Gebeurd

De 9 van 2019

Een nieuw jaar, een nieuw lijstje met doelstellingen. Dit jaar doen we niet te zot of te ambitieus. Er zijn een aantal grotere, overkoepelende thema’s waar ik me wil op focussen, maar waarvoor ik me specifiek focus op een paar kleinere, gerichtere doelstellingen.

De twee grotere thema’s waar ik me dit jaar op wil focussen zijn zelfzorg en minimaliseren. Het thema zelfzorg is vrij logisch. Het eerste jaar als mama zit er op. Ik wist al dat ik niet de beste ben als het aankomt op voor mezelf zorgen, maar het afgelopen jaar is het alleen nog maar duidelijker geworden. Dus daar wil ik zeker aan sleutelen. Daarnaast kriebelt het om te minimaliseren. We wonen intussen bijna zes jaar in ons huis en toch staan er nog dozen op zolder met spullen van onze verhuis. Oeps. En doorgaans lijkt het alsof er in iedere kamer in ons huis wel iets is ontploft: een wasmand waardoor er kleren overal liggen, een papierbak waardoor er overal paperassen terug te vinden zijn, een speelgoedbak waardoor je struikelt over allerhande kleurrijke voorwerpen,… We wonen niet in een riante villa en plaats is dus eerder beperkt. Dan kunnen we beter wat spullen de deur uit doen, toch?

