Gelezen

De favoriete boekjes van Het Meneertje

Ik schreef al een keer een artikel over de favoriete boekjes van Het Meneertje, maar uiteraard heeft hij na een paar maanden weer een paar nieuwe favoriete boeken. We proberen niet te veel boeken te kopen, alleen lukt dat niet altijd even goed. Langs de andere kant, lezen en voorlezen, dat is belangrijk voor een kind en verandering van spijs doet eten, toch?

In dit artikel staan affiliate links. Als je via deze link een product koopt, dan verdien ik daar een piepklein beetje geld aan. Dat geld wordt uiteraard geïnvesteerd in nog meer boeken. Uiteraard.

De geluidenboekjes van Clavis
Van de dames van de leesclub kreeg ik na de geboorte van Het Meneertje een aantal boeken kado voor hem. Eén van die boeken was een geluidenboekje met allemaal klassieke deuntjes er in en hele mooie illustraties. Het is één van de eerste boekjes die zijn aandacht begon te trekken. Eens hij door had dat hij zelf de muziekjes kon opzetten was het hek helemaal van de dam. Het ging zelfs zo ver dat het boekje altijd in de buurt lag terwijl hij aan het spelen was en hij regelmatig een deuntje opzette en dan verder speelde. Zijn persoonlijke MP3 speler. Ha!

En het moesten specifiek deze boekjes zijn en geen andere geluidenboekjes. Het systeem van de geluidjes aanzetten is héél makkelijk in deze boekjes. Bij andere exemplaren moet je soms best wel hard duwen voor het geluid begint te spelen. Bij de geluidenboekjes van Clavis begint het geluid al te spelen van zodra je je vinger op het aangeduide plekje legt, wat het dus heel gebruiksvriendelijk maakt voor kleine vingertjes die nog niet zo heel veel kracht hebben.

Intussen zijn er verschillende van die geluidenboekjes bij gekomen. We vroegen ze voor zijn verjaardag en voor kerst. En onlangs vonden we er zelfs ééntje in de kringwinkel voor de volle euro. Beste kringvondst in jaren! Echt dikke aanraders deze boekjes. Mooie illustraties van de Franse illustratrice Marion Billet, stevige boekjes en gebruiksvriendelijk. What more do you want?

Het Grote Vrolijke Kijkboek
Er zijn al verschillende zoekboeken het huis stiekem binnengeslopen, maar er is er ééntje dat de favoriet is van Het Meneertje: Het Grote Vrolijke Het is een boek dat ik vond op Het Boekenfestijn in Mechelen begin december. Ik heb getwijfeld om het mee te nemen omdat ik al heel wat boeken in mijn mandje had liggen toen we bij dat ene boek kwamen, maar de illustraties waren van dezelfde illustratrice als de geluidenboekjes van Clavis en ik heb zelf wel een serieuze boon voor haar tekenstijl. Dus het boek vloog mijn maandje in.

Zoals de titel van het boek verraadt is het inderdaad nogal een groot boek, maar daardoor staan er heel veel tekeningen op één pagina. Het is een boek dat hij regelmatig zelf uit zijn collectie neemt om door te bladeren. Uren en uren en uren hebben we al naar de tekeningen gekeken. Het Meneertje kan je nu perfect de krab, het bad, de shampoo, de beer en zoveel andere prentjes aanduiden als je er naar vraagt. Volgens mij gaat dit nog heel lang een topper blijven hier ten huize Verbeelding.

Rover op avontuur
Nog een Boekenfestijnvondst is het boek over Rover de auto die bevriend raakt met Straal het vliegtuig. Nog een boek waar ik over getwijfeld heb of ik het wel zou meenemen. Het zit zo, de auto’s in de illustraties lijken verdacht veel op de auto’s uit Cars. Je weet wel Bliksem McQueen, Takel en consoorten. Maar Het Meneertje had op het moment dat ik naar Het Boekenfestijn trok een serieuze auto-obsessie. Of eerder een “alles-met-wielen” obsessie. Er was één kijkboekje met voertuigen waar hij echt zot van was. Van zodra hij thuiskwam van de crèche bladerde hij er opnieuw en opnieuw en opnieuw door en wees naar ieder prentje en alle wielen. Bij elk prentje vroeg hij “da?” en moesten wij zeggen wat er stond afgebeeld. Eerlijk is eerlijk: ik was dat boekje een beetje beu.

