lijst kopiëren zodat je die zelf kan plakken in een mailtje of in een bericht op social media. Vervolgens kunnen je familie en vrienden de lijst bekijken en kunnen zij een kadootje reserveren.

Aangezien Lijstjestijd geen webshop is, zegt de persoon die een kadootje reserveert hierdoor eigenlijk: “Ik ga dit kopen voor jou en ik beloof dat heel plechtig op mijn eerste communiezieltje”, maar ze moeten er nog even voor naar de winkel lopen of het zelf online bestellen. Als maker van het lijstje krijg je vervolgens een melding dat iemand een kadootje voor jou heeft gereserveerd. Het handige aan deze functie is dat eens een kadootje gereserveerd is, iemand anders datzelfde kadootje niet meer kan reserveren. Daardoor is de kans om twee keer hetzelfde te krijgen volledig van de baan. Ideaal!

“Maar ik wil niet dat iemand weet welk kadootje ze van mij krijgen!” hoor ik je brullen tot hier. Dat snap ik volledig. Het is niet leuk als je op voorhand weet wat je van wie gaat krijgen. Lijstjestijd heeft daarover nagedacht en heeft “anoniem reserveren” toegevoegd. Als je dat aanvinkt krijgt de eigenaar van je lijstje niet te zien van wie je het kadootje in kwestie gaat krijgen. Je weet alleen wat je gaat krijgen.

Wij hebben Lijstjestijd onlangs nog gebruikt voor de eerste verjaardag van Het Meneertje. Hoewel niet iedereen het gebruikt heeft, zijn we er toch in geslaagd niet twee keer hetzelfde te krijgen. Dat noem ik een succes! Hoera! De meter van zoonlief was zelfs zo enthousiast over Lijstjestijd dat ze het intussen zelf ook gebruikt. Ha!

En nu de kerstdagen voor de deur staan, zijn we hier ten huize Verbeelding volop onze kerstlijstjes aan het maken in Lijstjestijd. Ja, het is november. Ja, ik ben al bezig met kerstmis. Ja. Ik heb een jaar in IJsland gewoond. Daar beginnen ze eind oktober al met kerstliedjes te spelen op de radio dus in november al bezig zijn met kerstmis is volledig normaal. Volledig! Soit.

Ik ben meestal geen held in het maken van zulke kadolijstjes. Ieder jaar opnieuw stress ik over wat ik moet vragen voor mijn verjaardag en voor kerst. Na een tijd weet je het gewoon niet meer, maar mensen willen wel graag een kadootje geven, liefst een dat voor een keer geen boekenbon is. Dus iedere keer als ik nu aan iets denk dat me wel interessant of leuk lijkt, dan voeg ik het toe aan mijn lijstje of aan dat van Het Meneertje. En voor één keer bestaat mijn kadolijstje niet enkel uit boekenbons. Ha!

You Might Also Like

 • Kris10

  Ik gebruik een andere lijstjeswebsite maar het concept is hetzelfde. (Al ontbreekt daar wel de browserextensie dus ik overweeg nu om te switchen)
  Goed gerief! We gebruiken het sinds Felix zijn eerste verjaardag en nu staat de sintlijst klaar.
  Dat er zo verschillende websites bestaan doet mij goed. Ik ben duidelijk niet de enige lijstjesnerd :p
  Is er bij lijstjestijd ruimte voor wat toelichting? ‘Genre: Felix houdt van stevige kartonboekjes. Dat mogen tweedehandsexemplaren zijn want de kans is groot dat hij ze stuk maakt.’

  • Kathleen

   Je hebt het veld “omschrijving” dat je zelf kan aanpassen. Normaal gezien wordt daar de tekst uit de webshop automatisch ingeladen, maar je kan die aanpassen als je dat wil.

 • Lize

  Ergens lijkt het mij wel interessant maar wij doen niet echt aan cadeautjes en al helemaal niet aan Kerstmis maar ik kan het misschien wel gewoon voor mezelf bijhouden, voor als toch eens iemand zou vragen wat ik graag wil hebben.

 • Katrijn Van Bouwel

  Een -zij het betalende-variant gebruikten wij voor de geboortelijst.
  Kadolog. Dan krijg je het geld op je rekening gestort en kan je het daarna (of in mijn geval: tijdens de solden) effectief bestellen.
  Ik vond dat handig, dan konden mensen vanuit hun luie zetel dingen geven, zonder te moeten langskomen in de drukke kraamperiode, én kon je abstracte dingen vragen, dingen die je al tweedehands had, of grotere cadeaus om bij te leggen (bv zoo-abonnement)

  • Kathleen

   Dat is inderdaad ook een interessant concept!

 • Davina

  Wij gebruiken al jaren lijstje.nl (of lijstje.be) en daar kan je niet zien wat afgestreept is, dus da’s nog extra verrassend 😉

 • zwartraafje

  Ik kende tot nu toe enkel Nederlandse varianten door de swap-acties waar ik aan mee doe maar dit lijkt me precies een fijner systeem te zijn. Misschien moet ik het toch maar eens bekijken voor persoonlijke wenslijstjes.

 • fieke

  Handige tool, vooral dat cadeautjesgevers kunnen afstrepen wat zij geven, zodat je dubbele cadeaus vermijdt. Ik heb meteen een lijst aangemaakt bij wijze van verlanglijstje, ik was al lang op zoek naar iets om dat te digitaliseren. Bedankt voor de tip, en voor het verduidelijken van de mogelijkheden (ik kende het al, maar dacht dat het vooral voor geboortelijsten was)!

 • Nina Vincx

  Lijkt mij heel handig. Ik zag het in enkele magazines opduiken, maar snapte het niet helemaal 🙂

 • Pin It on Pinterest