Gebeurd

Over afvalvermindering en het eeuwige schuldgevoel

Eén van de vragen die werd gesteld ging over afvalvermindering en hoe wij er mee om gaan. Ik vond het een hele interessante vraag en het zorgde er voor dat ik even stil stond bij ons afval. Jawel. Dat gebeurt tegenwoordig wel vaker, geloof het of niet.

Ik ben zo iemand die zich schuldig kan voelen over alles. Letterlijk alles. Ik verontschuldig mij ook belachelijk vaak, zelfs tegenover voorwerpen waar ik per ongeluk tegen loop of over struikel. Zo erg is het. En mij schuldig laten voelen, dat is een eitje. Ik heb ooit tranen met tuiten gehuild in de filmzaal toen we Avatar aan het kijken was. Er is een scène in die film waarin de mensen zich klaarmaken om de boom waarin de Na’vi wonen aan te vallen (spoiler). En ik voelde me zo schuldig omdat ik mens was en mensen zijn toch echt wel klotewezens. Dus ja, daar zat ik dan ontroostbaar te snikken, terwijl Het Vriendje naast mij zich niet zo goed wist wat hij met mij moest aanvangen, want wie weent er nu in godsnaam bij een film als Avatar?!

Soit. Om maar te zeggen: ik doe mijn best als het aankomt op afvalvermindering, maar ik weet dat het nog beter kan. Veel beter. Ik weet dat alle kleine beetjes helpen, maar toch. We gebruiken nog steeds flessenwater voor de flesjes van Het Meneertje, wat dus voor een hoop onnodige afval zorgt. Idem voor de Pampers die we soms gebruiken in plaats van de wasbare luiers. Dus ja, het kan beter en ja, ik voel me soms schuldig omdat we niet meer doen. Als ik dan kijk naar mensen zoals Jessi die heel bewust verpakkingsvrij leven, dan heb ik daar heel veel bewondering en respect voor en dan besef ik dat het kan.

Wat we dan wel al doen? Waar we dan wel al bewust voor kiezen als het op afvalvermindering aankomt?

 • Onze Collect&Go gebruikt afbreekbare zakjes voor het groente en fruit dat we bestellen. We doen daar doorgaans om de twee weken een bestelling. Als we tussen twee bestellingen door naar de plaatselijke supermarkt gaan voor een verse dosis groente en fruit, dan gebruik ik daarvoor katoenen zakjes in plaats van de plastic zakjes die in de supermarkt aangeboden worden. En als ik mijn katoenen zakjes vergeet, wat uiteraard al eens gebeurt, dan durf ik aan de kassa te staan met een paar losse stukken groente en fruit die alle kanten uitrollen, tot groot jolijt van de kassajuffrouw. Oeps.
 • En over zakjes gesproken: ik heb al jaar en dag een katoenen zak in mijn rugzak (of handtas voordien). Het maakt niet uit waar ik kom. Als er gevraagd wordt of ik een zakje nodig heb, dan kan ik antwoorden dat ik er zelf eentje bij heb. Dat zijn weer wat plastic zakjes uitgespaard se.
 • Ikzelf koop eigenlijk vrij weinig, vooral de laatste maanden. Weinig kopen zorgt voor weinig afval. Met weinig bedoel ik ook écht weinig. In januari kocht ik enkel de kleurkrijtjes voor Het Meneertje. In februari waren dat iets meer items, maar nog altijd opmerkelijk minder dan de gemiddelde persoon. Dat wil dus zeggen geen plastic verpakking of kartonnen dozen die de vuilbak in moeten.
 • Hoewel we nog steeds flessenwater gebruiken voor de flesjes van Het Meneertje, hebben we zelf alledrie een drinkbus die overal mee naartoe gaan. Zowel Het Vriendje als ik hebben een Klean Kanteen en zijn daar zo tevreden van dat we binnenkort voor Het Meneertje ook zo’n fles gaan aanschaffen. Hij kan heel goed van mijn sporttuit drinken, dus dat is wel een must. Anders kapt hij gegarandeerd een hele fles water over zich heen. Ge-gar-an-deerd.
 • Het Meneertje tekent heel graag en we zouden hem iedere keer een nieuw blad kunnen geven, maar dat doen we niet. Hij tekent vaak op papieren waar mijn printer ruzie mee heeft gehad en zijn favoriete ding om op te tekenen is een hele grote A3 formaat kalender die we kregen bij de dierenarts. Er is heel veel witruimte op die kalender en we zouden hem anders toch niet gebruikt hebben. Dus nu is die kalender gepromoveerd tot schetsboek. En Het Meneertje vind het geweldig als we aan een nieuw blad beginnen en hij een nieuwe hond of kat te zien krijgt.