Een nieuw boek met auto’s, of ze nu waren nagetekend van een Disney film of niet, het kon me niet schelen. Een beetje afwisseling kon geen kwaad. En zo geschiedde. Het was het eerste boekje waar hij naar greep nadat ik alle boekjes die ik voor hem had gekocht op Het Boekenfestijn liet zien en het wordt hier regelmatig gelezen.

Dit is Dikkie Dik – flapjesboek
Nog zo’n boek waar we al uren en uren en uren in hebben gebladerd en waarvan er al meerdere flapjes opnieuw moesten vastgeplakt worden. Oeps. Het boek werd gekocht tijdens een uitstapje van Het Vriendje en Het Meneertje naar de boekenwinkel een straat verder. We springen daar regelmatig eens binnen. Ik kan dan rustig tussen de boeken snuisteren en de twee mannen spelen dan aan de kindertafel met de blokken. Win. Win.

Maar soms gaan de mannen daar dus eens alleen naartoe, zoals die keer dat Het Vriendje zijn boekenbon van €5 van Boek.be wilde gebruiken. Het Meneertje koos dit boek blijkbaar zelf en was er helemaal door gefascineerd. En daar kwam niet meteen verandering in de afgelopen maanden. We vermoeden dat het iets te maken heeft met de obsessie van Het Meneertje met onze eigen rosse kater Vince. Vince en Dikkie Dik lijken nogal op elkaar, niet alleen qua uiterlijk.

Zeg eens, welke boeken scoren goed bij jouw peuter? Welk boek hebben jullie al zoveel keer gelezen dat je de tekst waarschijnlijk helemaal vanbuiten kan opzeggen?

You Might Also Like

 • Moederschip

  Mijn zoontje is bijna 2 en is heel hard fan van de Anna-reeks. Ook heksje Mimi doet het goed. Toen hij de leeftijd had van jouw meneertje, las hij graag dikkie dik en woezel en pip.

 • Literasa

  Leuk! Bij mijn 7-jarige mini is ‘Klipperdeklop’ van Nicola Smee heel populair (kartonboekje).

  • Literasa

   Ik bedoel 7-maandige (haha, ‘t gaat al snel genoeg!)

 • Emmely Treffers

  Als hij van dingen met wielen houdt is “op weg!” van Hector Dexet zeker een aanrader. Dat zit ook geweldig in elkaar met doorkijkjes waardoor elementen van de ene bladzijde op de volgende bladzij weer iets anders worden. Hier bij een net 2 jarige ook populair: “De Gruffalo” van Julia Donaldson, “Mr. Wuffles” van David Wiesner, “van wie is die staart?” van Joukje Akveld, “the hat” van Jan Brett (ja, die is in het Engels, maar ik maak er zelf een Nederlands verhaal bij en de tekeningen zijn erg mooi).

 • fieke

  Dikkie Dik is hier ook een favoriet! Van die geluidboekjes hebben wij ook. Eigenlijk is Juliette fan van álles met dieren.
  Favoriet van het moment: rupsje nooitgenoeg.

 • The Green Petrolhead

  Ik vond de geluidsboekjes zelf zo leuk dat ik er 5 van heb ondertussen: de vogels, klassieke deuntjes, wereldmelodietjes, dansmuziekjes en voor Kerst kreeg ze Kerstliedjes. Erg grappig hoe ze die Engelstalige liedjes meezingt. Rarara, jingle bells is favoriet. Erg leuke rubriek, altijd leuk om nieuwe boekjes te leren kennen!

 • Pin It on Pinterest