Gelezen

De vijf boeken van 2018

Dat 2018 niet mijn beste leesjaar was, dat moet ik jullie niet vertellen. Het was een ware strijd om mijn Goodreads challenge tot een goed einde te brengen, maar dat deed ik uiteindelijk door heel veel graphic novels te lezen.

Ik heb vannacht mijn laatste boek van het jaar uitgelezen en dat maakt meteen ook z’n opwachting in deze lijst. Hoppa. In totaal las ik tien fictie boeken, zeven non fictie boeken, negentien graphic novels en één kinderboek. Ha! Dat alles is goed voor 37 gelezen “boeken” dit jaar. Het kon beter, maar het kon ook een pak erger. Nu Het Meneertje op z’n eigen kamer slaapt, kan ik terug wat lezen voor het slapengaan. Dus ik hoop dat dat ervoor zal zorgen dat ik terug wat meer kan lezen de komende tijd. Fingers crossed en al.

 • Notes on a nervous planet – Matt Haig
  Matt Haig wist vorig jaar ook mijn favoriete boek van het jaar te schrijven en doet dat nu opnieuw, maar deze keer is het een non fictie boek. Ik heb dit jaar heel wat last van angstigheid gehad over van alles en nog wat. Eén van mijn grote fouten is dat ik het nieuws soms net iets te intens volg en het nieuws is momenteel nogal foute boel. Een bende idioten die de wereld naar de kloten aan het helpen zijn, zeg maar. Maar dit boek heeft voor heel wat rust gezorgd in mijn hoofd. Het was helemaal wat ik nodig had op de moment dat ik het las en de kans is héél groot dat ik het nog een keer en nog een keer en nog een keer lees als ik dat angstige gevoel weer te hard de kop voel opsteken.
 • Burn-out dagboek – Maaike Hartjes
  Technisch gezien is dit geen boek, maar een graphic novel, maar het heeft zo’n indruk gemaakt op mij. Ik had een vaag idee van wat burn out was en hoe een invloed het kan hebben op je leven, maar ik had eigenlijk geen idee hoe zwaar het was of wat het allemaal kan doen met een mens. Dus dit was een serieuze eye opener. Ik heb er veel uit geleerd. Ik ben me er heel bewust door geworden dat burn out ook op de loer kan liggen zelfs als je zelfstandige bent en je werk graag doet.
 • The Handmaid’s Tale – Margaret Atwood
  Nog een boek dat ontzettend veel indruk op mij heeft gemaakt. Ik wist dat het me lang zou bijblijven en jawel hoor. Het zindert nog altijd na. Intussen zagen we ook het eerste seizoen van de televisiereeks en ik durf nog altijd niet goed naar het tweede deel te kijken. Ik heb me een aantal keren moeten inhouden om niet met dingen naar het televisietoestel te gooien tijdens dat eerste seizoen en vermoedelijk wordt het tweede seizoen er niet veel rooskleuriger op. Opnieuw, als je de actualiteit een beetje volgt, dan komt dit boek soms nét iets te dichtbij. Die gedachte bezorgt me koude rillingen.
 • The Trials of Morrigan Crow – Jessica Townsend
  Het boek werd overal aangeprezen als de nieuwe Harry Potter en ik kon het toch niet laten om mijn tanden er in te zetten. Ik snap waar de vergelijking vandaan komt, maar het is toch nét iets anders en uniek op z’n eigen manier. Het kriebelt ook om verder te lezen over Morrigan Crow, de Wundersmith en alle andere fantastische personages in deze magische wereld. Het vervolg heb ik stiekem nog snel snel gekocht op mijn Kindle zodat ik het toch nog kan lezen in het nieuwe jaar. Kwestie van mij toch te houden aan mijn goede voornemen en al, maar toch dit boek te kunnen lezen. 😛
 • The Kiss Quotient – Helen Hoang
  Ik eindig het leesjaar met een héél luchtig, sexy maar tegelijk schattig boek. Ik zocht vorige week een nieuw boek om te lezen en kon me precies niet zo heel lang op zwaardere materie concentreren. Dit boek was één van de winnaars van de Goodreads Best Books of 2018 en sja, als Goodreads zegt dat het goed is, dan zal het dat wel zijn zeker?  Ik ben er door gevlogen. Het is ongelofelijk voorspelbaar. Als in extreem voorspelbaar, maar ik heb er van genoten en kan ik niet wachten om het volgende boek van deze auteur te lezen. Dit boek heeft me zin gegeven om opnieuw te lezen en om op zoek te gaan naar de boeken die ik leuk vind. Dat zijn soms de boeken die anderen ook héél leuk vinden of soms net niet.

En ja, ik ben eens benieuwd wat het komende jaar gaat geven met mijn grote, goede voornemen. Ik word altijd héél enthousiast van nieuwe boeken en dat zorgt er dan weer voor dat ik veel meer én sneller lees. Nu ik geen nieuwe boeken mag kopen, vraag ik me af hoe het gaat lopen met mijn leesenthousiasme. De afgelopen week merkte ik in ieder geval wel dat ik er nog altijd ontzettend veel van geniet en dat ik het zo hard heb gemist het afgelopen jaar. Dus ik hoop dat het een beter leesjaar mag worden dan 2018. To be continued.

You Might Also Like

 • Becky

  Dank voor de inspiratie Kathleen, de boeken van Matt Haig en Maaike Hartjes heb ik meteen op mijn leeslijst gezet (en hé, die auteurs hebben dezelfde initialen, zo toevallig!)
  Ik wens je een heel fijn leesjaar 2019 toe en veel plezier met het herondekken van je boekenkast, ik hoop dat veel van je ongelezen boeken je aangenaam zullen verrassen!

 • Sofie

  Dat eerste boek spreekt me aan! Ik ben een beetje tegenovergesteld van jou, ik volg het nieuws zo goed als niet waardoor ik soms vaak (belangrijk) nieuws mis. Ik moet het een beetje meer gaan volgen.
  The Handmaid’s Tale wil ik ook wel lezen.

 • Evi

  The Handmaid’s Tale las ik eerder dit jaar en ik vond het beklijvend. Het bleef inderdaad heel lang nazinderen. Dat burn-out dagboek staat hier al even op het verlanglijstje.

 • Leen

  Als je niet bezig hoeft te zijn met boeken kopen, blijft er meer tijd over om… te lezen! Ahaaaa! Veel leesplezier in 2019 🙂

 • Pin It on Pinterest