En ik vergeet ongetwijfeld nog wel wat zaken. Zoals ik al schreef: het zijn kleine dingen. Ik weet dat andere mensen veel verder gaan in hun strijd tegen afval. Maar ik las gisteren nog bij Veerle Colle op haar Instagram hoe de ene persoon bijvoorbeeld aan het einde van de maand al z’n afval in een confituurpotje kan steken, maar dan wel jaarlijks twee keer op reis gaat met het vliegtuig. Wij hebben dan misschien nét iets meer afval dan een confituurpotje per maand, maar de laatste keer dat ik met het vliegtuig reisde dateert van het jaar onzes heeren 2015 (als ik het goed heb). Pick your battles, denk ik dan.

Ik wil sowieso mijn best blijven doen als het aankomt op afvalvermindering, want het is belangrijk, maar ik weet dat ik mijn voetafdruk ook kleiner kan maken en houden door een aantal andere keuzes te maken die misschien voor andere mensen wat moeilijker liggen. En hopelijk maken al die kleine beetjes toch een beetje een verschil.

Ik vond dit zelf een heel interessante vraag om even bij stil te staan en vraag me af hoe het bij jou staat. Ben jij bewust bezig met afvalvermindering? Waarom wel of waarom net niet? Hoe pak jij het aan als je er mee bezig bent?

You Might Also Like

 • Delphine

  Ik geef voor het ogenblik borstvoeding en probeer tevergeefs van wegwerpcompressen af te geraken maar het lukt me niet. Ik heb een hevige productie en de wasbare exemplaren kunnen de hoeveelheid niet aan en geraken niet op tijd terug allemaal gewassen. (ik ga geen kookwas in gang steken voor 6 compressen). Ik heb een hele voorraad wasbare compressen liggen maar ze vliegen er snel door. Ik vind het vreselijk maar nood breekt wet… Een milieubewuste tante zei me: “Het is nu een héél korte periode in je leven dat je helaas niet zonder die dingen kunt, maar als je de volgende jaren je intenties waarmaakt, is dat veel belangrijker.”

  • Ellen

   Delphine, als je bedenkt hoeveel afval en afwas je spaart door geen poedermelk te geven, ben je nog steeds héél goed bezig, los van de andere vele voordelen. Zelf had ik de eerste 3 maand ook overproductie, maar nadien loste zich dat vanzelf op. Succes!

  • Kathleen

   Ik ging net hetzelfde zeggen als Ellen: alleen al door borstvoeding te geven is je voetafdruk al een pak kleiner. Je zit niet met flessenwater en die gigantische stapel poederdozen. Fingers crossed dat die overproductie zichzelf een beetje uitbalanseert en dat je dan enkel de wasbare compressen kan gebruiken.

 • Buitenmus

  Ik ben daar op zich wel mee bezig maar ik vind dat toch niet zo simpel. Zo is hier in de buurt bijvoorbeeld geen verpakkingsvrije winkel. Waarschijnlijk wel op 20 km maar dan zouden we met de auto moeten en dat vind ik niet ok. Mijn lief doey de boodschappen met de fiets maar dan kan je dus geen lege doosjes voor beleg,… mee nemen want met een fietsstoeltje kan je geen fietszakken gebruiken. We proberen dus wel maar er zijn wel wat praktische bezwaren. Ik maakte wel al groentezakjes, make-up schijfjes en in de badkamer gebruik ik een blok zeep en shampoo. Maar met een dochter met eczeem is dat ook weer geen optie. Alle beetjes helpen zeker? Of dat hoop ik toch.

  • Hanne

   Je hebt tegenwoordig bagagedragerverlengers waardoor je zowel fietstassen als een fietsstoeltje kan! Niet om te vingerwijzen, maar misschien helpt het jullie!

  • Kathleen

   Yup. Ik weet ook een aantal verpakkingsvrije winkels zijn, maar die zijn inderdaad ook op een behoorlijke afstand. Als je twee supermarkten hebt binnen wandelafstand, dan is het toch eigenlijk best een beetje gek om met het openbaar vervoer of godbetert met de auto helemaal tot daar te gaan om verpakkingsvrij te kunnen kopen. Dan komt het echt neer op pick your battles.

 • Kir

  Ik kocht onlangs een wasei (ecoegg) en super content van! Aanrader dus en eentje waardoor je normaal zelf ook bespaard, win win dus!

