Gebeurd

Hoe mijn week eruit ziet als zelfstandige

Dit moet één van de meest gestelde vragen zijn die ik vorige week binnen kreeg na mijn “vragen staat vrij” oproep. En het is een vraag die nogal moeilijk te beantwoorden is omdat iedere week en iedere dag er wel wat anders uitziet.

Ik probeer er een routine in te houden, maar dat is niet altijd evident. Langs de andere kant is net dat flexibele aspect één van de zaken dat me ontzettend aanspreekt en aantrekt in het werk als zelfstandige. Het is een beetje een evenwicht vinden en houden tussen die routine en de variatie. De ene week gaat dat al wat beter dan de andere week.

Mijn week in een notendop

Ik werk officieel vier vijfde. Niet dat ik dat ergens moet aangeven of dat er iemand is die dat komt controleren, maar het maakt het wat makkelijker om alles uit te leggen. Vrijdag gaat Het Meneertje niet naar de opvang en neemt Het Vriendje zijn ouderschapsverlof op. Dus die dag staat vaak in het teken van leuke dingen met ons drie doen. Dat wil niet zeggen dat ik op vrijdagen absoluut niets doe voor mijn werk. Vaak zijn het kleine dingetjes die ik tijdens de middagdut van zoonlief nog probeer op te volgen: mails, social media,…

 • Maandag staat doorgaans in het teken van administratie (boe!) en Patreon.
 • Dinsdag staat in het teken van klantenwerk.
 • Woensdag staat in het teken van mijn eigen projecten (Tuttefrut voornamelijk) en het uitwerken van content.
 • Donderdag is opnieuw een dag voor klantenwerk.

Zaterdagen en zondagen werk ik meestal niet, tenzij ik een geniale ingeving heb of er een probleem opduikt dat dringend moet worden opgelost. Wat ik wel iedere zondag probeer te doen tijdens de middagdut van Het Meneertje is de planning al opstellen voor de week die volgt. Op die manier kan ik er maandagochtend meteen invliegen.

Mijn gemiddelde dag in een notendop

Het is even zoeken geweest naar een dagroutine na de geboorte van Het Meneertje. Dat kwam vooral omdat het moment dat hij wakker werd alles behalve consistent was, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Hout vasthouden en al. En nee, ik wil momenteel niet denken aan de uursverandering die er zit aan te komen, nee. Dank u.

 • 6u00-7u00: We gebruiken sinds de geboorte van zoonlief geen wekker meer en worden dus wakker wanneer hij wakker wordt. Het is eens iets anders dan een wake up light of iets dergelijks. Tegenwoordig gaat onze menselijke wekker af rond 6u30-7u. Het is al een keertje wat later en soms ook al een keertje vroeger. We nemen het gewoon zoals het komt.
 • 7u00-8u30: Tussen het moment waarop Het Meneertje wakker wordt en dat de twee mannen de deur uitgaan, ben ik voornamelijk bezig met zoonlief. Zorgen dat hij wat ontbijt (en niet enkel met zijn beker water speelt), samen nog wat spelen, hem insmeren van kop tot teen tegen zijn eczeem, hem aankleden,… Ondertussen maakt Het Vriendje zich klaar.
 • 8u30: Meestal vertrekken de mannen naar het werk en de opvang rond 8u30 en dan kan ik beginnen aan mijn ochtendroutine. Die is vrij basic: ontbijten terwijl ik wat YouTube kijk en me daarna wat opfrissen en aankleden. Ik geef eerlijk toe dat het al een keer gebeurt dat ik blijf rondlopen in pyjama tot aan de middag, maar dat is meer de uitzondering dan de regel. En ja, je kan bijzonder productief zijn in pyjama, ja.
 • 9u00-12u30: Werken. Werken. Werken. Het werk hangt uiteraard een beetje af van welke dag we zijn en welke projecten er lopen. Soms gebeurt het al eens dat ik naar een meeting moet en dat ik heel de voormiddag onderweg ben. Of de namiddag. Soms gebeurt het dat mijn concentratie nihil is en dat ik even een wandeling maak.
 • 12u30-13u00: Lunchpauze. Soms betekent dit ook even naar de winkel gaan om wat ingrediënten te kopen voor de lunch. En ondertussen doe ik dan al eens een andere boodschap die moet gebeuren zoals briefjes binnensteken bij de mutualiteit of een boek binnenbrengen bij de bibliotheek. Dan kan het al eens zijn dat de lunchpauze een beetje uitloopt, but oh well.
 • 13u00-17u30: Werken. Werken. Werken. Idem als de vorige werkblok: het hangt er een beetje van af welke dag we zijn en welke projecten er lopen. Meestal heb ik rond 15u-15u30 een kleine dip, maar soms helaas ook een ietwat grotere dip. Mijn oplossing daarvoor is een douche nemen. Of beter nog: een bad. Jawel. Het voordeel van zelfstandige zijn en thuiswerken. Daarna heb ik vaak terug wat energie om er terug in te vliegen.
 • 17u30-18u00: Koken. Koken. Koken.
 • 18u00: Het Meneertje en Het Vriendje komen rond dit uur meestal thuis. Met wat geluk is het eten dan al klaar en kunnen we meteen aan tafel, maar meestal is dat niet het geval. Dus houdt Het Vriendje zich nog even bezig met zoonlief terwijl ik het eten afwerk.
 • 18u00-19u00: Eten. Spelen. Chillen.
 • 19u00-19u30: Het Meneertje in bed steken. Dat doen Het Vriendje en ik samen, alleen is hij ‘s avonds de zorgouder en ben ik de rond-loop-waar-is-die-pyjama-heeft-hij-een-nieuw-bodieke-nodig-ouder.
 • 19u30-21u30: Dit is mijn vrije tijd, hoewel Het Vriendje en ik ook drie avonden in de week een “samenmomentje” houden. Dan doen we iets samen. We hebben heel veel bezigheden die we alleen doen en om dan toch af en toe ook iets samen te doen, hebben we die samenmomentjes dus in het leven geroepen. Dat kan gaan van een gezelschapsspel spelen tot ik die naai, terwijl Het Vriendje uit een boek voorleest.
 • 21u30: Meestal crash is volledig rond dit uur. Ik kruip dan mijn bed in en probeer nog een halfuurtje te lezen. Er zijn avonden dat dat perfect gaat, maar er zijn evenzeer avonden dat ik na twee pagina’s al lig te ronken.

Tussendoor worden er natuurlijk ook de nodige pauzes genomen om een was in te steken, om de wc even snel te schrobben of om wat propere kleren in de kasten te leggen. Een paar maanden geleden stond mijn bureau in de woonkamer en dat was nefast voor mijn productiviteit, omdat ik dus heel de tijd werd afgeleid door huishoudelijke taken. Nu dat ik mijn eigen werkruimte heb, is dat gelukkig al een pak minder.

Buiten dat ik al eens een ietwat apartere pauze neem, is het een werkdag als een andere, denk ik. En mijn werkweek is ook niet zo heel anders dan die van een werknemer, lijkt me. Dus ja, zo heel boeiend is mijn leven als zelfstandige niet, vrees ik.

You Might Also Like

 • Lize

  Interessant om jouw werkschema eens te zien. Dat lijkt mij toch niet makkelijk vol te houden als je zo niemand hebt die je controleert ofzo.

 • Leen

  Een bad tijdens mijn middagpauze, dat zou ik precies ook wel eens graag doen 😀 Als ik thuis werk, kan ik onder mijn pauze gaan wandelen in ‘t bos, en als ik op kantoor werk, boodschappen gaan doen. Da’s ook wel prima!

 • Pin It on Pinterest