Gebeurd

Zal er ooit nog een kleintje strip verschijnen?

Te pas en te onpas duikt die vraag al eens op. Meestal zijn het een paar die hard volgers die hier al jaren meelezen die de vraag stellen (Jeroen, Lucie, ik kijk naar jullie). Soms denk ik: “Awel ja,” en andere keren denk ik dan weer: “Nope. Nope. Nope”.

Tussen 2003 en 2008 publiceerde ik iedere dag een stripje online op kleintje.be. Het stripje bestond zo goed als iedere keer uit vier kadertjes waarin een getekende versie van mezelf een mopje vertelde. Dat ging meestal over iets onnozel of genant dat ik had meegemaakt of gedacht. Eerlijk is eerlijk, zo boeiend was het nu ook weeral niet, maar er waren toen nog maar weinig mensen die online stripjes maakten, dus Kleintje bereikte had wel een publiek.

Ik heb de draad een aantal keer proberen terug op te pikken de afgelopen jaren, maar het lukte gewoon niet. Vorig jaar maakte ik een paar nieuwe stripjes en deelde die op mijn Patreonpagina, maar ik kan niet consistent een nieuw stripje iedere dag of iedere week publiceren. En in dit sociale tijdperk waarin we leven, moet je echt wel op zeer regelmatige basis nieuwe content kunnen uitbrengen als je zo’n project opnieuw tot leven wil brengen.

Af en toe schiet er mij nog wel eens een geweldig grapje te binnen. Zo werd Greta Thunberg onlangs genomineerd voor een Nobel prijs voor de vrede. Het Vriendje las dat nieuws voor terwijl Het Meneertje op mijn schoot zijn fles zat te drinken. “No pressure, zoonlief,” zei ik, “Maar zo op uw zestiende een nominatie voor de Nobel prijs binnen halen, dat is wel het minste dat we van u verwachten”. PING. Kleintje-materiaal. Alleen kwam ik er maar niet toe het uit te werken. Ik heb nauwelijks nog tijd om voor mezelf te tekenen, nauwelijks tijd om aan mijn eigen projecten te werken, nauwelijks vrije tijd.

Wat in godsnaam ga ik een internetstripje maken als er toch al honderd in een dozijn zijn? Dus laten we eerlijk zijn, de kans dat Kleintje ooit volwaardig terug tot leven geroepen zal worden is bijzonder klein. Piepklein. Miniscuul klein. Maar zeg nooit nooit natuurlijk. En tot dan zijn er genoeg andere vrouwelijke cartoonisten die dat verdomd goed doen, met hun stripjes op Instagram. Eva, Laura, Prudence en ik vergeet er ongetwijfeld nog een paar.

You Might Also Like

 • Sofie

  Oh dat zou wel leuk zijn 🙂 Ik hou van je humor en tekenstijl

 • Kris10

  Veel te bescheiden. Ik heb Kleintje altijd graag gelezen!

 • Lucie

  *zwaait eens in het rond, genietend van de kortstondige bekendheid*
  Ik zeg altijd: You do you! Als jij geen zin hebt om Kleintjes te maken, dan is dat zo. Tijd komt wel als je dit belangrijk genoeg vindt. Maar ik ben er nog steeds van overtuigd dat Kleintje megapopulair zou kunnen worden, inderdaad zoals Eva en Laura, en ik zou ze heel graag lezen. Er is ZEKER nog plaats in het medialandschap voor nog een succesvolle vlaamse cartoonist. Maar je moet het doen omdat je het graag doet, niet om populair te worden of mensen een plezier te doen, want anders zal je het nooit volhouden.

 • Greenkit

  Ik ben wel benieuwd naar Kleintje. Met zo’n nieuw kleintje in huis heb je misschien wel een constante input en is er geen houden meer aan! Maar zoals Lucie hierboven zegt: you do you!

 • Anna Helena

  Fan van het eerste uur van Kleintje ?

 • Goofball

  jammer

 • Pin It on Pinterest