Gedacht

To #40dagenbloggen or not to #40dagenbloggen

40 Dagen Bloggen

Vorig jaar schreef ik een blogbericht met exact dezelfde titel omdat ik toen twijfelde en dit jaar twijfel ik opnieuw, maar om andere redenen. De Vasten stond toen voor de deur en het jaar voordien organiseerde ik tijdens die periode 40 Dagen Bloggen, waarbij de deelnemende bloggers zich voornamen om veertig dagen aan een stuk te bloggen.

Vorig jaar twijfelde ik omdat mijn leven er helemaal anders uitzag dan tijdens de eerste editie van 40 Dagen Bloggen. Ik was nog thuis met zoonlief en mijn leven stond in het teken van zorgen voor dat kleine meneertje. Veel tijd of zin om te schrijven was er niet altijd. En de gebroken nachten zorgden ervoor dat volzinnen produceren soms nogal een opgave was. Uiteindelijk deed ik toch mee én ik bracht de uitdaging tot een goed einde. Zotjes gewoon.

Dit jaar steken er weer een heleboel vragen de kop op. Ik schreef geen enkel blogbericht in de maand februari, buiten dit bericht dan. De goesting om te schrijven ontbrak me een beetje en dat is iets wat me maar zelden overkomt. Zou het niet wat onnozel zijn om een hele maand niets te posten en er dan vanuit te gaan dat je opeens wél veertig blogberichten na elkaar kan produceren? En niet alleen goesting is soms een probleem, ook tijd en energie blijken niet zomaar in hopen aanwezig te zijn. Ik blijf er in geloven dat je tijd kan maken, maar energie, dat is een ander paar mouwen. Het gebeurt helaas te vaak dat ik ‘s avonds content consumeer in plaats van produceer, gewoon omdat de batterijen leeg zijn. Als die leeg zijn, is het niet evident om toch nog creatief uit de hoek te komen.

Maar ik merk dat ik het mis, het schrijven. De laatste dagen schieten er te pas en te onpas ideeën te binnen. Dingen die ik wil vertellen of wil delen. Dagdagelijkse gebeurtenissen, recepten, zaken waarmee ik aan het experimenteren ben, een frutstratie hier en daar,… You name it.  Ik hou van verhalen in alle maten en vormen en ik mis het om ze hier te delen. Ik mis het om mijn gedachten al schrijvend op een rijtje te kunnen zetten. Ik mis het om een archief bij te houden van deze periode. Er gebeurt dan misschien niet zoveel boeiends, maar ooit ga ik willen terugblikken op deze periode en dat gaat dan niet omdat er een gat zit in mijn archief.

En net als het bericht dat ik vorig jaar schreef met dezelfde titel, kom ik weer tot dezelfde conclusie. Deze uitdaging is geen verplichting. Er is geen 40 Dagen Bloggen politie. Het moet plezant blijven. Je gaat een uitdaging aan, dat wel, maar als het niet lukt, dan lukt het niet. Niemand gaat er je vies om bekijken.

Dus ja. To 40 Dagen Bloggen it is.

You Might Also Like

 • Romina

  Wij zitten in exact hetzelfde schuitje. De energie ontbreekt me compleet, maar tegelijkertijd mis ik het zo ontzettend hard.

 • Christine

  Ik lees graag mee. En misschien probeer ik het ook eens.. 40 dagen bloggen.. Het ligt hier al lang een soort van stil.

 • Lize

  Ik publiceer nu 1 blogbericht per week dus wil het wel een nieuwe boost geven door mee te doen met 40 dagen bloggen.

 • Mijke

  Leuk Kathleen! Ja, we kennen elkaar niet, maar mij maak je toch blij met wat je schrijft.
  En als je weer zo’n ‘Wie bent u, lezer?’-vragenlijst doet, vul ik m natuurlijk in, mocht je het tweerichtingsverkeergehalte wat willen ophogen. Veel plezier!

 • fieke

  Herkenbaar! Ik lees te vaak bij anderen, zonder zelf iets te publiceren. Soms begin ik vol goeie moed, maar is het even snel weer over… 40 dagen bloggen moet een boost zijn voor mij(n blog), ook al ga ik niet uit van 40 blogposts. Hoewel ik al minstens 40 ideeën kan opsommen…

 • 40 Days of Blogging - Walking Through The Pages

  […] does explain the entire concept of #40DagenBloggen (as it is called in Dutch) over on her introductory post as well. If you don’t speak Dutch however, she summarises the point of the entire challenge […]

 • Evi

  Ik heb heel wat ideeën in mijn hoofd, maar ze komen maar niet op papier. Dus wie weet helpt dit me om terug wat meer te bloggen want februari was zeer bedroevend. Al ben ik wel niet zeker dat ik ook effectief elke dag ga bloggen. Maar het is wat je zegt he, er is geen blogpolitie 😉

 • Anna berg

  Ik volg enkele volgers van de challenge maar doe zelf niet mee. Wat niet van binnenuit groeit, werkt niet voor mij. Veel succes.

 • Pin It on Pinterest