 • Geen boeken kopen. Waarschijnlijk de grootste uitdaging van het nieuwe jaar voor mij, maar wel ééntje die gewoon nodig is. Ik maakte onlangs een inventaris van mijn ongelezen boeken en kwam aan 183 ongelezen fictie boeken. Het aantal ongelezen non fictie boeken heb ik nog niet geteld, maar ik vermoed dat dat rond de vijftig zal liggen als ik zo een snelle blik werp op de boekenkast. Het is gewoon schandalig. Sowieso probeer ik ieder jaar minstens 30 boeken te lezen en hopelijk gaan er dus aan het einde van het jaar toch een dertigtal ongelezen boeken minder in mijn kast staan.
 • Ontspullen. Dit puntje sluit een beetje aan bij het vorige puntje. Ik wil wat rommel de deur uit. Tijdens mijn inventaris stootte ik op een aantal boeken die ik eigenlijk niet echt van plan ben om te lezen. Ik heb ze ooit een keer gekregen of in een ver verleden gekocht op een Boekenfestijn, maar nu zeggen ze mij bijzonder weinig. Het gaat om een tiental boeken. Maar naast die boeken zijn er nog heel wat spullen die eigenlijk niet echt een plaatsje hebben in ons kleine huis en het zou beter zijn dat die weggegooid worden of iemand anders blij maken. Dus ik hoop op het einde van het jaar minder spullen te hebben dan dat ik nu heb. Ik heb me alvast ingeschreven voor het Minsgame van Nononsonsmoms, maar aangezien januari nu al een hele drukke maand blijkt te worden, weet ik niet of het gaat lukken. Het is in ieder geval het proberen waard!
 • Minstens één Harry Potter boek opnieuw lezen, te beginnen met deel één als het even kan. Dit puntje neem ik mee van vorig jaar. Ik kreeg de boeken van Het Vriendje kado voor mijn verjaardag, maar kwam er nooit toe om mijn tanden er in te zetten. Ik ken mensen die de Harry Potter reeks wel tien keer opnieuw hebben gelezen. Ikzelf heb de boeken allemaal maar één keer gelezen, maar het is intussen al zo lang geleden en ik wil gewoon terug even wegduiken in die magische wereld.
 • Zeep leren maken. Voor mijn verjaardag in 2016 kreeg ik van Het Vriendje een hele hoop spullen om bruisballen mee te maken. En ik heb er een paar mee gemaakt, dat zeker wel, maar lang niet zoveel. Het plan was altijd om met die spullen ook zeep te leren maken, maar dat is er nooit van gekomen. Dus dit jaar wil ik mij daar graag eens aan zetten.
 • Ronde getallen. Is het heel oppervlakkig als ik wat ronde getallen wil zien verschijnen op verschillende social media kanalen? Ik ben me er heel bewust van dat het maar cijfers zijn, maar op letterlijk drie verschillende plekken zit ik al maanden tegen een honderdtal aan te botsen en ik word er zot van. Vooral Instagram met heel de follow-unfollow strategie van sommige accounts is al zes maanden van 997 naar 988 aan het gaan en ik wil DUIZEND potdekke. DUIZEND! Dus ja. Call me oppervlakkig, maar ik hou van ronde getallen. Nah.
 • Een socialere werkplek. Ik weet niet hoe of waar of wanneer, maar ik ben er dit jaar achter gekomen dat ik misschien niet gemaakt ben om van thuis uit te werken. Voor een huismus als mezelf kwam dat besef als een vrij grote shock. Ik zag dat thuis zijn als één van de grote voordelen van zelfstandige zijn. Ha! Niet dus. Langs de ene kant heeft het te maken met geen routine hebben, geen scheiding tussen werk en leven hebben en vooral: geen mensen rondom mij hebben om eens een babbeltje mee te slaan. Blijkbaar ben ik een socialer vlindertje dan ik zelf dacht. Dus ik wil graag op zoek gaan naar een oplossing om iets meer structuur te krijgen in mijn work-life routine en om toch terug wat vaker onder de menschen te komen. Een flexdesk, co-worken, vaker in de bib of de plaatselijke buurtbar gaan zitten,… Iets.
 • Iedere week een bad. Dit klinkt misschien gek, maar het maakt deel uit van een veel groter en belangrijker puntje. Ik moet namelijk wat meer aan zelfzorg doen. Ik heb nogal de neiging mezelf weg te cijferen voor anderen en het afgelopen jaar is gebleken dat ik daar soms nogal ver in ga. Hallo understatement van het jaar. Concrete voorbeelden ga ik jullie besparen, want vaak komt het er op neer dat het gewoon mijn eigen stomme schuld is en dat ik beter voor mezelf moet zorgen. Punt. Iedere week een bad nemen is dus het topje van de ijsberg en zorgt er hopelijk voor dat ik in het algemeen wat beter voor mezelf zorg. En ik kan dan de zeep uit puntje vier dan gebruiken om mijn wekelijks bad extra luxueus te maken. Treat yo’self en al.
 • Een dagboek bijhouden. Ik ben iemand die al schrijvend denkt, al schrijvend dingen op een rijtje zet en al schrijven dingen verwerkt. Uiteraard is niet alles voor publicatie vatbaar op deze blog. Ik wil graag open en eerlijk zijn hier, maar er zijn grenzen en er zal altijd een vorm van zelfcensuur zijn, hoe je het ook draait of keert. Een paar jaar geleden begon ik opnieuw te dagboek schrijven en dat deed deugd, maar al snel verwaterde die goede gewoonte weer. Dus die wil ik graag opnieuw oppikken.
 • Mijn plafondstaren beperken tot een halfuur. Slapen is niet altijd evident met een jong kind, maar als dat kind in kwestie wél de nacht doorslaapt en jijzelf uren en uren en uren aan een stuk wakker ligt, dan is er iets mis. De afgelopen weken waren de nachten brutaal en dat kwam niet door Het Meneertje. Toch niet altijd in ieder geval. Ik lag iedere nacht minstens twee à drie uur wakker en functioneerde nauwelijks overdag omdat ik helemaal uitgeteld was. Ik heb mezelf al een keer opnieuw leren slapen, dus dat ga ik nu opnieuw doen. Als ik dan toch wakker word om één of andere reden, dan wil ik graag binnen het half uur terug in slaap kunnen vallen (tenzij andere externe factoren *kuch*zoonlief*kuch* daar een stokje voor steken).

Dat zijn ze. De negen van 2019. Er zitten een aantal puntjes bij die met elkaar verbonden zijn. En een aantal puntjes hebben ook een invloed op vele andere aspecten van mijn leven, aspecten die ik wat beter in evenwicht zou willen krijgen. Het zijn tipjes van de ijsberg, deze puntjes, maar hopelijk zijn het de duwtjes in de rug die ik nodig heb om me wat beter te focussen op die twee thema’s die ik eerder aanhaalde.