  • Kathleen

   Het Meneertje heeft serieus last van eczeem, dus ik heb geen idee hoe hij zou reageren op een ander wasproces dan hetgeen we nu hebben. Dus momenteel laat ik het even zo, hoewel zo’n ei al een tijdje mijn ogen uitsteekt.

   • Kir

    Ik las ergens dat het ei bekroond is met de top Gold Award voor de beste baby Skincare Product van Prima Baby & Pregnancy Magazine in Amerika. Maar ik snap dat je met eczeem geen risico’s wilt nemen.

 • Lobke

  Jup! Wij zijn (of beter ik en de rest moet volgen 😉 ) er ook meer en meer mee bezig.
  Ondanks dat het nummer drie is toch begonnen met wasbaar luieren. Ook gebruiken we al van bij nummer twee wasbare billendoekjes en gebruik ik al een hele tijd wasbaar maandverband.
  Sedert enkele maanden is er dicht een drankencentrale waar we dus gemakkelijk onze voorraad glazen flessen halen.
  Groenten en fruit in katoenen zakjes kopen, al vind ik de supermarkt nog altijd een moeilijke. Zoveel producten die met plastic verpakt zijn.
  Brooddoos en drinkfles zijn hier al jaren standaard.
  Volgende stap voor mij is in de badkamer. Eens de zeep en tandpasta voorraad op zijn wil ik daar zonder verpakking.

  • Lobke

   Oh en wij gebruiken ook al enkele jaren wasnoten ipv wasproduct! Heel tevreden over.

  • Kathleen

   Aaah, ik was onze wasbare billendoekjes en mijn wasbare maandverbanden vergeten te vermelden! Die heb ik inderdaad ook. Hoppa., weer wat minder schuldgevoel. 😀

 • Wiete

  Als iedereen een paar kleine aanpassingen doet, maakt dat meer verschil dan een paar mensen die alles aanpassen. Dus elke wasbare luier is een wegwerp minder op de afvalberg he!

  Sommige dingen zijn een bewuste keuze voor het milieu zoals wasbare luiers + billendoekjes voor de zoon, stoffen zakjes voor groenten en fruit., shampoobar ipv flessen, kopen seizoensgroenten en fruit van uit de buurt. Maar tegelijk wel vaak in de Colruyt waar alles een extra laagje plastiek heeft en we gaan wel met het vliegtuig op vakantie en en en …

  Andere zaken zijn eerder toevallig goed voor het milieu: ik heb geen eigen auto en ga met de fiets naar het werk en de creche, we eten overwegend vegetarisch, lusten amper frisdrank dus ook geen afval daarvan.

  Ik vind het wel moeilijk om volledige, betrouwbare info te vinden. Want in de wasbare luiergroep zijn er nu weer interessante discussies dat fleece en microvezel in luiers ook niet goed is want elke keer je wast, geeft dat microplastiek af. En nu hebben al onze inleggers toch geen fleece laagje zeker? 😀
  Ik heb ook ooit eens gelezen dat glazen flessen milieuvriendelijker lijken maar omdat ze zo zwaar zijn en sterk gereinigd moeten worden, zijn ze op het einde van het proces vaak vervuilender dan blik of tetra.

  Hetzelfde met Belgische appels bijvoorbeeld die maanden in een koelcel bewaard moeten worden. Dan is een appel uit spanje die daar pas geplukt is qua totale uitstoot enzo soms toch beter.

  Het is allemaal zo ingewikkeld

  • Kathleen

   Het is inderdaad allemaal nogal ingewikkeld. Het lijkt wel alsof alles een keerzijde heeft. Hoe kan je dan in godsnaam de juiste keuze maken? Vandaar dat ik me hou aan “pick your battles”. Jij maakt al een gigantisch verschil door met wasbare luiers te werken, of ze nu fleece zijn of niet, wasbare luiers maken een gigantisch verschil.

 • Lize

  Heel herkenbaar voor mij maar ben er van overtuigd dat alle kleine beetjes helpen. Veel kleine beetjes maken veel he.

 • Sofie

  Ik probeer er mij steeds meer en meer mee bezig te houden… Maar ik koop vaak biogroenten en -fruit in delhaize en daar is overal een plastiekske rond… Hatelijk!!! :'( Ik ontdekte wel de verpakkingsvrije winkel in Gent, dat was even een drempel waar ik over moest. Mijn hondjes leven wel verpakkingsvrij want ze krijgen vers vlees en die bakjes mag terug inleveren 🙂

 • GreenKit

  Ik ben daar ook mee bezig, maar het valt me op veel vlakken niet meer zo erg op omdat het een gewoonte is geworden. Roetsvrij stalen rietjes mee als we iets gaan drinken, eigen linnen broodzak mee naar de supermarkt of bakker, shampoo bars en blokken zeep ipv in flesjes. En als ik écht in mijn koppige bui ben: mijn eigen glazen bakjes mee naar het frituur, inclusief miniversies voor de sauzekes. ‘-)

 • zwartraafje

  Ik tracht er zoveel mogelijk op te letten maar daardoor valt het me tegelijkertijd steeds meer op dat echt vrijwel alles in een laagje plastic zit verpakt. We drinken al enkele jaren kraantjeswater in plaats van flessenwater en ik heb wasbare tasjes om mee te nemen naar de supermarkt maar wanneer je dan vervolgens daar je fruit en groenten enkel voorverpakt kan kopen heb je daar natuurlijk niet zoveel aan. Ik haal vrij veel bij Aldi en die zijn op dat vlak echt erg. Jammer genoeg is er geen verpakkingsvrije winkel in onze buurt en een eigen moestuintje kan ik fysiek niet aan. Gelukkig compenseren we dat wel een beetje door niet met het vliegtuig op reis te gaan en slechts één wagen te hebben. Spijtig dat onze keurslager het niet ziet zitten om slaatjes om met meegebrachte bakjes te werken want daar zou ik ook nog een verschil in kunnen maken. Oh en we hebben ondertussen zo’n 1,5 jaar zonnepanelen op ons dak liggen die goed renderen. Ik ga er vanuit dat dat ook wel wat zal schelen. Er zijn waarschijnlijk nog een pak meer zaken waar we op kunnen letten maar ik hoop dat ook hier alle beetjes helpen.

 • Le petit requin

  Ik ben er ook mee bezig, al gaat dat wat in fases. Momenteel is het vrij druk en tja, dan komt er weer veel te makkelijk plastiek in huis. Het blijft vaak ook moeilijk kiezen: ga ik voor bio, dan zit er 9/10 een plastiekske rond; wil ik geen plastiek, dan is het ook niet bio, maar ja, wat is dan het slechtste: pesticiden of plastiek? Pick your battles inderdaad…
  Niet als commentaar bedoeld, maar uit nieuwsgierigheid: wat is er eigenlijk mis met kraantjeswater voor flesjes? Ik had geen idee dat flessenwater daar de voorkeur heeft.

  • Buitenmus

   Iets met het mineraalgehalte in het water. Ook bij flessenwater mag je maar een paar merken gebruiken. Helaas veel plastiek…

  • Kathleen

   Wat de dames hierboven dus al aanhaalde: kraantjeswater moet aan een aantal voorwaarden voldoen omdat het anders bepaalde gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Zo kan de samenstelling van bepaalde merken flessenwater ook een effect hebben op je kindje. Spa heeft bijvoorbeeld de neiging voor constipatie te zorgen, terwijl andere merken dat minder hebben. Zot hé? Zowel Het Vriendje als ik zijn fervente kraantjeswaterdrinkers, maar we zitten dus nog effe vast aan dat flessenwater omdat ons kraantjeswater net iets te belastend is voor een klein mensenlijfje.

  • Le petit requin

   Merci voor de antwoorden! Weer wat bijgeleerd voor wanneer het hier ooit zover zal zijn, want ik zou mijn kleine dus zonder het te willen met constipatie ofzo opzadelen, zotjes inderdaad!

 • Leen

  Pick your battles, zo is dat inderdaad! Het moet haalbaar blijven. Je kan je inderdaad gaan focussen op zo weinig afval maken dat het in een confituurpotje past, maar als je daarnaast ook nog eens geen benzine wil verbruiken, volledig vegan wil leven, enkel nog van zonnepanelenelektriciteit wil leven, geen droogkast meer wil gebruiken en zonder chauffage de winter wil doorbrengen (ik zeg maar wat), dan heb je geen tijd meer om nog te gaan werken 😀
  Ik probeer wel op ons afval te letten maar doe er niks speciaals voor. Katoenen zakjes voor de groenten gebruik ik al een paar jaar en zijn zo een gewoonte geworden. Flessenwater komt er niet in, behalve spuitwater voor het lief (ja, zucht, kan veel beter). Ik gebruik geen wegwerpmaandverband meer. De meeste verpakkingen bij ons komen van koekjes en chips… Een groot werkpunt 😀

  • Kathleen

   Misschien eens kijken voor zo’n SodaStream voor het lief? Ik ben zelf geen spuitwaterdrinker, maar hoor spuitwaterdrinkers daar positieve dingen over vertellen.

  Pin It on Pinterest