En lieve lezers, wat zijn jullie doelstellingen voor het nieuwe jaar? Maak jij één lange lijst met doelstellingen of deel je het ook op in kleinere stukjes om het wat haalbaarder te maken? Wat staat er bij jou op je lijstje? Twintig boeken lezen? Dertig? Veertig? Een marathon lopen? Of vijf kilo afvallen? Of zijn doelstellingen maar stom en doe je lekker gewoon je eigen zin?

You Might Also Like

 • Emmely

  Als moeder van een bijna 2 jarige kan ik zeggen dat mijn ervaring is dat het leven rustiger wordt in de loop van dat 2e jaar. Meer structuur overdag met vastere slaaptijden, minder nachtelijke onderbrekingen en op een gegeven moment zelf ook weer meer energie om bijvoorbeeld wat creatieve dingen te gaan doen. Tot de zwangerschap van nr. 2 zich aandiende dan. Toen zakte die extra energie weer als een plumpudding in elkaar helaas. Voor mij wordt leuke dingen doen voor mezelf terwijl er 2 ukjes om aandacht vragen een puntje. In dat opzicht kijk ik uit naar het eerste deel van mijn verlof als ik plotseling 3 hele dagen alleen (heerlijk!) thuis zit terwijl kind 1 naar het kdv is en kind 2 er nog niet is. 🙂

 • Lize

  Lezen komt er bijna niet meer van dus ik hoop dat het mij lukt om dit jaar 12 boeken te lezen, als het er meer zijn is dat natuurlijk ook goed, en ik ga ook 20 projecten breien in 2019. Dit zijn mijn doelstellingen.

 • Tina

  Iedere week een bad ga ik ook op mijn lijstje zetten. Tijdens mijn badmoment kan ik dan mijn ander voornemen meer lezen – minder schermtijd afvinken.
  Meer bewegen en afvallen staan ook op mijn lijstje en meer creatief bezig zijn.

 • An van Nononsonsmoms.be

  Ik wil wel mee komen buurtbarren hoor ergens tijdens de schooluren 🙂

 • fieke

  ‘Zelfzorg en minimaliseren’ staan ook op mijn lijstje! Onze peuter slaapt wel goed, maar bij mij zijn er andere oorzaken van mijn moeheid. De grootste oorzaak heb ik aangepakt, maar van de nasleep moet ik nog een beetje af geraken. En ik moet ook die ‘Ontwerp je eigen merk’-cursus eens beginnen, oeps!
  Veel badplezier, en veel plezier met de Harry Potters! Ik herlas ze vorig jaar (en het jaar daarvoor) ook, en het was echt magisch om opnieuw even weg te zijn van de wereld. Net als bij jou was het jaaaaaren geleden sinds ik ze voor het eerst las.

 • Sara

  Leuk lijstje! Twee vragen 🙂
  1. Heb je tips om je aan je voornemens te houden? Ik heb wel ‘doelstellingen’ in 2019 maar hou die niet vol en verlies ze uit het oog.
  2. Hoe leer je jezelf slapen? Ik ben al een maand op de sukkel en geraak erg moeilijk in slaap (en ik heb geen gsm in bed etc.)

  Het allerbeste voor 2019 voor u en je gezinnetje!

 • zwartraafje

  Die geen boeken kopen daar ga ik me niet aan wagen. Meer eigen boeken lezen dan weer wel. Ook ontspullen is hier aan de orde. Al moet ik dat beetje bij beetje doen vermits het een te grote inspanning is. Maar toch, de keuken is al aan de beurt geweest en daar is al heel wat uit de kasten verdwenen. Ik hoop dit jaar ook verder te gaan met het herlezen van de Harry Potter-boeken. Vorig jaar kwamen boek twee en drie aan de beurt dus in 2019 hoop ik toch al zeker The Goblet of Fire en misschien ook The Order of the Phoenix te lezen. Maar ja, een tbr laten zaken gaat natuurlijk niet goed samen met het herlezen van favorieten.

 • Leen

  Heyy, dagboekschrijven zit er bij mij ook in (zoals elk jaar, en zoals elk jaar hoop ik dat het mij nu wel vaker gaat lukken). En minimaliseren. En zelfzorg! Dat gaat hier dik in orde komen dus.

 • Pin It on Pinterest